Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Constructiile romane

istorie








Teatrele si amfiteatrele


Primele teatre romane au aparut la sfârsitul Republicii Romane. Erau cladiri semicirculare, foarte înalte, sustinute de stâlpi înalti si rezistenti. Cuprindeau un spatiu semicircular pentru dansatori si pentru cei care cântau (în general o orchestra) si un spatiu ascendent pentru multimea care venea sa asiste la spectacol.

Spre deosebire de teatrele grecesti (construite in general pe nist 525w227f e dealuri), teatrele romane erau sustinute de propriile bolti si stâlpi si astfel puteau sa fie amplasate chiar si în centrul orasului. Teatrele erau populare în întreg Imperiul Roman: ruine ale unor exemple impunatoare se pot gasi la Orange (spre sfârsitul sec. I d. Hs.) în Franta sau la Sabatha în Libia.

Amfiteatrele (teatre duble) aveau o forma eliptica care cuprindea o arena centrala, în care se luptau gladiatorii cu animalele, si o zona înconjuratoare, asemanatoare teatrelor, în care stateau spectatorii. Exista în majoritatea amfiteatrelor un loc special în care statea o persoana foarte importanta din imperiu, de obicei împaratul roman.


Cea mai recenta constructie se afla la Pompei (construita in anul 75 si acoperita cu lava în anul 79), iar cea mai impunatoare era Colosseum-ul de le Roma (cu o capacitate de cca. 50000 de locuitori).


Orasele romane


Orasul simplu de la sfârsitul Republicii Romane avea o forma dreptunghiulara si semana cu o tabara militara: avea doua strazi principale (cardo-pe axa N-S si decumanus-pe axa E-V) drepte si alte câteva stradute care împarteau orasul în blocuri. Era înconjurat de un zid de aparare cu porti prin care se putea iesi în afara orasului.

Orasele mai vechi (cum era chiar Roma) aveau mai multe strazi strâmbe. Obiectivul principal al orasului era forumul, asezat de obicei în centrul orasului, la intersectia strazilor cardo si decumanus. Forumul era un spatiu deschis, marginit de colonade cu un fel de magazine, unde se întâlneau conducatorii orasului.

În timpul romanilor, tranzactiile si procedurile legale aveau loc într-o bazilica. Ea era un hol acoperit ce avea un spatiu larg de desfasurare-naosul-marginit de niste culoare lungi. De obicei avea doua sau mai multe etaje. Primele bazilici s-au ridicat la începutul sec. al II-lea d. Hs. chiar în forumul de la Roma, dar s-au gasit ruine ale unei bazilici din 120 î. Hs. la Pompei.


Un exemplu de bazilica este "Bazilica lui Maxentiu", începuta de împaratul Maxentiu (307-310) si terminata de Constantin cel Mare (dupa anul 312), impresiona în acele vremuri prin calitatea si proportiile arhitecturale, fiind una din cele mai importante monumente din antichitatea clasica. Tot ce a mai ramas din aceasta magnifica constructie sunt aceste uriase bolti.


Templele romane


Principalul templu roman, "capitolium", se afla în general la un capat al forumului. Templul roman obisnuit ara un amestec de elemente grecesti si etrusce: forma dreptunghiulara, avea acoperisul triunghiular, un pridvor lung cu coloane libere, o scara frontala care dadea acces la un pervaz înalt sau la o platforma. Traditionalele stiluri de arhitectura grecesti (doric, ionic si corintic) erau pastrate si de romani.


Templul Herei este cel mai bun exemplu despre stilul doric din arhitectura romana. De asemenea, el este cel mai bine pastrat templu realizat de romani. Are în fata 6 coloane, iar în lateral, cate13, ceea ce îi da o rezistenta foarte mare.

Romanii si-au format însa si stiluri proprii (stilul compus- o îmbinare de elemente din stilurile ionic si corintic). Un excelent exemplu pentru stilul clasic roman este Maison Carrée (Casa Patrata) din Franta. Multe temple au fost ridicate si în afara forumului, în orasele romane si chiar în afara lor. Multe alte tipuri sunt cunoscute; unul din cele mai importante este tipul utilizat pentru Panteonul de la Roma (118-128). Temple similare acestuia au fost construite în jurul anului 75 î. Hs. la Trivoli, lânga Roma.


Panteonul de la Roma, construit de împaratul Hadrian între anii 118-128 este una din cele mai mari constructii romane si una din cele mai marete constructii de pe Pamânt. Dimensiunile sale sunt impunatoare (singura sursa de lumina este o deschizatura circulara cu diametrul de 8,5 m).


Baile publice


Aceste bai publice se gaseau de obicei în orasele mari si se numeau "thermae". În timpul republicii, ele erau constituite dintr-o serie de camere de schimb, sali de baie cu apa rece (frigidaria), calduta (tepidaria) si fierbinte (caldaria) si un spatiu pentru exercitiile fizice (palaestra). Baile de lânga forumul din Pompei sunt un exemplu excelent pentru primele tipuri de bai publice (75 î. Hs.).

În timpul imperiului, aceste modeste constructii au devenit din ce în ce mai mari; spre exemplu, baile din Caracalla (217 d. Hs.) aveau biblioteca, sala de lectura, spatii publice boltite, elaborat decorate cu statui, mozaicuri, tablouri etc.



Document Info


Accesari: 27914
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )