Balada culta
Balada este opera epica in versuri de dimensiuni reduse in care se relateaza intamplari neobisnuite plasate intr-un trecut mai indepartat. Actiunea este liniara si se desfasoara intr-un singur plan , personajele sunt prezentate in antitza , si sunt prezente elemente fabuloase .
O astfel de opera litrara este si ,,Pasa Hassan " de G.Cosbuc in care autorul evoca o pagina glorioasa din istoria Romaniei.
Desi a actiunea baladei este foarte simpla aceasta readucandu-se la urmarirea lui Pasa Hassan de catre Mihai Viteazul se desfasoara dupa momentele subiectului.
In expozitiune se prezinta imaginea de ansamblu a campului, si trei personaje: Mihai Viteazul Pasa Hassan ;Sinan Pasa . Intriga o reprezinta momentul in care Mihai il zareste pe Hassan si porneste spre el . Desfasurarea actiunii nu este ampla, ca in cazul altor opera epice. Naratorul prezinta urmarirea conducatorului turc de catre M Viteazul Punctul culminant este marcat de momentul in care frica lui Hassan atinge intensitatea maxima ,, Si-i dardaie dintii si-i galben pierit" . In deznodamant se consemneaza sosirea Pasei in taberele sale , unde gaseste intelegere pentru fuga lui rusinoasa.
Actiunea
se petrece la 1595 , lucru ce reiese din faptul
ca se evoca o scena a bataliei de
Cele doua personaje implicate in actiune M.Viteazul si P.Hassan sunt prezentate cu ajutorul antitezei . Nartorul scoate in evidenta curajul, vitejia , demnitatea si maretia conducatorului roman. In opozitie cu acesta conducatorul turc, se dovedeste lipsit de demnitate , fricos si ridicol. Mihai Viteazul este in fruntea ostenilor sai in timp ce Pasa Hassan sta departe de lupta . Voievodul doreste o confruntare directa insa Pasa alege fuga :,, Stai pasa , sa piara azi unul din noi/ Dar pasa mai tare zoreste ".
In structura operei sunt prezente si unele elemente fabuloase Astfel M. Viteazul este prezentat asemenea eroilor din basme inzestrat cu puteri supranaturale . El are o forta neobisnuita reusind sa faca minuni de vitejie singur, in mijlocul armatei dusmane , Imprastie singur pe cati ii aduna /Cutreiera campul taind de pe cai / El vine spre Pasa e groaza si vai , ca vine furtuna" . De asemenea in ochii ingroziti ai conducatorului turc , Mihai capata dimensiuni cosmice: ,, Salbatecul voda e-n zale si-n fier ,/Si zalele-i zuruie crunte , / Gigantica poart-o cupola pe frunte , /Si vorba-i e tunet , rasufletul ger, / Iar barda din stanga-i ajunge la cer,/ Si voda-i un munte."
Textul este scris in versuri care alterneaza mai multe tipuri de rima si ritm si sunt grupate in strofe de cate sase.
Ca in orce opera epica , este present un narator , ce relateaza , la pers a III-a , un sir de intamplari , imbinand naratiunea cu descrierea si dialogul.
Datorita acestor trasaturi de continut si de forma poezia ,,Pasa Hassan" de G. Cosbuc este o balada .
Spre deosebire de balada populara ,aceasta este scrisa de un autor cunoscut si de aceea se numeste balada culta.
|