ACTIVITATE INTEGRATĂ :
,,Unde a zburat rāndunica
Grupa pregatitoare
* JOCURI sI ACTIVITĂŢI DIDACTICE ALESE
1. ,,De vorba cu Toamna" - Arta; Creatie;
Obiective de referinta
- sa redea tema plastica propusa (pata de culoare)cu mijloacele artei
Plastice;
- sa picteze frunze colorate, flori de toamna, stoluri de pasarele;
- sa interpreteze convingator rolurile alese, imagināndu-si dialoguri
originale.
2. Plimbare īn parc
Obiective operationale
- sa observe transformarile ce au avut loc īn natura;
- sa īnteleaga cauzele acestor transformari;
- sa participe cu placere la activitate.
*ACTIVITĂŢI DE DEZVOLTARE PERSONALĂ:
1. Activitate optionala - Limba engleza
Obiective operationale
- sa pronunte corect īn limba engleza cuvintele si expresiile propuse;
*ACTIVITĂŢI PE DOMENII EXPERIENŢIALE:
1. Educatie pentru societate- lectura educatoarei: ,,Unde a zburat
rāndunica?"
2. Educatie fizica - Joc de miscare: ,,Alergam spre copaci" (alergare spre diferite directii cu opriri, porniri si īntoarceri).
SCENARIUL ZILEI
La īntālnirea de dimineata le povestesc prescolarilor ca am primit un telefon de la un copilas, care m-a īntrebat mirat unde le poate gasi pe rāndunelele care toata vara au locuit la streasina casei bunicilor lui. Nu am stiut ce sa-i raspund copilului si de aceea le adresez aceasta īntrebare si prescolarilor din grupa pregatitoare.
Cum raspunsurile vor fi variate, le propun sa facem o scurta plimbare īn parcul din apropierea gradinitei, poate vom afla unde s-au ascuns cele doua rāndunele si puisorii lor. Le reamintesc copiilor regulile de comportare si de circulatie si, echipati ca de toamna, pornim la drum.
Īn parc privim cu atentie la schimbarile ce au avut loc īn natura: copacii au īmbracat strai de frunze aramii, au ramas golasi pentru ca frunzele au īnceput sa cada si au format deja un covor multicolor peste pamāntul īmbibat de ploile reci, care au cazut zile īn sir; iarba a īnceput sa se vestejeasca iar florile din parc si-au plecat capul, triste si vestejite. Nici veveritele nu mai sar de pe-o creanga pe alta. Totul este trist. Nici un ciripit de pasarele nu tulbura liniste parcului. Doar doi copilasi īnfofoliti cu hainute groase, de māna cu bunica lor se plimba pe alei.
Propun copiilor sa ne jucam, pentru a ne mai īncalzi si pentru a mai profita de o zi īnsorita de toamna. Se desfasoara jocul de miscare ,,Alergam spre copaci" (alergare spre diferite directii cu opriri, porniri, īntoarceri), nu īnainte de a efectua exercitiile specifice partii initiale ale unei activitati de educatie fizica.
Obositi, dar binedispusi, ne īntoarcem la gradinita, poate gasim acolo raspunsul la īntrebarea ,,cheie". si gasim pe masa un colet cu niste ilustratii si o scrisoare de la rāndunele, īn care acestea povestesc unde se afla ele acum (povestirea ,,Unde a zburat rāndunica?"). Dam citire scrisorii, aflam raspunsul, subliniez importanta acestui lung drum al rāndunelelor pāna īn tarile calde, precum si grija pe care oamenii trebuie s-o aiba fata de pasarelele care ramān la noi peste iarna.
Profesoara de limba engleza le propune copiilor sa īnvete cāteva cuvinte si expresii īn limba engleza, pe care le regasim īn povestire: rāndunica, vrabiuta, cuib, sopārla, bursucul, broasca, ramāi cu bine etc.
Īn īncheierea activitatii le sugerez copiilor, ca pe sectoare, sa ,,stea de vorba cu Toamna": sa picteze si sa deseneze chipul toamnei, apoi, costumati, sa interpreteze rolurile din povestirea īnvatata, īncurajāndu-i sa inventeze dialoguri spontane si originale.
Toti copiii primesc cāte o ,,fotografie" de la rāndunica ce si-a luat zborul spre tarile calde.
|