CLUBUL COPIILOR
Inchipuiti-va un loc in care copiilor nu li se spune « nu atinge » sau « nu mai fa atata zgomot », in loc de asta sunt incurajati sa se catere, sa danseze, sa cree 111i81b ze, sa tipe.
Clubul copiilor este un astfel de centru, unic si in siguranta, ca mod de organizare, unde copiii si familiile lor invata impreuna, descopera, exploreaza prin joc si joaca. Este institutie primara, esentiala pentru formarea copiilor, care constituie un mijloc prin care influenta specifica a societatii actioneaza asupra lor, este o cladire multifunctionala:
-instructiv-educativa si culturala-pentru invatarea cunostintelor de care dispune societatea si modelarea personalitatii copiilor (a temperamentului, caracterului, aptitudinilor sau vointei, afectivitatii, cunostintei si motivatiei) ;
-de loisir-organizarea placuta a timpului liber, deconectare si divertisment.
. Programul ales este "CLUBUL COPIILOR", o dotare instructiv-educativa si de loisir destinata copiilor cu varste cuprinse intre 2 si 14 ani, o institutie primara, esentiala pentru formarea copiilor, care constituie un mijloc prin care influenta specifica a societatii actioneaza asupra lor.
Proiectul speculeaza mijloacele arhitecturale, dar si modul in care, o posibila relatie cu peisajul, ar putea influenta dezvoltarea, in mod armonios, a copilului, aflat la o varsta caracterizata de cunoastere prin intermediul curiozitatii si al explorarii continue, ce are loc in prezenta si cu participarea spatiului. Pentru ca spatiul sa aiba o influenta reala asupra individului si sa conduca catre īntelegerea unei realitati complexe, acesta are nevoie sa se foloseasca de perceptie, atāt ca referinta, cāt si ca instrument de lucru.
Necesitatea existentei unui astfel de obiectiv intr-o localitate cum este resedinta judetului Prahova este o evidenta de necomentat. De comentat este doar faptul ca la aceasta data municipiul Ploiesti nu beneficiaza de aportul unei astfel de dotari pentru procesul de educatie complexa a generatiilor celei mai tinere societati.
Astazi, in Romania, segmentul cel mai dinamic al societatii noastre, copilul, pare a fi uitat
In conditiile in care intreaga omenire investeste enorm in dotarea sistemului educational juvenil-considerat de pedagogia si psihologia moderna a fi cea mai importanta interventie a societatii in viata individului, municipiul Ploiesti nu a reusit nici sa asigure sediul unui astfel de asezamant. Aceasta activitate s-a vazut obligata a duce o existenta itineranta, dintr-un local intr-altul, functie de necesitatile prioritare ale unor institutii.
Lucrul acesta s-a intamplat inainte de 1989, in prezent actuala cladire care adaposteste activitatea mentionata fiind de departe absolut improprie scopului si destinatiei.
A existat la un moment dat o initiativa a fundatiei « Prahova 91 » legata de realizarea in cadrul Parcului Tineretului a unei serii intregi de obiective printre care si constructia cladirii unui Palatului al Copiilor, gest oportun si salutar si in ziua de astazi. Initiativa a fost coroborata cu orientarea ca obiectivul sa fie amplasat intr-un spatiu amplu, in afara traficului si aglomeratiei urbane, protejata de spatii verzi cu posibilitatea organizarii unor activitati in aer liber.
Prin specificul sau, aceasta constructie trebuie sa se alinieze atat necesitatilor programului zilnic de educatie si distractie pentru copiii-elevi grupati pe varste specifice, cat si la legate de spectacole, concursuri, intreceri sportive.
Proiectul meu de diploma cauta sa se alinieze la una dintre acele tendinte contemporane, dar, totodata foarte firesti - din moment ce se apleaca spre dimensiunea sensibilului din adāncul fiintei - caracterizate de explorarea simturilor, de īncercarea de a se conecta si de a se raporta la elemente fundamentale precum viata, natura, sentimente.
Pe de alta parte, la fel de actuala este atitudinea de a miza pe asocierea mai multor domenii, dintre care arhitectura si peisajul sunt numai cateva exemple
Tema proiectului a fost fundamentata pe considerente puternic legate de factorul emotional, de aceea am urmarit un astfel de concept, un parcurs mai putin pragmatic - desi functiunile si conditionarile impuse de un program pentru copii sunt mai mult decāt stricte - ci o poetica a spatiului, īn care peisajul, schimbarea anotimpurilor, joaca, pictura sau culoarea sa colaboreze cu obiectul de arhitectura, sa interactioneze, ca participanti īntr-un joc educational, formativ al unei generatii, orientat spre cunoasterea - de sine si a lumii - pentru o sansa.
Clubul copiilor este structurat in trei zone majore :
Zona de primire - hol multifunctional cu o zona destinata parintilor : cafenea, foyer expo, zona care cuprinde si o sala de festivitati, un auditoriu unde se organizeaza ocazional mici spectacole. Parintii pot profita din plin de linistea si confortul barurilor coffee shop, urmarind totodata prin monitoare cavalcada dezlantuita, dar atent supravegheata a copiilor.
Zona de activitati libere - organizata la parter ca un parcurs, o incursiune printr-o lume mirifica..o insiruire de spatii cu diferite teme, in care fiecare dintre copii poate sa isi gaseasca locul preferat : « A de la arta », « invatam sa circulam », « invatam sa construim », « casa papusilor », « micul alpinist », « face painting » « lumea animalelor », « prietenii naturii », « lumea sportului ». Aceasta zona este destinata fiecarui copil si parinte care doreste sa isi petreaca timpul liber intr-un loc special amenajat. Si daca e sa se joace, atunci sa o faca in cele mai placute si atractive locuri si feluri! Ca sa simta cu adevarat bucuria de a fi copil. Pentru copii cuminti care au invatat, pentru copii pe care ii iubesc parintii si pentru toti copiii cu mancarici sau fara mancarici; toti se imbarca pentru o calatorie de neuitat, plina de surprize, in lumea magica a jocurilor.
Zona destinata cercurilor artistice. Etajul este destinat unei grupe de copii cuprinse intre 7 si 14 ani, o zona de cercuri artistice care are ca scop aprofundarea si completarea cunostintelor din scoala, dezvoltarea aptitudinilor, potrivit vocatiei si optiunilor copiilor. La activitatile organizate pot participa, la libera alegere, copii de varsta prescolara si elevi din ciclul primar, gimnazial, profesional si liceal, fara deosebire de nationalitate, sex, religie, corespunzator intereselor, aptitudinilor si preferintelor lor. Cercuri cultural artistice : modelaj ceramica, micul pictor, sculptura, invatam sa desenam, lucru manual, bricolaj, arta decorativa.
|