Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Ticketingul

Turism


Ticketingul

Ticketing-ul reprezinta ansamblul operatiunilor de rezervare si vânzare de bilete pentru mijloacele de transport (autocar, avion).



O parte importanta a activitatii de vânzare a biletelor de avion se realizeaza prin intermediul agentiilor de turism.

Acest serviciu turistic are:

un rol social - prin informatiile si educarea clientilor asigurate în cadrul procesului de consultanta

un rol economic - constituie pentru multe dintre agentiile de turism principala activitate, asigurand peste 50% din volumul încasarilor

Rezervarea si comercializarea biletelor de avion de catre o agentie de turism

Rezervare este echivalentul termenului « retinere loc« si înseamna alocarea în avans a unui loc pentru pasager sau de spatiu sau volum liber pentru bagaj

Rezervarea :

garanteaza mentinerea conditiilor stabilite cu pasagerul referitoare la tarif si data de efectuare a zborului

dar nu garanteaza disponibilitatea locurilor din avion pe cursa respectiva

Garantarea conditiilor de transport aerian si a locului în avion sunt asigurate numai de biletul de trans 959e41j port aerian platit în avans si acceptat de pasager.

Rezervarea se poate face ;

o       Telefonic

o       Prin e-mail

o       Fax

o       Direct la agentie

Prin aceleasi mijloace pasagerul primeste raspunsul la solicitarea sa ;

confirmarea împreuna cu itinerarul exact;

daca nu exista locuri agentul solicit informatii în legatura cu înscrierea pe lista de asteptare, cu posibilitatea confirmarii ulterioare

Dupa efectuarea rezervarii agentul va comunica data limita la care trebuie emis biletul.

Rezervarea trebuie facuta cu cel putin 72 de ore înaintea plecarii, dar nu mai mult de 10 luni înainte.

In vederea efectuarii rezervarilor si emiterii biletelor agentiile de turism se conecteaza la un CRS: Sistemele computerizate de rezervare care mai sunt cunoscute si sub denumirea de GDS-uri (Global Distribution System)

Ele sunt sisteme electronice care permit :

accesul agentiei la baza de date a companiei si

rezervarea efectiva a locurilor pentru o anumita cursa in favoarea potentialilor pasageri

In vederea efctuarii rezervarii si oferirii unor servicii cât mai complete clienteleei care contin informatii referitoare la:

orariile de zbor,

numar de locuri disponibile,

tarife si regulamente,

modalitati de efectuare a rezervarilor si emiterilor de bilete.

Sistemele globale de distributie ("Global Distribution Systems") au fost create de catre companiile aeriene, ulterior la acestea conectându-se prin Internet agentii de voiaj, tour-operatori, structuri de primire turistice independente, lanturi hoteliere, companii de închiriat masini, organizatori de croaziere etc.

Aceste sisteme informatizate permit utilizatorilor (îndeosebi agentii de voiaj si societati si în mult mai mica masura clienti pe cont propriu)

obtinerea de informatii cu privire la locurile disponibile, tarife,

rezervarea si vânzarea de bilete

Functiile CRS-urilor sunt:

o       Afisarea programelor de operare a companiilor participante

o       Constituirea conexiunilor on si off line ale participantilor

o       Stocarea si afisarea status-ului curselor participantilor

o       Alete prestatii de servicii (rezevaer de locuri la hotel, transfer, car rental s.a)

o       Crearea PNR-urilor

o       Afisarea tarifelor, a regulilor tarifare si a constructiilor tarifare

o       Emiterea automata de bilete de transport aerian

o       Decontarea automata BSP

o       Functii back-office (decontari, rapoarte etc)

In vederea reglementarii relatiilor dintre companiile aeriene europene privind utilizarea în comun a sistemului de rezervari ICAO a adoptat un cod de conduita pentru CRS. Principiile acestui cod sunt :

Obligativitatea introducerii în sistemul de rezervari a unor informatii corecte, coerente si clare

Orice linie aeriana are dreptul sa participle la CRS pe baze egale si nediscriminatorii

Titularul unui CRS este obligat sa presteze servicii celorlalte companii aeriene participante

Titularul CRS-ului si participantul la acestea conlucreaza pe baze contractuale si nu se obliga reciproc la exclusivitate în acest gen de relatii

Alegerea CRS-ului de catre o agentie de turism reprezinta un factor de succes. Criteriile care stau la baza alegerii sunt :

Acoratetea informatiei

Usurinta utilizarii

Rapiditatea raspunsului

Suportul telefoniei

Conditiile de training

Pretul

CRS - reprezinta nasterea unei noi industrii de distribu'ii si informatii, bazata pe tehnologie : în lume mai mult de 100.000 de birouri de agentii de turism utilizeaza 365.000 de terminale de CRS în toata lumea

Pe piata turistica internationala sunt operationale sisteme de distributie globale recunoscute ca atare si cu un prestigiu - în mod firesc - international, al caror numar de utilizatori si de servicii asigurate evolueaza permanent

Worldspan - apartine companiilor aeriene Delta, Northwest, TWA si Abacus si este utilizat în peste 80 de tari de peste 21.000 de agentii, reprezentând 50% din totalul rezervarilor facute pe Internet, acoperind 487 de linii aeriene, 45 de companii de închiriat masini, 25 de tour-operatori si 191 de companii ce detin 35.000 de unitati hoteliere.

Sabre - retea creata de American Airlines, este conectata la peste 29.000 de agentii de voiaj (123.000 de terminale), care pot astfel sa faca rezervari la 300 de companii aeriene, 13.000 de hoteluri si 25 de societati rent-a-car.

Amadeus - sistem fundat de companiile aeriene AirFrance, Iberia, Lufthansa si Continental Airlines, a preluat controlul retelei computerizate de distributie System One, care era/este operationala pe continentul american. Împreuna cele doua sisteme sunt utilizate de peste 57.000 de agentii de voiaj din întreaga lume (152.000 de terminale), oferind serviciile a 700 de companii aeriene, 23.000 de hoteluri, 41 de companii de închiriat masini.

Galileo - a fost creat de British Airways si Alitalia, mai târziu aderând la acest sistem de distributie globala companiile Swissair, KLM si Olympic Airways. Acest serviciu permite accesul la peste 500 de linii de transport aerian, la care se adauga 40 de companii de închirieri de autoturisme si 45.000 de hoteluri în întreaga lume.

Appolo - este sistemul companiei United Airlines. La el sunt conectate circa 7.000 agentii din întreaga lume, Exceptând Europa. În 1990 a început sa fie cunoscut sub numele de COVIA, pachetul de actiuni fiind detinut 50% de United Airlines si 50% de Alitalia, British Airwazs, KLM, Swissair, si United States Air.

Pars - a fost dezvoltat de Trans World Airlines (TWA), fiind dupa Sabre cel mai ambitios sistem american de distributie în turism. Aproximativ 6000 de agentii de voiaj (din care 1.170 în Europa), 43 de lanturi hoteliere si 16 societati de închiriat masini din lume sunt racordate la aceasta retea computerizata de rezervare. PARS este foarte bine implementat în Elvetia fiind adoptat de Swisssair. În 1990 a fuzionat cu DATAS II (creat de Delta Airlines), functionând sub numele de WORLDSPAN (World Travel Agency Information Services).

Alte sisteme de rezervare prin computer a serviciilor turistice sunt Gemini (Air Canada Airlines International), Start (Germania), Travicom (Marea Britanie), Esterel (retea franceza multi-server ce permite agentiei de voiaj accesul la sistemele informatice ale prestatorilor sai), Axess, Marsplus, Reservec - 2 (Air Canada), ResAid (Scandinavian Airlines), TraviSwiss (Swiss Air), Jalcom - 3 (Japan Airlines), Resana (All Nippon Airways), Abacus (Singapore Airlines, Cathay Pacific, Malaysia Airlines si un parteneriat cu Amadeus), Avis Wizard Direct Input Reservation System (compania de rent-a-car Avis), Arrow (compania de transport feroviar Amtrak) etc.

