Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




TURISM MONTAN

Turism


TURISM MONTAN

Aspecte generale privind turismul montan



- o problema importanta si de certa actualitate pentru dezvoltarea turismului romanesc este legata de turismul montan precum si de statiunile montane ca c 252h72c entre ale unor prestatii turistice specifice si totodata componente cu reale perspective in dinamica activitatii de turism din tara noastra.

- apreciat deseori ca un perimetru cu o activitate restransa muntele nu a reprezentat o prioritate pentru progresele de valorificare a resurselor naturale de turism , fapt atestat in tara noastra de echiparea relativa modesta atat calitativ cat icantitativ, atat in infrasturctura cat si in alte domenii, unitati de cazare, de agreement, de alimentatie si in acelasi timp prezenta neconvingatoare in statiunile turistice cu real specific montan.

- in acest context pornind de la necesitatea reconsiderarii zonei montane in prezentul curs vom incerca o jalonare de ansamblu a principalelor directii de actiune in vederea inscrierii produsului turistic montan intre componentele de competitivitate ale turismului romanesc.

1.1 Statiunea montana- locul desfasurarii si dezvoltarii activitatii de turism

- localitatea turistica este destinata primirii turistilor pentru sejururi de scurta si lunga durata

- in limbajul curent o asemenea asezare poarta numele de statiune

a) turistul gaseste aici un loc de cazare

b) mai gaseste in acelasi timp toate serviciile si produsele turistice necesare sejurului sau

- privita din acest punct de vedere si definite din punct de vedere economic statiunea turistica este o unitatea spatiala bine organizata si dotata cu echipamentele care ofera un ansamblu diversificat  de produse si prestatii servicii turistice assimilate unei localitati si reducand totodata diferiti agenti economici

- din punct de vedere social, dar si  cultural statiunea turistica ofera o gama de activitati bazate pe valorificarea unor resurse naturale si anrtopice , care permit diferitelor categorii de turisti sa se intalneasca, a se cunoasca si sa comunice intre ei.

- din punct de vedere turistic orice statiuni reprezinta nucleul desfasurarii efective a unor activitati de turism in care se creeaza o noua valoare, dar unde se inregistreaza totodata si efectuarea unor cheltuielidar si obtinerea de venituri

-literatura de specialitate ofera o paleta extinsa de concepte si definitii fie cu un caracter general sau particular al statiunii turistice

- in acest context OMT si Academia Internationala de Turism definesc statiunea turistica ,ca o localitate, reprezinta un ansamblu de elemente de atractie turistica si care este dotata in acelasi timp cu mijloace de cazare, de alimentatie si de agreement pentru turisti pentru o anumita perioada de timp.

- in tara noastra specialistii au adoptat:

Def.1: "statiunea turistica montana este o localitate prin care turismul reprezinta ramura preponderenta ca volum de activitate economica cat si un grad de concentrarea populatiei locale care dispune de potential turistic si din aceasta, statiune turistica atrage populatia nerezidentiala ca beneficiara a produselor si serviciilor turistice pe care le ofera."

Def.2 : o alta definitie este data de hotararea guvernului nr.77/1966 pentru aprobarea normelor privind atestarea statiunilor turistice: "localitatea cu functii turistice specifice dotate cu resurse naturale si antropice, dar si cu structurile necesare valorificarii si practicarii turismului"

- se poate spune a in tara noastra statiunea turistica face obiectul unei atetari oficiale, in schimbul crearii cadrului propic pentru valorificarea, protejarea si conservarea  atractiilor turistice naturale si antropice, dar si satisfacerea la nivel optim a necesitatilor de odihna si recreere al populatiei.

2.2 Tipologia statiunilor turistice (subiect de lucrare)

- in functie de caracteristicile specifice fiecarei statiuni in activitatea practica sunt identificate urmatoarele tipuri de statiuni turistice

Tipuri de statiuni turistice

a) statiuni balneare

b) statiuni limaterice

c)statiuni termale

d) statiuni pentru sportul de iarna

- de asemenea, in functie de indeplinirea criteriilor prevazute in normele de atestare a statiunilor turistice, ele se impart in doua categorii:

a) statiuni de interes national

b) statiuni de interes local

- de asemenea, in functie de elementele de diversificare si de natura resurselor turistice o alt clasificare care este deseori abordata in literature de specialitate, dar mai ales in activitati de turism, grupeaza statiunile turistice in urmatoarele categorii:

1. statiuni de litoral- sunt localitati sau parte a unei localitati smplasate pe litoralul Marii Negre, care beneficiaza de toate resursele naturale, dar si de structurile si dotarile specifice corespunzatoare.

2. statiuni balneare- localitati sau parte a unei localitati care dispune din belsug de factori naturali de cura (ape minerale, saruri), dar si de alti factori ambientali recunoscuti stiintific si totodata de toate structurile si mijloacele de dotare necesare alimentarii produsului turistic balnear.

3. statiunile montane- localitate sau parte a unei localitati care dispune de ambiata Montana pitoreasca si nepoluata de factori naturali de mediu, dar si cu structuri turistice si dotari specifice (partii de ski, transport pe cablu) care presupun produsul turistic de tip montan.

- criteriile de clasificare ale statiunilor turistice pot fi multiple si se pot grupa dupa functia turistica, asezare geografica, dimensiunea localitatilor.

- baza activitatii unei statiuni turistice o constituie servicii de cazare, alimentatie, agreement, transport, acesta aflandu-se intr-o stransa legatura cu functiunile economice , sociale, juridice si politice, dar si culturale ale activitatii respective.

- calitatea acesteia, modul in care corespund cererii turistice conditioneaza si fluxurile turistice sub aspectul marimii si structurii lor.


Document Info


Accesari: 5653
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )