UNIVERSITATEA "OVIDIUS",
FACULTATEA DE LITERE
SPECIALIZAREA: JURNALISM
VOINŢA TULCEI
VOINŢA TULCEI
Saptamânal ce apare la Tulcea în perioada 10 august 1896 - 26 august 1897. 50 * 33. 10 bani/nr. , 10lei/an.
Redactia: str. Carol 27, Tulcea. Tip. Româna - Tulcea .
I (10 august 1896 - 8 august 1897) : 1 - 38
II (15 august 1897 - 26 august 1897) : 39 - 40
Publica informatii si note despre despre viata politica locala, versuri semnate de Iuliu Cezar savescu (Regina visurilor Mab, traducere din Shelley; nr. 9/1896, Catre poeti, nr. 12/1896 ), necrologul Matei Millo (nr.6/1896).
La rubrica Din viata oamenilor de litere , apare un articol despre A. de Musset si George Sand (nr.12/1896).
Schimbari intervenite în decursul aparitiei:
Redactia: de la I/13 - II/40 : str. sf. Nicolae 26 - Tulcea
Comitet de redactie : de la I/ 14 - II/40 : Sub directiunea unui comitet.
La început are o atitudine independenta, cu multe articole privin problemele locale (canalizarea orasului tulcea, calea ferata Tulcea - Constanta, refacerea Monumentului Reanexarii). Mai târziu aluneca treptat spre tot mai multe polemici cu caracter personal.
Extras din articolul program al ziarului :
« / .../ mai multi tineri dorind din tot sufletul a lupta pentru bine si adevar, am hotarât înfiintarea Vointei Tulcei, luptând din toate puterile , cu toate dificultatile ce vom întâmpina, pentru interesele si ridicarea Judetului Tulcea , prin urmare pentru întarirea neamului nostru. -
Vointa Tulcei nu face politica.
Scopul, telul sau, este mult mai înalt.
Ea se va ocupa de cât îi va fi posibil de toate chestiunile mari, generale, de interes public.
Ea va desfasura cea mai mare activitate pentru sustinerea reformelor bine-facatoare, pentru idealurile sfinte ale acestei tari.
Ea va lupta pentru ca legile Dobrogei sa fie juste si equitabile si în ce priveste pe cea electorala, sa fie aceeasi lege în toata tara, pentru înfiintarea unei linii ferate care sa lege Tulcea cu restul tarei, pentru crearea unor institutiuni de cultura si industrie, pentru libertate - pagina cea mai sublima ce s-a scris în istoria .....
Aceste reforme le vom trata mai pe larg , facând cadru viitoarelor articole.
Ne vom feri a face personalitati, vom lovi însa în acei care fac din condei specula si obiect al resbunarilor si ambitiunilor lor.
Vointa Tulcei va lauda pe toti acei care vor munci pentru propasirea Dobrogei .
Ea va fi copilul blând si drept a unor oameni, care înarmati cu deviza nemuritorului C :A. Rosetti : « voeste si vei putea » se vor face apostolii unei cauze generoase , marete ! »
Vreau sa amintesc aici si articole din "Vointa Tulcei" cum ar fi - Românii si Bulgarii în nr. 36, 25 iulie 1897, p. 3., articole de dupa razboiul de independenta in care se arata ca ceea ce s-a încercat în fapt a fost evitarea pierderii sudului Basarabiei, pentru ca nu s-a dorit o tranzactie teritoriala pe seama unor teritorii românesti. România obtinea deci, prin ceea ce avea sa devina cunoscut drept "Razboiul de Independenta", recunoasterea stravechiului teritoriu românesc dintre Dunare si Marea Neagra.
Numarul II /39 costa 39 de bani (în loc de 10 bani), suma strânsa fiind destinata Monumentului comemorativ de la Tulcea.
Referinte bibliografice :
Biblioteca
Judeteana
Dictionarul presei literare romanesti
|