Fratii Jderi
Mihail Sadoveanu este unul dintre cei mai mari prozatori români, părinte al romanului istoric. În romanele sale istorice el evocă viata poporului român din cele mai vechi timpuri si până în evul mediu românesc.El surprinde în evul mediu crestrerea si descresterea Moldovei, cresterea Moldovei realizându-s 18518f54s e pe vremea lui stefan cel Mare.
Un roman aPărte este 'Fratii Jderi', o trilogie alcătuită din trei volume: 'Ucenicia lui Ionut Izvorul alb' si 'Oamenii Măriei-Sale
Ucenicia lui Ionut
Volumul întăi se deschide cu descrierea mânăstirii Neamt.Aici s-a strâns popor din tot tinutul Moldovei, toti stiind că la hram o să vină si stefan cel Mare.În timpul asteptări oamenii spun tot felul de legende despre domnitor.Unii spun că tatăl său l-a dus la muntele Atos si l-a închinat acolo iar alti sustin că ar avea un cal năzdrăvan,pe nume Cătălan.Când soseste stefan , în multime, o femeie de emotii naste si stefan cere ca la timpul potrivit să-i fie adus băiatul să-l boteze.
Titlul este 'Ucenicia lui Ionut' pentru că scriitorul urmăreste initierea în mestesugul armelor al lui Ionut Jder, mezinul familie Jderilor.
Capul familie este comisul Manole Păr-Negru, numir Jder, de aici si numele întregii familii. Numele vine de la o pată pe care o are pe obraz, o pată cu perisori cafenii precum blănita de jder.El lucrează la grajdurile domnesti si este un om de încredere al domnitorului.stefan s-a bazat în domnia sa pe mica boierime.
Sotia comisului este jupaneasa Ilisafta.Ei au mai multi feciori: Nicoara (care s-a călugărit la mânăstirea Neamtului, primind numele de călugăr Nicodin), Danian, Simion si Ionut.
Ionut Jder are o istorie a sa.Comisul Manole Păr-Negru a avut o dragoste trecătoare cu o femeie si din aceasta dragoste s-a născut Ionut.Când Ionut a crescut mai măricel, comisul l-a adus în casa sa, iar jupaneasa Ilisafta l-a iubit mai mult ca pe copiii ei care acum crescuseră mari si nu mai aveau nevoie de dragostea ei.si ceilalti frati l-au îndragit pe Ionut.
Când Ionut a ajuns adolescent, tatăl său l-a dus la curte să învete mestesugul armelor alături de Alexăndrel, fiul cel mai mare al lui stefan cel Mare.
Cei doi tineri se îndrăgostesc de aceeasi fată: Nasta.Nasta îl iubeste pe Ionut, fapt care face ca Alexăndrel să fie gelos pe Ionut.
Fata este rapită de tătari si vândută peste Dunare, lui Suleiman Beg.Alexăndrel si Ionut plecă pe urmele fetei ca să o scape din mâinile dusmanilor.Ei trăiesc o aventură romantică ce urma să se sfârsescă prost dacă pe urmele lor nu veneau fratii Danian si Simion Jder.Nasta se sinucide arucându-se în râu, iar cei doi tineri scapă cu ajutorul fratilor lui Ionut.
'Ucenicia lui Ionut' înseamna nu numai initierea în arta armelor ci si în viata, el iesind din întâmplarea cu Nasta mai bărbat.
2 - Izvorul alb
Al doilea volum se intitulează 'Izvorul alb', titlul venind de la un loc unde se organizau vânătorile domnesti.Acolo veneau domnitorul si cu boierii săi la vânătoare de zimbri si cerbi.
În acest volum facem cunostintă cu societatea moldoveană de la sfarsitul secolului al 15-lea. Scriitorul evoca traditii si obiceiuri din viata tăranilor si boierilor.
În centrul volumului se află nunta lui stefan, care era vaduv, cu Maria de Mangon.Nunta este fastuoasă si scriitorul introduce în scenă doi soli venetieni care reprezintă la nuntă statul venetian. Acestia, venind dintr-o tară mai civilizată, privesc cu curiozitate realitătile de aici.Îi uimeste sălbăticia si înapoierea civilizatiei moldovene si sunt surprinsi de domnitorul stefan, pe care îl văd ca un adevărat print al Renasterii, deschis către nou, care stie câteva limbi străine si care este un mare maestru al războaielor.
Vedem în acest volum că Moldova este o uriasa familie, al cărei cap este domnitorul. El cunună si botează copiii supusilor săi.
Mai asistăm la o nuntă, aceea dintre Simion Jder si Marusca,o fată care fusese si ea furată de tătari, si salvată de Simion cu ajutorul fratilor săi.
Oamenii Măriei Sale
Al treilea volum este intitulat 'Oamenii Măriei Sale'.În centrul acestui volum se află lupta de la Vaslui, în care stefan îi învinge pe turci, ajutat fiind de oamenii Mărie sale.Acestia fac parte din mica boierime, printre care si familia Jderilor.
Pier în luptă comisul Manole Păr-Negru, Simion si Damian.Toate acestea sunt consemnate de călugărul Nicodin, care în cronica lui stefan notează victoria acestuia de la Podul Înalt precum si moartea fratilor săi.
Domnia lui stefan este învăluită intr-o atmosfera de legenda si baladă, la granita dintre real si fantastic.
|