Ionel Teodoreanu
1897-Anul in care vede lumina zilei Ionel Teodoreanu,la 6 ianuarie.Este cel de al doilea copil al Sofiei Teodoreanu,nascuta Muzicescu,profesoara de Teorie si solfegii la Conservatorul din Iasi,si al avocatului Osvald Teodoreanu.Fratele mai mare,Alexandru,e scriitorul Pastorel,-cel mai mic,Laurentiu(Puiu),moare foarte tanar in Franta,in vremea razboiului.
1905-1909-I.Teodoreanu este elev la cursul primar:doi ani la Bucuresti,alti doi la scoala "Gheorghe Asachi'din Iasi.
1909-1915-Urmeza cursurile Licului Internat "C.Negruzzi",iar in anul urmator(ultimul) trece la Liceul National din acelasi oras.Printre colegii de liceu sunt multi viitori scriitori(Philippide,Ralea,D. 111f51b Botez,Sevastos etc.).Printre profesori alti scriitori evocati cu drag mai tarziu:Calistrat Hogas si Axente Frunza.E foarte probabil ca autoportretul satiric care urmeaza(printer multe altele) sa se refere la perioada acestor ani:"Cel mijlociu,cu par buclat de culoarea castanelor salbatice si obraji de maicuta,fura tigari din biroul tatei,intarzie dimineata la scoala,ia note proaste.,e ingandurat ca o salcie ninsa,tacut ca o oglinda din pod,si nu face nimic,nici la scoala,nici acasa.Cand era mic,visa si cand era treaz,acum doarme si cand nu doarme.Nuferi cresc,sau broaste in apele somnului lui."(din vol. "In casa bunicilor")
1916-Dupa ce termina cursurile liceului e luat in armata.Ramane in unitatea din Botosani pana in anul 1918,cand revine la Iasi.La sfarsitul acestui an o cunoaste pe viitoarea sa sotie,Lily Lupascu,prietena a fetelor lui Delavrancea.Scriitoarea care va semna cu numele:Stefana Velisar Teodoreanu,e nascuta in Franta,la San-Moritz,mama ei fiind franceza,Marie Mazurier,iar tatal,diplomatul roman Stefan Lupascu.
1919-Este un an rodnic pentru I.Teodoreanu.Isi ia toate examenele la Facultatea de Drept din Iasi(un adevarat tur de forta)precum si diploma de avocat,ducand mai departe traditia avocatilor din familie.I.Teodoreanu va onora prin pledoarii stralucite cariera aleasa.Totusi,paralel cu acesta literatura va ramane o concurenta serioasa.Debuteaza ca scriitor in revista "Insemnari iesene" cu miniaturile lirice Jucarii pentru Lily,apreciat de critical G.Ibraileanu,a carui prietenie ii va ramane tot atat de scumpa ca si aceea a lui Mihail Sadoveanu,ca si a altor scriitori de la "Viata romaneasca".
1920-La 15 februarie se casatoreste.La inceput cariera de avocat se lasa greu cucerita de catre tanarul subtirel,tragand dupa el renumele tatalui.Situatia sa sociala nu e deloc de invidiat.Dimpotriva,comparativ cu colegii sai bine capatuiti,avocatul care viseaza la literatura face figura singulara:"Unii aveau casa si automobil.Altii chelie,ochelari si burta de oameni seriosi.Eu,insa,nu eram in cetatea lor decat un fel de adolescent nebagat in seama,cu o servieta(de-a tatei)inutila la subtioara mea,cu spinarea apasata ca si zidurile ostenite ale orasului,cu genunchii grei,cu maini deprimate,cu picioare fara rost."Cu toate acestea proaspatul avocat nu renunta la literatura,care era pentru el "un mod de a trai"."A renunta la literatura ar fi insemnat pentru mine a renunta la la cea mai substantiala si veridica forma a vietii mele",va scrie in 1946.In acest an se publica in nr. 7 al "Vietii romanesti" bucata Ulita copilariei.In acelasi nr. Al.O.Teodoreanu,fratele scriitorului,in colaborare cu Adrian Maniu,incepe publicarea poemului dramatic Rodia de aur.
1921-Se nasc cei doi fii gemeni ai scriitorului:Osvald si Stefan.
1923-Este anul cand apare Ulita copilariei,la "Cultura Nationala".Multi critici au primit favorabil cartea consemnand originalitatea proaspatului scriitor.Printre acestia:Pompiliu Constantinescu,G.Ibraileanu,G.Bogdan-Duica,E.Lovinescu,Perpessicius,G.Calinescu.
1925-1927-Sunt anii de elaborare a primului roman La Medeleni,conceput ca romanul unei familii moldovene,urmarind diferitele etape ale primei varste a eroilor:de la copilarie la adolescenta(Hotarul nestatornic,Drumuri) si formarea personalitatii(Intre vanturi).Despre geneza Medelenilor ne vorbeste insusi scriitorul in Masa umbrelor.Proiectata nuvela "Daca vecinii imi omoara hulubii","ai carei protagonisti erau Dan Deleanu,un licean din Bucuresti si Monica,o fata de la o mosie din Moldova",devine apoi roman."Dar nuvela pe care o scriu nu e decat un capitol al romanului pe care-l voi scrie.Caci in acea clipa am avut certitudinea Medelenilor care erau scrisi in mine."
Despre roman s-au pronuntat favorabil numerosi scriitori,fiecare preferand alt volum,alta modalitate compozitionala,stilistica(lui Lovinescu nu-i placea vol.1,dar prefera "Intre vanturi" si destinul Olgutei;G.Calinescu,ca si Ibraileanu apreciind dimpotriva "Hotarul nestatornic")insa mai toti criticii fiind de acord ca "La Medeleni" inchide,dupa expresia lui M.Ralea:"o bogatie de viata neinchipuita".
1928-Apare romanul straniu,intunecat:"Turnul Milenei" la Ed.Cartea Romaneasca.
1929-La aceeasi editura,romanul"Bal mascat"
1931-Este anul unei calatorii la Constantinopole in tovarasia lui M.Sadoveanu si a sotiei sale,Stefana Velisar Teodoreanu.Momente din aceasta calatorie sunt fixate in "Masa umbrelor".
In acelasi an apare "Fata din Zlataust",roman in doua volume,interesant mai ales prin descrierea,usor caricata,a mediului scolar.
1933-Apare
romanul,"de un fantastic monstruos" cum spune G.Calinescu "Golia''.I.Teodoreanu
detine,pentru putina vreme directoratul Teatrului
National din
1934-1936-Apar romanele "Craciunul de la Silivestri,Loreley si Arca lui Noe"(in doua vol.)ultimul dedicat lui G.Ibraileanu,care se stinge din viata in acelasi an.
1937-Apare romanul "Secretul Anei Florentin",mult mai slab decat altele.Moare tatal scriitorului Osvald Teodoreanu.
Iese sub tipar vol.cu elemente auto-biografice "Iarba".
1938-Apare vol. memoralistic "In casa bunicilor" la Ed.Cartea Romaneasca si cartea "Fundacul Varlaamului".Scriitorul cu intreaga familie se stabileste la Bucuresti,parasind "dulcele targ al Iasului".
1939-Se tipareste "Pravale Baba".In acelasi an sotia sa publica o carte intitulata "Calendar vechi".
1940-Apare volumul "Ce-a vazut Ilie Painisoara" si vol.1 din "Tudor Ceaur Alcaz".
Stefana Velisar Teodoreanu e prezenta in librarii cu vol."Viata cea de toate zilele".
1947-Apare vol. St.Velisar intitulat "Acasa".
1952-Moare mama scriitorului,Sofia Teodoreanu,prototipul d-nei Deleanu
din "La Medeleni".
1954-La 3 februarie moare subit I.Teodoreanu.Alasat in urma sa multe carti(inegale ca valoare literara)precum si amintirea unui om placut,exuberant,plin de tinerete si de farmec.
|