Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Comunicatul statistic

literatura romana


Comunicatul statistic


Contine date statistice recente, despre o institutie care poate sa integreze presa si publicul.



I.Comunicatul de informare =    cel mai folosit mijloc de transmitere a informatiilor in masa, el se refera la un eveniment important din cadrul unei organizatii. Comunicatul de acest tip e urmat de mai multe communicate care il completeaza pe primul, numit COMUNICAT SINTEZA.

Comunicatele ulterioare trebuie sa contina informatii noi sau sa le detalieze pe cele anterioare.


**COMUNICATUL POLITIC = contine informatii despre activitatea unui partid sau a unei personalitati politice, despre situatii de criza sau despre realizari diferite in diverse zone de manifestare a politicului, el are ca scop mediatizarea pt crearea unei imagini pozitive a unui partid sau a unei personalitati politice.

Textele de acest fel apartin deseori propagandei si risca sa fie modificate substantial de jurnalisti sau chiar sa nu fie publicate.


**COMUNICATUL OFICIAL/ 333j95d INSTITUTIONAL =provine de la autoritatile politice, administrative sau de la institutiile a caror activitate are consecinte importante asupra populatiei (Calor, Electirica, SNCFR).

Acest tip de comunicat mai e numit si AVIZ OFICIAL si e publicat in forma originala fara interventii din partea jurnalistilor.


**COMUNICATUL “D`ARRIERE PLAN” = (arrieplan = pozitie inferioara, in umbra) nu contine o stire in sine ci ofera informatii despre o organizatiesau despre un eveniment, el are rol informativ pt jurnalistii care nu cunosc organizatia sau tipul de eveniment.

Comunicatul de acest gen va fi difuzat intotdeauna impreuna cu un comunicat invitatie sau informativ.


**COMUNICATELE    SPECIALIZATE = sunt scrise pt publicatiile specializate si se refera la un eveniment pt un public limitat.


II.Comunicatul de tip persuasiv:

COMUNICATUL    LUARE DE POZITIE => text emis de o institutie pt a lua atitudine fata de o anumita situatie:

*de contestare = transmite o luare de pozitie fata de o realitate, cu care o institutie sau o persoana nu sunt de acord

*de provocare = o organizatie acuza sau denunta o realitate oarecare

*de clarificare = organizatia aduce lamuriri legate de anumite afirmatii neclare facute la adresa ei

*de rectificare/dezmintire = organizatia corecteaza sau dezminte anumite informatii, uneori neadevarate, care aduc prejudicii imaginii ei


COMUNICATUL “BALON DE INCERCARE” => un text cu sursa cunoscuta spre desebire de zvon, a carui sursa e necunoscuta. O persoana sau o institutie, anunta un proiect sau o intentie posibila si urmareste reactiile de riposta ale tintelor, aceste reactii se evolueaza si in fct de rezultat se va continua sau ori actiunea.

In situatii externe, o persoana sau o institutie, lanseaza oficial a unui zvon pt a obliga iesirea publica cu o declaratie a celui vizat.


COMUNICATUL ERATA => e un comunicat care se difuzeaza atunci cand comunicatul emis anterior de institutie contine informatii care intre timp au devenit eronate sau cand organizatia considera ca ele nu mai trebuie difuzate.



Clasificarea comunicatelor de presa propusa de Doug Newos si Bob Carol in volumul “Redactarea materialelor de RP”, Iasi, Polirom, 2004.

-comunicatul de stiri create

-comunicatul de stiri rele

Difuzarea comunicatului de presa:

-un comunicat de presa va fi difuzat catre toate redactiile de presa scrisa sau audiovizuala si catre agentiile de presa, daca este cazul .

Adresele redactiilor si nuele jurnalistilor vor fi selectate din fisierele noastre de presa in functie de tipul evenimentului si de obiectivele urmarite.Comunicatele vor fi difuzate obligatoriu catre toate redactiile, fara discriminari.

Momentul difuzarii comunicatului depine de tipul de eveniment.In cazul unei crzie, comunicatul se transmite imediat catre toate redactiile.In cazul unui eveniment prevazut (vizite,conferinte,aniversari)comunicatul se transmite cu 7-10 zile inainte de manifestare.Este important ca relationistul sa respecte constrangerile relationale de mass-media, adica termenul de inclhidere a editiei, numit si deadline.

In realitate se apreciaza ca sunt necesare 1-2 zile pentru distribuirea lor si 2-3 zile pentru presa sa prelucreze materialul.

Evaluarea :este foarte important ca dupa difuzarea comunicatului de presa , relationistii sa fie la birou pentru a furniza informatii legate de eveniment, mai ales daca sunt mentionati ca personae de contact.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faca relationistii dupa aparitia comunicatului este revista presei.

Etapele redactarii unui comunicat de presa

1)Documentarea: pentru redactarea unui comunicat de presa, relationistul va culege informatiile necesare din surse scrise sau orale, le va verifica si completa, daca este cazul.

Una dintre cauzele insuccesului comunicatului in media este faptul ca el nu contine stire, chiar si atunci cand anunta ceva nou, stirea este nesemnificativa.

2)Corpul comunicatului: comunicatul trebui sa aiba un antet care contine numele companiei sau institutiei care il emite, adresa, telefonul, nr de fax, email-ul.

Sunt situatii in care evenimentul este organizat de catre o agentie de RP.In aceasta situatie, in partea de sus a paginii se aseaza antetul firmei care organizeaza evenimentul si antetul agentiei continand aceleasi elemente de identificare ca si firma. Majoritatea materialelor de RP sunt prezentate pe hartie menita sa atraga atentia.

