Consiliul ministrilor
Adoptarea din ce în ce mai frecvent de catre Consiliu a opiniilor, rezolutiilor si recomandarilor care, desi nu sunt texte legale, au totusi o mare greutate politica în fata Comisiei. Uneori ele reprezinta presiuni din partea Consiliului fata de Comisie pentru ca aceasta sa înainteze propuneri catre Consiliul Ministrilor ;
Dezvoltarea Uniunii Europene astfel că 323x2322d ; apar domenii ce nu sunt acoperite de textele tratatelor si în care initiativa Consiliului se poate manifesta pe deplin.
Cresterea complexitatii structurii Consiliului si aparitia Presedintiei Consiliului ca un actor institutional important în influentarea deciziilor Consiliului ;
Dorinta din ce în ce mai mare a statelor membre de a gasi aspecte ale cooperarii lor mai putin pe baza legislatiei si mai mult prin întelegeri. Acest fapt este cel mai mult observat în domeniul politicii externe, justitiei si afacerilor interne, al doilea si al treilea pilon al EU.
Ca un for al întâlnirii intereselor nationale, Consiliul a avut de la început rolul de a dezvolta întelegerea reciproca dintre statele membre. Mai mult, o conditie necesara a cooperarii politice din cadrul Consiliului a fost aceea de avea abilitati de compromis în negocieri. Cu cât Comunitatea a crescut ca numar, cu atât mai mult capacitatea de mediere si negociere a devenit mai necesara, mediere între diferite interese nationale si ideologice reprezentate în Consiliu, dar si între Consiliu si Comisie si Consiliu si Parlament si Consiliu si interese non-institutionale. De-a lungul anilor, Consiliul a câstigat puteri si responsabilitati dar a si pierdut unele, fapt care s-a întâmplat din doua motive; mai întâi, Consiliul European si-a asumat responsabilitati din ce în ce mai mari în luarea deciziilor finale în domenii cum ar fi noile aderari, reforma institutionala, lansarea unor initiative politice mai largi, apoi, atât Actul Unic European cât si Tratatul asupra Uniunii Europene au marit puterile legislative ale Parlamentului European.
Activitatea Consiliului este împartita în domenii politice.
General Affairs Council
Compus din ministri afacerilor externe, General Affairs Council se ocupa cu probleme generale legate de coordonarea dintre politica interna a Consiliului cu si relatiile politice externe precum si cu probleme extrem de sensibile din punct de vedere politic din perspectiva rolului pe care îl are de poarta ( gate-keeper) spre Consiliul European precum si datorita dreptului de a participa la reuniunile Consiliului European ( Art. 4, ex-D). Ministri de finante au dobândit si ei acest drept fara ca acesta sa fie inclus în tratat. Problemele sectoriale sunt tratate în Consiliile tehnice alcatuite din ministrii Transportului, Mediului etc.
Întâlnirile Consiliului sunt stabilite de catre tara care detine presedintia dar sunt posibile initiative din partea unui stat membru sau din partea Comisiei. Principalele sarcini ale presedintiei sunt:
organizarea ( împreuna cu Secretariatul Consiliului ) si prezidarea întâlnirilor Consiliului ;
realizarea consensului necesar initiativelor Consiliului, dobândit prin negocieri ample, convingere, mediere ;
asigurarea unei continuitati a dezvoltarii politicilor prin '' troika '' ce permite cooperarea dintre presedintia precedenta, prezenta si viitoare ;
reprezentarea Consiliului în raport cu alte institutii europene, cu tari ne-membre ale Uniunii.
Secretariatul General al Consiliului preseaza întotdeauna pentru progrese astfel încât sa nu fie nevoie de mai mult de trei întâlniri pentru a discuta o propunere. Prima întâlnire a grupului de lucru este de obicei o discutie generala asupra punctelor cheie. Urmatoarea permite o examinarea cuvânt cu cuvânt a textului Comisiei si daca rezultatul este pozitiv, atunci se produce un document ce indica punctele de acord si dezacord si, adesea, atasate la acesta, rezervele statelor pentru care ele nu pot sa aprobe textul sau parti din acesta.
In a doua etapa, documentul grupului de lucru este înaintat COREPER-ului sau în cazul agriculturii, Comitetului Special pentru Agricultura. Fiind plasata între grupurile de lucru si Consiliul Ministrilor, Coreperul actioneaza ca un filtru pentru întâlnirile ministeriale. Daca se întrunesc conditiile adoptarii textul asa cum rezulta din documentul grupului de lucru, atunci acesta este înaintat Consiliului pentru aprobare formala. Daca nu exista un agreement în grupul de lucru, Coreper-ul are la dispozitie trei posibilitati:
Proceduri de decizie
Tratatul prezinta trei modalitati în care pot fi luate deciziile din cadrul Consiliului unanimitatea, votul majoritar calificat, vot majoritar simplu.
Unanimitatea a fost folosita ca o conditie a initierii unei politici sau modificarii ori dezvoltarii uneia deja implementate. Actul Unic European si Tratatul asupra Uniunii Europene au redus în mod semnificativ circumstantele în care se impunea conditia unanimitatii rezervata acum domeniului Politicii Externe Comune si de Securitate si celui legat de Justitie si Afaceri Interne. Unanimitatea este ceruta atunci când Consiliul doreste sa amendeze o propunere a Comisiei împotriva dorintei acesteia. Abtinerile nu constituie un impediment în adoptarea acelor decizii ce impun unanimitatea.
Votul majoritar calificat se aplica acum majoritatii tipurilor de decizii din cele mai multe domenii ale politicii UE
Votul majoritar simplu, este utilizat pentru decizii legate de proceduri, iar din februarie 1994 pentru tarife anti-dumping si anti-subsidii în contextul politicii Comerciale Comune.
Pâna relativ recent propunerile din partea Comisiei nu impuneau un sistem de vot chiar atunci când votul majoritar era prevazut în Tratat. Intr-o încercare de a determina un progres în Consiliu, Comisia a propus un important pachet de reforma cu importante implicatii politice si institutionale. Cele mai semnificative aspecte ale propunerilor vizau Politica agricola comuna, schimbarea bazei venitului Comunitatii si acordarea unor puteri mai mari de control al folosirii acestor resurse de catre Parlamentul European. Guvernul francez a obiectat împotriva implicatiilor supranationale a acestor propuneri si a decis retragerea reprezentantilor sai din institutiile de decizie în iulie 1965. Aceasta politica a
''
scaunului gol'' a continuat timp de sase luni pâna când guvernul
francez a acceptat în ianuarie 1966 decizia unei întâlniri speciale
Compromisul
de
Întrebari
Cum functioneaza Consiliul?
Care este relatia dintre Comisie si Consiliul în procesul de dezvoltare a politicilor comunitare?
|