|
|
Είναι πολύ δύσκ 737i84h 59;λο σήμερα να φανταστεί κανείς μια τουριστική επιχείρηση, η οποία παράλληλα με την φυσική της (επιχειρηματική) δραστηριότητα δεν συνειδητοποιεί την τεράστια σημασία του περιβάλλοντος από το οποίο έχει εξάρτηση, είτε πρόκειται για το οικονομικό περιβάλλον, το κοινωνικό, το πολιτικό. Σ’ αυτό το περιβάλλον η επιχείρηση παίζει ένα ρόλο που ξεπερνά σαφέστατα εκείνον του απλού παροχέα υπηρεσιών ή παραγωγού προϊόντων.
Ξεκινώντας από τη διαπίστωση αυτή είναι φανερή η ανάγκη να επικοινωνούμε, να πληροφορούμαστε, για να επιτύχουμε να συνεργαζόμαστε με επιτυχία. Από την άλλη πλευρά καμιά τουριστική επιχείρηση, προορισμός ή χώρα δεν μπορεί να μένει αδιάφορη στην εικόνα που σχηματίζει η κοινή γνώμη για την ίδια.
Δεν είναι μόνον οι πελάτες και το ευρύτερο κοινό (η κοινή γνώμη), αλλά μια ολόκληρη σειρά παράλληλων κοινών: οι τοπικές αρχές, οι δημόσιες υπηρεσίες, οι επαγγελματικές οργανώσεις, οι προμηθευτές καθώς και η άμεση γειτνίαση στο ξενοδοχείο (έμποροι, κάτοικοι) και φυσικά ο Τύπος (ή καλύτερα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης)ειδικευμένος, επαγγελματικός κ.λ.π..
Ο όρος “Δημόσιες Σχέσεις” ή PR (PUBLIC RELATIONS) προσδιορίζουν τις δραστηριότητες εκείνες που συνίσταται στη βελτίωση της εικόνας της επιχείρησης και στη δημιουργία ενός ευνοϊκού κλίματος (“GOODWILL”) για την πώληση των προϊόντων της επιχείρησης.
“Οι ΔΣ είναι λειτουργία του Management διαρκούς χαρακτήρα, οργανωμένο από αυτό, μέσω των οποίων μια επιχείρηση ή ένας οργανισμός δημόσιος ή ιδιωτικός επιδιώκει την απόκτηση ή/και τη διατήρηση της κατανόησης, της συμπάθειας και την συνδρομή εκείνων που αποτελούν ταυτόχρονα τον στόχο τους”
(INTERNATIONAL PUBLIC RELATIONS ASSOCIATION)
Η πολιτική της επιδιώκει να αποκαταστήσει μια αμοιβαία κατανόηση μεταξύ του ξενοδοχείου και του κοινού του και να κατορθώσει να δημιουργήσει στο εσωτερικό του ένα πνεύμα συνεργασίας προοδευτικό και δημιουργικό και να γνωστοποιήσει πληροφορίες σχετικές με τη ζωή της επιχείρησης.
Ενσωματωμένες στο Σχέδιο Μάρκετινγκ, ενισχύουν τις καμπάνιες προώθησης και διαφήμισης, απαιτούν πολύ μικρότερο βαθμό σε οργάνωση και μέσα και μας επιτρέπουν να κερδίσουμε κοινά που ήταν μέχρι στιγμής αδιάφορα.
Οι επιστολές και το τηλέφωνο είναι τα περισσότερο κοινά μέσα επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, χρησιμοποιούνται όμως πολύ άσχημα ακόμη και σήμερα και ιδιαίτερα στη χώρα μας.
Είναι το “επισκεπτήριο” του ξενοδοχείου, βρίσκεται στην “πρώτη γραμμή” για να προβάλλει την εικόνα της επιχείρησης. “Υποδέχεται” πολλούς περισσότερους πελάτες από οποιονδήποτε άλλον στο ξενοδοχείο.
Press Kits Σ’ ένα εστιατόριο π.χ. μπορεί να συμπεριλαμβάνει: όνομα, διεύθυνση, μενού, λίστα κρασιών, φωτογραφίες εξωτερικών και εσωτερικών χωρών, βιογραφίες των μάνατζερ και σεφ, χάρτες, επισκεπτήρια, λεπτομέρειες για χωρητικότητα, ώρες λειτουργίας κ.α.)
panel
Δημοσιεύματα
Περιλαμβάνονται:
poster fast food
Film shows
Εμπλοκή στα κοινά
περιλαμβάνονται
Χάρη στην εικόνα αυτή θα προκαλέσει ευνοϊκές αντιδράσεις στην περιοχή εγκατάστασης της. Στο εσωτερικό της επιχείρησης θα αποκαταστήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης.
Η δημοσιότητα - ανταγωνισμός και από πολλούς συγγραφείς θεωρείται σαν ανεξάρτητη λειτουργία της προώθησης (PROMOTION) - μπορεί εντούτοις (ιδιαίτερα στον Τουρισμό) να θεωρηθεί σαν παρακλάδι των ΔΣ λόγω της στενότητας συγγένειας των εκδηλώσεων μεταξύ τους.
Η δημοσιότητα
καλείται συχνά
“δωρεάν
διαφήμιση”. Στα
ξενοδοχεία
δημιουργούνται
πολλές
ευκαιρίες για
την επίτευξη
κάποιου βαθμού
δημοσιότητας όπως
π.χ. η κατασκευή
νέας πτέρυγας,
η φιλοξενία VIPS,
το λανσάρισμα
νέων προϊόντων
κ.α..
|