In multe companii, colile de hartie pe care sunt scrise comunicatele au tiparit in antet sintagma “comunicat de presa” sau”declaratie de presa”.

Imediat sub antet mentionam numele peroanei careia ii este adresat comunicatl, redactia si functia personala

3)Persoanele de contact: intr-un comunicat de presa in afara de numele si adresa institutiei, este foarte important sa mentionam numele persoanelor care pot sa fie conactate pentru informatii suplimentare legate de evenimentul respectiv. Numele acestor personae pot fi in partea de sus sau in partea de jos , dupa incheierea comunicatului.

4)Data emiterii comunicatului: toate materialele trimise spre publicare trebuie sa fie datate correct(zz:ll:aa:hh)pentru localizarea in timp a comunicatului si orientarea jurnalistului.

5)Indicatiile de embargo(termenul de difuzare a comunicatului)

In unele situatii se interzice de catre institutie publicarea informtiilor pana la o anumita data(ex:”a nu se publica comunicatul pana sambata 10 nov,2008,ora 17:00”).

Nr de inregistrare al comunicatului: unele institutii mentioneaza langa antet si un numar de inregistrare al comunicatului pt pastrarea evidentei comunicatelor emise.

Tema comunicatului de presa este o fraza care contine idea principala din text. Uneori tema comunicatului de presa este foarte dezvoltata sub forma sapoului, ceea ce poate determina jurnalistul si cititorul san u mai citeasca textul

Titlul comunicatului

Opiniile specialistilor sunt impartite: unii conisdera ca singurul titlu pe care trebuie sa-l punem este acela care numeste si tipul de document: comunicat de presa; alti specialisti considera ca relationiastul trebuie sa mai adauge un titlu comunicatului pentru a atrage atentia jurnalistului.

Intertitlurile

In general in comunicatele de presa nu le folosim pentru ca dimensiune obijnuita a unui asemenea text este o pagina format A4.Daca textile sunt mai lungi (2-3 pagini) vom folosi intertitlurile pentru a atrage atentia jurnalistilor.

Atacul sau lead-ul reprezinta primul sau primele paragrafe ale unui comunicat de presa.In general in atac sunt mentionate elementele informative importante si se stabileste unghiul de abordare.

Citatele sunt mentionate intr-un comunicat de presa daca este redactat in urma unui eveniment important unde liderul face declaratii deosebite si inedite.

Structura compozitionala

Textul unui comunicat de presa are structura asemanatoare unei stiri si raspunde la cele 6 intrebari.Raspunsurile la intrebari se amplifica in functie    de informatia cea mai importanta din text iar ordinea lor este legata de aceeasi situatie .O alta formula compozitionala folosita si in comunicatele de presa se numeste piramida inversata, adica informatiile cele mai importante sunt mentionate la inceputul textului sip e masura ce ne apropiem de sfarsit importanta lor scade.

Stilul comunicatului de presa corespunde stilului journalistic alaturi de elemente ale stilului juridico-administrativ. Textul trebuie sa fie concis, cu paragrafe scurte de 3-4 fraze. Frazele comunicatului de presa sunt si ele scurte, cel mult 15-20 cuvinte intr-o frraza cu vorbirea la diateza active si cuvinte scurte.

In general textul nu trebuie sa depaseasca 25 randuri

Asezarea in pagina:

-margini

-textul se scrie pe o singura pagina si trebuie evitata formula fata-verso

-nu subliniati niciodata pasaje din comunicat, daca este nevoie sa subliniati o idée, culegeti textul cu alt corp de litera

-numerotati paginile si indicate in josul paginii daca materialul continua, in felul acesta daca lipseste o pagina jurnalistul va sesiza absenta ei.

Este recomandablil sa scrieti sfarsit sau final la incheierea comunicatului. Aceasta mentiune trebuie trecuta inainte de detaliile privind persoana de contact. Daca textul se continua de pe o pagina pe alta, la sfarsitul textului se va mentiona acest lucru.

Daca textul este insotit de documente aferente, se va mentiona acest lucru:”a se vedea anexele” sau “textul este insotit de anexe”.

In finalul comunicatului vom mentiona persoana care    semneaza documentul.

Comunicatul trebuie neaparat semnat de conducatorul institutiei, dupa ce in prealabil a fost aprobat spre difuzare.

Trimiterea comunicatului catre redactii se poate face prin posta, curier, e-mail,fax. Se foloseste hartie de calitate si se mentioneaza pe plic continut fragil(fotoghrafii etc.)

Evaluarea se realizeaza prin:

-participarea jurnalistilor la eveniment

-realizarea revistei presei, verificand daca evenimentul a fost mediatizat

-antetul institutiei

-structura comunicatului de presa(rezumat)

-destinatarul comunicatului de presa

-persoanele de contact(se vor mentiona in partea de sus sau de jos a paginii)

-data la care a fost emis

-indicatia de embargo(termenul de difuzare)

-numarul de inregistrare

-tema comunicatului

-titlul sau titlurile comunisatului

-intertitlurile daca e cazul

-citatele daca este cazul

-incheierea (se marcheaza prin sfarsit sau incheiere)

-continuare pe pagina urmatoare(daca continua)

-anexele (mentionarea lor)

-fotografiile (daca este cazul)

-semnatura



Document Info


Accesari: 1773
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2025 )