Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




ORASUL MEDIEVAL

istorie










" In fiecare epoca a lumii ce se distinge printr-o activitate elevata, la punctul ei culminant si printre agentii conducand spre acest punct culminant se afla o conceptie cosmologica aprofundata, implicit acceptata, menita sa-si impuna propriul caracter izvoarelor curente ale actiunii."

( A. N. Whitehead )



« Orasul medieval ». De ce am ales acest subiect de dezbatut in urmatoarele randuri ? Pentru ca de la inceputul mileniului al II - lea salturile demografice si inteligenta omului au dus la o dezvoltare continua a civilizatiei, dezvoltare care, iata, continua si astazi. Am considerat ca este unul dintre cele mai importante subiecte pentru omenire si am vrut sa-mi aprofundez, pe cat mi-a fost cu putinta in acest timp scurt, cunostintele despre avantul acestei dezvoltari ce astazi se desfasoara fugar si aproape imperceptibil sub ochii nostrii. Mi-am dat seama ca totul a inceput greu, dar frumos, insa in perioada noastra s-a ajuns la un haos d 535j92f in care se naste urmatoarea intrebare : "Unde se va ajunge? ". In urmatoarele paragrafe voi prezenta inceputul lumii de astazi.


Inceputurile Evului Mediu

Aspecte demografice

Configuratia oraselor. Relatii urbane


Nasterea unei civilizatii inseamna trecerea de la o conditie statica la o activitate dinamica, o dinamica a creatiei, nicidecum a repetitiei.

Istoricii au stabilit ca debut al Evului Mediu anul 476, moment al caderii ultimului imparat roman din Occident; dar in Bizant va mai trai inca zece secole. Aceasta reprezinta insa, asa cum se observa, o data simbolica.

Un punct important al dezvoltarii este avantul notabil al cresterii demografice din secolul al X - lea. Unii cercetatori atribuie aceasta crestere reculului inregistrat de maladiile care secerau oamenii: ciuma, malaria etc. Stim cat de importanta este hrana si factorii psihologici in declansarea maladiilor.

De asemenea se observa o ameliorare a tehnicilor de cultivare a pamantului. Daca adaugam si imensele spatii disponibile, vom obtine un sistem cu propria sa dinamica.

Inmultirea initiativelor individuale, dar si colective, reprezinta un alt factor semnificativ ce determina acest dinamism si pune capat inertiei secolelor precedente. Voi prezenta trei dintre conditiile ce reunite sunt propice inventiei, experimentarii si expansiunii: individualismul, spiritul de asociere si absenta franei statului.

Despre religie putem mentiona ca in aceasta perioada papalitatea se degradeaza in acelasi timp cu imperiul si se afunda in intuneric pentru doua secole.

In secolele XI si XII, tendintele secolului al X - lea se confirma, se precizeaza si se fixeaza. Pe plan politico-social asistam la o stabilire definitiva a regulilor feudalitatii pentru multa vreme.

Ca urmare a cresterii demografice, Europa s-a transformat vizibil in doar cateva secole. Peisajul a fost schimbat de defrisari, iar campiile sunt din ce in ce mai bine populate. Aceasta abundenta permite avantul oraselor. Ca exemplu putem da orasul Milano care in anul 1288 avea 200 000 de locuitori, 12 000 de case, 1 000 pravalii, 120 de doctori in drept, 200 medici, 25 spitale etc. Probabil era orasul cel mai bine populat din Europa la acel moment.

In tabelele alaturate sunt evidentiate densitatea medie a populatiei intre anii 1000 - 1340 si, respectiv, populatia Europei intre anii 1340 - 1450.


Anul

Zona





Italia

Franta

Germania

Polonia

Tarile Balcanice

Spatiul romanesc

Rusia

Tarile nordice

















Anul

Zona





Sudul Europei

Europa Occidentala

si Centrala

Italia

Peninsula Iberica

Franta si Tarile de Jos

Germania

si Tarile Scandinave

Europa orientala, din care spatiul romanesc   






















Densitatea medie a populatiei (loc/km²)   Populatia Europei (milioane loc.)



Orasele epocii merovingiene, chiar daca erau putin intinse si cu o populatie numeric redusa, totusi nu erau deloc niste "orase moarte". In aceste mici orase-fortarete se fondau manastiri si se construiau edificii religioase si palate episcopale.


Rothenburg ob der Taauber ( Bavaria)

Un oras era rareori situat departe de un rau. Aspectul sau era impresionant prin dimensiunile zidurilor sale de aparare care erau in acelasi timp si un simbol al puterii si o aparitie estetica. Pe masura ce populatia crestea, orasul era silit sa-si construiasca un al doilea, al treilea, al patrulea zid de aparare dispuse concentric. Nu intotdeauna un oras se dezvolta concentric. Exemple de astfel de orase sunt: Toulouse ( avea castelul senioral in centru, iar catedrala la periferie ), Cracovia ( s-a dezvoltat in jurul a doua nuclee ), Lubeck (s-a dezvoltat in jurul a trei sau patru nuclee, ficare avand intariri proprii, cuprinse apoi in zidul de aparare al intregului oras ). Planul cel mai simplu si armonios pe baza unui nucleu unic sau unificat il prezentau, insa, orasele: Bruges, Florenta, Aachen. Datorita acestei concentrari , casele trebuiau zidite cat mai inghesuit si mai mult in inaltime. Astfel densitatea populatiei devenea extrema : orase ca Geneva, Napoli, Milano, Florenta sau Venetia se aglomerau pe suprafete de110 ha cu mai mult de 100 000 de locuitori. Strazile erau inguste, sinuase,intortochiate, rau pietruite si chiar noroioase; pe strazi cainii, pasarile de curte, porcii, circulau liber.


Ø      descrierea;

Ø      comparatia;

Ø      enumerarea;

Ø      interogativa - problematizarea




Document Info


Accesari: 22746
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )