Comunitati Sociale
Cristina Parpalea, grupa V,anul II
SNSPA, Facultatea de Stiinte Politice
Aceasta cercetare are ca tema identitatea si obiceiurile maritale 20220j921u la comunitatile de aromani din judetul Calarasi. Prima parte a studiului se ocupa cu stabilirea problemei sociale, studiind modul de viata al aromanilor, transhumanta, si motivele aparitiei obiceiului casatoriei endogene ca raspuns la necesitatea mentinerii coeziunii grupului.
Studiul continua cu particularizarea problemei la comunitatea gramustenilor (aromanii din Calarasi) , in cazul carora exogamia a devenit acceptata dupa anii
Cadrul teoretic al cercetarii il constituie paradigma interactionalista.
Metodele si tehnicile de cercetare sunt reprezentate initial de observatia participativa si apoi de metoda biografica si de interviul semi-structurat.
Intervalul de desfasurare al studiului este noiembrie 2000 - aprilie 2001 .Tot aici se face referire si la metodele de esantionare folosite.
Capitolul "Strategii matrimoniale si identitatea"este relevata in perspectiva descriptiva informatia culeasa , facandu-se referiri la cauzele migratiei in Romania , abordarea fiind din perspectiva istorica, analizandu-se si implicatiile asupra identitatii specifice comunitatii( asupra modeluluifamiliei extinse patriarhale si patrilocale )
Sunt apoi analizate implicatiile raportarii la alteritatea romaneasca, in conditiile ajungerii in Romania.In final e reanalizata problema alegerii partenerului marital, si cauzele trecerii la exogamie, analizandu-se obiceiurile de nunta specifice.
Anexele cuprind Grila de Interviu si o larga bibliografie
|