Valea Alba
Timp necesar: 4-5 ore; accesibila grupurilor mijlocii; materialul tehnic nu este necesar, fiind cca mai usoara dintre vaii de abrupt din Bucegi).
Intrarea în firul vaii se 848h78i face pe traseul B. II. 7 (Drumul Munticelului) în Busteni - Caminul Alpin - pâna la ramificatia I (cota 1310); de aci, spre stânga - în sus - pe marcajul galben vertical, prin padure, se iese în poiana ,,La Verdeata", pe firul superior al Vaii Albe, ocolindu-se marile saritori din padure.
Sunt caracteristice tuturor vailor de abrupt din Bucegi aceste mari rupturi de panta, praguri uriase aflate exclusiv în zona de padure; singura dintre aceste mari saritori care se poate escalada, este cea din v. Seaca dintre Clai; cele din v. Alba, v. Costilei, v Galbenelelor sau v. Malinului, nu sunt accesibile decât când le acopera zapada.
De notat pe parcursul inferior al traseului, aproape de poiana "La Verdeata", un promontoriu care ofera o splendida vedere spre vf. Picatura si peretii aflati pe partea opusa a vaii Albe.
În Poiana (1560 m. alt.) marcajul sfârseste; în dreapta, peretii golasi ai Costilei, la "Galbinari".
Firul superior al Vaii Albe se urca pe un hatas vizibil, care iese pe platou în dreptul Crucii Caraiman, dupa ce a depasit Saritoarea Cârnului, Crucea lui Antonio Palma, Saritoarea Mare si, în fine, hornurile finale ale vaii (obstacole elementare).
De notat pe parcurs, în dreapta, deasupra "Blidului Uriasilor", intrarea pe Brâul mare al Costilei (traseul B. III. 13), iar pe platou, Iadul Vaii Albe, continuare a vaii spre dreapta (Nord).
Întoarcerea pe traseele B. II. 6 si B. I. 2 pe la Crucea Caraiman si Casa Caraiman, înca 2-3 ore.
Valea pastreaza zapada; apa lipseste.
|