VÂRSTA PREsCOLARĂ
(PRIMA PARTE)
Daca va aflati înca, în acest moment, în curs de a va chinui cu un copil aflat la vârsta primei adolescente, veti afla cu usurare ca natura va rezerva o viitoare etapa mult mai usoar& 14414r1716o #259;.
Îmi amintesc foarte clar prima adolescenta a baiatului meu. Ne spuneam strângând din dinti: "De-ar face o data trei ani, va fi mai usor, altfel nu vom mai rezista!". si, într-adevar, la trei ani, copilul se va schimba complet. stiam ca la aceasta vârsta copilul intra într-o perioada mult mai usoar& 14414r1716o #259; a dezvoltarii sale, si totusi, ne venea greu sa credem ca micutul nostru de trei ani era acelasi cu micul demon pe care l-am cunoscut la doi ani si jumatate.
De exemplu, îmi amintesc de o zi, putin dupa ce împlinise trei ani, în care m-a întrebat: "Mami, pot sa ma uit la televizor?" Aproape ca am ramas muta de uimire , deoarece în tot cursul anului precedent nu s-a deranjat niciodata sa îmi ceara permisiunea de a face ceva. Acest comportament era semnul unui nou stadiu de dezvoltare, în timpul caruia un copil face tot posibilul pentru a încerca sa fie amabil si sa-si multumeasca parintii. Încearca o veritabila placere în a fi cooperant, în timp ce, pe perioada primei adolescente avem deseori impresia ca unica sa placere consista în a ne pune bete în roate.
Etapa prescolara se întinde în perioada dintre împlinirea vârstei de trei ani, pâna la vârsta de aproximativ sase ani. Contrar etapelor precedente, nu i se poate atasa nici o sarcina sau caracteristica speciala. Copilul trebuie sa faca fata multor activtati având în vedere dezvoltarea sa generala. Felul în care le abordeaza si le domina va înfluenta conceptul despre sine si însasi structura personalitatii care va îmbraca forma sa definitiva în jurul vârstei de sase ani.
Înainte de a trece la examinarea diferitelor sarcini pe care le are copilul în aceasta perioada, sa facem o trecere în revista succinta a acestei etape, an cu an, cu scopul de a va da o idee generala asupra copilului de 3,4 si 5 ani.
|