Comparatie a principalelor sisteme de rezervare

Criteriu

Amadeus

Galileo

Sabre

Worldspan

Sistem operare

Windows

Windows

Windows

Windows

Produs:

Transport aerian

Da

Da

Da

Da

Hoteluri

Da

Da

Da

Da

Rent-a-car

Da

Da

Da

Da

Trenuri

Da

Da

Da

Da

Feribot-uri

Da

Da

Da

Da

TO

Da

Da

Da

Da

Timp mediu/ tranzactie

4.7 sec

3.1 sec

3.7 sec

2.4 sec

Echipament oferit

Închirierea echipament

Închirierea optionala a terminalelor si imprimantelor

Posibilitatea de adaptare echipament agentiei

Închirierea optionala a terminalelor si imprimantelor

Service on-line

Max. 4 ore

Max. 4-6 ore

Max.4-6 ore

Max. 4 ore

Management-contabilitate

Da

Da

Da

Da

Pret

Taxa lunara pentru fiecare calculator: 200$

Echipament gratuit daca se opereaza mai mult de 300 rez./lunar

Echipament gratuit la operarea a mai mult de 300 rez./lunar

Echipament gratuit daca se opereaza mai mult de 300 rez./lunar

Principalele conditii de rezervare sunt :

Anumite tarife pot impune limitarea sau anularea drepturilor pasagarului de a schimba sau anula rezervarea facuta. Referitor la termenul de emitere a biletului transportatorul poate anula rezervarea fara preaviz daca pasagerul nu a achitat biletul în termenul specificat de transportator sau agentul sau autorizat

Pasagerul trebuie sa furnizeze transportatorului datele sale personale în scopul efectuarii rezervarii, emiterii unui bilet, obtinerii unor servicii auxiliare, facilitarii procedurilor de granita si asigurarii accesului oficiilor guvernamentale la aceste date.

In acest sens pasagerul autorizeaza transportatorul sa retina aceste date si sa le transmit oficiilor proprii, agentilor autorizati, altor transportatori, furnizorilor de servicii auxiliare sau autoritatilor guvernamentale indiferent de tara unde îsi au sediul.

Transportatorul va depune toate eforturile pentru a asigura locul atribuit anterior rezervandu-si dreptul sa modifice locul atribuit chiar dupa îmbarcarea în aeronava din motive operationale de siguranta sau de securitate a zborului.

Transportatorul va informa pasagerul daca este necesara reconfirmarea rezervarii pe un zbor în continuare sau de înapoiere si în ce conditii se va efectua (termen, modalitate).

In cazul în care transportatorul solicita pasagerului sa reconfirme rezervarea, nerespectarea acestei prevederi permite transportatorului sa anuleze rezervarea nereconfirmata.

Daca pasagerul informeaza transportatorul asupra intentiei sale de a calatori, sub rezerva disponibilitatii de locuri, pe zborul respectiv, transportatorul va revalida rezervarea si va asigura calatoria pasagerului.

In cazul indisponibilitatii de locruri pe zborul respectiv trasportatorul depune eforturi rezonabile pentru a deplasa transportatorul la stopover sau destinatie.

Pasagerul are obligatia sa verifice cerintele de reconfirmare ale oricarui transportator implicat în calatoria sa.

In cazul în care se solicit pasaerul va reconfirma rezervarea transportatorului al carul cod figureaza în dreptul zborului înscris în bilet

Etapele/ Procedura de rezervare :

1.Solicitarea informatiilor necesare efectuarii rezervarii : itinerarul, data de efectuare a zborului, preferinte pentru o clasa, companie, ore de calatorie alte cerinte speciale (pozitionarea locului în avion, tipul meniu, copil, bebe, persoana cu nevoi speciale s.a.)

2. Accesarea sistemului de rezervari

3. Afisarea disponibilitatilor

4. Prezentarea variantelor însotite de informatii utile

5. Alegerea variantei optime pentru client

6. Intocmirea PNR-ului

Pentru care rezevarea sa fie corecta este nevoie de urmatoarele elemente :

Numele complet al pasagerului (nume prenume)

Perioada de calatorie

Ruta si un numar de telefon de contact

7. Precizarea intervalului de timp pentru care se retine rezervarea

8. Intocmirea mastii biletului

9. Emiterea biletului

10. Incasarea contravalorii acestuia

11.Oferirea informatiilor utile


Document Info


Accesari: 3199
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )