Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Περιγραφή της εκπαίδευσης στην Ιερουσαλήμ (ανατολική Ιερουσαλήμ)

Greaca


Περιγραφή της εκπαίδευσης στην Ιερουσαλήμ (ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ)

Η εκπαίδευση στην ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ πραγματοποιείται σε ένα πιό ασυνήθιστο πλαίσιο. Αυτό οφείλεται στον αβέβαιες και άστατες συνθήκες αυτής της πόλης μέχρι σήμερα. Το Ισραήλ θεωρεί την ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ ότι προσαρτάται σε αυτό, και, υπό αυτήν τη άποψη, εξετάζει τον έλεγχο της εκπαίδευσής της νόμιμα. Οι άραβες Παλαιστίνιοι, αφ' ετέρου, απορρίπτουν την προσάρτηση και θεωρούν αυτήν την πόλη μια κατειλημμένη πόλη από το 1967, και, υπό αυτήν τη μορφή, θεωρούν ότι η ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ ανήκει σε αυτους. Είναι η παλαιστινιακή προτεύουσα και μέρος του αραβικού και ισλαμικού πολιτισμού τους. Θεωρούν ότι η ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ κατοικείται από τους άραβες Παλαιστίνιους και επομένως είναι νόμιμο ότι στα παιδιά του παρέχεται μια εκπαίδευση που είναι βασισμένη στις αραβικές ισλαμικές πολιτιστικές αρχές. Μέχρι σήμερα η παγκόσμια κοινότητα δεν έχει αναγνωρίσει την προσάρτηση της ανατολι 515g61f ;κής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ. Αν και υπάρχουν διάφορα ψηφίσματα Ηνωμένων Εθνών σχετικά με αυτό το θέμα, όμως καμία επιβολή δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα σχετικά με τη μελλοντική θέση της. Από το 1981, η ημερομηνία της έγκρισης από την ισραηλινή κυβέρνηση για να χρησιμοποιήσει το ιορδανικό πρόγραμμα σπουδών στα σχολεία δήμου, σε όλους τους σχολικούς κύκλους εκπαίδευσης, το ιορδανικό πρόγραμμα σπουδών έχει εφαρμοστεί σε αυτά τα σχολεία. Πρέπει να σημειωθεί ότι όλα τα σχολεία δεν σταμάτησαν ποτέ το ιορδανικό πρόγραμμα σπουδών. Από το 1994, το παλαιστινιακό Υπουργείο Παιδείας έχει διαχειριστεί και έχει ακολουθήσει στην εφαρμογή των ιορδανικών προγραμμάτων σπουδών στα σχολεία της Δυτικής Όχθης (η Λωρίδα της γάζας εφάρμοζε τα αιγυπτιακά προγράμματα σπουδών) ενώ ταυτόχρονα ανέπτυσσε ένα νέο πρόγραμμα σπουδών, το πρώτο παλαιστινιακό πρόγραμμα σπουδών, το οποίο επιδιώκει να ικανοποιήσει τις ανάγκες και τις φιλοδοξίες των παλαιστινίων Δεδομένου ότι το πρώτο παλαιστινιακό πρόγραμμα σπουδών εφαρμόζεται βαθμιαία, όλα τα σχολεία στη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της γάζας και την ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ θα διδάσκουν αυτό το πρόγραμμα σπουδών.



Αν και περισσότερο από μία αρχή λειτουργούν στην ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ, η κατεύθυνση της εκπαίδευσης γενικά επηρεάζεται από το παλαιστινιακό Υπουργείο Παιδείας επειδή όλα τα σχολεία στην ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ εφαρμόζουν το ιορδανικό πρόγραμμα σπουδών, που ακολουθείται από το παλαιστινιακό πρόγραμμα σπουδών μετά από προετοιμασία. Αν και κάθε ένα από τα ιδιωτικά (τοπικά και ξένα/θρησκευτικά) και σχολεία UNRWA έχουν τα σχολικά συστήματά τους και έχουν τον ιδιαίτερο εκπαιδευτικό προσανατολι 515g61f ;σμό τους, όλα τα σχολεία λαμβάνουν υπόψη το γενικό όραμα και τους στόχους που τίθενται από το παλαιστινιακό Υπουργείο Παιδείας (MOE) πού είναι η βάση για τα προγράμματα σπουδών πού αναπτύσσονται. Παρά αυτόν, το παλαιστινιακό Υπουργείο Παιδείας δεν έχει μια επίσημη άμεση επιρροή πέρα από τα σχολεία της ανατολι 515g61f ;κής Ιερουσαλήμ. Το MOE, εντούτοις, επηρεάζει πιό πολύ τα σχολεία Awkaf, επονομαζόμενα σχολεία Awkaf / της κυβέρνησης. Τα σχολεία δήμου ακολουθούν τους στόχους της ισραηλινής κυβέρνησης που τίθεται για τα δημοτικά σχολεία της ανατολι 515g61f ;κής Ιερουσαλήμ.

Όσον αφορά το παλαιστινιακό Υπουργείο Παιδείας, εργάστηκε σκληρά προς την ανάπτυξη του οράματος και των σχεδίων διαχείρισης ένα εκπαιδευτικό σύστημα στο άκρο της κατάρρευσης από τη μια πλευρά, και στην τοποθέτηση σε ισχύ ενός σύγχρονου συστήματος απαντητικού στις κοινωνικές, πολιτιστικές και οικονομικές ανάγκες των Παλαιστίνιων. Για αυτόν τον λόγο, το Υπουργείο Παιδείας ανέπτυξε ένα πλήρες πρόγραμμα ανάπτυξης εκπαίδευσης πέντε ετών για τα έτη 2000-2004 ,το όραμα του για την εκπαίδευση είναι το ακόλουθο:

Η εκπαίδευση είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα

Ηεκπαίδευση είναι καθήκον

Ηεκπαίδευση ως όργανο για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη

Η εκπαίδευση ως όργανο για τη δημοκρατία και τη διδασκαλία των τιμών

Η εκπαίδευση ως συνεχή και ισόβια διαδικασία

Το εκπαιδευτικό όραμα που υιοθετείται από MOE προορίζεται να αντιμετωπίσει και να επιλύσει τα ζητήματα της πρόσβασης στην εκπαίδευση, την ποιότητα της εκπαίδευσης, τη σχετικότητα της εκπαίδευσης στις εθνικές ανάγκες και τις φιλοδοξίες, καθώς επίσης και τη θεσμική ανάπτυξη και τη δημιουργία υποδομής πέρα από τον τομέα της εκπαίδευσης.

Ειδικότερα οι κύριοι στόχοι του σχεδίου είναι:

Αναπτύσσει την επίσημη και μη-επίσημη εκπαίδευση
4. Αναπτύσσει την ικανότητα προγραμματισμού του τομέα της εκπαίδευσης και διαχείρισης
5. Αναπτύσσει το ανθρώπινο δυναμικό πέρα από το εκπαιδευτικό σύστημα

Μέσα στο προαναφερθέν όραμα, η εκπαίδευση έγινε υποχρεωτική μέσω του βασικού κύκλου εκπαίδευσης, ο οποίος είναι το τέλος της 10ης τάξης (που καλύπτει τις ηλικίες 6 έως 15). Επιπλέον, η ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο σχέδιο για να διευκολύνει την πρόσβαση στην εκπαίδευση των κοριτσιών γενικά και των παιδιών που ζουν στις απομακρυσμένες περιοχές καθώς επίσης και των παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Όσον αφορά το UNRWA, και μέρος του προγράμματος ανάπτυξης των 5 ετών του, το

Για να ενθαρρύνουν τη συνειδητοποίησή τους για την ανάγκη αλληλοεξάρτησης και την ανοχή προς τις διαφορές μεταξύ των ατόμων και των ομάδων που αποτελούν την πολυπολιτισμική και την σφαιρική κοινωνία.

Για να προωθήσει την αίσθηση των αισθητικών τιμών τους, την προθυμία τους να συμβάλουν στη συντήρηση της φύσης και τη συντήρησή της λεπτής ισορροπίας μεταξύ του ανθρώπου και του περιβάλλοντος κατά την ευρύτερη έννοιά της.

- Για να τους προετοιμάσει για να αντιμετωπίσουν και να ρυθμίσεουν αποτελεσματικά με τις πολύπλευρες προκλήσεις και τις αβεβαιότητες του γρήγορα μεταβαλλόμενου κόσμου, και για να ανταγωνιστεί επιτυχώς στα πιό υψηλά επίπεδα εκπαίδευσης και στην αγορά εργασίας.

Για να τους επιτρέψει, ως δημοκρατικούς πολίτες, να διατηρήσουν μια υψηλή αίσθηση ευθύνης για να ισορροπηθούν τα δικαιώματα και οι ανάγκες τους με εκείνους της κοινοτικής, πολυπολιτισμικής και σφαιρικής κοινωνίας, έτσι ώστε μπορούν να συμμετέχουν αποτελεσματικά στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής.

Η σχολική εκπαίδευση στην ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ διευθύνεται μέσω τεσσάρων αρχών, δηλαδή,η Awkaf / κυβέρνηση, το UNRWA, το ιδιωτικό και ισραηλινό δήμο. Δεν υπάρχει κανένα επίσημο σώμα για να συντονίσει μεταξύ αυτών των σχολείων και να τα εποπτεύσει άμεσα μέσα σε ένα γενικό παλαιστινιακό εκπαιδευτικό όραμα. Σύμφωνα με Kamal και Zughbi (1996), η έλλειψη ενός γενικού παλαιστινιακού εποπτικού σώματος διαιρεί την αραβική παλαιστινιακή κοινωνία στην ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ και αποτρέπει τη συνεκτικότητά της όσον αφορά στις δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Τα σχολεία δήμου λειτουργούν με μια διαφορετική φιλοσοφία από την παλαιστινιακή. Επιπλέον, τα ιδιωτικά σχολεία που δεν ελέγχονται άμεσα από το Ισραήλ, είτε χριστιανικά είτε ισλαμικά, ενώ μερικά άλλα είναι επιχειρησιακού προσανατολι 515g61f ;σμού και επιδιώκουν το κέρδος. Κατά συνέπεια, οι γενεές των σπουδαστών βαθμολογούν τα σχολεία με τους διαφορετικούς γνωστικούς και εθνικούς προσανατολι 515g61f ;σμούς τους. Επιπλέον, πολλά από αυτά τα ιδιωτικά σχολεία έχουν τους συνεταιρισμούς τους ή λειτουργούν ανεξάρτητα, και δεν συνεργάζονται το ένα με το άλλο ακαδημαϊκά, εκπαιδευτικά ή από μια εθνική προοπτική. Δεν υπάρχει καμία εκπαιδευτική ηγεσία για να βοηθήσει και να καθοδηγήσει αυτά τα σχολεία για να γίνει κοινοτικού προσανατολι 515g61f ;σμού και την εργασία για να επιτύχει αποτελεσματικά το παλαιστινιακό εκπαιδευτικό όραμα.

Όλες οι αρχές έχουν χρησιμοποιήσει το ιορδανικό πρόγραμμα σπουδών και αρχίζουν τώρα να χρησιμοποιούν βαθμιαία το πρώτο παλαιστινιακό πρόγραμμα σπουδών, το οποίο αναπτύσσεται από το παλαιστινιακό Υπουργείο Παιδείας, που παρέχει υπό αυτήν τη μορφή μια κοινή πολιτιστική κληρονομιά για όλους τους σπουδαστές στην ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ. Εντούτοις, η εφαρμογή του προγράμματος σπουδών στερείται ακόμα ένα κοινό εποπτικό σώμα. Η παρουσία ποικιλομορφίας στην εκπαίδευση, ιδιαίτερα σε μια μοναδική πόλη όπως είναι η Ιερουσαλήμ, ένα κέντρο για τους διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες, που απαιτούν ειλικρίνεια στους διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες και το σημαντικότερο, να είναι σύμφωνες με τις αρχές που καθοδηγούν το παλαιστινιακό σύστημα εκπαίδευσης. Εντούτοις, οι πολιτικές συνθήκες που διασκόρπισαν τους Παλαιστίνιους στις γειτονικές χώρες και σε όλο τον κόσμο έχουν αναπτύξει στους Παλαιστίνιους μια βαθιά ανάγκη να ενδιαφερθούν για άλλους Παλαιστίνιους μέσω της εφαρμογής των εκπαιδευτικών πρακτικών σύμφωνα με την πολιτιστική και εθνική ταυτότητα και το όραμά τους. Η ανάγκη και οι ανησυχίες των ανθρώπων είναι προφανέστερες στην ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ επειδή η πολιτική θέση αυτής της πόλης είναι ακόμα αβέβαιη.

3 Δομή της εκπαίδευσης

Διοικητικά, ο παλαιστίνιος διευθυντής της εκπαίδευσης για το παλαιστινιακή κυβέρνηση στην Ιερουσαλήμ είναι αρμόδιος για τα σχολεία, τα οποία περιλαμβάνουν και της ανατολι 515g61f ;κής Ιερουσαλήμ και τα προάστια της . Εντούτοις, αυτός ο διευθυντής δεν έχει καμία επιρροή στα σχολεία δήμου που είναι υπό την ισραηλινή επίβλεψη. Το παλαιστινιακό Υπουργείο Παιδείας, που βρίσκεται σε Ramallah διορίζει αυτόν τον διευθυντή. Η λήψη αποφάσεων είναι βασικά συγκεντρωμένη. Υπάρχουν, εντούτοις, κινήσεις προς την αποκέντρωση της λήψης αποφάσεων κατά τη διάρκεια του παλαιστινιακού προγράμματος ανάπτυξης της εκπαίδευσης των πέντε ετών( 2000-2004).

Η δομή του εκπαιδευτικού συστήματος στην ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ είναι παρόμοια με αυτήν στη Δυτική Όχθη και είναι η ακόλουθη:

(ηλικίες 4-5)

10 έτη τάξεις 1 έως 10

(ηλικίες 5-15)

(ηλικίες 16-17)

Τέσσερες διοικητικές αρχές πού παρέχουν το επίπεδο της εκπαίδευσης στα σχολεία στην ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ: Σχολεία Awkaf / κυβέρνησης, σχολεία UNRWA (αντιπροσωπεία ανακούφισης και εργασιών Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστινιακούς πρόσφυγες), ιδιωτικά σχολεία και σχολεία δήμου (ισραηλινά ελεγχόμενα δημόσια σχολεία που εποπτεύονται από το ισραηλινό Υπουργείο Παιδείας και του πολιτισμού και το δήμο της Ιερουσαλήμ). Όλα τα Awkaf / ή κυβέρνητικά και τα ιδιωτικά σχολεία ακολουθούν την ανωτέρω δομή. Τα σχολεία δήμου κράτησαν την ίδια ιορδανική δομή πριν από τον πόλεμο του 1967, ο οποίος αποτελέσθηκε από το στοιχειώδη κύκλο (τάξεις 1-6), τον προπαρασκευαστικό κύκλο (τάξεις 7-9) και το δευτεροβάθμιο κύκλο (τάξεις 10-12). Τα σχολεία UNRWA έχουν αυτή τη στιγμή μόνο τις τάξεις 1-9, η UNRWA πρέπει να έχει προσθέσει ένα δέκατο έτος στη Δυτική Όχθη που άρχισε το 1993/1994 σύμφωνα με την αλλαγή που ήρθε από την ιορδανική κυβέρνηση, αλλά οι οικονομικοί περιορισμοί απέτρεψαν από το να το κάνουν έτσι. Στην Ιερουσαλήμ, η κατάσταση είναι σοβαρή επειδή οι σπουδαστές που ολοκληρώνουν την 9η τάξη μέσα στα δημοτικά όρια της Ιερουσαλήμ στερούνται από το δικαίωμά τους να ολοκληρώσουν τη βασική εκπαίδευσή τους. Τα ισραηλινά σχολεία δεν δέχονται τους σπουδαστές που μεταφέρονται στο εκπαιδευτικό σύστημά τους. Η εγγραφή αυτών των σπουδαστών στα σχολεία της Δυτικής Όχθης, στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ, θα στερούσε αυτούς τους σπουδαστές από τη διατήρηση της θέσης αρμοστειών τους. Μια πρόταση προγράμματος που καλύπτει μια τρίχρονη περίοδο (το 2000/2001 - 2002/2003) για την εισαγωγή της 10ης τάξης για τα παιδιά προσφύγων στα σχολεία UNRWA στην Ιερουσαλήμ έχουν υποβληθεί στους πιθανούς χορηγούς.

Η γενική εκπαίδευση διαρκεί 12 έτη αρχίζει στη 1η βασική τάξη και συνεχίζεται για 12 έτη που τελειώνουν στη 2η δευτεροβάθμια τάξη. Το προσχολικό στάδιο (παιδικοί σταθμοί) παραμένει στο πλαίσιο του ιδιωτικού τομέα. Τα στάδια γενικής εκπαίδευσης διαιρούνται σε δύο κύρια στάδια:

Η προπαρασκευαστική εκπαίδευση αποτελείται από τις τάξεις (1-10) και διαιρείται σε:
α. Το προπαρασκευαστικό στάδιο: τάξεις (1-4).
β. Το στάδιο ενδυνάμωσης: τάξεις (5-10).


4 Η Δομή και η ανάπτυξη του προγράμματος σπουδών

Το παλαιστινιακό πρόγραμμα σπουδών είναι βασισμένο στη γενική εκπαιδευτική φιλοσοφία της παλαιστινιακής αραβικής κοινωνίας της οποίας οι αρχές έχουν προκύψει από την κληρονομιά της, τη θρησκεία, και τη Διακήρυξη της ανεξαρτησίας, εκτός από τις φιλοδοξίες των Παλαιστίνιων για το μέλλον των ανθρώπων τους, και την κατανόησή τους για το ρόλο της εκπαίδευσης στην ανάπτυξη της κοινωνίας τους. Οι βασικές αρχές του νέου παλαιστινιακού προγράμματος σπουδών είναι οι ακόλουθες:

Η Παλαιστίνη είναι ένα δημοκρατικό κράτος, που κυβερνιέται από ένα δημοκρατικό κοινοβουλευτικό σύστημα.
2. Η Παλαιστίνη είναι ένα ειρηνόφιλο κράτος, που εργάζεται προς τη διεθνείς κατανόηση και τη συνεργασία βασισμένη στην ισότητα, στην ελευθερία, στην αξιοπρέπεια, στην ειρήνη και στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η παλαιστινιακή εθνική και πολιτιστική ταυτότητα πρέπει να ενθαρρυνθεί και να αναπτυχθεί.
4. Οι παλαιστίνιοι είναι ένα αναπόσπαστο τμήμα του αραβικού έθνους, που εργάζεται προς την ενότητα, την ελευθερία, την ανάπτυξη και την ευημερία του έθνους.
5. Η κοινωνική δικαιοσύνη, η ισότητα και η παροχή ίσων ευκαιριών εκμάθησης για όλους τους Παλαιστίνιους, πρέπει να εξασφαλιστούν χωρίς τη διάκριση με τη δικαιολογία της φυλής, της θρησκείας, του χρώματος, ή του φύλου.
6. Οι ευκαιρίες πρέπει να παρασχεθούν για να αναπτύξουν όλους τους Παλαιστίνιους διανοητικά, κοινωνικά, φυσικά, πνευματικά και συναισθηματικά, για να γίνουν αρμόδιοι πολίτες, ικανοί να συμμετέχουν στην επίλυση των προβλημάτων της κοινότητάς τους, της χώρας τους και του κόσμου.

Τα προεξέχοντα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του παλαιστινιακού προγράμματος σπουδών σε κάθε στάδιο περιλαμβάνουν:


(α) Εισάγοντας τα αγγλικά για πρώτη φορά (3 μαθήματα την εβδομάδα).
(β) Εισαγωγή της ελεύθερης δραστηριότητας (1 μάθημα την εβδομάδα). Οι προτεινόμενες δραστηριότητες περιλαμβάνουν τις δραστηριότητες χρήσης υπολογιστών, τις επιστημονικές δραστηριότητες (π.χ. κοινωνίες, εκθέσεις), τις πολιτιστικές δραστηριότητες (π.χ. επισκέψεις βιβλιοθηκών, περιοδικά) και τις σωματικές δραστηριότητες.
(γ) Εισαγωγή της επιστήμης πολιτικής διοίκησης (1 μάθημα την εβδομάδα). Αυτό το θέμα διδάσκει τους σπουδαστές πώς να αλληλεπιδράσουν με άλλους, πώς να συντηρήσουν το τοπικό περιβάλλον και πώς να καθιερώσουν την αρμόδια χρήση των φυσικών πόρων, της ύδρευσης και της ηλεκτρικής ενέργειας. Διδάσκει τον πολίτη, τα δικαιώματα και τα καθήκοντά του/της.

Το υψηλότερο βασικό στάδιο (ενδυνάμωση), τάξεις (5-10): Η ειδίκευση είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα σε αυτό το στάδιο. Οι σπουδαστές μελετούν θέματα όπως:
Κοινωνικές επιστήμες (ιστορία, γεωγραφία και εθνική παιδεία), Αραβικά (συμπεριλαμβανομένη την ανάγνωση, ανθολογίες, γραμματική και σύνθεση), και γενική επιστήμη (συμπεριλαμβανομένη την φυσική, την χημεία και τηςν βιολογία).
Οι σπουδαστές έχουν σε αυτή τη φάση την ευκαιρία να επιλέξουν ένα προαιρετικό θέμα
σύμφωνα με τη σχολική ικανότητα. Οι επιθυμίες των σπουδαστών και
ο αριθμός σπουδαστών κυβερνά τη δυνατότητα της επιλογής σε:

Μερικά σχολεία έχουν αρκετά δωμάτια για την διδασκαλία την οικονομία της χώρας, άλλα έχουν τους γαλλικούς ή εβραϊκούς δασκάλους τα ιδιωτικά σχολεία διδάσκουν ήδη μια τρίτη γλώσσα πριν από αυτό το σχέδιο. Η τεχνολογία και οι εφαρμοσμένες επιστήμες εισάγονται για τις τάξεις (5-11). Μια σειρά μαθημάτων διοίκησης πολιτικής επιστίμης εισάγεται για τις τάξεις (1-9). Οι σπουδαστές μπορούν να αποκτήσουν τη γνώση που θα τους βοηθήσει να την μοιραστούν στην κοινωνία τους και σε άλλες κοινωνίες από μια εθνική προοπτική. Αποκτούν επίσης την εμπειρία στο πώς να συντηρήσουν το περιβάλλον και να θέσουν τα θεμέλια της εξοικονόμησης της γενικής κατανάλωσης. Το πρόγραμμα σπουδών παρέχει σε αυτή τη φάση μια πολιτιστική βάση που παγιώνει τις γλωσσικές δεξιότητες, αναπτύσσει τα λογικά και κρίσιμα πεδία και ενισχύει το συνεταιρισμό στην παράδοση και στις εθνικές θρησκευτικές κοινωνικές αρχές.

Οι κύριοι νόμοι που κυβερνούν την εκπαίδευση είναι ο νόμος της εκπαίδευσης του 1933 στη Λωρίδα της γάζας που τροποποιήθηκε το 1960 μέσω μιας αιγυπτιακής στρατιωτικής διαταγής αριθμός 538, ο ιορδανικός νόμος εκπαίδευσης του 1964 που παρείχαν το δικαίωμα του ατόμου στην ελεύθερη εκπαίδευση στον υποχρεωτικό κύκλο στα κυβερνητικά σχολεία, και ο ισραηλινός νόμους εκπαίδευσης στην ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ και τα προάστια που έχουν ενσωματωθεί μέσα στα όρια του ισραηλινού δήμου, όπου ο ιορδανικός νόμος εκπαίδευσης εφαρμόστηκε έως το 1967, και που εφάρμοσε το 1968 το νόμο αριθμός 564 σχετικά με τα ιδιωτικά σχολεία .

Όσον αφορά τους ισραηλινούς νόμους, οι κύριοι νόμοι που ρυθμίζουν την εκπαίδευση στο Ισραήλ είναι:

Πριν από αυτόν, η διάταξη εκπαίδευσης του 1933 που διαδόθηκε από τη βρετανική εξουσιοδότηση παρέμεινε ουσιαστικά έως το 1949. Αυτή η διάταξη βασίστηκε στην ανάγκη για τη βασική και ομοιόμορφη νομοθεσία που θα κάλυπτε μια ευρεία ποικιλία σχολείων, εκπαιδευτικών φιλοσοφιών, κοινοτήτων, θρησκειών και εθνικών ομάδων. Το εκπαιδευτικό σύστημα περιέλαβε έπειτα τα μουσουλμανικά σχολεία, τα χριστιανικά σχολεία και τα εβραϊκά σχολεία. Σε κάθε κατηγορία υπήρξαν σχολεία που ήταν ιδιοτικά, η κυβέρνητικά και θρησκευτικά σχολεία.

Τα περισσότερα σχολεία στο Ισραήλ είναι επίσημα ή κρατικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Κατά συνέπεια, η κύρια αρχή εποπτεύει και είναι αρμόδια για όλα συμπεριλαμβανομένη και τους νόμους και τους κανονισμούς για την εγγραφή και τη μεταφορά των σπουδαστών και του προγράμματος σπουδών. Ο νόμος υποχρεωτικής εκπαίδευσης του 1949 που θεσπίστηκε από ισραηλινό knesset (Κοινοβούλιο) καθόρισε τρεις ουσιαστικές ρυθμίσεις: (α) υποχρεωτική εγγραφή του μαθητή στην τοπική αρχή εκπαίδευσης, μια υποχρέωση στους γονείς (β) κανονική μελέτη από τους μαθητές σε ένα επίσημο ή αναγνωρισμένο ίδρυμα εκπαίδευσης (επίσης μια υποχρέωση του γονέα) και (γ) παροχή ελεύθερης εκπαίδευσης από το κράτος. Η έγκριση του νόμου κρατικής εκπαίδευσης του 1953, εντούτοις, ήταν το αποτέλεσμα της προσπάθειας να ενοποιηθούν οι διαφορετικές εκπαιδευτικές τάσεις σε μια ενιαία κεντρική υπό την αιγίδα και τον έλεγχο του κράτους, διατηρώντας ένα ομοιόμορφο σχέδιο της μελέτης, της οδηγίας και των εκπαιδευτικών προτύπων. Ο νόμος δημιούργησε δύο τύπους σχολείων, των σχολείων κρατικής εκπαίδευσης και των κρατο-θρησκευτικών σχολείων, και περιέλαβε αργότερα έναν τρίτο τύπο, τα ανεξάρτητα σχολεία. Ο νόμος σχολικής επίβλεψης του 1969, που εγκρίθηκε μετά από την προσάρτηση της ανατολι 515g61f ;κής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ, παρείχε την ευρεία εποπτική αρχή στο Υπουργείο Παιδείας. Όσον αφορά το νόμο εκπαίδευσης του 1978, μια νέα έκδοση της βρετανικής υποχρεωτικής διάταξης εκπαίδευσης θεσπίστηκε, δεδομένου ότι η αρχική διάταξη έχασε τη σημασία της στον ισραηλινό νόμο μετά από το 1969 .

Σύμφωνα με τους προαναφερθέντες νόμους, τα σχολεία δήμου της Ιερουσαλήμ είναι 'επίσημα' κυβερνητικά σχολεία. Αυτά τα 'επίσημα' κρατικά σχολεία συντηρούνται άμεσα ή έμμεσα από το ισραηλινό Υπουργείο Παιδείας. Τα προγράμματα της μελέτης στα επίσημα κρατικά σχολεία καθορίζονται από τον ισραηλινό υπουργό παιδείας. Το βασικό πρόγραμμα αποτελεί 75 τοις εκατό του συνολικού χρόνου μελέτης και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας. άλλα 25 τοις εκατό του χρόνου μπορούν να καθοριστούν από τον υπουργό για άλλα θέματα, παραδείγματος χάριν για την θρησκεία στα θρησκευτικά σχολεία. Υπό αυτήν τη μορφή, τα προγράμματα της μελέτης διαιρούνται σε βασικά, συμπληρωματικά, και πρόσθετα συστατικά που το καθιστούν πιθανό να ενοποιήσει τις διαφορετικές ομάδες κάτω από την κρατική εκπαίδευση καθώς επίσης και επιτρέποντας σε αυτές τις ομάδες για να υπογραμμίσουν τους διαφορετικούς τομείς εκμάθησης. Η παιδαγωγική επίβλεψη διευθύνεται από το Υπουργείο Παιδείας. Ο δήμος της Ιερουσαλήμ διατηρεί τα κτήρια και πληρώνει τους μισθούς των δασκάλων.

Εκτός από τα σχολεία δήμου στην ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τον ισραηλινό νόμο, όλα τα άλλα αραβικά σχολεία εξετάζονται κάτω από την κατηγορία ' σχολεία ανεξάρτητης εκπαίδευσης', που αναγνωρίζονται από το κράτος αλλά μη κρατικά (ιδιωτικά ή ανήκουν σε ιδιωτικές οργανωμένες ομάδες ή σε μια θρησκευτική κοινότητα) σχολεία. Αυτά τα σχολεία έχουν τους ανεξάρτητους μηχανισμούς επίβλεψης για τα σχολεία τους, για την εφαρμογή του νόμου, και για την καθιέρωση της αυτονομίας στις μελέτες και στο πρόγραμμα σπουδών. Ακόμα κι αν τα σχολεία δήμου θεωρούνται 'κρατικά' δεν είναι παρόμοια με τα σχολεία στη δυτική πλευρά της Ιερουσαλήμ ή στα ισραηλινά αραβικά σχολεία. Ο ισραηλινός νόμος εφαρμόζεται μερικώς σε αυτά τα σχολεία .

Εκτός από τους ισραηλινούς νόμους που κυβερνούν την εκπαίδευση στην ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ, είναι διεθνείς συμφωνίες και υποχρεώσεις προς το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Από αυτές είναι η Διακήρυξη των παγκόσμιων Συνόδων Κορυφής Ηνωμένων Εθνών του 1990 που υιοθέτησαν τις πολιτικές για να δώσουν προτεραιότητα στις ανάγκες των παιδιών σε όλο τον κόσμο και να θέσουν τους στόχους για το έτος 2000 υπογραμίζοντας τους στόχους της επιβίωσης, της προστασίας, και της ανάπτυξης, και η Συνθήκη σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού που θέτουν το νομικό και το πολιτικό πλαίσιο για την ευημερία παιδιών, καθορίζοντας έναν μηχανισμό για το πώς αυτοί πρέπει να επιτευχθούν. Τα άρθρα περιλαμβάνουν την προστασία του παιδιού ενάντια σε όλες τις μορφές διάκρισης ή η τιμωρία βάσει του νομικού καθεστώτος, δραστηριότητες, εξέφραση απόψεων, ή τις πεποιθήσεις των γονέων του παιδιού, ή των οικογενειακών μελών, καθώς επίσης και το δικαίωμα του παιδιού να εγγράφεται μετά από τη γέννηση, για να έχει ένα όνομα και μια υπηκοότητα (Ηνωμένα Έθνη, Νοέμβριος 1989, άρθρο 2 και 7). Για την εκπαίδευση, μεταξύ άλλων, αυτό σημαίνει την αναγνώριση των δικαιωμάτων του παιδιού βάσει της ίσης ευκαιρίας μέσω της επέκτασης των πρόωρων δραστηριοτήτων ανάπτυξης παιδικής ηλικίας, πρόσβαση στην καθολική βασική εκπαίδευση μέσω της κρατικής εκπαίδευσης ή της μη-κρατικής εκπαίδευσης των συγκρίσιμων προτύπων εκμάθησης, που γεφυρώνουν επίσης τις διαφορές μεταξύ των αγοριών και των κοριτσιών, τη μείωση του αναλφαβητισμού και τη βελτιωμένη προστασία των παιδιών ειδικά στις δύσκολες περιστάσεις, εκτός από την προστασία του παιδιού από την οικονομική εκμετάλλευση. Για το παιδί, αυτό σήμανε ότι η εκπαίδευση πρέπει να προβλέψει την ανάπτυξη της προσωπικότητας, των ταλέντων και των διανοητικών και φυσικών δυνατοτήτων του στην πληρέστερη δυνατότητά τους, την ανάπτυξη του σεβασμού των γονέων του παιδιού, την πολιτιστικές ταυτότητα, τη γλώσσα και τις αξίες του, η προετοιμασία του παιδιού για την κατάλληλη ζωή σε μια ελεύθερη κοινωνία, στο πνεύμα της κατανόησης, της ειρήνης, της ανοχής, της ισότητας των φύλων, και της φιλίας μεταξύ όλων των λαών, των εθνικών, εθνικών και θρησκευτικών ομάδων και των προσώπων γηγενούς προέλευσης .

Αν και το Ισραήλ είναι στον έλεγχο της ανατολι 515g61f ;κής Ιερουσαλήμ γενικά και της εκπαίδευσης ειδικότερα, η διαφορά στην παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών μπορεί να ανιχνευθεί μεταξύ των δημόσιων σχολείων ανατολής και της δυτικής Ιερουσαλήμ, και αυτού που παρέχεται στους μαθητές της ανατολι 515g61f ;κής Ιερουσαλήμ από το δήμο και τα δικαιώματα του παιδιού σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις.

Όσον αφορά τη διαφορά των εκπαιδευτικών υπηρεσιών μεταξύ της ανατολής και της δυτικής Ιερουσαλήμ η υποχρεωτική εκπαίδευση δεν εφαρμόζεται σύμφωνα με τον υποχρεωτικό νόμο για τη βασική εκπαίδευση και τις διεθνείς συμβάσεις σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού. Οι κύριες διαφορές μεταξύ των σχολείων ανατολής και της δυτικής Ιερουσαλήμ, που δεν προσαρμόζονται στις προαναφερθείσες διεθνείς συμβάσεις σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού στην εκπαίδευση, μπορούν να προσδιοριστούν όσον αφορά τις ακόλουθες τρεις περιοχές:την Αποδοχή σπουδαστών στα σχολεία,τις σχολικές εγκαταστάσεις και τους εκπαιδευτικούς προϋπολογισμούς.

Αποδοχή σπουδαστών στα σχολεία

Διάφορες ισραηλινές πολιτικές και πρακτικές περιορίζουν την πρόσβαση των παλαιστινιακών παιδιών της Ιερουσαλήμ στην ελεύθερη και υποχρεωτική εκπαίδευση στα σχολεία της Ιερουσαλήμ στην ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ. Οι παλαιστίνιοι γονείς καλούνται να παρέχουν τα στοιχεία της μόνιμης κατοικίας στην Ιερουσαλήμ και να αντιμετωπίσουν τις ιδιαίτερες δυσκολίες στην εγγραφή ενός παιδιού στη γέννηση. Η διαδικασία την τεκμηριωμένη απόδειξη για έναν τέτοιο σκοπό είναι δαπανηρή και χρονοβόρα. Ο νόμος υποχρεωτικής εκπαίδευσης αναφέρει ότι σε οποιοδήποτε παιδί που κατοικεί στην αρμοδιότητα ενός δήμου πρέπει να εγγραφεί στα σχολεία του και πρέπει να του παρασχεθεί η ελεύθερη εκπαίδευση. Αυτό δείχνει ότι το δικαίωμα στην εκπαίδευση δεν εξαρτάται από την υπηκοότητα ή άλλο νομικό καθεστώς, ούτε από τα παιδιά ούτε από τους γονείς τους. Υπολογίζεται ότι, για το έτος 1998-1999, 15.000 μαθητές δεν είναι στο σχολείο. Οι αντιπρόσωποι 905 από τα 1600 παιδιά στην ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ υπέβαλαν αίτηση σε ένα ισραηλινό ανώτατο Δικαστήριο για να τους αναγνωρίσουν στα δημόσια σχολεία δήμου για το έτος 2001-2002. Η αίτηση κατηγορεί επίσης το δήμο της Ιερουσαλήμ και το Υπουργείο Παιδείας για την αποτυχία να εφαρμοστούν οι οδηγίες μιας απόφασης του δικαστηρίου ένα έτος πριν για ένα σχέδιο για να επιλύσει ένα πρόβλημα επιβάρυνσης στα αραβικά σχολεία της πόλης. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι τάξεις είναι εξαιρετικά περιορισμένες στην ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ με έναν μέσο όρο 33,6 σπουδαστών ανά κατηγορία, ενώ στη δυτική Ιερουσαλήμ ο μέσος όρος είναι 24. Αναφέρεται επίσης ότι τα περισσότερα σχολεία έχουν έναν μέσο όρο 35-40 σπουδαστές ανά κατηγορία, και πολλές κατηγορίες έχουν πάνω από 40 σπουδαστές.

Με την αρχή του σχολικού έτους 2001-2002, ο αριθμός σπουδαστών στη δυτική Ιερουσαλήμ έχει μειωθεί σε 1.000 σπουδαστές του περασμένου χρόνου, από 7.000 σπουδαστές επτά έτη πριν, ενώ ο αριθμός άραβωνν παλαιστινίων σπουδαστών στην ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ έχει αυξηθεί. Ο δήμος της Ιερουσαλήμ, που αναγνώρισε 1.700 πρόσθετους άραβες παλαιστίνιους σπουδαστές, ενημέρωσε το ανώτατο Δικαστήριο ότι δεν θα είναι σε θέση να παρέχει την εκπαίδευση σε 000 πιό αραβικά παιδιά που θέλουν να εγγραφτούν στα δημοτικά σχολεία λόγω έλλειψης της κυβερνητικής χρηματοδότησης και της έλλειψης τάξεων. Είναι πιθανό ότι τα παιδιά που δεν αναγνωρίζονται στα σχολεία δήμου δεν θα είναι σε θέση να αντέξουν οικονομικά τις δαπάνες των ιδιωτικών σχολείων, δεν θα είναι σε θέση να πάνε σε οποιαδήποτε από τα σχολεία Awkaf λόγω της έλλειψης των τάξεων, και επομένως θα αναγκαστούν να πάνε στα σχολεία της Δυτικής Όχθης ή να μείνουν χωρίς οποιαδήποτε εκπαίδευση. Και οι δύο εναλλακτικές λύσεις έχουν τα δυσμενή αποτελέσματα σε αυτά τα παιδιά και στις οικογένειές τους. Να τα στείλουν στη Δυτική Όχθη υφίσταται περισσότερο κίνδυνο δαπανών και ρίσκω στα παιδιά να χάσουν τη επίσημη κατοικία τη Ιερουσαλήμ τους. Εάν μένουν χωρίς εκπαίδευση αυτά τα παιδιά διακινδυνεύουν από τον αναλφαβητισμό,παρασείρουνται στην παιδική εργασία ή στην εγκληματική συμπεριφορά.

Δεδομένου ότι η ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ ήρθε κάτω από την ισραηλινή αρμοδιότητα το 1967, μόνο ένα νέο σχολείο έχει χτιστεί για τον αραβικό πληθυσμό, ενώ ο πληθυσμός σχολικής ηλικίας αυξήθηκε κατά 6,5% από το 1998 ως το 1999 μόνο, με μια αύξηση 6,2% στο αρχικό επίπεδο. Παρά τη μείωση στον αριθμό σπουδαστών στα σχολεία της δυτικής Ιερουσαλήμ, ο δήμος άνοιξε 36 νέες τάξεις και 36 πρόσθετα δωμάτια στα σχολεία έναντι δύο τάξεων και 7 πρόσθετα δωμάτια στην ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ . Μια μελέτη που πραγματοποιείται στα δημοτικά σχολεία δείχνει ότι μόνο 18% των σχολείων έχουν εργαστήρια επιστήμης, 43% των σχολείων έχoουν σχολικές βιβλιοθήκες, 31% έχουν εργαστήρια υπολογιστών, οι εγκαταστάσεις τέχνης υπάρχουν σε 25,7% των σχολείων. Όσον αφορά τις αθλητικές εγκαταστάσεις, 14 από τα 35 σχολεία που εγγράφουν 10.355 σπουδαστές δεν έχουν τις αθλητικές εγκαταστάσεις (π.χ. παιδικές χαρές και εσωτερικές αίθουσες), που σημαίνει περίπου 37% των αραβικών σπουδαστών στα δημοτικά σχολεία στερούνται από τέτοιες εγκαταστάσεις.άλλα σχολεία που έχουν τέτοιες εγκαταστάσεις είναι κάτω από τα αποδεκτά πρότυπα. Λόγω έλλειψης χώπου οι νοικιασμένες εγκαταστάσεις έπρεπε να μετατραπούν στις τάξεις. Τα δωμάτια σε τέτοιες εγκαταστάσεις είναι μικρότερα από τις συνηθισμένες τάξεις, και επομένως χρησιμοποιούνται για τα πιό μικρά παιδιά όπου ένα δωμάτιο με μια ικανότητα για 22-25 στοιχειώδεις σπουδαστές γεμίζεται με 30 ή περισσότερους σπουδαστές. Σε ένα σχολείο, έξι από τις τάξεις είναι σε μέγεθος μιας κρεβατοκάμαρας, και άλλες οι δύο έχουν βεράντες. Κάθε μια από αυτές τις τάξεις εξυπηρετεί 30 σπουδαστές που κάθονται τρεις σε κάθε τραπέζι, είναι τόσο περιορισμένοι σπου εάν θέλουν να πάνε στον πίνακα ή στην τουαλέτα πρέπει να ανεβαινουν επάνω στο τραπέζι για να φτάσουν στο διάδρομο όπως συμβαίνει στο δημοτικό σχολείο των κοριτσιών Al- Essawiyyeh.

Αυτές οι νοικιασμένες εγκαταστάσεις έχουν κακές σθνθήκες υγιεινής και εξαερισμού. οι τουαλέτες και τα κυλικεία είναι παλαιάς διαμόρφωσης και ανθυγιεινοί. Επιπλέον, πολλοί υπολογιστής και εργαστήρια επιστήμης μετατρέπονται στις τάξεις, όπως συμβαίνει στο γυμνασίο αγοριών Shu'fat, ή μια βιβλιοθήκη που αποβάλλεται για να πάρουν το χώρο για ένα εργαστήριο υπολογιστών, όπως συμβαίνει στο προπαρασκευαστικό σχολείο των αγοριών Sur Baher του οποίου 15.000 βιβλία από τη βιβλιοθήκη είναι στην αποθήκη και επομένως μην χρησιμοποιημένα. Στη δυτική Ιερουσαλήμ, τα σχολεία έχουν τις εγκαταστάσεις με τα πολύ υψηλά πρότυπα, ένα παράδειγμα ενός τέτοιου σχολείου είναι το σχολείο γυμνασίου του οποίου οι ευρύχωρες, καλά αερισμένες και αναμμένες εγκαταστάσεις παρέχουν μια ατμόσφαιρα συμβάλλουσα στη διδασκαλία και στην εκμάθηση και για τις ποικίλες διδακτικές και ομο-διδακτικές δραστηριότητες, όπως,το θέατρο,την τέχνη,την μουσική και το αθλητισμό. Μια σύγκριση μεταξύ των εγκαταστάσεων μεταξύ ανατολών και δυτικών δημοτικών σχολείων είναι τεκμηριωμένη και διευκρινισμένη με εικόνες σε μια δημοσίευση του οργάνου ελέγχου ανθρώπινων δικαιωμάτων της Παλαιστίνης .

Προϋπολογισμοί εκπαίδευσης

Το τμήμα εκπαίδευσης διαθέτει στις αραβικές γειτονιές 12% του συνολικού του προϋπολογισμού που παραλαμβάνεται από το Υπουργείο Παιδείας, αν και οι Παλαιστίνιοι υπολογίζονται πάνω από 30% του πληθυσμού της Ιερουσαλήμ, στα πλαίσια του δημοτικού προϋπολογισμού για το έτος 2001-2002, 86 εκατομμύριο Shekel διατίθενται στην ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ για την εκπαίδευση, τα οποία περιλαμβάνουν 16,6% του συνολικού προϋπολογισμού που διατίθεται για την εκπαίδευση. όσον αφορά τους σχολικούς ψυχολόγους, 75 τέτοιοι ειδικοί διατίθενται για τη δυτική Ιερουσαλήμ και 5 για την ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ επιπλέον, 36 δημόσιες βιβλιοθήκες είναι διαθέσιμες στη δυτική Ιερουσαλήμ έναντι 4 δημόσιων βιβλιοθηκών στην ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ. Αυτό δείχνει ότι στα σχολεία στη δυτική Ιερουσαλήμ δίνεται η αυτονομία πέρα από τα θέματα προϋπολογισμού δεδομένου ότι αυτά τα σχολεία έχουν αυτοδιαχειριστικό αφ' ετέρου τα δημοτικά σχολεία της ανατολι 515g61f ;κής Ιερουσαλήμ πρέπει να υποβάλουν ένα αίτημα κάθε φορά που πρέπει να ξοδεψουν τα χρήματα. Ο δήμος της Ιερουσαλήμ διαθέτει 780 Shekel (περίπου $195) ανά σπουδαστή ετησίως για τα σχολεία της δυτικής Ιερουσαλήμ, ενώ η κατανομή υπολογίζεται σε 250 Shekel (περίπου $62,5) ανά σπουδαστή ετησίως για τα δημοτικά σχολεία της ανατολι 515g61f ;κής Ιερουσαλήμ.

Η διαφορά μεταξύ αυτό που παρέχεται στα δημοτικά σχολεία στην ανατολή και στη δυτική Ιερουσαλήμ είναι μεγάλη, αν και και οι δύο εποπτεύονται από το ίδιο σώμα, την ισραηλινή κυβέρνηση. Αυτό μπορεί να παρατηρηθεί ιδιαίτερα σε θέματα σχετικά με την αποδοχή των σπουδαστών στα σχολεία δήμου, στις συνθήκες των σχολικών εγκαταστάσεων και στις κατανομές προϋπολογισμών. Αυτοί οι παράγοντες παραβιάζουν τα δικαιώματα του παιδιού στην ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση και στα μαθησιακά περιβάλλοντα συμβάλλοντα στην ποιοτική εκπαίδευση που θα επέτρεπε την ανάπτυξη της προσωπικότητας του, των ταλέντων και των διανοητικών και φυσικών δυνατοτήτων στην πληρέστερη δυνατότητά τους.

6 Επίπεδα εκπαίδευσης με την αρχή εποπτείας

Η δομή της εκπαίδευσης στην ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ περιλαμβάνει τον παιδικό σταθμό, το σχολείο, την υψηλότερη εκπαίδευση και εκπαίδευση ενηλίκων. μία ή περισσότερες αρχές εποπτεύουν αυτά τα εκπαιδευτικά επίπεδα. Η ακόλουθη περιγραφή των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων θα παρουσιάσει κάθε ένα από αυτά τα επίπεδα σε σχέση με την εποπτεία της αρχή.

Προσχολική εκπαίδευση

Από τη προσέλευση του αιώνα, η πρόωρη εκπαίδευση παιδικής ηλικίας στην Παλαιστίνη έχει συνδεθεί με τα ξένα ιεραποστολι 515g61f ;κά σχολεία και μερικά ιδιωτικά τοπικά σχολεία που ήταν

κυρίως στις πόλεις και στις κωμοπόλεις. Οι παιδικοί σταθμοί (KGs) ήταν έπειτα μέρος των κανονικών σχολείων που ακολούθησαν τις παραδοσιακές προσεγγίσεις στην προσχολική εκπαίδευση. Ένας πολύ περιορισμένος αριθμός παρακολούθησε αυτά τα σχολεία. Τα μικρά παιδιά συνδέθηκαν με το Kuttab, τα θρησκευτικά σχολεία, τα μουσουλμανικά τεμένη ή τα σπίτια ως τμήμα της θρησκευτικής εκπαίδευσής τους που περιέλαβε την εξήγηση του Quran, καθώς επίσης και την ανάγνωση, το γράψιμο, και την αριθμητική. Δεδομένου ότι το σύστημα δημόσιων σχολείων ήταν οργανωμένη και βασική εκπαίδευση που εισήχθη κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 20 κάτω από τη βρετανική εξουσιοδότηση, η προσχολική εκπαίδευση δεν θεωρήθηκε μέρος του εκπαιδευτικού συστήματος και μόνο ένας περιορισμένος αριθμός σχολείων είχε παιδικούς σταθμούς, και αυτοί ήταν ακαδημαϊκά προσανατολι 515g61f ;σμένοι. Μετά από τον πόλεμο του 1948, η οργανωμένη προσχολική εκπαίδευση στη Δυτική Όχθη αποτέλεσε όχι περισσότερους από 40 παιδικούς σταθμούς. Μεταξύ της δεκαετίας του 50’ και το 1967, KGs καταργήθηκαν κατηγορηματικά από το σύστημα δημόσιων σχολείων, και έγιναν έτσι μέρος των κοινωνικών υπηρεσιών που παρέχηκαν στην κοινότητα, γενικά, και στις αστικές γυναίκες που άρχισαν να ενώνουν το εργατικό δυναμικό, ειδικότερα. Κατά συνέπεια συνδέθηκαν με το ιορδανικό Υπουργείο κοινωνικής ευημερίας, και μετά από το 1967, αυτός ο τομέας έγινε υπό την επίβλεψη του τμήματος ευημερίας στην αστική διοίκηση της ισραηλινής στρατιωτικής κυβέρνησης. Αφότου πήρε η παλαιστινιακή αρχή τον έλεγχο του τομέα της εκπαίδευσης, η προσχολική εκπαίδευση συνδέθηκε με το Υπουργείο Παιδείας, αλλά παρέμεινε μια ιδιωτική προσπάθεια.

Μια έρευνα που έγινε κατά τη διάρκεια του 1987-1988 από το κέντρο πρώιμου παιδικής ηλικίας καταφύγιου που περιέλαβε 353 προσχολικά κέντρα και KGs στη Δυτική Όχθη έδειξε ότι η ποιότητα αυτής της υπηρεσίας ήταν κακή. Οι παιδικοί σταθμοί βρέθηκαν στα νοικιασμένα κτήρια, στερήθηκαν ηλεκτρική ενέργεια, νερό, κατάλληλες τουαλέτες, επαρκείς υπαίθριες περιοχές παιχνιδιού, και η μεγάλη πλειοψηφία είχε την κακή ποιότητα εκπαιδευτικού υλικού. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου 75% παιδιών στην ομάδα ηλικίας 4-6 ετών δεν παρευρίσκονταν στους παιδικούς σταθμούς και η αναλογία των παιδιών στους δασκάλους ήταν 26:1, το οποίο συντέθηκε με αναρμόδιους δασκάλους. Επιπλέον,το 40% των ερευνημένων κέντρων στερήθηκε τα προγράμματα ή ένα οργανωμένο πρόγραμμα για να καθοδηγήσει τις δραστηριότητες των τάξεων. Τα προγράμματα KGs ικανοποιημένα και προσανατολι 515g61f ;σμένα από τον δάσκαλο. Οι επικρατούντες όροι της προσχολικής εκπαίδευσης προκάλεσαν την καθιέρωση του πρώτου κέντρου των πόρων παιδικής ηλικίας (ECRC) στην Ιερουσαλήμ το 1985. Αυτό το κέντρο είναι ένα μη κυβερνητικό παλαιστινιακό ίδρυμα που βασίζεται σε μια ομάδα παλαιστινιακών εκπαιδευτικών πού έχουν ως κύρια στόχο να καλύπθουν οι επείγουσες ανάγκες της τοπικής παλαιστινιακής κοινότητας για την πρόωρη της εκπαίδευσης παιδικής ηλικίας. Το κέντρο αφιερώνεται στην ολοκληρωμένη αναπτυξιακή προσέγγιση στην εκπαίδευση με την πεποίθηση ότι η ανάπτυξη των διανοητικών, φυσικών και κοινωνικών διαδικασιών του παιδιού θα οδηγήσει τελικά στην ανάπτυξη ενός καλά ενσωματωμένου παλαιστίνιου παιδιού. Εκτός από την ολοκληρωμένη προσέγγιση, η εστίαση του ECRC στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και στη δημιουργία υποδομής, απευθυνόμενο στις αγροτικές κοινότητες και στα ιδρύματα πού είναι ενδεή και περιθωριοποιημένα, διεξάγοντας την πολιτισμο-συγκεκριμένη έρευνα σχετική με την πρόωρη της εκπαίδευσης παιδικής ηλικίας, παρέχει τα εκπαιδευτικά υλικά (δημοσιεύσεις, σχέδια και άλλους πόρους) για αυτό το επίπεδο εκπαίδευσης. Επιπλέον, ECRC συντονίζει και συνεργάζεται με τα κρατικά και μη-κρατικά ιδρύματα, επιδιώκει να βελτιώσει την πληροφόρηση της κοινότητας γενικά και των γονέων ειδικότερα προς την πρόωρη εκπαίδευση και την ανάπτυξη της παιδικής ηλικίας και τα δικαιώματα των παιδιών μέσω των διαφορετικών τύπων μέσων .

Η επίσημη κατάρτιση των δασκάλων πιστοποιήθηκε από το UNRWA το 1963 πού εκπαιδεύτηκαν ως 'ηγέτες νηπίων'. Το πρόγραμμα, που ήταν σχεδόν προσανατολι 515g61f ;σμένο και καλής ποιότητας, καταργήθηκε σταδιακά δεδομένου ότι το κέντρο UNRWA άρχισε το ιορδανικό πρόγραμμα τού Υπουργείου Παιδείας για τα κοινοτικά κολλέγια το 198

Το 1981, το πανεπιστήμιο της Βηθλεέμ άρχισε ένα πρόγραμμα συνεχούς επιμόρφωσης για τους παραεπαγγελματικούς δασκάλους στην Βηθλεέμ και γύρω από αυτήν. Οι σύντομες παραδώσεις της διάρκειας 1-2 εβδομάδων παρέχηκαν σποραδικά από το τμήμα κοινωνικής ευημερίας της ισραηλινής στρατιωτικής κυβέρνησης. Άλλες τέτοιες σειρές μαθημάτων παρέχηκαν από τις φιλανθρωπικές οργανώσεις. Μετά από την καθιέρωση ECRC, η έρευνα, η παραγωγή των εκπαιδευτικών υλικών, και η χρήση τους στην κατάρτιση των εκπαιδευτών (επόπτες και συντονιστές) και στη υπηρεσία κατάρτισης εκπαιδευτικών έχουν παράσχει τα ποιοτικά προγράμματα για αυτό το επίπεδο εκπαίδευσης. Η εστίαση ήταν στη διαδικασία της ανάπτυξης, που χρησιμοποιεί τις συμμετέχουσες μεθόδους και τις ενεργές στρατηγικές εκμάθησης, παρά να εστιάσει στο περιεχόμενο του προγράμματος σπουδών όπως ήταν παραδοσιακά. Ο πίνακας 1 παρουσιάζει τον αριθμό του KGs, τον αριθμό παιδιών, δασκάλων και τάξεων για το έτος 1999/2000.

Πίνακας (1)
Διανομή των παιδικών σταθμών, των παιδιών, των δασκάλων και των τάξεων
. για το έτος 1999/2000

KGs

1-       Beit Hanina

2-       Shu’fat

3-       Sheikh Jarrah

4-       Wada al Joz

5-       As Suwwana

6-       At Tur

7-       Jerusalem (Al Quds)

8-       Ras al ‘Amud

9-       Jabal al Mukabbir

10-   Beit Safafa

11-   Sur Baher

Οι αριθμοί δεν περιλαμβάνουν τα σχολεία που εποπτεύονται από το δήμο της Ιερουσαλήμ

Η προσχολική εκπαίδευση στην ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ διευθύνεται από τα ιδιωτικά ιδρύματα καθώς επίσης και από το δήμο της Ιερουσαλήμ. Όσον αφορά τα ιδιωτικά ιδρύματα, κατά τη διάρκεια του 1999/2000, η ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ είχε 22 σχολεία που έχουν 95 τάξεις που παρέχουν τις υπηρεσίες σε 2.657 παιδιά που διδάσκονται από 114 δασκάλους. Η αναλογία των παιδιών στο δάσκαλο ήταν 23,3 και το μέσο μέγεθος της τάξης ήταν 27,96.

Η αναλογία των παιδιών στο δάσκαλο ανά τοποθεσία κυμάνθηκε στις 43:1 και 12.5:1, ενώ το μέσο μέγεθος της τάξης ανά τοποθεσία κυμάνθηκε στις 43:1 και 12.5:1. Οι υψηλότερες αναλογίες, ανά δάσκαλο και ανά κατηγορία, σύμφωνα με την τοποθεσία είναι στην περιοχή Tur, που ακολουθείται από Jabal Al Mukkabir και AS Suwwana. Όσον αφορά τα σχολεία δήμου, ο αριθμός του KGs παρέχηκε σε 19 σχολεία κατά τη διάρκεια του 1999/2000 όπου 1.325 παιδιά εγγράφηκαν σε 55 κατηγορίες.



Οι αναλογίες που παρουσιάζονται στον πίνακα 1 δεν είναι σύμφωνα με αυτό που θεωρείται εκπαιδευτικά κατάλληλος. Οι αριθμοί δασκάλων πρέπει να είναι οι ακόλουθοι: (1) 4 παιδιά ανά δάσκαλο για μωρά 14 μηνών και κάτω, (2) 6 παιδιά ανά δάσκαλο για παιδιά από 14 μηνών μέχρι 3 ετών,(3) 12 παιδιά ανά δάσκαλο για παιδιά ηλικείας 3-4 ετών . Επίσης, όντας κάτω από τις ιδιωτικές εποπτεύουσες αρχές, αυτοί οι παιδικοί σταθμοί παίρνουν υψηλά δίδακτρα. Τα ποσοστά είναι τα ακόλουθα: για τα παιδιά 3 ετών και κατωτέρω, τα δίδακτρα είναι $1.800 και για τα παιδιά ηλικίας 4 ετών τα δίδακτρα είναι $1.400.

Η επισκόπηση της εκπαίδευσης στην ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ, ή την Ιερουσαλήμ 1 (J1) παρουσιάζεται όσον αφορά τους σπουδαστές, τις κατηγορίες, τα σχολεία και τους δασκάλους. Το J1 αναφέρεται στα σχολεία στην περιοχή της Ιερουσαλήμ που προσαρτάται στο Ισραήλ ως αποτέλεσμα του πολέμου του 1967 σύμφωνα με το παλαιστινιακό κεντρικό γραφείο των στατιστικών (PCBS), ενώ το υπόλοιπο της Ιερουσαλήμ και οι γειτονιές του θεωρούνται J2, και οι δύο που είναι μέρος του κυβερνίτη της Ιερουσαλήμ.

Πίνακας 2

Διανομή των σπουδαστών, των κατηγοριών, των σχολείων και των δασκάλων με την εποπτεία της αρχή στην ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ 1999-2000

No.  %

Awkaf/

Κυβέρνηση No. %

UNRWA

No.  %

No.  %

No. %

Σπουδαστές: M

F

T

26

76.4

100.0

16.3

967 35.1

64.9

100.0

5.6

6,289 57.0

4,742 40

100.0

22.4

NA 

NA

55.7

100%

M

F

Co

T

53 20.0

176 66.4

36 16

100.0

265 16.5

26 32.1

51 60

4 4.9

81 100.0

81 5.0

163 39.7

144 35.0

104 25.3

411 100.0

411 25.5

NA

NA

NA

50

100%

M

F

Co

T

6 27.3

12 54.5

4 18.2

22 100.0

22 26

3 42.9

3 42.9

1 14.2

7 100.0

7 7.5

10 34.5

7 24.1

12 41.4

29 100.0

29 31.2

NA

NA

NA

35

35 37.6

100%

Δάσκαλοι: M

F

T

87 24.4

270 75.6

100.0

- -

31 34.1

60 65.9

91 100.0

- -

225 36.8

387 62

612 100.0

- -

NA

NA

NA

- -

-

Σημείωση: M= Αρσενικό, F= Θηλυκό, T= Σύνολο, Co= Μικτής εκπαίδευσης

Η διανομή των σπουδαστών, των κατηγοριών και των σχολείων μεταξύ των τεσσάρων που εποπτεύουν τις αρχές είναι η υψηλότερη στα σχολεία δήμου (σπουδαστές 55,7%, τάξεις 53,0% και σχολεία 37,6%). Αυτό ακολουθείται κατά συνέπεια από τα ιδιωτικά σχολεία (σπουδαστές 22,4%, τάξεις 25,5% και σχολεία 31,2%), τα σχολεία Awkaf/κυβερνιτικά (σπουδαστές 16,3%, κατηγορίες 16,5% και σχολεία 23,6%) και τα σχολεία UNRWA (σπουδαστές 5,6%, κατηγορίες 5,0% και σχολεία 7.5%). Αν και συμβάλλοντας πιό ελάχιστα στον αριθμό σπουδαστών, κατηγοριών και σχολείων στην ανατολή η Ιερουσαλήμ,τα σχολεία UNRWA έχουν τις πιο πικνές κατηγορίες με ένα μέσο μέγεθος κατηγορίας 34,0 και έναν σπουδαστή στην αναλογία δασκάλων 30,3, που ακολουθείται από τα σχολεία δήμου (μέσο μέγεθος 32,2 κατηγορίας , σπουδαστής στην αναλογία δασκάλων είναι μη διαθέσιμη λόγω της ανικανότητας να εξασφαλιστεί ο αριθμός δασκάλων) και τα σχολεία Awkaf/κθβέρνυση (το μέσο μέγεθος κατηγορίας 30,3 και ο σπουδαστής στην αναλογία δασκάλων 22.5). τα ιδιωτικά σχολεία είναι τα πιό ελάχιστα συσσωρευμένα με ένα μέσο μέγεθος κατηγορίας 26,8 και σπουδαστής στην αναλογία δασκάλων 18,0.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η διανομή των αρσενικών και θηλικών σπουδαστών, οι κατηγορίες και τα σχολεία δείχνουν έναν υψηλότερο αριθμό και ποσοστό των θηλυκών από τα αρσενικά στα σχολεία Awkaf/κυβέρνησης και UNRWA, ενώ το αντίθετο ισχύει στα ιδιωτικά σχολεία, όπου ο αριθμός και το ποσοστό των αρσενικών είναι υψηλότερο. Μια εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι πολλές οικογένειες, κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης οικονομικής κατάστασης, τείνουν να δώσουν προτεραιότητα να στείλουν τα αγόρια τους παρά τα κορίτσια στα ιδιωτικά σχολεία και να καταβάλουν τα υψηλότερα δίδακτρα θεωρώντας ότι μπορεί να τους παρασχεθεί μια καλύτερη εκπαίδευση. Μια άλλη εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι μερικές οικογένειες αισθάνονται ασφαλέστερες για να στείλουν τις κόρες τους στα σχολεία που εποπτεύονται από ένα σύστημα του οποίου το σύστημα αρχής και αξίας είναι πιό γνωστό σε αυτούς, όπως συμβαίνει στα σχολεία Awkaf/κυβέρνησης και UNRWA. Τα στοιχεία δεν ήταν διαθέσιμο για τα σχολεία δήμου στους σπουδαστές και τις κατηγορίες που διανεμήθηκαν σύμφωνα με το φύλο, ένας παράγοντας που επίτρεπε τη σύγκριση με τις άλλες εποπτεύουσες αρχές.

Προκειμένου να γίνει κατανοητή καλύτερα η διαφορά μεταξύ της διανομής των αρσενικών και κοριτσιών σπουδαστών, η ακόλουθη ανάλυση έχει γίνει για να ανακαλύψει εάν αυτή η διανομή θα άλλαζε εάν εξετάζεται όσον αφορά τη βασική και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Για αυτόν το λόγο, ο πίνακας 3, παρουσιάζει τη διανομή των σπουδαστών σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό κύκλο, την προσχολική, βασική και δευτεροβάθμια εκπαίδευση για τις διαφορετικές εποπτεύουσες αρχές. Ο πίνακας δείχνει ότι η βασική εκπαίδευση περιλαμβάνει 89,7% του σχολικού πληθυσμού, ενώ η δευτεροβάθμια εκπαίδευση περιλαμβάνει μόνο 10,3% του σχολικού πληθυσμού.

Πίνακας (3)

Εκπαίδευση παιδικών σταθμών και σχολείου
Διανομή των σπουδαστών σε σχέση με τον εκπαιδευτικό κύκλο
και με την εποπτεία αρχή στην ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ 1999-2000

Εκπαίδευση No. %

No. %

Βασική εκπαίδευση No. %

Δευτεροβάθμια εκπαίδευση No. %

No.  %

Awkaf/Government:

Αρσενικό

0 0

0 0

0 0

1,742 25.1

5,211 74.9

100.0

152 14.0

937 86.0

00.0

26

76.4

100.0

1,894 26

6,148 76.4

8,042 100.0

UNRWA:

0 0

0 0

0 0

35.1

1,786 64.9

100.0

0 0

0 0

0 0

35.1

64.9

100.0

35.1

64.9

100.0

50.8

42.2

5,518 56.1

4,319 49

100.0

771 64.6

35.4

00.0

57.0

40

00.0

55.8

44.2

00.0

NA

NA

NA

NA

NA

NA

NA

NA

NA

NA

Σημείωση: NA= το στοιχείο υπάρχει, αλλά δεν ήταν διαθέσιμος. Awkaf/Government and UNRWA δεν έχουν προσχολική εκπαίδευση.
* Η δομή σχολικής εκπαίδευσης δήμου στην ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ περιλαμβάνει τις τάξεις 1-6 βαςικό, τους βαθμούς 7-9 προπαρασκευαστικό και τους βαθμούς 10-12 δευτεροβάθμιο. Επειδή η παλαιστινιακή βασική εκπαίδευση θεωρείται οι τάξεις 1-10,. η ομάδα εκπαίδευσης ρύθμισε τους αριθμούς σπουδαστών για να εγκαταστήσει με ο βασικός κύκλος εκπαίδευσης βαθμολογεί 1-10 για τη σύγκριση.

Κατά την εξέταση της διανομής των σπουδαστών στα σχολεία στη βασική και δευτεροβάθμια εκπαίδευση,η διαφορά μεταξύ των αριθμών και των ποσοστών των αρσενικών και θηλικών σπουδαστών γίνεται ακόμη περισσότερη στο δευτεροβάθμιο επίπεδο, ιδιαίτερα μεταξύ Awkaf/κυβέρνησης και των ιδιωτικών σχολείων. Το γενικό ποσοστό των σπουδαστών, του αρσενικού 23,6% και του θηλυκού 76,4% στο Awkaf/ κυβερνητικά σχολεία (πίνακας 2) γίνεται στο δευτεροβάθμιο επίπεδο, όταν διαιρείται σε βασική και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αρσενικά 14% και θηλυκά 86,0% (πίνακας 3). Επιπλέον, στα ιδιωτικά σχολεία, το γενικό ποσοστό των σπουδαστών, του αρσενικού 57,0% και του θηλυκού 42,0% (πίνακας 2), γίνεται στο δευτεροβάθμιο επίπεδο, το αρσενικό 64,6% και το θηλυκό 35,4% (πίνακας 3).

Τα ανωτέρω στοιχεία προτείνουν ότι ακόμα κι αν οι άνδρες σπουδαστές εγκαταλείπουν τα σχολεία τους μετά από τη βασικές εκπαίδευση και τη μεταφορά στα ιδιωτικά σχολεία και άλλα πηγαίνουν στα σχολεία της Δυτικής Όχθης, αυτοί οι αριθμοί δεν αναμένονται να είναι πολύ μεγάλοι, επειδή στην πρώτον τα δίδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία είναι υψηλά και οι θέσεις είναι περιορισμένες κι δεύτερον, η οικογένεια κυνδενεύει να χάσει τη θέση αρμοστειών της, η οποία είναι πολύ σημαντική για ιερουσαλιμίτες. Όσον αφορά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η πτώση στους αριθμούς μετά από τη βασική εκπαίδευση είναι μεγάλη. Για τα θηλυκά η πτώση σε αριθμό μετά από τη βασική εκπαίδευση μπορεί να αποδοθεί στους πρόωρους γάμους. Αυτό μπορεί να συνδεθεί με την παραδοσιακή τοποθέτηση σχετικά με τον κοινωνικό ρόλο των γυναικών στην κοινωνία. Όσον αφορά την πτώση στους αριθμούς μεταξύ των αγοριών, αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί στις τοποθετήσεις σχετικά με το ρόλο του ατόμου ως κάτοχος του επωνύμου και μελλοντικός οικονομικός προμηθευτής για την οικογένεια.

Επιπλέον, υπάρχει μια πιθανότητα που αρσενικοί μαθητές τείνει να εγκαταλείψει τα σχολεία τους προκειμένου να πιάσουν μία παιδική εργασία στην αγορά, είτε λόγω των επιδεινωμένος οικονομικών συνθηκών και της χαμηλότερης αξίας της εκπαίδευσης, είτε λόγω των δαπανών, που θεωρούν ότι η εκπαίδευση δεν θα παρείχε σε αυτούς τις οικονομικές επιστροφές πού μπορούν να πάρουν στην αγορά εργασίας χωρίς αυτή.

Η πιθανή συμμετοχή των μαθητών στην αγορά εργασίας μπορεί να διευκρινιστεί εάν ο σχολικής ηλικίας πληθυσμός συγκρίνεται με τον πραγματικό αριθμό παιδιών που εγγράφονται στα σχολεία. Σύμφωνα με τις στατιστικές πληθυσμών για την ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ (J1) για το έτος 2000 δείχνει ότι ο συνολικός πληθυσμός είναι 228.152 από του οποίου ο σχολικής ηλικίας πληθυσμός 5 έως 19 έτη είναι 37,6% (26,4% για τις ομάδες ηλικίας 5-14 και 11,2% για τις ομάδες ηλικίας 15-19). Ο σχολικής ηλικίας πληθυσμός σύμφωνα με αυτές τις στατιστικές και η αντίστοιχη πραγματική εγγραφή σπουδαστών στα σχολεία εμφανίζονται στον ακόλουθο πίνακα.

Πίνακας (4)

Σχολικής ηλικίας πληθυσμός και σπουδαστές που εγγράφονται στα σχολεία για το έτος 1999/2000

* Η εγγραφή σπουδαστών στη σχολική εκπαίδευση είναι βασισμένη στον πίνακα
** Παλαιστινιακό κεντρικό γραφείο των στατιστικών. (Νοέμβριος 2000). Ιερουσαλήμ 1999: Στατιστική επετηρίδα. No.2. Ramallah, Παλαιστίνη

Αυτός ο πίνακας δείχνει ότι 15.929 παιδιά που πρέπει να είναι στη βασική εκπαίδευση δεν είναι σε αυτή. Αν και μερική από αυτήν την διαφορά, μεταξύ του σχολείο-γερασμένου πληθυσμού και του σχολικού πληθυσμού, μποροεί να αποδοθεί στους σπουδαστές που πηγαίνουν σε κάποιο είδος μη-επίσημης εκπαίδευσης, ή πάνε στα σχολεία της Δυτικής Όχθης, ο αριθμός για θα ήταν ακόμα πολύ υψηλός. Αυτός ο μεγάλος αριθμός σπουδαστών που είναι σχολικής ηλικίας και είναι πραγματικά έξω από το σχολικό σύστημα δείχνει ότι τουλάχιστον 15.000 σπουδαστές θα προτιμούσαν να καταχωρήσουν στα δημόσια σχολεία (δήμου), αλλά δεν μπορούν λόγω έλλειψης του διαστήματος, και υπολογίζεται ότι μεταξύ 4.000 έως 5.000 αραβικά παιδιά ηλικίας 5 μέχρι 18 δεν παρακολουθούν το σχολείο καθόλου, και μερικά από αυτά μπορούν να φανούν εργαζόμενα στην αγορά Mahaneh Yehuda, ως αγόρια διανομής.

Η πτώση στους αριθμούς σπουδαστών μετά από τη βασική εκπαίδευση είναι εντυπωσιακή, είτε είναι κορίτσια είτε αγόρια. Αυτοί οι σπουδαστές, εάν παντρεύονται όπως στην περίπτωση των θηλυκών ή εντάσσονται την αγορά εργασίας στην περίπτωση των αρσενικών,δεν έχουν επαγγελματική δεξιότητα κατάλληλη να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής τους ή να ικανοποιήσει τη ζήτηση της αγοράς εργασίας. έτσι, ο αριθμός επαγγελματικών και τεχνικών ευκαιριών εκπαίδευσης και η ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχεται σε τέτοιους τομείς είναι περιορισμένη και στο επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στο κοινοτικό επίπεδο κολλεγίων (θα αναλυθεί στο τμήμα επαγγελματικής εκπαίδευσης και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αντίστοιχα).

Επιπλέον, με έναν πληθυσμό σπουδαστών που αυξάνεται σε υψηλό ποσοστό (που υπολογίζεται περίπου σε 6,5% κατά τη διάρκεια του έτους 1998 ως 1999 μόνο) οι υπάρχουσες σχολικές εγκαταστάσεις είναι ανεπαρκείς να προσαρμόσουν αυτήν την φυσική αύξηση του πληθυσμού σπουδαστών. Κατά συνέπεια, μερικοί σπουδαστές αναγκάζονται να πάνε έξω από την ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ για τις σπουδές τους, και επομένως να διακινδυνεύσουν το δικαίωμά τους στην αρμοστεία στην πόλη.

Η σχολική εκπαίδευση περιλαμβάνει την ακαδημαϊκή (επίσης αποκαλούμενος γενικός), επαγγελματική και ειδική εκπαίδευση. Αποτελείται από τη βασική εκπαίδευση (τάξεις 1-10) και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (τάξεις 11-12). Η βασική εκπαίδευση παρέχεται σε όλα τα παιδιά. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σπουδαστές ακολουθούν είτε το ακαδημαϊκό ρεύμα που οδηγεί στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, είτε το επαγγελματικό ρεύμα, όλα οδηγούν στη δημόσια εξέταση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το Tawjihi. Η ειδική εκπαίδευση ακολουθεί το γενικό πρόγραμμα σπουδών όπως άλλα σχολεία εκτός από το ότι στους σπουδαστές παρέχεται η υποστήριξη και οι μεθοδολογίες που θα τους επέτρεπαν επιτυγχάνουν το ίδιο επίπεδο εκπαίδευσης άλλων σπουδαστών στο ακαδημαϊκό ρεύμα. Τα εξής τμήματα θα εστιάσουν στη σχολική εκπαίδευση και θα περιλάβουν: Ακαδημαϊκό Σχολείο εκπαίδευσης, επαγγελματικό σχολείο εκπαίδευσης και ειδικό σχολείο εκπαίδευσης.

Η σχολική εκπαίδευση θα αναλυθεί όσον αφορά τα ακόλουθα θέματα: σπουδαστές, δάσκαλοι, προιιστάμενοι και επόπτες, εγκαταστάσεις, χρηματοδότηση και ποιότητα της εκπαίδευσης. `

Σπουδαστές

Ο πίνακας 5 παρουσιάζει τη διανομή των σχολείων, των σπουδαστών, των δασκάλων και των κατηγοριών για το έτος 1999/2000. Οι περισσότερες τάξεις είναι επιβαρυνμένες, ιδιαίτερα στα σχολεία UNRWA που ακολουθούνται από του δήμου και τα σχολεία Awkaf/κβέρνησης, όπως υποδεικνύονται στο παράρτημα 2 πίνακα 2. παρουσιάζεται επίσης επιβαρυνμένες τάξεις των σπουδαστών και των κατηγοριών από την τοποθεσία. Το μέσο μέγεθος κατηγορίας για το συνολικό αριθμό σπουδαστών σε όλες τις τοποθεσίες στην ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ είναι 31 σπουδαστές ανά τάξη. Έξι από τις τοποθεσίες δείχνουν έναν υψηλότερο από το συνολικό μέσο μέγεθος κατηγορίας και αυτές είναι οι ακόλουθες: Shu'fat Camp 41, Silwan 34, At Tur 34, Al Issawieh 33, Shu'fat 32, ως Suwwana 32. ¶Μια τοποθεσία, Sur Baher, έχει ένα μέσο μέγεθος κατηγορίας 31 σπουδαστών. εκτός από τα ιδιωτικά σχολεία, όλα τα σχολεία στην ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ είναι επιβαρυνμένα. Δεν μπορούν να παρέχουν πρόσθετες θέσεις για τον αυξανόμενο πληθυσμό σπουδαστών πού είναι αρκετά υψηλό. Ήδη τα σχολεία δήμου δεν δέχονται περισσότερους σπουδαστές στα σχολεία τους, ιδιαίτερα πού επιθυμούν να μεταφερθούν από άλλα σχολεία. Ακόμα κι αν ο υπόλοιπος σχολικής ηλικείας πληθυσμός καταχώρησε στα σχολεία της ανατολι 515g61f ;κής Ιερουσαλήμ, το σχολικό σύστημα της ανατολι 515g61f ;κής Ιερουσαλήμ θα ήταν ανίκανο να απορροφήσει τους νέους σπουδαστές. Έτσι, υπάρχει μια ανώμαλη διανομή των αρσενικών και θηλυκών σχολείων. Στην τοποθεσία Sur Baher, υπάρχουν κατά προσέγγιση 11.000 σπουδαστές, όμως όχι ένα ενιαίο δημόσιο σχολείο για τα κορίτσια.

Πίνακα ( 5 )

Σχολική εκπαίδευση

στην ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ από την τοποθεσία για το έτος 1999/2000

1-       Beit Hanina

2-       Shu’fat Camp

3-       Shu’fat

4-       Sheikh Jarrah

5-       Wada al Joz

6-       As Suwwana

7-       At Tur

8-        Jerusalem (AlQuds)

9-       Ras al ‘Amud

10-     Silwan

11-     Ath Thuri

12-     Jabal al Mukabbir

13-     Beit Safafa

14-     Sur Baher

15-     Im Tuba

16-     Al Issawieh

17-     Kufr A’kab

18-     Al Sawahreh West

* Ο δήμος των σχολείων της Ιερουσαλήμ έχει διανεμηθεί από την τοποθεσία J1 στις περιοχές PCBS. Ο ανωτέρω πίνακας παρουσιάζει τους αριθμούς για όλους που εποπτεύουν τις αρχές συμπεριλαμβανομένου του δήμου των σχολείων της Ιερουσαλήμ στην ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ.

Εκτός από το πρόβλημα των επιβαρυνμένων τάξεων, το πρόβλημα εγκατάλειψης είναι επίσης υψηλό, και διαφέρει στα σχολεία κάτω από τις διαφορετικές εποπτεύουσες αρχές. το ποσοστό εγκατάλειψης θεωρήθηκε 1,5% και το επαναληπτικό ποσοστό 2,0% κατά τη διάρκεια του έτους 1998, ενώ το ποσοστό βασικής εκπαίδευσης είναι 88,2%. Μια μελέτη που πραγματοποιείται από το παλαιστινιακό Υπουργείο Παιδείας διάρκεια ενός έτους κατά τη διάρκεια της περιόδου τον από Σεπτέμβριο του 1998 μέχρι το 1999 δείχνει ότι το ποσοστό εγκατάλειψης σε Awkaf/κυβέρνηση, το UNRWA και τα ιδιωτικά σχολεία που συνδυάζονται είναι 1,24% (αρσενικά 1,29% και θηλυκά 1.20%) στην ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ. Το γενικό ποσοστό εγκατάλειψης για όλα τα παλαιστινιακά σχολεία στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα που συνδυάζονται είναι 2,70% (αρσενικά 2,94% και θηλυκά 2.45%). Σύμφωνα με αυτήν την μελέτη το γενικό ποσοστό εγκατάλειψης 2,70% αρχίζει από την τάξη 7 βασική(3,25%) και φθάνει σε 9,05% στην τάξη 10 το τέλος της βασικής εκπαίδευσης, και παραμένει υψηλό σε όλο το δευτεροβάθμιο κύκλο. Όσον αφορά τους λόγους για την εγκατάλειψη μεταξύ των αρσενικών και των θηλυκών ηλικίας 15 έως 17, τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν τους ακόλουθους τρεις κύριους λόγους: πρόωρος γάμος, μειώνει τη δυνατότητα να μελετήσει και πηγαίνει να εργαστεί. Αν και η μελέτη δεν δείχνει τους λόγους για την ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ, αναμένεται ότι οι ίδιοι λόγοι ισχύουν, και αναμένονται για περισσότερο να τονιστούν με την παρουσία μιας ελκυστικής αγοράς εργασίας στη δυτική Ιερουσαλήμ που προσφέρει υψηλές οικονομικές επιστροφές έναντι οποιασδήποτε στην ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ ή στη Δυτική Όχθη. Ο αριθμός εγκατάλειψης για την UNRWA για το έτος 2000/2001 δείχνει ότι το γενικό ποσοστό για αυτήν την εποπτεύουσα αρχή στα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της ανατολι 515g61f ;κής Ιερουσαλήμ, είναι 1,15. Ο γενικός αριθμός εγκατάλειψης για την ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ είναι 1,6 (αρσενικά 1,3 και θηλυκά 1.9). Ο κύριος λόγος για το ποσοστό εγκατάλειψης μεταξύ των αρσενικών είναι οικονομικός, προκειμένου να πάει να εργαστεί, να μαζέψει λεφτά κι να παντρεφτεί νωρίς.

Προκειμένου να μειωθούν τα ποσοστά εγκατάλειψης, το παλαιστινιακό Υπουργείο Παιδείας έχει λάβει διάφορα μέτρα στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα, μερικές από τις οποίες απευθύνονται στα σχολεία Awkaf/κυβέρνυσης στην ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ επίσης. Μεταξύ αυτών τα βήματα είναι τα ακόλουθα:

1.
2. Επιτρέπεται στις σπουδάστριες πού έχουν παντρεφτεί να επιστρέφουν στο σχολείο.
Άνοιξαν τα νέα σχολεία ή τις κατηγορίες σε πολλά χωριά και στις απόμακρες περιοχές.
4. Άνοιξαν κατηγορίες επιστήμης στα σχολεία που εξυπηρετούν τις κοινότητες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα ανωτέρω ποσοστά εγκατάλειψης δεν περιλαμβάνουν τα σχολεία δήμου. Όσον αφορά αυτά τα σχολεία, μια έκθεση που προετοιμάστηκε από μια υπουργική επιτροπή το1999 δήλωσε τις ακόλουθες πληροφορίες όσον αφορά τους όρους της εκπαίδευσης στα σχολεία του δήμου:

30% των ανώτερων βαθμών στη στοιχειώδη εκπαίδευση δεν μπορεί να διαβάσει και να γράψει , 40% εγκατάλειψη στο δευτεροβάθμιο κύκλο, ισοδύναμο με 10.128 σπουδαστές
2. τα εκπαιδευτικά πρότυπα δεν είναι όπως αναμένονται, οι μέθοδοι διδασκαλίας είναι παραδοσιακές και το πλαίσιο διδασκαλίας στερείται τις ενισχύσεις και τις υπηρεσίες υποστήριξης .

Οι ανωτέρω αριθμοί δείχνουν ότι ο αριθμός παρεχόμενων κατηγοριών δεν είναι σύμφωνος με τις αυξανόμενες ανάγκες των σπουδαστών. Αυτό έχει οδηγήσει στις επιβαρυνμένες τάξεις και έχει εμποδίσει την πρόσβαση των σπουδαστών στην εκπαίδευση. Μέσα στο σχολικό σύστημα, δύο προβλήματα είναι ανησυχιτικές: (1) εγγραφή των σπουδαστών στα σχολεία που δεν μπορούν να διαβάσουν και να γράψουν οδηγεί σε μια 'μεταμφιεσμένη βασική εκπαίδευση', και (2) έχοντας τα υψηλά ποσοστά εγκατάλειψης σπουδαστών, που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε κοινοτικές ομάδες ανειδίκευτων ατόμων ή σε παιδική εργασία.

Δάσκαλοι, προιστάμενοι και επόπτες

Τα στοιχεία όσον αφορά τους δασκάλους και τους προισταμένους δείχνουν τα περιορισμένα προσόντα. Σύμφωνα με (παράρτημα 4), υπήρξαν συνολικά 1.060 δάσκαλοι στο Awkaf/κυβερνηση, UNRWA και ιδιωτικά σχολεία κατά τη διάρκεια του 1999/2000. Η διανομή των δασκάλων ανά τύπο προσόντων δείχνει ότι οι περισσότεροι δάσκαλοι κρατούν ένα BA/ BSc χωρίς οποιαδήποτε επαγγελματικά εκπαιδευτικά προσόντα. Αυτό αντιπροσωπεύει 48% όλων των δασκάλων, που ακολουθούνται από τους δασκάλους που κρατούν ένα χαμηλότερο δίπλωμα εκπαίδευσης, δύο έτη πανεπιστημίου, που αντιπροσωπεύει 34% των δασκάλων. Το παράρτημα δείχνει ότι περίπου 50% των δασκάλων δεν κρατούν οποιαδήποτε προσόντα στην εκπαίδευση. Το UNRWA έχει τον υψηλότερο αριθμό δασκάλων, κάτοχοι ενός πτυχίου πανεπιστημίου καθώς επίσης και του τίτλου σπουδών δασκάλων, και αντιπροσωπεύουν 13% των δασκάλων UNRWA. Και τα τέσσερα που εποπτεύουν αρχές, εκτός από μερικά ιδιωτικά σχολεία, παρέχουν τις σειρές μαθημάτων συνεχούς επιμόρφωσης για τους δασκάλους και τους προισταμένους τους, εντούτοις, εάν αυτά εκπληρώνουν τις πραγματικές ανάγκες των δασκάλων στην κατάρτιση και στην ανάπτυξη πρόκειται να εξεταστεί.

Οι προιστάμενοι, σύμφωνα με το παλαιστινιακό Υπουργείο Παιδείας, προωθούνται συνήθως σε αυτήν την θέση βασισμένη στους τίτλους σπουδών τους (τουλάχιστον το πτυχίο πανεπιστημίου), την καλή εκτέλεση και την εμπειρία τους ως δάσκαλοι και αναπληρωτές προισταμένων. Συνήθως ένα ελάχιστο 3 ετών διδακτική εμπειρία απαιτείται. Στα σχολεία δήμου απαιτούν 5 ετών διδακτικη εμπειρία. Το παράρτημα 5 δείχνει ότι 51% των σχολικών προισταμένων κατέχουν το πτυχίο, αν και το ποσοστό ποικίλλει από εποπτεία αρχή σε άλλη. οι προιστάμενοι σε Awkaf/ κυβερνητικά σχολεία που κατέχουν το πτυχίο χωρίς εκπαίδευση δασκάλων είναι 44%, στα σχολεία UNRWA είναι 25%, και στα ιδιωτικά σχολεία είναι 63% των συνολικών προισταμένων στις αντίστοιχες εποπτεύουσες αρχές τους. Εντούτοις, τα ποσοστά διαφέρουν για εκείνους τους προισταμένους που κρατούν, εκτός από το πτυχίο πανεπιστημίου, έναν τίτλο σπουδών διδακτικής εκπαίδευσης, όπου το ποσοστό για τα σχολεία Awkaf/κυβέρνησης` είναι 4%, σχολεία UNRWA 50% και ιδιωτικά σχολεία 9% μόνο τα ιδιωτικά σχολεία έχουν τους προισταμένους με ένα υψηλότερο δίπλωμα και είναι 6%. Το Awkaf/κυβέρνηση επόπτη αρχή έχει 41% των προισταμένων του με χαμηλότερο από τον τίτλο σπουδών πτυχίου πανεπιστημίου, (30% με ένα χαμηλότερο δίπλωμα εκπαίδευσης και 11% με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και χαμηλώνουν) αυτοί οι προιστάμενοι αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο αριθμό προισταμένων που έχουν χαμηλότερο από το πτυχίο πανεπιστημίου μεταξύ των εποπτευουσών αρχών. Με βάση αυτό, φαίνεται ότι οι προιστάμενοι UNRWA έχουν το υψηλότερο ποσοστό εκπαιδευτικών τίτλων σπουδών στο πρώτο επίπεδο πανεπιστημιακού τίτλου.

Κανένα στοιχείο δεν είναι διαθέσιμο σχετικά με τους αριθμούς και τα προσόντα των δασκάλων και των προισταμένων στα σχολεία δήμου, αλλά αναμένονται για να είναι καλύτεροι επειδή μπορούν να προσελκύσουν τους καλύτερους δασκάλους με τις πολύ υψηλές οικονομικές ανταμοιβές που δίνονται σε αυτούς .

Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς επόπτες, το Awkaf/ κυβέρνηση και τα ιδιωτικά σχολεία εποπτεύονται από τη διεύθυνση της εκπαίδευσης στην ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ. Τα σχολεία UNRWA και δήμου έχουν το σύστημα επίβλεψής τους. Οι εκπαιδευτικοί επόπτες είναι συνήθως έμπειροι δάσκαλοι που συνδέονται με τη διεύθυνση της εκπαίδευσης που επισκέπτονται τα σχολεία με σκοπό να αναπτύξουν τους δασκάλους επαγγελματικά. Γενικά, τους δίνονται τα εκπαιδευτικά μαθήματα στην επίβλεψη. Τα στοιχεία που παρέχονται από τη διεύθυνση της εκπαίδευσης για το διοίκηση της Ιερουσαλήμ (J1 και J2 περιοχές) δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια του 1999/2000 υπήρξαν 11,5 επόπτες και κατά τη διάρκεια του 2000/2001 υπήρξαν 12 επόπτες. Κατά τη διάρκεια του 1999/2000, αυτοί οι επόπτες έκαναν 998 επισκέψεις (710 στα σχολεία Awkaf/ κυβέρνηση και 288 στα ιδιωτικά σχολεία) στους δασκάλους στις συγκεκριμένες θεματικές περιοχές, 213 γενικές επισκέψεις στους δασκάλους (182 στα σχολεία Awkaf/ κυβέρνηση και 31 στα ιδιωτικά σχολεία), διεύθυναν 52 εκπαιδευτικά μαθήματα που είχαν 1.032 συμμετέχοντες και 42 ημέρες μελέτης που ωφέλησαν 216 συμμετέχοντες. Στο έτος 2000/2001, οι εποπτικές επισκέψεις στους δασκάλους στις συγκεκριμένες θεματικές περιοχές ήταν 1.222 και οι γενικές επισκέψεις ήταν 192. Επιπλέον, τα εκπαιδευτικά μαθήματα ήταν 68 και οι ημέρες μελέτης 284 .

Στα σχολεία δήμου, υπάρχουν 3 εκπαιδευτικοί επόπτες για όλα τα σχολεία δήμων, το οποίο σημαίνει περίπου 12-15 σχολεία ανά επόπτη επιπλέον, δεν έχουν έναν επόπτη ειδικευμένο σε μια θεματική περιοχή. Εντούτοις, τα σχολεία δήμου έχουν ένα κέντρο καθοδήγησης που προσφέρει έναν μεγάλο αριθμό διαφοροποιημένων σειρών μαθημάτων για όλους εκείνους που είναι μέρος του συστήματος και δίνουν σε εκείνοθς που συμμετέχουν πολύ καλές ανταμοιβές .

Εγκαταστάσεις

Οι σχολικές εγκαταστάσεις είναι στο δυσκολότερο όρο, και από την άποψη του περιορισμένου αριθμού εγκαταστάσεων για να ικανοποιήσουν τις αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού στην ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ και του όρου των υπαρχουσών εγκαταστάσεων.

Η ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ πάσχει από μια γενική έλλειψη των τάξεων. Συγχρόνως, ο σχολικής ηλικκείας πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται. Περίπου ένας σε κάθε τρεις επιλέξιμους σπουδαστές δεν καταχωρείται στα σχολεία της ανατολι 515g61f ;κής Ιερουσαλήμ. Για εκείνους που εγγράφονται στο σύστημα δημόσιων σχολείων, υπάρχει ανεπαρκές χώρο τάξεων για να τους προσαρμόσει. Αυτό έχει οδηγήσει στη χρήση νοικιασμένων εγκαταστάσεων και τάξεων.

Οι επιβαρυνμένες τάξεις, όπως απεικονίζονται στο μέσο μέγεθος κατηγορίας, εμφανίζονται στον πίνακα 5 ανωτέρω. Επιπλέον, αυτό μπορεί να σημειωθεί στο μέσο τετραγωνικό μέτρο ανά σπουδαστή για τις διαφορετικές τοποθεσίες της ανατολι 515g61f ;κής Ιερουσαλήμ, που υποδεικνύονται στο παράρτημα Αυτό το παράρτημα δείχνει ότι τέσσερις τοποθεσίες πάσχουν από την έλλειψη διαστήματος περισσότερο από άλλες όπως υποδειγμένος από τον αριθμό τετραγωνικών μέτρων διαθέσιμων σε κάθε σπουδαστή. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο μέσος αριθμός τετραγωνικών μέτρων ανά σπουδαστή για όλη την Ιερουσαλήμ Governorate είναι 1,1 τετραγωνικά μέτρα. Οι τοποθεσίες που είναι κάτω αυτού του μετρίου και υποφέρουν πιό πολύ είναι Ras Al 'Amud (0,9 sqm), Wadi Al Joz (0,7 sqm), σε Tur (0,6 sqm), Jabal Al Mukabbir (0,5 sqm).

Έτσι, μερικά σχολεία λειτουργούν με έναν εξαιρετικά μικρό αριθμό τετραγωνικών μέτρων ανά σπουδαστή για να είναι ανθρώπινα αποδεκτά σε μια τάξη, όπως συμβαίνει πολλών σχολείων Awkaf/κυβέρνησης. Οι αδημοσίευτοι αριθμοί για το 2000/2001 που παρέχονται από το διευθυντή της εκπαίδευσης για την κυβέρνηση της Ιερουσαλήμ, δείχνουν ότι τα σχολεία της ανατολι 515g61f ;κής Ιερουσαλήμ όπως το Al Doha βασικό έχουν 0,46 τετραγωνικό μέτρο ανά σπουδαστή, Al- Fata sqm Al Laji'a γ 0,55 ανά σπουδαστή, ενώ Jabal το Al Mukabbir, Al Nithamieh, Al Assassieh Al Nahdah λειτουργεί μεταξύ 0,62 έως σε 0,65 sqm ανά σπουδαστή. Τα συνολικά τετραγωνικά μέτρα ανά σπουδαστή για όλα τα σχολεία Awkaf/κυβέρνησης είναι 0,88 ,λιγότερο από 1,1 sqm ανά σπουδαστή, ο μέσος όρος για όλο το κυβερνητικα της Ιερουσαλήμ όταν απαιτούν τα διεθνή πρότυπα τουλάχιστον 1,5 sqm. ανά σπουδαστή στη βασική εκπαίδευση. Πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι 18 από τα 58 σχολεία νοικιάζονται, το οποίο είναι 31,0% των σχολείων που εποπτεύονται από Awkaf/ κυβέρνηση, το UNRWA και τα ιδιωτικά σχολεία που συνδυάζονται .

Η έλλειψη τάξεων και χώρου στα σχολεία δήμου δεν είναι καλύτερη, αν και κανένα στοιχείο δεν είναι διαθέσιμο όσον αφορά τα τετραγωνικά μέτρα διαθέσιμα σε κάθε σπουδαστή. Η διαφορά είναι ότι τα σχολεία δήμου είναι υπό έλεγχο της ισραηλινής κυβέρνησης που τα εποπτεύουν και υποστηρίζουν ως αποτέλεσμα της προσάρτησης της ανατολι 515g61f ;κής Ιερουσαλήμ, ενώ τα άλλα σχολεία δεν εποπτεύονται και υποστηρίζονται επίσημα από το παλαιστινιακό Υπουργείο Παιδείας, εκτός από τα σχολεία Awkaf/ κυβέρνηση που λαμβάνουν την υποστήριξη από αυτό το υπουργείο. Για να αντισταθμίσει την έλλειψη τάξεων, ο δήμος της Ιερουσαλήμ νοίκιαζε κτήρια διαμερισμάτων και σπίτια, και αυτά είναι σοβαρά συσσωρευμένα όπως στην περίπτωση του δημοτικού σχολείου των κοριτσιών Al- issawwieh όπου οι σπουδαστές είναι περιορισμένοι, καθμένοι3 σε έναν θρανίο και κυριολεκτικά τον τοίχο στον τοίχο, και όπως αναφέρεται νωρίτερα, οι σπουδαστές πρέπει να αναρριχηθούν επάνω στο θρανίο για να φθάσουν στον πίνακα ή το λουτρό, συχνά χτυπώντας τα κεφάλια τους στη διαδικασία. Οι δάσκαλοι δεν μπορούν να ανοίξουν όλα τα παράθυρα επειδή θα χτυπήσουν ένα από τα κορίτσια στο κεφάλι. Επιπλέον, μερικά σχολεία έχουν κακή υγιεινή και εξαερισμό. Παραδείγματος χάριν, εάν υπάρχει ένα κοίλωμα τουαλετών, στερείται συχνά ένα κάθισμα τουαλετών.

Η χρηματοοικονομική πλευρά του εκπαιδευτικού συστήματος ποικίλλει σύμφωνα με την εποπτεύουσα αρμόδια αρχή για αυτό όπως συμβαίνει στις άλλες πτυχές του συστήματος. Αυτό το τμήμα θα εστιάσει στις συνεισφορές σπουδαστών, τους μισθούς των δασκάλων και τον προϋπολογισμό για την εκπαίδευση.

Οι συνεισφορές των σπουδαστών ποικίλλουν με την εποπτούσα αρχή. Όλα τα σχολεία, εκτός από τα ιδιωτικά σχολεία, παρέχουν την ελεύθερη εκπαίδευση στους μαθητές. Και οι σπουδαστές πληρώνουν κάθε έτος είναι συνεισφορές στα σχολεία. Αυτές οι συνεισφορές, εντούτοις, ποικίλλουν από μία εποπτεία αρχή σε άλλη. Ο ακόλουθος πίνακας παρουσιάζει τα δίδακτρα και οι συνεισφορές σπουδαστών πού πληρώνουν για τη σχολική εκπαίδευσή τους. ¶

Πίνακας (6)

Συνεισφορές και δίδακτρα σπουδαστών με την εποπτεία αρχή για το . 1999/2000 και το 2000/2001

Πληρωμές σπουδαστών σε ισραηλινά Shekel *

1- Awkaf/Government

Βασική εκπαssδευση

50 shekels

70 shekels

2- UNRWA

Στοιχειώδης

5 shekels

10 shekels

KG

3,660 shekels

τάξεις 1-6

3,840 shekels

τάξεις 7-9

4.080 shekels

τάξεις 10-12



4,440 shekels

Στοιχειώδης

100 shekels

Προπαρασκευαστικός

200 shekels

Δευτεροβάθμιος

300 shekels

*$1.00 = περίπου 4.5 shekels.
** Με βάση το σχολείο κοριτσιών Schmidts.

Οι μισθοί των δασκάλων διαφέρουν επίσης από μία εποπτεύουσα αρχή σε άλλη. Το παράρτημα 6 δείχνει τη μεγάλη διαφορά μεταξύ των μισθών που πληρώνονται στους δασκάλους στα σχολεία δήμου από τη μια πλευρά (που μπορούν να φθάσουν σε πάνω από 8.000 Shekel το μήνα με την εμπειρία και τα οφέλη) και κάθε ένα από τα σχολεία Awkaf/κυβέρνηση και UNRWA στην άλλη, αυτά που είναι τα 3 που εποπτεύουν τις αρχές που παρέχουν την ελεύθερη εκπαίδευση. Τα ιδιωτικά σχολεία λαμβάνουν υψηλά δίδακτρα από τους σπουδαστές τους και επομένως πληρώνουν τους υψηλότερους μισθούς στους δασκάλους τους. Αρκετά από αυτά τα ιδιωτικά σχολεία αρχίζουν να αυξάνουν και να ρυθμίζουν τη μισθολογική κλίμακά τους προκειμένου να έρθουν πιό κοντά στους μισθούς που πληρώνονται στους δασκάλους στα σχολεία δήμου. Οι μισθοί που πληρώνονται στους δασκάλους, εάν συγκρίνεται με το κόστος ζωής στην ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ, οι μισθοί που πληρώνονται στο Ισραήλ, και το όριο ένδειας, θα έδειχνε το βαθμό στον οποίο οι δάσκαλοι Awkaf/κυβέρνηση και UNRWA πληρώνονται ανεπαρκώς. Επίσης, αυτοί οι χαμηλοί μισθοί έχουν περιορίσει τη δυνατότητα αυτών των δύο εποπτεύοντες αρχές για να πάρουν τους καλούς καταρτισμένους δασκάλους στα συστήματά τους, επειδή οι καλοί δάσκαλοι πηγαίνουν στα σχολεία δήμου όπου οι μισθοί, και ιδιαίτερα τα οφέλη, είναι υψηλότεροι. Αυτό έχει οδηγήσει αυτά τα δύο συστήματα να πάρουν δασκάλους από τη Δυτική Όχθη που δέχονται να διδάξουν στην Ιερουσαλήμ . Επιπλέον, οι επικρατούντες πολιτικές συνθήκες και οι περατώσεις έχουν εμποδίσει τους δασκάλους για να έρθουν στα σχολεία τους εγκαίρως ή ακόμα και καθόλου, και αυτό έχει επηρεάσει και έχει ενοχλήσει τη διαδικασία διδασκαλίας και εκμάθησης στα σχολεία.

Οι σχολικοί προϋπολογισμοί παρουσιάζουν μια άλλη πρόκληση για τις διαφορετικές εποπτεύουσες αρχές και τα σχολεία τους. Σύμφωνα με τις στατιστικές του 1999, 26% του δήμου του προϋπολογισμού της Ιερουσαλήμ συλλέγεται από το φόρο Arnona, που πληρώνεται από τους άραβες Παλαιστίνιους στην ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ. Από αυτούς 6% διατίθενται στους τομείς των υπηρεσιών στην ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ και 2% αυτού του ποσοστού πληρώνεται για την εκπαίδευση. ο δήμος διαθέτει στις αραβικές γειτονιές μεταξύ 5% (π.χ. αθλητισμός) και 12% (π.χ. εκπαίδευση) των συνολικών προϋπολογισμών τους. Δηλώνεται περαιτέρω σχετικά με μια έρευνα που δεν δημοσιεύθηκε, της οποίας τα αποτελέσματα 'ήταν σοβαρά και θλιβερά', τα οποία:

« Οι διαφορές μεταξύ αυτό που η ανατολή και η δύση της πόλης έλαβε ήταν τόσο σοβαρή που δεν υπήρξε κανένα σημείο στην εκτύπωση τους εκτός αν συνοδεύθηκαν από μια λύση, ακόμη και μερική. Αλλά η μόνη πραγματική λύση ήταν ένας κόσμιος προϋπολογισμός, και αυτό δεν βρέθηκε ποτέ » .

Όσον αφορά τους δημοτικούς προϋπολογισμούς για την ανατολή και τη δυτική Ιερουσαλήμ για το έτος 2000, δείχνει ότι από το συνολικό προϋπολογισμό για την εκπαίδευση ,ο διατιθέμενος προϋπολογισμός για την ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ ήταν 86.000.000 Shekel (16,6%). Ο περιορισμένος διατιθέμενος προϋπολογισμός έχει οδηγήσει στις διαφορές στις υπηρεσίες που παρέχονται στην ανατολή ιερουσαλημ (π.χ. σχολικοί ψυχολόγοι στη δυτική Ιερουσαλήμ 75, στην ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ 5 δημόσιες βιβλιοθήκες, στη δυτική Ιερουσαλήμ 36, στην ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ 4). Επιπλέον, ο προϋπολογισμός για την ανάπτυξη είναι 12% και για τις κοινωνικές και σχετικές υπηρεσίες είναι 12,5% αυτού που παρέχεται στη δυτική Ιερουσαλήμ.

Όσον αφορά άλλες εποπτεύουσες αρχές, το UNRWA ξοδεύει περίπου 2.000.000 δολάρια στην εκπαίδευση στα σχολεία της ανατολι 515g61f ;κής Ιερουσαλήμ. Ο εκπαιδευτικός προϋπολογισμός για το Awkaf/ κυβέρνηση που εποπτεύει την αρχή που εδρεύει στο κόστος ανά σπουδαστή $280 είναι περίπου 2.250.000 δολάρια, των οποίων περίπου 142.686 δολάρια (61548 Shekel) ανακτώνται από 26.972 δολάρια των σπουδαστών συνεισφορές και περίπου (115.978 Shekel) από τις γενικές υποθέσεις και τον προυπολογισμο. Για τις ιδιωτικές εποπτεύουσες αρχές, οι εκπαιδευτικοί προϋπολογισμοί δεν είναι διαθέσιμοι.

Οι σχολικοί προϋπολογισμοί, όπως τους προϋπολογισμούς εκπαίδευσης που παρέχονται από τις εποπτεύουσες αρχές στα σχολεία τους, αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις λόγω των περιορισμένων διαθέσιμων πόρων. Οι σχολικοί προϋπολογισμοί διαμορφώνονται γενικά από τις συνεισφορές σπουδαστών, και τα δίδακτρα στην περίπτωση των σχολεία. Μερικές εποπτεύουσες αρχές επιτρέπουν στα σχολεία τους να χρησιμοποιήσουν όλες τις συνεισφορές σπουδαστών, άλλες επιτρέπονται ένα ορισμένο ποσοστό αυτών. Ο ακόλουθος πίνακας παρουσιάζει τις κατανομές των συνεισφορών σπουδαστών στους σχολικούς προϋπολογισμούς.

Πίνακας (7)

Πηγές εισοδήματος και κατανομής στην budgetsby εποπτεύουσα αρχή 1999/2000

Awkaf/kyve'rnisi

UNRWA

60%

.

60%

.

60%

100%

Εάν οι πίνακες 6 και 7 αναλύονται μαζί η διαφορά στους σχολικούς προϋπολογισμούς θα εμφανιζόταν υπέρ των σχολείων δήμου. Εάν ένα σχολείο που προσφέρει τη βασική εκπαίδευση με μια σχολική εγγραφή 600 σπουδαστών (400 πού είναι στο στοιχειώδη κύκλο) λαμβάνεται για παράδειγμα, ο σχολικός προϋπολογισμός σύμφωνα με τα σχολεία Awkaf/κθβέρνηση θα ήταν 18.000 Shekel (600 σπουδαστές Χ 50 Shekel Χ 60%)(1 euro= 5.5 shekel). Σύμφωνα με το UNRWA θα ήταν 2.400 Shekel (400 σπουδαστές Χ 5 Shekel + 200 σπουδαστές Χ 10 Shekel Χ 60%) εκτός από 60% του εισοδήματος από την καντίνα. Σύμφωνα με τα σχολεία δήμου 80.000 Shekel (400 σπουδαστές Χ 100 Shekel + 200 σπουδαστές Χ 200 Shekel) εκτός από την οικονομική ενίσχυση που παρέχεται από το δήμο για κάθε σχολείο που θα μπορούσε να κυμανθεί από 10.000 - 30.000 Shekel βασισμένα στο μέγεθος του σχολείου και εάν είναι στοιχειώδες, προπαρασκευαστικό ή δευτεροβάθμιο. Η καντίνα στο UNRWA είναι μέρος ενός προγράμματος σχολικής υγείας όπου τα θρεπτικά τρόφιμα πωλούνται, και η καθαρότητα τηρείτε και όπου κάθε σχολείο τρέχει την καντίνα του μέσω συνεργασίας των σπουδαστών και των δασκάλων και τους κάνει υπεύθυνοι για όλες τις συναλλαγές, και υπό αυτήν τη μορφή, χρησιμοποιείται ως εμπειρία εκμάθησης στη διοίκηση μικρών επιχειρήσεων.

Ποιότητα της εκπαίδευσης:

Το στοιχείο πού είναι διαθέσιμο σχετικά με την ποιότητα της εκπαίδευσης είναι περιορισμένο. Εντούτοις, οι περιορισμένοι διαθέσιμοι προϋπολογισμοί στα σχολεία και οι χαμηλοί μισθοί των δασκάλων που τους κάνουν να επιδιώξουν άλλες εργασίες μερικής απασχόλησης έχει επιπτώσεις στην ποιότητα της εκπαίδευσης. Αυτό αναμένεται να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη σχολική απόδοση των δασκάλων και να διαφοροποιήσει την προσοχή τους. Επιπλέον, το σχολικό περιβάλλον δεν είναι συμβάλλον στη διδασκαλία και στην εκμάθηση με τις επιβαρυνμένες τάξεις, τα περιορισμένα τετραγωνικά μέτρα ανά σπουδαστή και ανεπαρκείς και επιδεινωμένες εγκαταστάσεις. Αν και οι μελέτες είναι περιορισμένες, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι σπουδαστές είναι αδύνατοι στις βασικές δεξιότητες. Οι αξιολογήσεις που διευθύνθηκαν το 1991 και στην αραβική γλωσσική ικανότητα και στα μαθηματικά για τις τάξεις 4 και 6 στις περιοχές Ramallah, της Ιερουσαλήμ, και της Βηθλεέμ, έδειξαν ότι οι σπουδαστές και στους δύο τάξεις έχουν σοβαρές ανεπάρκειες και στην αραβική γλωσσική ικανότητα και στις βασικές μαθηματικές δεξιότητες. Αν και γενικά αποτελέσματα ήταν χαμηλά, οι σπουδαστές στην περιοχή της Ιερουσαλήμ έδειξαν μια σχετικά υψηλότερη απόδοση.

Οι πιό πρόσφατες μελέτες από το κέντρο εκτίμησης και αξιολόγησης στο παλαιστινιακό Υπουργείο Παιδείας πραγματοποιήθηκαν για να ανακαλύψουν το επίπεδο επιτεύγματος επιστήμης της έκτης τάξης κατά τη διάρκεια του έτους 1998-1999. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η απόδοση των σπουδαστών στην περιοχή της Ιερουσαλήμ (55.48) στην περιοχή Nablus (56.96) και οι δύο ήταν επάνω από το εθνικό επίπεδο (49.85). Οι σπουδαστές στην περιοχή της Ιερουσαλήμ σημείωσαν υψηλούς βαθμούς στις ερωτήσεις γνώσης (64.17), αλλά σημείωσαν λιγότερους στις ερωτήσεις εφαρμογής (56.04) και στις ερωτήσεις σύνθεσης (41.07). Αυτά τα αποτελέσματα για την περιοχή της Ιερουσαλήμ ήταν υψηλότερα από τον εθνικό μέσο όρο. Εντούτοις σε μια συγκριτική μελέτη αυτών των ίδιων δεξιοτήτων με την Ιορδανία και διάφορες άλλες χώρες, ως τμήμα μιας διεθνούς δοκιμής στην επιστήμη, η απόδοση των παλαιστινιακών μαθητών ήταν λιγότερο από εκείνοι της Ιορδανίας, αλλά πολύ λιγότερη σε σχέση με 20 χώρες που συμμετείχαν στην αξιολόγηση. Η δεύτερη μελέτη πραγματοποιήθηκε πριν από την δεύτερη Intifada, με όλες τις περατώσεις, την καταστροφή, τους θανάτους, τους τραυματισμούς και το βάσανο πού τα συνοδεύει. Δεδομένου ότι αυτή η Intifada βρισκόταν σε εξέλιξη, επηρεάζονδας τους σπουδαστές, τους δασκάλους, τους γονείς και την κοινότητα, και επομένως στην ποιότητα της διδασκαλίας και της εκμάθησης. Καμία συγκεκριμένη μελέτη της ανατολι 515g61f ;κής Ιερουσαλήμ σχετικά με την ποιότητα των προτύπων εκπαίδευσης και επιτεύγματος δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα.


6.4 Σχολική εκπαίδευση - επαγγελματική

Η επαγγελματική εκπαίδευση στην Ιερουσαλήμ δεν λαμβάνει αρκετό ενδιαφέρον ούτε για ποσότητα ούτε για ποιότητα. Αυτό επεξηγεί μέρος των λόγων πίσω από τον περιορισμένο αριθμό επαγγελματικών/τεχνικών ιδρυμάτων στην Ιερουσαλήμ.

Υπάρχουν μόνο δύο επαγγελματικές/τεχνικές σχολές J1 στην περιοχή, δηλαδή, η βιομηχανική δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση Abdullah Ibn Al- hussein. Ένα τρίτο σχολείο, το κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης της λουθηρανικής παγκόσμιας ομοσπονδίας είναι στα σύνορα J1 περιοχής.Επιπλέον, λίγοι αριθμοί ιερουσαλιμίτες λαμβάνουν την επαγγελματική/τεχνική εκπαίδευση τους στα τρία κέντρα κατάρτισης της UNRWA . έξω από την J1 περιοχή, κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2000/2001, υπήρξαν μόνο 19 σπουδαστές από την Ιερουσαλήμ από τους 449 εκπαιδευόμενους (4,2 %), διανεμημένος πάνω από εννέα τεχνικές σειρές μαθημάτων στο κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης Kalandia.Υπήρξαν επίσης 11 γυναίκες σπουδάστριες από την Ιερουσαλήμ που κατανεμήθηκαν σε τέσσερις επαγγελματικές σειρές μαθημάτων στο κέντρο κατάρτισης των γυναικών Ramallah. Επιπλέον, υπήρξαν 7 ιερουσαλιμίτες από τα 212 (3%) που διανεμήθηκαν πάνω από επτά επαγγελματικές σειρές μαθημάτων στο κέντρο κατάρτισης των πολιτών Ramallah.Επιπλέον, υπάρχει επίσης ένα νέο αλλά μικρό επαγγελματικό τμήμα στο γυμνάσιο δήμου των κοριτσιών Al- mamouniyeh. Αυτός προσφέρω σειρά μαθημάτων που επιτρέπει σε μερικές γυναίκες να παίρνουν γυμνάσιο πιστοποιητικό επαγγελματικού/τεχνιλού ρεύματος αφότου ολοκληρώνουν την βασική τους εκπαίδευση. Το ράψιμο είναι η μόνη επαγγελματική σειρά μαθημάτων πού το σχολείο προσφέρει για 70 κορίτσια. εκεί είμαι επίσης 156 εκπαιδευόμενοι του τεχνικού ρεύματος που προσφέρει σειρά μαθημάτων για εργασία γραφείου, κάνωντας το συνολικό αριθμό σπουδαστών 226.

Το εξής είμαι μία περιγραφή των δύο κυρίων επαγγελματικών σχολών στην J1 περιοχή, καί το κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης στα σύνορα της J1 περιοχής:

6.4.1 Η βιομηχανική δευτεροβάθμια εκπαίδευση:
Η Επιτροπή του αραβικού ορφανού (A.O.C) δημιουργήθηκε το 1940 στη Χάιφα.Το 1965 το A.O.C επανέλαβε τις δραστηριότητές της στην Ιερουσαλήμ με την ύδρηση την βιομηχανική δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε έναν λόφο στην Ιερουσαλήμ προς το νότο του αερολιμένα της Ιερουσαλήμ.Το σχολείο αναγνωρίζει κυρίως τους ορφανούς σπουδαστές που ολοκληρώνουν τη βασική εκπαίδευση (10η τάξη), και τους προσφέρει δύο έως τρία έτη κατάρτιση σε μια από τις ακόλουθες δέκα επαγγελματικές τυχνικές σειρές μαθημάτων, δηλαδή: Επεξεργασία ξυλουργικής, συγκόλληση μετάλλων, ταπετσαρία και διακόσμηση, στροφή και εγκατάσταση, ραδιο και τηλεόραση, υγιεινή και κεντρική θέρμανση, ηλεκτρική ενέργεια, συντήρηση μηχανών γραφείων, συντήρηση εξοπλισμού, τουρισμός και διαχείριση ξενοδοχείων.

Το σχολείο απονέμει στους εκπαιδευόμενους ένα δίπλωμα που είναι ισοδύναμο με το βιομηχανικό γενικό δευτεροβάθμιο πιστοποιητικό (Tawjihi, βιομηχανικό).

Το σχολείο άρχισε το 1965 με 60 εκπαιδευόμενους που διανεμήθηκαν σε τρείς επαγγελματικές σειρές.Εκτιμώντας ότι διανέμει 323 εκπαιδευόμενους σε δέκα επαγγελματικά εμπόρια κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2000/2001, μόνο 34% των εκπαιδευόμενων είναι από την ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ.Το σχολείο έχει τα 56 μέλη προσωπικού, 39% των οποίων έχουν πιστοποιητικά γυμνασίου , 29% με δίπλώμα.Το ένα τρίτο του προσωπικού έλαβε τη συνεχή επιμόρφωση .

Δευτεροβάθμια εκπαίδευση Abdullah Ibn Hussein:
Η ιορδανική κυβέρνηση το 1962 καθιέρωσε αυτό το σχολείο ως προπαρασκευαστικό βιομηχανικό σχολείο. Έγινε κάτω από την αρχή του ισραηλινού δήμου στην Ιερουσαλήμ μετά από τον πόλεμο του 1967.

Το 1975, το ισραηλινό Υπουργείο εργασίας καί ο δήμος μαζί με το ισραηλινό βιομηχανικό ίδρυμα (URT) το βελτίωσε για να γίνει μια δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση που προσφέρει μια διετή κατάρτιση επάγγλματος όπως το τορνάρισμα και το μοντάρισμα, το ραδιόφωνο και η τηλεόραση, η ξυλουργική και η ηλεκτρική ενέργεια.σε κάθε τέχνη δέχονται 12-15 σπουδαστές.Μόνο 90 άνδρες σπουδαστές μπορούν να ακολουθήσουν αυτές τις τέχνες κάθε έτος.

Το 1992, ένα τετραετές επαγγελματικό τεχνικό τμήμα εισήχθη.Αυτό το τμήμα προσφέρει την κατάρτιση στους τομείς των αυτομάτων μηχανιμάτων και στην πολιτική, ηλεκτρική εφαρμοσμένης μηχανικής. Αυτό το τμήμα είναι γνωστό ως Το τεχνικό κολλέγιο του Abdullah Ibn EL- Hussein,και εποπτεύεται άμεσα από το ισραηλινό βιομηχανικό ίδρυμα (URT).Η σχολική διοίκηση απαγορεύεται να προσφέρει οποιεσδήποτε στατιστικές για τους εκπαιδευόμενους και το προσωπικό της. Αφ' ετέρου, αυτό το σχολείο δεν αναγνωρίζει οποιοδήποτε σπουδαστή που δεν κρατά μια κάρτα ταυτότητας ιερουσαλημική.

Το κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης (VTC) εποπτεύεται από το τμήμα παγκόσμιων υπηρεσιών της λουθηρανικής παγκόσμιας ομοσπονδίας (LWF). Βρίσκεται σε Dahiet Al- Bareed, στα βόρεια σύνορα της ανατολι 515g61f ;κής Ιερουσαλήμ. Το κέντρο προσφέρει τις παραδοσιακές σειρές μαθημάτων που περιλαμβάνουν την υδραυλική εγκατάσταση και την κεντρική θέρμανση, την ξυλουργική, την συγκόληση του σιδηρουργείου και τις αυτόματο-μηχανές. Επιπλέον, το κέντρο ύδρεσε δύο νέα εργαστήρια για την ηλεκτρονική και για τους υπολογιστές.Το νέο σχέδιο του VTC είναι όχι μόνο έχει επεκταθεί στους τεχνικούς τομείς, αλλά και να μετασχηματιστεί το κέντρο όλο του ατόμου σε μια γένος-ενσωματωμένη δυνατότητα.

Αλλα προγράμματα στο VTC περιλαμβάνουν ένα επιμορφωτικό πρόγραμ μα νεολαίας στο αλουμίνιο και στο σιδηρουργείο, στον υπολογιστή και στις σπουδές διοίκησης επιχειρήσεων για τους εκπαιδευτικούς VTC και ένα πρόγραμμα πρώτων βοηθειών για όλους τους εκπαιδευόμενους και το προσωπικό του 2ου έτους.

Το VTC έχει ένα τμήμα οικοτροφείου που απορροφά πάνω από 62%των σπουδαστών.Οι σπουδαστές είναι και από την Ιερουσαλήμ και από τη Δυτική Όχθη.Η ικανότητα του VTC είναι για ένα μέγιστο 120 σπουδαστών.Αυτό δεν περιλαμβάνει το πρόγραμμα ηλεκτρονικών/τηλεπικοινωνιών που θα μπορούσε να απορροφήσει 15 σπουδαστές ετησίως (συνολικώς 30 σπουδαστές για το 1ο και 2ο έτος).

Το VTC στοχεύει στην ενθάρρυνση και την παροχή της ειδικής κατάρτισης καί αποκατάστασης τα απογεύματα και τα βράδια για τις ειδικές ομάδες όπως οι απελευθερωμένοι κρατούμενοι και οι νεαροί. Οι ανάγκες της είναι οι ακόλουθες:

Για να στηρίξει το νέο πρόγραμμα ηλεκτρονικής/τηλεπικοινωνιών για τις γυναίκες στο μέλλον.

Το στρατηγικό σχέδιο για το VTC που αναπτύχθηκε το 1999, προσδιορίζει μια εστίαση στις γυναίκες. Το έτος 2000 ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για να φέρει την ισότητα στην επαγγελματική κατάρτιση στις παλαιστινιακές γυναίκες. Το VTC θα στρατολογήσει ενεργά τις γυναίκες για όλα προγράμματά του

Περιγράφοντας την πραγματικότητα της επαγγελματικής εκπαίδευσης στην ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ, πρέπει να επισημανθεί ότι οι κακές συνθήκες αυτού του τύπου εκπαίδευσης είναι παρόμοιες με αυτές της Δυτικής Όχθης και της Γάζας. Λόγω αυτών των συνθηκών, η παλαιστινιακή εθνική αρχή (PNA), μέσω της συνεργασίας τριών υπουργείων, του Υπουργείου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου εργασίας, έχει αναπτύξει μια εθνική στρατηγική για την Παλαιστίνη στην επαγγελματική τεχνική εκπαίδευση και την κατάρτιση (VTET) καθώς επίσης και ένα εθνικό σχέδιο για την εφαρμογή της.Η εθνική στρατηγική και το σχέδιο μπορούν ενδεχομένως να ωφελήσουν στην ανάπτυξη και την επέκταση της επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης στην ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ. Καμία πληροφορία δεν ήταν αυτή τη στιγμή διαθέσιμη σχετικά με την επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση στη δυτικό Ιερουσαλήμ ή στο Ισραήλ. Στην παλαιστινιακή στρατηγική έκθεση VTET, ο παρών όρος της επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης παρουσιάστηκε ως εξής:

Η PNA έχει κληρονομήσει ένα σύστημα μείωσης του VTET με σκοπό να εκπαιδεύσει τους χαμηλής ικανότητας εργαζομένους για την ισραηλινή αγορά εργασίας, το σύστημα VTET που διδάσκει σύμφωνα με τα προγράμματα σπουδών που είναι τουλάχιστον 25 ετών, ή σύμφωνα με κανένα πρόγραμμα σπουδών, το οποίο χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό και τα κτήρια που είναι απέραντα ξεπερασμένοι ή ξεπερασμένοι, και βασισμένος στους δασκάλους και τους εκπαιδευτές που έχουν λάβει λίγαη εκπαίδεση, στις παιδαγωγικές και επαγγελματικές δεξιότητες, και που έχουν μόνο την ικανότητα της εκπαίδευση 3% του πληθυσμού σπουδαστών σε οποιοδήποτε δεδομένο έτος .

Ο όρος της επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης έχει περιγραφεί στην εθνική στρατηγική ως τεμαχιμένος, έχοντας έναν μεγάλο αριθμό προμηθευτών και διάφορων χορηγών και επιδεικνύοντας ποικίλα σχήματα. Αυτοί περιλαμβάνουν την επαγγελματική δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, τα πολιτιστικά κέντρα, τις κοινωνίες και τις φιλανθρωπικές οργανώσεις, και τα κέντρα γεωργικής και οικονομικής ανάπτυξης. Επιπλέον, τα κοινοτικά κολλέγια παρέχουν τη μετα δευτεροβάθμια επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση. Επειδή έχει αυτό το τεμαχισμό στο διπλασιασμό, που εξασθενίζει σοβαρά την αποδοτικότητα του συστήματος λόγω της παρουσίας τόσων πολλών αποσυνδεμένων και ασυντόνιστων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η πολιτική κατάρτισης γίνονται διάχυτοι, και οι εργοδότες το βρίσκουν δύσκολο να αλληλεπιδράσουν με το σύστημα κατάρτισης σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο.

Η εθνική στρατηγική για το σύστημα VTET διαπίστωσε ότι η ενοποίηση του συστήματος είναι μια ανάγκη. Σύμφωνα με το ενοποιημένο σύστημα, η κατάρτιση θα παρασχεθεί μέσω της επίσημης και μη-επίσημης κατάρτισης. Η επίσημη κατάρτιση θα παρασχεθεί σε δύο στάδια: Το πρώτο στάδιο προσφέρεται στους σπουδαστές που ολοκληρώνουν επιτυχώς την 10η τάξη, διαρκεί για δύο έτη και στοχεύει να είναι κατάλληλοι οι σπουδαστές για να είναι ημιειδικευμένοι εργαζόμενοι. Το δεύτερο στάδιο προσφέρεται στους σπουδαστές μετά από τη βαθμολόγησή τους από το στάδιο 1 ή μετά από να ολοκληρώσει τη δημόσια εξέταση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το Tawjihi, και διαρκεί όσο απαιτείται το πρόγραμμα στο οποίο εγγράφονται και στοχεύει να είναι κατάλληλοι στους τεχνικούς ή στους ειδικευμένους εργασιακούς τομείς.Η μη-επίσημη κατάρτιση στοχεύουν στην παροχή ενός ημιειδικευμένου εργατικού δυναμικού στους διαφορετικούς λειτουργικούς τομείς και στην παροχή της κατάρτισης και της επανεκπαίδευσης στους ενηλίκους. Οι απαιτήσεις εισόδων και η περίοδος κατάρτισης εξαρτώνται από τη φύση κάθε προγράμματος.

Η εθνική στρατηγική στοχεύει στη δημιουργία ενός συστήματος VTET που είναι σχετικό, εύκαμπτο, αποτελεσματικό, αποδοτικό, προσιτό, βιώσιμο και που εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του προς την κοινωνία. Είναι ο στόχος αυτού του συστήματος να βοηθηθούν οι σπουδαστές του προς τη συμμετοχή σε μια δημοκρατική κοινωνία και προς τη συμβολή στην οικονομία της κοινωνίας.Για αυτόν το λόγο, το σύστημα επιδιώκει να ενσταλάξει τις ακόλουθες τιμές στους σπουδαστές: Κρίσιμη και ανεξάρτητη σκέψη, αυτοπεποίθηση, υπερηφάνεια πού είναι παλαιστίνιοι και στην απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων και ένα σύνολο επαγγελματικής ηθικής, όπως, ακρίβεια, αξιοπιστία, υψηλή ποιότητας και τιμιότητα. Οι τεχνικές λεπτομέρειες της στρατηγικής περιλαμβάνουν τα μορφωματικά προγράμματα σπουδών (μονάδες εκμάθησης που προσφέρουν τις χρησιμοποιήσιμες δεξιότητες) και τις διασυνδέσεις με την αγορά εργασίας.

Ο πίνακας 8 προσδιορίζει τα κύρια χαρακτηριστικά του συστήματος VTET. Οι λεπτομέρειες σχετικά με τη δομή του συστήματος VTET και της σχέσης της με το ακαδημαϊκό επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα εμφανίζονται στο παράρτημα 10. Επιπλέον, ένας κατάλογος 60 κλίσεων που καλύπτονται σε αυτό το σύστημα εμφανίζεται στο παράρτημα 11.

Πίνακας (8)
Κύρια χαρακτηριστικά του παλαιστινιακοί συστήματος VTET


2- βασισμένος στην ζήτηση, αν και παράγοντας μια μικρή ομάδα της ειδικευμένης εργασίας
3- βασισμένος στον έλεγχο αγοράς εργασίας
4- συμμετοχή, περιλαμβάνοντας όλους τους ενδιαφερομένους, ειδικά οι κοινωνικοί εταίροι
5- έμφαση στην πρακτική εκμάθηση παρά να μιλήσουν και να πιάσουν την κιμωλία
6- οι σπουδαστές με την επιθυμία, την δυνατότητα και που ικανοποιούν τις απαιτήσεις μπορούν να συνεχιστούν στο κοινοτικό κολλέγιο ή στο πανεπιστήμιο μετά από τη βαθμολόγηση.
7- οι ομάδες-στόχοι του συστήματος VTET είναι:

 Πτυχιούχοι του υποχρεωτικού γενικού εκπαιδευτικού συστήματος

 Εγκαταλειμένοι από το γενικό εκπαιδευτικό σύστημα

 Ενήλικοι στην απασχόληση (κατάρτιση ή/και επανεκπαίδευση)

 Ενήλικοι στην ανεργία (κατάρτιση ή/και επανεκπαίδευση)
8- Η παρεχόμενη εκπαίδευσ θα στοχεύσει πρώτιστα στην παλαιστινιακή αγορά εργασίας, αλλά και στις γειτονικές αγορές εργασίας.
9- το σύστημα θα είναι μορφωματικό
10- το σύστημα θα παράσχει πρώτιστα τις συγκεκριμένες ενότητες εργασίας, αλλά και τις γενικές ενότητες
11- η χρηματοδότηση του συστήματος θα βασιστεί σε:

 Κυβερνητική χρηματοδότηση

 Επιβολή/φόρος στους εργοδότες

 Πληρωμές από τους σπουδαστές

 Εισόδημα που παράγει τις δραστηριότητες

 Επιχορηγήσεις και δωρεές από τις εθνικές και διεθνείς πηγές

Συνεπώς, κάποιος μπορεί εύκολα να παρατηρήσει ότι η παρούσα κρίση στην επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση βρίσκεται στην έλλειψη επαγγελματικών και τεχνικών κέντρων κατάρτισης εκπαίδευσης, το θέμα που εμποδίζει διάφορους σπουδαστές, τα οποία είναι καλύτερα ταιριαγμένα για τέτοια κατάρτιση και που κατέχει θετικές τάσεις προς την επαγγελματική εκπαίδευση, στη μελέτη στις περιοχές που τους ενδιαφέρουν και τους υποχρεώνουν να παραμείνουν στις ακαδημαϊκές κατηγορίες. Το γεγονός είναι ότι αυτό οδηγεί στο να εμποτίσει στα τυπικά σχολεία περισσότερους σπουδαστές που δεν ανήκουν εκεί και που συμβάλλουν στη διακοπή της πειθαρχίας στην τάξη.

Η ειδική εκπαίδευση στην Ιερουσαλήμ δεν είναι πλήρης. Είναι κυρίως περιορισμένη σε εκείνους που έχουν είτε την οπτική είτε ακουστική εξασθένιση. Η Helen Keller Center προσφέρει κυρίως τις υπηρεσίες στους οπτικά αναπήρους εκτιμώντας ότι το κέντρο της πρίγκηπισσας Basma της Ιερουσαλήμ για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες (JCDC) προσφέρει τις υπηρεσίες κυρίως σε εκείνους με τα ακουστικά προβλήματα και σε λίγους με φυσικές δυσκολίες.

Κέντρο της πριγκήπισσας Basma για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες (JCDC):

Το κέντρο ιδρύθηκε το 1965 ως σπίτι για τα φυσικά με ειδικές ανάγκες παιδιά της Παλαιστίνης, κυρίως εκείνοι που πάσχουν από πολαπλή παράλυση. Οργανώθηκε από τη λουθηρανική παγκόσμια ομοσπονδία για 10 έτη, κατόπιν ήρθε κάτω από μια φιλανθρωπική οργάνωση.

Οι αλλαγές και οι εξελίξεις άρχισαν στις αρχές της δεκαετίας του '80 να πηγαίνουν παράλληλες με τις ανάγκες και τις προσδοκίες της με ειδικές ανάγκες κοινότητας. Το 1993, JCDC προσδιορίστηκε ως ένα από τα τρία εθνικά κέντρα παραπομπής για την αυξανόμενη δομή 'βασισμένης στην Κοινότητα αποκατάστασησ' στην Παλαιστίνη. Το 1996, συμφωνία υπεγράφη μεταξύ των τριών κέντρων αποκατάστασης και το παλαιστινιακό Υπουργείο υγείας, καθορίζοντας τις γεωγραφικές περιοχές εργασίας και τις υπηρεσίες από την ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ, τις κεντρικές και βόρειες περιοχές της Δυτικής Όχθης και της Γάζας, μέσω το ίδιο του κέντρου και τις κλινικές στην Ramallah και Nablus.

Οι ιδιαίτερα εξειδικευμένες ευκαιρίες υπηρεσιών και κατάρτισης παρέχονται επίσης για τον πληθυσμό της ανατολι 515g61f ;κής Ιερουσαλήμ. Εκτός αυτού, διευκολύνουν τώρα την παροχή των υπηρεσιών αποκατάστασης και τεχνικών ενισχύσεων 'δωρεάν' σε τραυματισμένους και με ειδικές ανάγκες θύματα της έγερσης του Οκτωβρίου 2000 (2ης intifada).

Το κέντρο προσφέρει τις διάφορες υπηρεσίες στους πελάτες από την ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα. Χάριν αυτής της αναθεώρησης εκπαίδευσης, οι δραστηριότητες τιυ JCDC σχετικά με την ειδική εκπαίδευση περιλαμβάνουν:

το επικρατόν σχολείο που ενσωματώνει κανονικά και με ειδικές ανάγκες παιδιά από την ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη.
2- το τμήμα ειδικής εκπαίδευσης που λαμβάνει τα με ειδικές ανάγκες παιδιά από την ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη.

Το JCDC είναι μέρος ενός δικτύου αποκατάστασης/εκπαίδευσης, που εξασφαλίζει τη συνεχή βοήθεια και υποστήριξη για τα με ειδικές ανάγκες παιδιά της ανατολι 515g61f ;κής Ιερουσαλήμ, της Δυτικής Όχθης, της Γάζας και στους οικογένειες τους. Προσφέρει επίσης τις ευκαιρίες επαγγελματικής κατάρτισης για τους με ειδικές ανάγκες ενηλίκους της ανατολι 515g61f ;κής Ιερουσαλήμ και το JCDC ανταγωνίζεται για να παρέχει τις ειδικευμένες υπηρεσίες στους Παλαιστίνιους της ανατολι 515g61f ;κής Ιερουσαλήμ.

Η αποστολή JCDC είναι:

Για να εντοπίσει, να εξετάσει και να καταρτίσει ένα πρόγραμμα αποκατάστασης ¶και για να μεταφέρουν τη γνώση και τις δεξιότητες στο περιβάλλον των παλαιστινιακών παιδιών με ειδικές ανάγκες, προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης ολοκλήρωση αυτών των παιδιών εντός των κοινοτήτων τους.

Να ενσωματώνει τα με ειδικές ανάγκες παιδιά στα επικρατόντα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Για να υποστηρίξουν το με ειδικές ανάγκες πληθυσμό της ανατολι 515g61f ;κής Ιερουσαλήμ, με την παροχή της εκπαίδευσης/των ευκαιριών κατάρτισης και των ειδικευμένων υπηρεσιών. ¶

- 2 τάξεις βρεφικών σταθμών για τα παιδιά που υποφέρουν από ακουστικά πρόβλημα.

- 2 τάξεις βρεφικών σταθμών (που υιοθετούν τη συμπεριλαμβάνουσα εκπαίδευση όπου και τα κανονικά και με ειδικές ανάγκες παιδιά (με τα ακουστικά και φυσικά προβλήματα) διαβάζουν μαζί.

- 6 τάξεις που προσφέρουν τη βασική εκπαίδευση στον άλλο βαθμό. Οι τάξεις υιοθετούν επίσης τη συμπεριλαμβάνουσα εκπαίδευση όπου και τα κανονικά και με ειδικές ανάγκες παιδιά (με τα ακουστικά και φυσικά προβλήματα) μελετούν μαζί.

Ο συνολικός αριθμός δασκάλων είναι 20 Δύο από τους δασκάλους κρατούν B.A στην εκπαίδευση, επτά ένα δίπλωμα στην εκπαίδευση, πέντε ένα δίπλωμα στην προνηπιακή εκπαίδευση, δύο ως βοηθοί για τους δασκάλους, δύο με δίπλωμα στη λεκτική θεραπεία, ένα ΜΑ στη εκπαίδευση και στην λογοθεραοεία και μια νοσοκόμα με ένα δίπλωμα στην περιποίηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο 9% των 203 σπουδαστών είναι κάτοχοι της ιερουσαλιμικής ταυτότητας.

Από το 1987, το παραδοσιακό σχολείο έχει συνεχίσει να προσφέρει εκπαίδευση για τη στοιχειώδη εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένη δύο κατηγορίες παιδικών σταθμών. Ο στόχος είναι να παρασχεθούν οι κατάλληλες ειδικές ανάγκες, ενσωματώνοντας κατά συνέπεια και τα κανονικά και τα με ειδικές ανάγκες παιδιά μέσα στο συμπεριλαμβάνον εκπαιδευτικό σύστημα αυτό ελαττώνει τα χάσματα μεταξύ των μελών της μελλοντικής κοινότητας και των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, και βοηθά τα άτομα με ειδικές ανάγκες για να γίνουν μέρος της κοινότητας και για να δεχτούν τις διαφορές ο ένας από τον άλλο. Η μέθοδος διδασκαλίας προωθείται με την χρήση της προσέγγισης παιδί προς παιδί που εξετάζει τη στάση απέναντι στην ανικανότητα και πρόωθησης το συνυπολογισμό για τα με ειδικές ανάγκες παιδιά στην επικρατούσα εκπαίδευση. Αυτήν την περίοδο, έχουν 199 παιδιά, 30 τους είναι φυσικά εκτός λειτουργίας.

Helen Keller School για τα με οπτική αναπηρίαπαιδιά:

Δέχεται τους σπουδαστές από τη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ από το παιδικό σταθμό μέχρι την έκτη τάξη. Ακολουθεί τα νέα προγράμματα σπουδών της παλαιστινιακής εθνικής αρχής.
Τριάντα πέντε υπάλληλοι διευθύνουν το σχολείο συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών και ψυχολογικών δασκάλων.Υπάρχουν επίσης εκπαιδευτές που εκπαιδεύουν τα παιδάκια στην κινητικότητα.Το σχολείο στοχεύει στην προετοιμασία του τυφλού για να στηριχθεί στον εαυτό του/της κειμένου να αποκτήσει τα δικαιώματά του/της στην κοινωνία σαν οποιουσδήποτε άλλο πολίτες στην κοινωνία. Προσπαθεί επίσης να διευκολύνει τη διαδικασία της διδασκαλίας, της κατάρτισης και της αποκατάστασης μέσω της ανάμειξης τον τυφλού στην κανονική σχολική εκπαίδευση σε ένα αρχικό στάδιο.

Το σχολείο συμμετέχει επίσης στα κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα με άλλες οργανώσεις όπως Spafford και JCDC. Επιπλέον, διευθύνει τις ειδικές σειρές μαθημάτων και τα εργαστήρια για να διδάξει την τεχνική μπράιγ για τους γονείς και τους φύλακες του τυφλού. Εκπαιδεύει επίσης τους πανεπιστημιακούς σπουδαστές και τους δασκάλους στη συμπεριλαμβάνουσα εκπαίδευση.

Η ομάδα εκπαίδευσης παρατήρησε ότι η διδασκαλία των οπτικά αναπήρων στηρίζεται σε μεγάλο ποσοστό στο σύγχρονο εξοπλισμό και στην κατάλληλη προετοιμασία και την αποκατάσταση. Είναι, επομένως, πρωταρχικής σημασίας για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του τυφλού εν προκειμένω. Υπάρχει μια επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ένα σχολείο που προσφέρει την εκπαίδευση για τον τυφλό μετά από την έκτη τάξη. Οι σπουδαστές που αφήνουν το Helen Keller μετά από αυτόν τον βαθμό αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα για να προσαρμοστούν εντός της κοινότητας.

Η έλλειψη των τάξεων που περιορίζουν την πρόσβαση στην εκπαίδευση, το περιορισμένο χώρο διαθέσιμο ανά σπουδαστή στις τάξεις και τις επιβαρυνμένες τάξεις, τις διαφορές στους εκπαιδευτικούς και σχολικούς προϋπολογισμούς και τους μισθούς που πληρώνονται στους δασκάλους, και τα ποσοστά εγκατάλειψης στις υψηλότερες τάξεις δημιουργούν πολλά ερωτήματα σχετικά με την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχεται, ιδιαίτερα στη βασική εκπαίδευση, και τη σχετικότητα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες ενός διαφοροποιημένου σώματος σπουδαστών, και αγόρια και κορίτσια σπουδαστές με ειδικές ανάγκες, όταν περιορίζονται οι ευκαιρίες για την επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση.

Υψηλότερη εκπαίδευση ενηλίκων στην ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ:

Τον Ιούνιο του 1996, το PNA καθιέρωσε το Υπουργείο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ως τμήμα της εκτελεστικής δομής, με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνοντας την ευθύνη Υπουργείου Παιδείας πέρα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έρευνα, και μεταφέροντας την εξουσιοδότηση του Συμβουλίου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νέο Υπουργείο. κάνωντας αυτό, το PNA επεσήμανε επίσης τη δέσμευσή του για τον τομέα, και διοικητικά και οικονομικά, και την αύξηση στο επίπεδο εθνικής προτεραιότητας.

Το Υπουργείο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι αρμόδιο για όλα τα ζητήματα σχετικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την επιστημονική έρευνα στην Παλαιστίνη συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ. Είναι επίσης αρμόδιο για όλα τα ιδρύματα, τα προγράμματα και τις δραστηριότητες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της επιστημονικής έρευνας. Ο ρόλος του είναι να εξυπηρετήσει και να προωθήσει μια εκπολιτισμένη κοινωνία, να ενθαρρύνει την καθαρή σκέψη, τη δημιουργικότητα και την πρόοδο στις φυσικές, ιατρικές, κοινωνιολογικές, ανθρώπινες και εφαρμοσμένες επιστήμες, να ενισχύσει τις ανθρώπινες τιμές και να συμβάλει στην ανθρώπινη γνώση βάσει της ίσης ευκαιρίας.

Το Υπουργείο συμμετέχει στην οικοδόμηση της χώρας και την ενίσχυση μιας ελεύθερης δημοκρατικής κοινωνίας. Μαζί με τα άλλα υπουργεία, το Υπουργείο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συμετέχει στην αντιμετώπιση των διάφορων προκλήσεων των Παλαιστίνιων, το δικαιώμα στη λήψη αποφάσεων μόνους τους - ο προσδιορισμός και η ύδρηση ενός σύγχρονου εκπολιτισμένου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα του την Ιερουσαλήμ .Το Υπουργείο θεωρεί όλα τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της επιστημονικής έρευνας ως κέντρα για την ιδιαίτερα καθαρισμένη ανθρώπινη σκέψη και για την ανάπτυξη του παλαιστινιακού ανθρώπινου δυναμικού. Το Υπουργείο ενθαρρύνει επίσης τις μεμονωμένες και συλλογικές πρωτοβουλίες μέσα στις έννοιες της αρμόδιας υπηκοότητας προκειμένου να επιτευχθεί η παλαιστινιακή ταυτότητα και στην αραβική και ανθρώπινη διάστασή της.

Στην ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ υπάρχουν δύο πανεπιστήμια δηλαδή, Al - Quds πανεπιστήμιο που προσφέρει την επίσημη συμβατική εκπαίδευση και έναν κλάδο του Al - Quds,το ανοικτό πανεπιστήμιο που προσφέρει την άτυπη ανοικτή εκπαίδευση. Υπάρχουν επίσης τρία κοινοτικά κολλέγια συγκεκριμένα :Al-Ibrahimya κολλέγιο, κολλέγιο Al-Ummah και το κολλέγιο ισλαμικών επιστημών.

Η εκπαίδευση γίνεται όλο και περισσότερο μέσα της διδασκαλίας τι να σκεφτεί και όχι πώς να σκεφτεί.

Στην Παλαιστίνη υπάρχουν 16 κοινοτικά κολλέγια:14 στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ και 2 στη Λωρίδα της γάζας. Πέντε από αυτά τα κολλέγια είναι κυβερνητικά (με το όνομα των παλαιστινιακών τεχνικών κολλεγίων) και 3 ανήκουν στο UNRWA. Τα υπόλοιπα είναι ιδιωτικά και μη κυβερνητικά κολλέγια.

Το Υπουργείο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εποπτεύει την εκπαίδευση στα προαναφερθέντα κολλέγια και αναγνωρίζει τα πιστοποιητικά τους. Το Υπουργείο είναι επίσης αρμόδιο για τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και τη διοικητική επίβλεψη των παλαιστινιακών τεχνικών κολλεγίων. Τα άλλα κολλέγια χρηματοδοτούνται μερικώς από την κυβέρνηση.

Τα κοινοτικά κολλέγια στοχεύουν στην προετοιμασία του μεσαίου επιπέδου εργατικού δυναμικού, το οποίο διαμορφώνει τη σύνδεση μεταξύ των ειδικευμένων και ειδικευμένων εργαζομένων.Για να γίνουν αποδεκτοί οι σπουδαστές σε αυτά τα κολλέγια, πρέπει να έχουν περάσει την εξέταση Tawjihi επιτυχώς, με έναν μέσο όρο άνω των 60%.Αυτή η αποδοχή υπόκειται σε ανταγωνισμό.

Στο τέλος της περίοδου των δύο ετών που μαθαίνουν, οι σπουδαστές κάθονται για τις περιεκτικές εξετάσεις των κοινοτικών κολλεγίων, κάθε μια σύμφωνα με την ειδίκευσή του/της.Μπορούν επίσης να εγγραφτούν στα πανεπιστήμια για τις περαιτέρω σπουδές επάνω στο ειδικό κλάδος.



Κοινοτικό κολλέγιο Ibrahimieh: Απέναντι από το ανοικτό πανεπιστήμιο Al- Quds βρίσκεται το κοινοτικό κολλέγιο Al - Ibrahimieh. Υδρίθηκε το 198 Προσφέρει διετές πρόγραμμα για τους σπουδαστές που έχουν συμπληρώσει επιτυχώς το γενικό δευτεροβάθμιο πιστοποιητικό τους (Tawjihi). Το κολλέγιο απονέμει διπλώματα στην επιχειρησιακή διοίκηση, την πληροφορική, την εκπαίδευση παιδιών και τη στοιχειώδη εκπαίδευση. Το 1999/2000, 192 σπουδαστές σπούδασαν στο κολλέγιο, 111 τους ειδικεύτηκαν στο ακαδημαϊκό τμήμα, ενώ 71 ειδικεύτηκαν στο τμήμα επιχειρησιακής διοίκησης. Ο αριθμός αποφοίτων το 1996/1997 ήταν 52 , 27 από το ακαδημαϊκό τμήμα, 19 από το τμήμα υπολογιστών και 6 από το τμήμα επιχειρησιακής διοίκησης.

Το προσωπικό στο κολλέγιο αποτελείται από 15 πλήρους απασχόλησης εκπαιδευτικούς και 4 άτομα με μερική απασχόληση 4 τους είναι κάτοχοι ΜΑ και 2 είναι κάτοχοι Ph.D..

Αλ- Ummah κολλέγιο: Είναι ένα κοινοτικό κολλέγιο που υδρίθηκεθδρύ το 198 Απονέμει διπλώματα στην επιχειρησιακή διοίκηση, τη λογιστική, τον αυτοματισμό γραφείου, τις τραπεζικές εργασίες και την οικονομική διαχείριση.

Το 2000/2001 ο συνολικός αριθμός σπουδαστών έφθασε σε 139 άνδρες σπουδαστές και 31 γυναίκες. Ο πίνακας (9) φανερώνει τη διανομή των σπουδαστών βασισμένων στο γένος και τους τομείς της ειδίκευσης.

Πίνακας (9)

Διανομή των σπουδαστών Al- Umma σύμφωνα με ειδικότητα(2000/2001)

1st year

2nd Year

Total

M

F

M

F

M

F

7

1

0

Το κολλέγιο Ισλαμικών επιστημών: υδρίθηκεθδρύ το 1975 ως ίδρυμα ισλαμικού Shari'a. ¶Το 1984, έγινε κοινοτικό κολλέγιο. Οι σπουδές είναι περιορισμένες μόνο σε μια από τις 2 ειδικεύσεις Imama και του κηρύγματος. Το παλαιστινιακό Υπουργείο ισλαμικού Waqf το χρηματοδοτεί.

Ένα ερευνημένο κοινοτικό κολλέγιο: Η διοίκηση στο Rosary σχολείο για τα κορίτσια, Beit Hanina, έχει τα σχέδια για να καθιερώσει ένα μη-κερδοφόρο κοινοτικό κολλέγιο υπηρεσιών για τα κορίτσια προκειμένου να παρασχεθεί το υψηλό επίπεδο κοινοτικού προσανατολι 515g61f ;σμού και βασισμένο σε ικανάπρογράμματα για τους πτυχιούχους γυμνασίου. Τα αρχικά προσδοκώμενα προγράμματα περιλαμβάνουν: Λογαριασμός, εκτελεστικός γραμματέας, ξένες γλώσσες και ταυτόχρονη διερμηνεία (τέσσερις γλώσσες τουλάχιστον) και ειδική εκπαίδευση.

Ένα νέο κτήριο κατασκευάζεται για το σκοπό αυτό αποτελείται από 66 τάξεις εκτός από τις αίθουσες. Αναμένεται για να αναγνωρίσει αρχικά 50 κορίτσια και αναμένεται ο αριθμός εγγραφής να φθάσει σε 500 σπουδαστές. Ο προιστάμενος έχει αρχίσει ήδη να προετοιμάζεται για ένα καταρτισμένο διδακτικό προσωπικό, με τους ελάχιστους τίτλους σπουδών των κατόχων βαθμού ΜΑ.



Μη επίσημη εκπαίδευση: Διάφορα μη-επίσημα προγράμματα εκπαίδευσης υπάρχουν στην ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ. Αυτά παρέχονται από τις κεντροθετημένες κοινοτικές οργανώσεις, ιδιωτικά επιχειρησιακά ιδρύματα και κοινωνικές οργανώσεις, όπως η χριστιανική ένωση των νέων γυναικών (YWCA), μουσουλμανική ένωση των νέων γυναικών (YWMA), η οποία παρέχει ποικίλα εκπαιδευτικά μαθήματα.Η αναθεώρηση της μη-επίσημης εκπαίδευσης είναι πέρα από το πεδίο εφαρμογής της επανεξέτασης.

Η Ιερουσαλήμ έχει διαδραματίσει έναν κεντρικό εκπαιδευτικό ρόλο σε όλη την ιστορία της. Τα περισσότερα υψηλότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Παλαιστίνη άρχισαν από αυτήν την πόλη. Η ιδέα να αναβιώσει το ρόλο της Ιερουσαλήμ ως εκπαιδευτικό κέντρο εκφράστηκε σε μια ισλαμική διάσκεψη που διοργανώθηκε στην Ιερουσαλήμ το 1931. Σε εκείνη την διάσκεψη, μια κλήση έγινε για να καθιερώσει ένα πανεπιστήμιο που φέρνει το όνομα του ' Al- Aqsa', το ισλαμικό τέμνος σε Al- Quds.

Εντούτοις, αυτό το πανεπιστήμιο παρέμεινε μια ιδέα, με μόνο το αραβικό κολλέγιο που προωθήθηκε στο τέλος της βρετανικής περιόδου κατοχής στην Παλαιστίνη. Η αποσυναρμολόγηση της Παλαιστίνης, η κατοχή της δυτικής Ιερουσαλήμ, και η παλαιστινιακή Διασπορά, εντούτοις, επισκίασαν αμέσως την αίσθηση της υπερηφάνειας σε αυτό το βήμα.

Η ιδέα της δημιουργίας του πανεπιστημίου Al- Quds, σε αυτό που παρέμεινε από την Ιερουσαλήμ, αναβιώθηκε πάλι στη δεκαετία του '50. Έως τότε, η Δυτική Όχθη είχε προσαρτηθεί στην Ιορδανία, με το Αμμάν ως πρωτεύουσα. Οι προσπάθειες της Ιορδανίας στράφηκαν φυσικά να καθιερώσουν ένα πανεπιστήμιο στο Αμμάν αντ' αυτού.

Εν τω μεταξύ, η ισραηλινή κατοχή της ανατολι 515g61f ;κής Ιερουσαλήμ το 1967 είχε επιπτώσεις και συνεχίζει να έχει επιπτώσεις στις δραστικές ενέργειες της πόλης. Ένα αραβικό πανεπιστήμιο στην Ιερουσαλήμ κρατήθηκε πάλι στα όνειρα.

Στις αρχές της δεκαετίας του '70, συζητήσεις που ξαναξεκίνησαν για να ιδρυθεί έναν παλαιστινιακό πανεπιστημιακό ικανό να απορροφήσει τους αριθμούς σπουδαστών από τα σχολεία της Δυτικής Όχθης και της Γάζας, τα οποία, λόγω των περιστάσεων που δημιουργήθηκαν από την κατοχή του 1967, δεν θα μπορούσαν να επιδιώξουν εύκολα την τριτοβάθμια εκπαίδευση στον αραβικό κόσμο.

Αν και υπήρξαν κλήσεις για την ανεύρηση ενός πανεπιστημίου στην Ιερουσαλήμ, ένα εξωτερικό πανεπιστήμιο γιατί ανατολι 515g61f ;κή Ιερουσαλήμ είχε γίνει κατειλημμένη από το Ισραήλ θα το απέτρεπε από την αρχή κάτι τέταιο. Αργά, τα καθιερωμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα στη Δυτική Όχθη εξελίχθηκαν στα πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένου Birzeit και Al- Najjah, που ακολουθήθηκαν από άλλα πανεπιστήμια σε Χεβρώνα και τη Βηθλεέμ. Πάλι, η Ιερουσαλήμ/Al- Quds παρακάμφθηκε.

Δεδομένου ότι υπάρχει μόνο ένα πανεπιστήμιο στην Ιερουσαλήμ, διάφοροι ιερουσαλιμίτες πηγαίνουν σε άλλα παλαιστινιακά πανεπιστήμια να ακολουθήσουν τις σπουδες τους, ιδιαίτερα με τα προβλήματα της πιστοποίησης από το Ισραήλ του πανεπιστημίου Al- Quds και του ανοικτού πανεπιστημίου Al- Quds. Κατά τη διάρκεια του 2000/2001, οι σπουδαστές της Ιερουσαλήμ στο πανεπιστήμιο της Βηθλεέμ αποτέλεσαν 28,4% και Birzeit στο πανεπιστήμιο 19,0% του συνολικού αριθμού σπουδαστών σε αυτά τα πανεπιστήμια (πίνακας 10 και 11). Οι σχολές σε αυτά τα δύο πανεπιστήμια στις οποίες αυτοί οι σπουδαστές σπουδάζουν εμφανίζονται στο παράρτημα 12 και το παράρτημα

Πίνακας (10)
Ποσοστά των σπουδαστών της Ιερουσαλήμ που σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο Birzeit
. για την περίοδο 1996-2000

Συνολικό αριθ. Του j1 σπουδαστών

Συνολ.αριθ. J2 σπουδαστών

Σύνολο J1+J 2

J1%

J2%

Πίνακας (11)
Ποσοστά του πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ studentsat Βηθλεέμ για την περίοδο 1996-2001

συνολικό αριθ.του J1 σπουδαστών

συνολικό αριθ.του J2 σπουδαστών

Σύνολο J1+J2

J1%

J2%

Πανεπιστήμιο Αλ- Quds:

Προς το τέλος της δεκαετίας του '70, διάφορα ανεξάρτητα κολλέγια ιδρύθηκαν στην Ιερουσαλήμ και στα προάστιά της, σε απάντηση στις συγκεκριμένες ανάγκες. Η πρώτη πρωτοβουλία ήρθε με τη γέννηση του κολλεγίου Da'awa και των θρησκευτικών αρχών σε Beit- Hanina το 1976, για να ακολουθηθεί από τα κολλέγια των ιατρικών εργαστηρίων στην EL Bireh και επιστήμη και τεχνολογία στο Abo-Dis. Το 1982, το κολλέγιο Hind Al- Husseini για γυναίκες (σχολή των τεχνών) και το κέντρο για την ισλαμική αρχαιολογία διαμορφώθηκαν, και τα δύο στη περιοχή sheikh Jarrah.

Ένα όραμα ενός πανεπιστημίου στην πρωεύουσα, Ιερουσαλήμ, άρχισε να υλοποιείται όταν λήφθηκαν τα μέτρα το 1984 για την ενοποίηση αυτών των κολλεγίων. Αυτή η ονομαστική γέννηση ήρθε περίπου σε απάντηση σε μια απαίτηση από την ένωση των αραβικών πανεπιστημίων ως όρος για την αναγνώριση των βαθμών τους. Μια συντονιστική επιτροπή διαμορφώθηκε έπειτα από τις διάφορες επιτροπές κολλεγίων. Συνεπώς, μια εξελισσόμενη διαδικασία 'της συνομοσπονδίασ' άρχισε, στην οποία τα διαφορετικά κολλέγια διατήρησαν ακόμα το νομικό χωρισμό τους. Το 1994, η Ιατρική Σχολή ιδρύθηκε. Αργότερα, το σχολείο του νόμου, η εφαρμοσμένη μηχανική, η δημόσια υγεία και η οδοντιατρική ιδρύθηκαν.

Στο μήνυμά του Al- Quds στο πανεπιστήμιο, Sari Nusseibah, ο Πρόεδρος του πανεπιστημίου Al- Quds περιέγραψε το όραμα του πανεπιστημίου (16) της εκπαίδευσης:

¨η ύπαρξη 'η ίδια η ζωή' εκφράζει τι η πανεπιστημιακή εμπειρία συνεπάγεται. Το καλύτερο της ζωής προσφέρει την ελευθερία, ισότητα, δικαιοσύνη, ασφάλεια και καλά - όντα. Ακόμα αυτές οι λέξεις είναι χωρίς σημασία έως ότου τις φέρνουν οι άνθρωποι στην πραγματικότητα με την ενσωμάτωση τους στην καθημερινή ζωή τους. το πανεπιστήμιο Αλ- Quds συμβάλλει σε αυτήν την διαδικασία με την προσπάθεια να εκπαιδευτεί ολόκληρο το άτομο, το εργαλείο για να υπερνικήσει τις προκλήσεις στη ζωή και να δημιουργήσει το επιτυχές μέλλον. Σε έναν κόσμο όπου η σκληρή πραγματικότητα μπορεί να αρνηθεί μερικά βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, οι δεξιότητες εκπαίδευσης και ζωής θα υποστηρίξει η νεολαία μας να αποτελέσουν την ισχυρή βάση¨.

Η επίσημη συγχώνευση όλων των κολλεγίων και των σχολών πραγματοποιήθηκε πλήρως το 1995. Ένας 'βασικός νόμος' του πανεπιστημίου επικυρώθηκε, ακολουθούμενος από καθαρισμό ενσωμάτωσης συμπληρωματικών νόμων, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ, επιτρέποντας κατά συνέπεια τη γέννηση του πανεπιστημίου Al- Quds ως ενιαίο ίδρυμα. Τα νέα κέντρα και τα κολλέγια άνοιξαν ή συγχωνεύτηκαν, και μια πλήρης σειρά ακαδημαϊκών προγραμμάτων και εκπαιδευτικών σχεδίων εκτελέσθηκε για να υπογραμμίσει μια θετική έννοια της αλληλεπίδρασης με την κοινωνία. το πανεπιστήμιο Αλ- Quds, σαν μια οντότητα, είχε δημιουργηθεί τελικά. Στο μήνυμά του στο πανεπιστήμιο Al- Quds, Sari Nusseibah, ο Πρόεδρος του πανεπιστημίου Al- Quds περιέγραψε τη συγχώνευση όλων των κολλεγίων:

¨ Το πανεπιστήμιο Αλ- Quds είναι 'η ίδια η ζωή' για περισσότερους από 4000 σπουδαστές πτυχιούχοι και προπτυχιακοί φοιτητές που προέρχονται από όλη την Παλαιστίνη να σπουδάζουν στην Ιερουσαλήμ. Αν και η αραβική και ισλαμική μορφωμένη παράδοση σε αυτήν την πόλη επεκτείνει πίσω εκατοντάδες χρόνια, ήταν μόνο το 1984 ότι τέσσερα χωριστά κολλέγια διαμόρφωσαν τελικά μια συνομοσπονδία με το όνομα Al- Quds. Με τη γρήγορη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, το πανεπιστήμιο άρχισε και ως πλήρως ενωμένο ίδρυμα το 199 Είμαστε υπερήφανοι ότι Al- Quds συνεχίζει να είναι ένας δυναμικός καταλύτης, ανανεώνοντας τη ζωτικότητα του ανθρώπου που φεύγειν πίσω από την επίπονη κληρονομιά του πολέμου και της κατοχής. Η σχολή και το προσωπικό είναι δεσμευμένες στην παροχή μιας εκπαίδευσης που θα εξουσιοδοτήσουν τα άτομα για να υποθέσουν τον έλεγχο κατά τη διάρκεια της ζωής τους, δίνοντας κατά συνέπεια ένα πρακτικό νόημα στις πολιτικές απαιτήσεις με αποφασιστικότητα. Αλ- Quds έχει τη δυνατότητα να είναι δύναμη ζωής για την Παλαιστίνη ¨.

Εάν και η γέννηση του πανεπιστημίου Al- Quds ήταν δύσκολη, η επιβίωση κάτω από τις αγχωτικές και απαιτητικές περιστάσεις αποδείχθηκε ότε είναι ένας πολύ σκληρός στόχος. Η πρόσφατη δημιουργία της μεταξύ των ήδη ιδρυμένων παλαιστινιακών πανεπιστημίων, καθώς επίσης και οι συνθήκες στην πόλη, έκαναν το στόχο μια ανηφορική μάχη, ακαδημαϊκά και οικονομικά. Η θέση της παρουσίασε τις πρόσθετες δυσκολίες, φυσικά, πολιτικά, καθώς επίσης και νομικά.Το Το Αλ- Quds στερήθηκε το κεφάλαιο εκκίνησης, ένα κεφάλαιο χρηματοδότησης ή άλλους σταθερούς οικονομικούς πόρους. Απειλούταν συνεχώς από τις δικαστικές υποθέσεις που απαιτούν το κλείσιμο ή την συνέχιση της από τους ισραηλινούς νόμους.Η Η πανεπιστημιουπόλη και οι περιοχές της δεν ήταν ευπρόσιτες στους σπουδαστές και το προσωπικό από τη Γάζα και το υπόλοιπο της Δυτικής Όχθης. Το πανεπιστήμιο βρέθηκε στη διακινδύνευση της κατάρρευσης ακόμη και δεδομένου ότι άρχισε να λαμβάνει τα πρώτα δοκιμαστικά μέτρα της.

Εντούτοις, παρά αυτές τις δυσκολίες, και μέσω των τεράστιων προσπαθειών και της εμμονής εκείνων που λειτουργούν στο πανεπιστήμιο Al- Quds, ένα εμπόδιο μετά από το άλλο υπερνικήθηκε, και ένα ισχυρό ίδρυμα για την υγιή αύξηση επιτεύχθηκε. Η ακαδημαϊκή δύναμη των διάφορων κολλεγίων παγιώθηκε, και ο τρόπος έστρωσε για την ανάπτυξη ενός ακαδημαϊκά διακεκριμένου ιδρύματος. Οι νέες σχολές και τα προγράμματα καθιερώθηκαν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της χώρας, το νέο ακαδημαϊκό προσωπικό προσλήφθηκε, και οι διάφορες ερευνητικές πρωτοβουλίες προωθήθηκαν. Το σώμα σπουδαστών υποβλήθηκε ταυτόχρονα σε μια διαδικασία επέκτασης, με τον αριθμό που αναμένεται για να ανέλθει σε 6000, από 5250, μέσα σε δύο έτη. Το πανεπιστήμιο τρέχει αυτήν την περίοδο περίπου 40 διαβαθμισμένα προγράμματα που προσφέρονται από τα διαφορετικά κολλέγια και τα ειδικευμένα κέντρα.

Εντούτοις, και παρά τα επιτεύγματα όλου του πανεπιστημίου, οι ζωτικής σημασίας δραστηριότητες ανάπτυξής της, και τα διαλογικά κοινωνικά προγράμματα, τα πολυάριθμα εμπόδια και οι προκλήσεις της παραμένουν. Ολοκληρώνοντας τον κατάλογο είναι προβλήματα κατασκευής σε όλα τα μέτωπα. Μέρος της κύριας πανεπιστημιούπολης στο Αbo-Dis (200 στρέματα που χωρίζουν την επεκταθείσα γραμμή ορίου της Ιερουσαλήμ που προγραμματίζεται από το Ισραήλ) είναι κάτω από την απειλή της κατάσχεσης από τις ισραηλινές αρχές, που αναφέρουν την κατασκευή μιας νέας περιφερειακής οδού ως λόγο. Εκτός από τις δικαστικές υποθέσεις και τις εκκλήσεις, αυτό έχει προτρέψει την επιτάχυνση ενός σχεδίου για την ανέγερση ενός δυτικού τοίχου για να προστατεύσει την ιδιοκτησία, και την οικοδόμηση για πολλές χρήσεις αθλητισμού στους υπάρχοντες τομείς. Τα σχέδια είναι επίσης εν εξελίξει για να χτίσουν ένα κέντρο σπουδαστών, φοιτιτική εστία, εργαστήρια, πρόσθετες αίθουσες διάλεξης και διασκέψεων, ένα δίκτυο εσωτερικών δρόμων, ένα υδραγωγείο και άλλες περιοχές. Η βελτίωση των παλαιότερων κτηρίων και των επεκτάσεων των υπαρχόντων αυτών είναι επίσης ζωτικής σημασίας, είτε στην παλαιό πόλη, το Beit Hanina ή sheikh Jarrah. Ένας ζωτικής σημασίας στόχος που ολοκληρώνει τον κατάλογο για την πανεπιστημιακή συλλογή κεφαλαίων, εντούτοις, είναι η οικοδόμηση μιας κεντρικής βιβλιοθήκης. Ένα γενικό σχέδιο κόστους ανάπτυξης $60 εκατομμύριο δολάρια έχει προετοιμαστεί.

Η προσπάθεια να παγιωθεί το πανεπιστήμιο Al- Quds συνεχίζεται. Είναι ουσιαστικό να ακολουθηθεί η ανάπτυξή του προκειμένου να ενισχυθεί η ποικιλομορφία της πόλης. Η περαιτέρω σταθεροποίησή της θα σημάνει την επιβίωση του Al- Quds ως σύγχρονο εκπαιδευτικό πρότυπο κέντρο, ειδικά ως εκπαιδευτικό κεφάλαιο για τους Παλαιστίνιους παντού. Κεντροθετημένο σε μια πόλη που είναι σημαντική για εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, το πανεπιστήμιο επιδιώκει να διατηρήσει το καθολικό και συμπεριλαμβάνον όραμά του (17).

Στόχοι του πανεπιστημίου Al- Quds:

Σε θεσμικό επίπεδο, οι πανεπιστημιακοί στόχοι είναι να παρασχεθούν οι ευκαιρίες στην εκπαίδευση και κατάρτιση για τους Παλαιστίνιους μέσα στο πλαίσιο της Ιερουσαλήμ, να προωθήσει την ακαδημαϊκή έρευνα και την επαγγελματική τελειότητα ενισχύοντας τους πόρους του και παρέχοντας τις τρέχουσες τεχνολογίες για την εφαρμογή στη μελέτη και την εργασία χτίζοντας ένα θεσμικό κλίμα σεβασμού, συλλογικότητας, και ισότητας για όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, σπουδαστές, προσωπικό, διοίκηση ενθαρρύνει την καινοτομία, στηριγμένος στο καλύτερο του παλαιστινιακού πολιτισμού και για να δημιουργήσει ένα μαθησιακό περιβάλλον που ενσωματώνει την αυστηρή έρευνα, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία, την αντανακλαστική δέσμευση με την κοινωνία, και μια δέσμευση για την παραγωγή ενός πιό ανθρωπιστικού και δίκαιου κόσμου.

Στο επίπεδο σπουδαστών, το πανεπιστήμιο στοχεύει να συμμετέχει τους σπουδαστές σε μια μόνιμη δέσμευση για την εκμάθηση ,τους παρακινήστε για να υπερνικήσετε τα εμπόδια στην πλήρη αυτο-αναγνώρηση, ενσταλάξη την κρίσιμη σκέψη και τις δημιουργικές δεξιότητες που επιτρέπουν στους ανθρώπους να αναπτύξουν τις στρατηγικές που εξετάζουν τα επίμονα προβλήματα στην περιοχή ,μεταφέρει και εφαρμόσει τις δεξιότητες και τα ταλέντα στην ίδρυση των δημιουργικών επιχειρήσεων και τελικά για να εκπαιδεύσουν τους άνδρες και τις γυναίκες για την ηγεσία, την ειρήνη, και τις δημοκρατικές τιμές.

Στο κοινοτικό επίπεδο, το πανεπιστήμιο Al- Quds στοχεύει να προωθήσει έναν πολιτισμό της υπηρεσίας σε όλο το πανεπιστήμιο που ενθαρρύνει την ανάπτυξη της προσωπικής και κοινοτικής ευθύνης,να αναπτύξει τα εθνικά και διεθνή συνεταιριστικά προγράμματα για τη βελτίωση των κοινωνικοοικονομικών όρων, να αναπτύξει τα προγράμματα και τα κέντρα που ανταποκρίνονται φιλενεργά στις ανάγκες της κοινότητας και να προωθεί ένα περιβάλλον χωρίς ανάγκη και αδικία,να προσπαθήσει για την αποτελεσματική επικοινωνία και την αρμόδια λήψη αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και τελικά για να χρησιμεύσει ως μια φωνή του λόγου, της συνείδησης και συμπόνιας στην περιοχή και στην παγκόσμια κοινότητα

Το όραμα του πανεπιστημίου Αλ- Quds:

Ο Shahin/Aghabekian περιέγραψε σαφώς τη φιλοσοφία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το πανεπιστήμιο Al - Quds στην πανεπιστημιακή και κοινωνική ανάπτυξη στην ιερουσαλήμ και σε όλη την παλαιστίνη.

¨το πανεπιστήμιο Αλ- Quds έχει μια αποστολή, η οποία εστιάζει στη σχέση μεταξύ του πανεπιστημίου και της κοινωνίας. Η φιλοσοφία ανάπτυξής της προέρχεται από την έννοια ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να χτίσουν επάνω στο ίδρυμα αυτό που δεν είναι οι ίδιοι και τι δεν έχουν. Μάλλον πρέπει να αναχωρήσει από τι ο Παλαιστίνιος είναι, ξέρει, και κρατά έτσι ώστε η ανάπτυξη να μην θεωρείται κάτι που παραδίδεται, αλλά μάλλον αυτό εξελίσσεται μέσω της συμμετοχής και της εσωτερικοποίησης που ασκούνται σε ένα πολιτικό περιβάλλον που προωθεί το άνοιγμα και την ειλικρινή κριτική του πανεπιστημιακού περιβάλλοντος, των κυβερνιτικών πολιτικών και των πρακτικών του στο μέγεστο, από μέσα από και χωρίς το πανεπιστήμιο. Επιδιώκει να προωθήσει την αίσθηση των ανθρώπων να εργαστούν μαζί στην ανάπτυξη - σχετικά ζητήματα με μια συνακόλουθη απαίτηση για τον εκδημοκρατισμό της διαδικασίας ανάπτυξης. Ο σημαντικότερος στόχος του είναι να κατασκευάσει μια καλύτερη κοινωνία που εδρεύει στην ειρήνη, την ανάπτυξη, την ελευθερία, και τη δικαιοσύνη, μέσα σε μια συλλογική προσπάθεια, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη της ποιότητας τηςανθρωπότητας ¨.

Το πανεπιστήμιο Αλ- Quds μοιράζεται φυσικά με όλα τα πανεπιστίμια τα τοπικά και του εξωτερικού , την γενική αποστολή της προσπάθειας για την τελειότητα στην εκμάθηση και το επίτευγμα. Συγκεκριμένα, επιδιώκει επίσης να εκπληρώσει το ζωτικής σημασίας ρόλο της παροχής των μέσων για τον παλαιστινιακό πληθυσμό στην περιοχή για να αναπτύξει τη γνώση και τις δεξιότητες που απαιτούνται για τη συμβολή προς μια ισορροπημένη αύξηση της παλαιστινιακής κοινότητας.

Δεδομένου ότι επιδιώκει να καταλάβει έναν ρόλο ηγεσίας στην πολιτιστική, διανοητική και εκπαιδευτική ζωή της αραβικής κοινότητας στην Ιερουσαλήμ, και προσέχει τις γενικές ανάγκες του παλαιστινιακού πληθυσμού, το πανεπιστήμιο Al- quds προσπαθεί επίσης να βασίσει τη στρατηγική του σε:

Άνάπτυξη μιας δημιουργικής νοοτροπίας για να χτίσει τις συνθετικές καθώς επίσης και αναλυτικές δεξιότητες στον σπουδαστή προκειμένου να τον/την προετοιμάσει για μια διαλογική επεξεργασία του υλικού που μαθαίνεται στους διάφορους τομείς της ειδίκευσης.

Το πανεπιστήμιο Αλ- Quds ιδρύθηκε σε διαφορετικές φάσεις, όπως δηλώθηκε νωρίτερα. Άρχισε με το κολλέγιο Al- Da'wa το 1976 με τη σχολή της επιστήμης και της τεχνολογίας σε Abu - Dies, ένα από τα προάστια της Ιερουσαλήμ, και τελειωμένο με ένδεκα σχολές το 2001/2002. ο πίνακας (12) παρουσιάζει τον αριθμό και τα ποσοστά των ιερουσαλιμίτες σπουδαστών όπως διανέμονται στις διαφορετικές σχολές του πανεπιστημίου .

Πίνακας (12)

Διανομή και ποσοστά των σπουδαστών ιερουσαλιμίτες στις διαφορετικές
σχολές του πανεπιστημίου Al- Quds

No.

No.

No.

No.

No.

No.

Daw'a και αρχές της θρησκείας

Quran και ισλαμικές μελέτες

Σημείωση: No. = Αριθμός ιερουσαλιμιτών σπουδαστών; %= Ποσοστό των σπουδαστών ιερουσαλιμιτών από το συνολικό αριθμό σπουδαστών σε κάθε μια από τις πανεπιστημιακές σχολές.

Οι σπουδαστές από τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της γάζας στο πανεπιστήμιο Al- Quds αντιμετωπίζουν τις σοβαρές προκλήσεις και τα αυστηρά εμπόδια για να φτάσουν την πανεπιστημιούπολη. Είναι απαγορευμένοι να μπούν στην Ιερουσαλήμ. Το θέμα που υποχρέωσε τους σπουδαστές είτε να περάσουν από τους διαφορετικούς δρόμους παράκαμψης που τους εκθέτουν συνήθως σε υψηλό βαθμό κινδύνου είτε για να μείνουν χωρίς μετάβαση στο πανεπιστήμιό τους. O

Αξίζει ότι τα τοις εκατό των σπουδαστών της Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια του 1999/2000 πήγαν ελαφρώς κάτω από 37,0% σε 35,6% το 2000.2001 (πίνακας 12). Το 1996/1997 ο αριθμός πανεπιστημιακών πτυχιούχων ήταν 386, οι 171 τους με το ποσοστό 44,3% είναι από τη σχολή της επιστήμης και της τεχνολογίας μορφή ,99 από την σχολή των τεχνών με ένα ποσοστό 25,6%, 73 από την σχολή των ισλαμικών μελετών με ένα ποσοστό 18,9% και 43 από τη σχολή των επαγγελμάτων υγείας με ένα ποσοστό 11,2% .

Το πανεπιστημιακό φυλλάδιο για το ακαδημαϊκό έτος 1999/2000 δήλωσε ότι υπάρχουν 270 εργαζόμενοι και 279 ακαδημαϊκά μέλη προσωπικού , διανεμημένοι από 9 σχολές και 12 ιδρύματα/κέντρα.

Οι βιβλιοθήκες του πανεπιστημίου περιέχουν έναν μεγάλο αριθμό διαφορετικών πηγών γνώσης. 347.000 βιβλία, 562 αραβικά και αγγλικά περιοδικά και 378 αραβικές πηγές μαζί με τις κασέτες και τις φωτογραφικές διαφάνειες.

Τέλος, αξίζει ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του πανεπιστημίου για το ακαδημαϊκό έτος 2000/2001 είναι $13,4 εκατομμύρια από τα οποια τα $4,5 εκατομμύρια διατίθενται στον προγραμματισμό και την ανάπτυξη.

Το ανοικτό πανεπιστήμιο Αλ –Quds:

Το ανοικτό πανεπιστήμιο Αλ - Quds (QOU) είναι εθνικό παλαιστινιακό ίδρυμα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Έχει και ανεξάρτητη ακαδημαϊκή, οικονομική και διοικητική θέση. Παρέχει την ανοικτή εκμάθηση και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση που ενθαρρύνει τους σπουδαστές για να επωμιστεί την ευθύνη της εκμάθησής τους που παραδίδεται σε μια απόσταση, που χρησιμοποιεί τις διάφορες σύγχρονες τεχνικές και τεχνολογίες.

Το QOU ιδρύθηκε στην Παλαιστίνη το 1991. Λειτουργεί μέσω δέκα κέντρων σπουδών στις μεγάλες πόλεις της Παλαιστίνης. Επιπλέον, ίδρυσε δύο κέντρα σπουδών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Εν γένει, ο πληθυσμός πανεπιστημιακών σπουδαστών ανέρχεται τώρα σε περίπου 25.000 σπουδαστές.

Αντίθετα από τα παραδοσιακά πανεπιστήμια, οι σπουδαστές δεν πρέπει για να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της κατηγορίας σε κανονική βάση. Μπορούν να παρευρεθούν στην ευκολία τους τουλάχιστον 25% του συνολικού αριθμού συνεδριάσεων σε κάθε θέμα.

Το QOU προσφέρει τα ακόλουθα ακαδημαϊκά προγράμματα: Εκπαίδευση, διαχείριση και δοίκιση επιχειρήσεων, τεχνολογία και εφαρμοσμένη επιστήμης, κοινωνική και οικογενειακή ανάπτυξη, γεωργία, συνεχιμένη εκπαίδευση.

Το ανοικτό πανεπιστήμιο Αλ- Quds έχει μόνο ένα εκπαιδευτικό κέντρο που αναπτύσσει δραστηριότητες στην Ιερουσαλήμ που αποτελεί μόνο 4% του πανεπιστημιακού πληθυσμού. Βρίσκεται σε μια από τις όμορφες κλίσεις του βουνού των ελιών που βλέπει τους τοίχους της Ιερουσαλήμ. 877 ιερουσαλιμίτες σπουδαστές εγγραμένη στο εκπαιδευτικό κέντρο της Ιερουσαλήμ (JEC) για το ακαδημαϊκό έτος 2000/2001. Είναι το μόνο εκπαιδευτικό κέντρο στο πανεπιστήμιο όπου το ποσοστό των γυναικών σπουδαστών υπερβαίνει το ποσοστό των ανδρών σπουδαστών. Ο πίνακας (13) παρουσιάζει τη διανομή των σπουδαστών στο κέντρο εκπαίδευσης της Ιερουσαλήμ σύμφωνα με το γένος και τον τομέα των σπουδών.

Πίνακας (13)

Διανομή των σπουδαστών στα κέντρα εκπαίδευσης της Ιερουσαλήμ
. σύμφωνα μετο γένος και τον τομέα των σπουδών.

Ο πίνακας (13) δείχνει ότι ο αριθμός γυναικών σπουδαστών είναι σχεδόν δύο φορές του αριθμού ανδρών σπουδαστών. Αυτό χρηματοδοτεί και απεικονίζει την έκταση της ετοιμότητας και ενδιαφέροντος για την εκπαίδευση μεταξύ του παλαιστινιακού φάσματος των επαγγελματικών υποβάθρων, όπως, των νοικοκυρών, των ξυλουργών, των εργαζομένων, των υπαλλήλων τραπεζών, των σχολικών δασκάλων, των γραμματέων και μερικών πρόσφατα απελευθερωμένων φυλακισμένων από τις ισραηλινές φυλακές, μαζί με μερικούς φρέσκους πτυχιούχους από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το JEC προσφέρει ποικίλες στρατηγικές εκμάθησης ,παρέχει μια εύκαμπτη ατμόσφαιρα για την εκμάθηση και βοηθά στην υπερνίκηση των εμποδίων και των εμποδίων στη διαδικασία διδασκαλίας/εκμάθησης. Η αύξηση του αριθμού σπουδαστών που εγγράφονται στο πανεπιστήμιο κατά τη διάρκεια τεσσάρων ετών απεικονίζεται στον πίνακα (14) .

Πίνακας (14)

Πρόοδος της εγγραφής στο κέντρο εκπαίδευσης της Ιερουσαλήμ
. για την περίοδο 1997/1998-2000/2001

1st εξάμινο

1st εξάμινο

1st εξάμινο

Στο JEC, υπάρχουν επίσης 49 πλήρους απασχόλησης και μερικής απασχόλησης ακαδημαϊκοί επόπτες που διδάσκουν και προσφέρουν την καθοδήγηση για τις διάφορες απαραίτητες σειρές μαθημάτων στα ακόλουθους προγράμματα και τους τομείς της ειδίκευσης που οδηγούν στο πτυχίο του πανεπιστημίου. Ο αριθμός πλήρους απασχόλησης ακαδημαϊκών εποπτών το 2000/2001 έφθασε σε 179 ,3 τους είναι καθηγητές και 4 αναπληρωτες .591 μερικής απασχόλησης λέκτωρες, από τα διάφορα πανεπιστήμια. Αξίζει επίσης ότι QOU έγραψε και παρήγαγε 327 εγχειρίδια για πέντε προγράμματά του.

QOU έχει βαθμολογήσει μέχρι το τέλος το πρώτο εξάμηνο 2000 /.2001 ,4813 αποφοίτων κολλεγίου σε όλα τα προγράμματά του, 233 τους είναι πτυχιούχοι από την περιοχή της Ιερουσαλήμ.

¨Η κατάσταση της δημιουργηκότητας δεν μπορεί να υπάρξει όπου υπάρχει σύγκρουση, και το σωστό είδος εκπαίδευσης πρέπει επομένως να βοηθήσει το άτομο για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του/της και για να μην δοξάσει τους τρόπους της διαφυγής πρέπει να την βοηθήσει τον/για να καταλάβει και να αποβάλει τη σύγκρουση, γιατί μόνο έπειτα μπορεί αυτή η κατάσταση της δημιουργηκότητας να δημιουργηθεί¨.




Document Info


Accesari: 777
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2025 )