ALTE DOCUMENTE |
MAREA CARTA
I. În evul mediu popoarele iertau multe regilor, pentru ca domnia celui mai rau rege era de preferat celei mai scurte perioade de anarhie. Ioan fara Ţara reusi cel dintâi sa-i uneasca pe toti supusii lui împotriva-i. Prin stralucirea inteligentei, era un adevarat Plantagenet, excelent tactician diplomatic si militar, mare seducator de femei, bun vânator, dar crud si josnic. Henric al II-lea si Richard au avut grandoarea lor; Ioan n-a fost decât odios. I-a tradat pe tatal si pe fratii sai. Întreaga Europa banuia ca, din ordinul lui, a fost asasinat nepotul sau, Arthur de Bretania, care i-ar fi putut disputa succesiunea. Filip August, suzeranul lui, l-a citat în fata curtii sale, apoi, dupa trecerea termenelor de prezentare, l-a declarat vinovat de felonie si decazut din drepturi asupra tuturor fiefurilor franceze. Având astfel dreptul feudal de partea sa, Filip începu sa ia înapoi de la Ioan, unul câte unul, domeniile acestuia. Normandia fu din nou ocupata de Franta în 1204, în ciuda unei iscusite manevre a lui Ioan fara Ţara pentru a salva Châ 15315i82p teau-Gaillard; în 1206 pierdu Anjou, Maine, Touraine si Poitou. Zece ani dupa moartea lui Henric al II-lea, imperiul angevin aproape ca nu mai exista. Ramânea Aquitania, dar avea sa fie greu de pastrat, caci baronii englezi, care primisera totdeauna sa se bata pentru apararea Normandiei, unde posedau feude, simteau oarecare sila sa urmareasca în Gasconia, în slujba unui rege detestat, o aventura care pentru ei nu avea nici un sens.
II. În razboi cu regele Frantei, în
relatii proaste cu baronii englezi, Ioan fara
III. Un conflict între Ioan si baroni devenise inevitabil. Baronii suportasera despotismul lui Henric al II-lea, rege puternic, victorios si prea respectat de popor ca sa îndrazneasca sa i se opuna. Dar de ce ar fi tolerat abuzurile unui rege înfrânt si dispretuit de toata lumea? În 1213, arhiepiscopul Langton, creierul conspiratiei, suscitase un mare entuziasm adunându-i în secret pe baroni si citindu-le vechea carta a lui Henric I, pe care toti o uitasera si care garanta respectarea drepturilor si a cutumelor supusilor sai.
Într-o alta întâlnire baronii au jurat pe ramasitele sfântului Ioan ca nu vor trai în pace cu regele decât daca va jura sa se supuna acestei carte. În 1215 ei adresara lui Ioan un ultimatum si-i trimisera o difjidatio (neîncredere) pe care orice vasal trebuia s-o notifice suveranului nedemn înainte de a-i declara razboi. Regele încerca sa-i atraga de partea sa pe oamenii liberi, sa cheme mercenari, dar trebui sa recunoasca ca toata tara era împotriva lui. Locuitorii Londrei primeau cu entuziasm mica armata a baronilor. În asemenea caz, stramosii lui Ioan ar fi apelat la fyrd. Dar situatia se schimbase. Reformele lui Henric al II-lea, slabind pe nobili, îi apropiase de vasalii lor. Între domeniul feudal si sat conflictele devenisera mai rare. Punerea sub interdict a regatului impresionase poporul, religios din fire. Readucerea vechilor libertati era pe placul tuturor claselor. În zadar regele fu apucat de o furie nebuna. Ce putea sa faca? Capitala era în mâinile rebelilor. Încetase sa functioneze orice fel de administratie. În lipsa vistieriei, Ioan nu mai avea nici un fel de venit. Trebuia sa cedeze. Regele accepta sa se întâlneasca cu baronii pe pajistea de la Runnymede, între Staines si Windsor, si aici semna Marea Carta.
|