Valea Costilei
(Timp necesar: 6-8 ore; grupe mijlocii cu conducator, frânghie si espadrile).
Traseul lipsit de farmec si prea obositor, dar necesar pentru cunoasterea abruptului Costilei.
Intrarea în firul vaii se face pe traseul B. II. 7 (Drumul Munticelului), din Busteni - Caminul Alpin, pâna la ramificatia II (V. Costila - Galbenele), iar de aci, spre stânga, pe marcaj rosu vertical, catre valea Costilei (izvoare pe poteca, în padure) pâna la Refugiul alpin (1610 m.) dela Ţancul Ascutit, situat pe malul opus al vaii (stânga), pe o terasa care ofera o splendida vedere panoramica asupra Prahovei.
Marcajul continua mai sus de refugiu pâna în v. Galbenelelor; se lasa acest marcaj spre dreapta si se urmeaza firul vaii Costila, se intra obligatoriu pe un vâlcel din stânga Vâlcelul Negrul pentru a se ocoli "Saritoarea mare" (25 m.) a carei escaladare directa cere eforturi deosebite si o mare dexteritate.
Firul superior al Costilei, deasupra opritoarei mari, prezinta obstacole elementare pâna la ramificatia firelor finale ale vaii: Vâlcelul Lespezilor (dreapta) - inaccesibil - si Valea Hornului (stânga) - cu saritori enorme.
Traseul afecteaza de aci înainte coama dintre aceste doua vâlcele (panta de 50-60° înclinatie) pâna în Brâul mare al Costilei, pe care îl atingem sub "Hornul lui Jilipeanu"; pe acest horn larg iesim pe platou în dreptul Iadului Vaii Albe (în horn, placa comemorativa a accidentului din 15 Martie 1936 - N. Comanescu si alti sapte alpinisti).
Întoarcerea pe traseele B. II. 6 si B. I. 2, pe la Crucea Caraiman - V. Jepilor sau peste platou, pe la Casa Babele-Casa Caraiman, la Busteni (înca 3-4 ore).
|