EPOCA ROMANĂ TÂRZIE - 293 - 480 D. Chr.
PERIOADA IMPERIULUI TÂRZIU ( DOMINATUL.TETRARHIA ). NAsTEREA sI OFICIALIZAREA CRESTINISMULUI.Roma între pagânism si crestinism. Persecutiile religioase.
Dominatul este termenul care defineste regimul imperial de la sfârsitul sec. III ( echivalent cu Imperiul roman târziu )
Monarhia capata un caracter accentuat sacru iar împaratul este numit Dominus et Deus ( stapân si zeu ) .
Trei trasaturi principale definesc dominatul :
1.absolutismul - împaratul este stapân absolut si sacru ; este înconjurat de un anume ceremonial mistic care îi subliniaza puterea nelimitata.
2.Împartirea p 232o141c uterii .
În 293 , Diocletian a încercat sa rezolve problema guvernarii si succesiunii instituind tetrarhia adica împartirea p 232o141c uterii între doi augusti ( Diocletian si Maximian ) si doi cezari (Galerius si Constantiu Chlorus ). Fiecare cezar trebuia sa fie succesorul augustului sau .Astfel Diocletain a crezut ca rezolva problema conducerii unui imperiu prea mare pentru un singur împarat.Dupa abdicarea lui Diocletian în 305 sistemul a disparut nu fara a crea anarhie si razboaie civile care nu vor înceta decât în anul 312 odata cu victoria lui Constantin.
3. birocratia - centralizarea administratiei , organizata rational dar foarte greoi.Functionarii numerosi si riguros ierarhizati si magistraturile republicane onorifice sunt de fapt conduse de împarat ca stapân absolut al acestei administratii.
2.Este o epoca de criza morala si politica caracterizata prin
Pierderea coerentei teritoriale si decaderea civilizatiei urbane a Romei .Reforma lui Diocletian si apoi a lui Constantin cel Mare încearca sa stavileasca anarhia din Imperiu dar la sfâsitul sec.V Imperiul Roman este divizat definitiv în doua parti având dezvoltari culturale si socio-politice diferite: partea occidentala care sufera un proces de involutie si ruralizare si partea orientala care ramâne puternica din punct de vedere economic si cultural , conservând pebtru înca 1000 de ani vechea traditie greco-latina.
Procesul de divizare începe în anul 364 când împaratii Valentinian si Valens îsi împart imperiul - de Apus si de Rasarit, având doua capitale Milano sau Ravenna si Constantinopolul
În anul 395 dupa moartea împaratului Teodosiu , Imperiul roman se destrama definitv împartit între cei doi fii ai sai - Arcadiu -pars Orientis , cu capitala la Constantinopole va deveni Imperiul bizantin si Honoriu - pars Occidentis , cu capitala la Ravenna .
În 476 ultimul împarat roman Romulus Augustulus este detronat de capetenia migratorilor goti , Odoacru si însemnele imperiale trimise la Constantinopol.
constituirea unor formatiuni politice noi - statele barbare
introducerea în lumea romana târzie a unor modele noi sociale si culturale caracterisitice popoarelor care iau parte la marile migratii.
4.Nasterea , raspândirea si oficializarea religiei crestine
crestinismul se afirma ca religie universala , monoteista în contradictie cu majoritatea religiilor practicate în Imperiul Roman
Religie întemeiata pe iubire si non-violenta crestinismul este cea mai profunda schimbare care s-a petrecut în cadrul Imperiului si care a avut cel mai mare impact asupra constiintelor
s-a propagat mai ales în rândul acelor paturi sociale pentru care a constituit speranta salvarii spirituale si în rândul carora mai persista traditia virtutii romane si calitatile morale într-un imperiu clar decadent.
Nascut în Orientul Imperiului crestinismul apare la Roma abia la jumatatea sec. I fiind difuzat de apostoli si ucenicii acestora .
Sfântul Pavel predica la Roma între 61-64 ca si Sf.Petru
Prima persecutie este savârsita de Nero care I-a facut pe crestini raspunzatori de incendierea Romei - în anul 64.Acuzatiile de omor ritual si de incest prezentate împotriva crestinilor precum si învinuirea ca ,, ar urâ specia umana " au facut sa se abata asupra lor mânia multimii .
Ultimii împarati restauratori ai imperiului - Diocletian( 245 - 305) si Constantin cel Mare (306- 337) inseamna pe de o parte ultimele persecutii religioase si pe de alta consacrarea crestinismului ca religie oficiala de catre Constantin prin edictul de toleranta din 313 iar in 325 la Sinodul de la Niceea , crestinismul este declarat religie oficiala .
In cursul secolului III - IV în Imperiul Roman se consolideaza si se oficializeaza religia crestina ca religie ce tinde sa devina universala.
Crestinismul a intimpinat o rezistenta dura din partea romanilor altfel toleranti si sincretici din acest punct de vedere.
Afirmarea unei credinte intr-un singur zeu înseamna însa o ruptura in domeniul traditiilor religioase romane si infiltrarea unei alte traditii a zeului unic care este caracteristica religiei iudaice;
crestinismul presupune o multipla confruntare - cu religiile politeiste, cu filosofia vremii dar si cu iudaismul traditional, cu institutiile si structurile politice imperiale.
Pâna la impunerea crestinismului ca religie oficiala adeptii acestei noi religii , numiti crestini, au suferit persecutii deosebite din partea autoritatii romane altfel toleranta cu alte religii pe care nu le-a considerat periculoase pentru imperiu.
persecutiile incep insa la Ierusalim prin pigonirea apostolilor printre primii martirii ai bisericii crestine fiind apostolul Iacob Zevedeu , fratele Domnului si diaconul Stefan , cel omorat cu pietre de iudei.
Crestinii erau judecati in virtutea legilor de lex majestate sau pentru magie si crime , sacrilegiu , fiind condamnati la tortura sau moarte.
Dintre imparatii prigonitori ai crestinilor s-au remarcat NERO (54-68) , in vremea caruia a avut loc prima persecutie împotriva crestinilor.au murit la Roma Sf.Apostoli Petru si Pavel (67) .Tacitus spune ca Nero ii imbraca pe crestini in piei de animale pentru a fi sfisiati de caini sau erau transformati in torte.
DOMITIAN - (81-96) , se foloseste de refuzul crestinilor de a plati darile si ii acuza de ,, urzire de lucruri noi'' - tradare .In vremea lui Sf.Ioan Evanghelistul este exilat in Insula Patmos.Dar o ruda a împaratului devine crestina - FLAVIA DOMITILLA.
TRAIAN - (98-117) , legalizeaza persecutiile dar le si restrange prin refuzul denunturilor anonime . Martiri : episcopul Simeon al Ierusalimului , ruda Mantuitorului si Ignatiu al Antiohiei , aruncat la fiare in timpul jocurilor care celebrau învingerea dacilor.
Cele mai dure persecutii si ultimele au loc in vremea lui DIOCLETIAN -284-305.Au loc persecutii in Dacia si Dobrogea .
In vremea lui sunt emise edicte care prevad darmarea lacasurilor de cult , arderea cartilor sfinte , pedepsirea cu moartea a crestinilor care nu ipostaziau , transformarea lor in sclavi.
Incurajeaza delatiunea - nomen christianorum deleto iar crestinii sunt inlaturati din armata.
Sunt facuti martiri in Egipt , Sf,Varvara, Cilicia , Cosma si Damian , Antiohia , sf,Margareta , Capadoccia , Sf.Gheorghe , Iliricum , Sf.Dimitrie si cei patru martiri de la Niculitel - Zotic, Attalus,Comosis,Filip.
Tertulian spune ca crestinii erau acuzati de romani daca Tibrul inunda campiile , daca cerul nu ploua , daca se cutremura pamântul.
Erau acuzatii de omor ritual , de incest , ca ar urâ specia umana ,
Aceste acuzatii au atras asupra lor mânia multimii
Este arta care ia fiinta în primele trei secole de dupa Hristos
A aparut în catacombele de la Roma în sec. II ca forme estetice ce constau din folosirea simbolurilor religioase pagâne carora li se dau interpretari crestine :
Crucea - initial simbol al regalitatii si al celor patru vânturi care aduceau ploaia si dadeau fertilitate naturii - la babilonieni , simbol al vindecarii si binecuvântarii în antichitatea ebraica, simbol al vietii la egipteni si al soarelui la celti ,este semn al biruintei la crestini - prin aratarea sa lui Constantin cel Mare si simbol de identificare a crestinilor.
Porumbelul , paunul , pestele -ihtys.
Începând cu sec. III apar teme biblice specifice Noului Testament : minunile lui Isus , Mântuirea
Arta paleocrestina - pictura - a contribuit la formarea primului ciclu iconografic crestin si la aparitia simbolisticii crestine fie ea figurativa sau abstracta.
|