Mihail Sadoveanu (
Mihail Sadoveanu (1880-1961), prozator. Se naste la Pascani ca fiu al avocatului Alexandru Sadoveanu si al Profirei (nascuta Ursachi). Urmeaza scoala primara la Pascani, gimnaziul la Falticeni si liceul la Iasi. 626q166g
Din 1904 se stabileste la Bucuresti, cu intentia de a urma Facultatea de Drept, proiect care nu se va realiza. În acest an, numit de Nicolae Iorga ''anul Sadoveanu'', debuteaza cu nu mai putin de patru volume : Povestiri, soimii, Crâsma lui mos Precu si Dureri înabusite.
Din 1906 începe o colaborare de lunga durata la revista Viata româneasca, unde îi apare, în 1912, romanul istoric Neamul soimarestilor, retiparit apoi în volum.
Dupa primul razboi mondial se stabileste la Iasi, cu familia, în fosta casa a lui Mihail Kogalniceanu, dar va reveni definitiv la Bucuresti, în 1936.Publica în ritm sustinut numeroase volume. În 1923 este primit în Academia Româna, prilej cu care rosteste discursul de receptie despre Poezia populara, declarându-se ''ucenic'' al lui Niculce si Creanga. În 1928 publica Hanul Ancutei, carte care deschide seria capodoperelor sadoveniene.Vor urma Zodia Cancerului sau Vremea Ducai-Voda(1929),Baltagul (1930), Creanga de aur(1933)si Fratii Jderi(1935-1943). Mare iubitor de vânatoare si pescuit, strabate tara în lung si-n lat, gasindu-si în aceste escapade multe dintre subiectele operelor sale având ca subiect descrierea naturii: Ţara de dincolo de negura, Împaratia apelor, Valea Frumoasei, Povestile de la Bradu-Strâmb etc.
Dupa al doilea razboi mondial, intra în viata politica si înalte responsabilitati.Publica în continuare, dar multe dintre cartile momentului sunt fara voloare, fiind tributate ideologiei timpului. Se stinge din viata la 81 de ani si este înmormântat la cimitirul Bellu din Bucuresti, în apropierea lui Mihai Eminescu.
Mihail Sadoveanu s-a aplecat cu respect si admiratie asupra creatiei artistice populare, asupra datinilor, obiceiurilor si credintelor stravechi, pe care le-a scos la lumina ca marturii ale unei îndelungate civilizatii si ale întelepciunii poporului nostru.
"Moldova-i a lui Sadoveanu, asa cum a lui Enescu-i vioara sfânta a arcusului sau ; caci întreaga noastra Moldova nu-i decât vioara pe care cânta sufletul lui Sadoveanu;si strunele acestei viori sunt apele Prutului, ale Siretului, ale Moldovei si-ale Bistritei." (Ionel Teodoreanu).
Opera lui Mihail Sadoveanu cuprinde o tematica deosebit de variata. O prima si bogat dezvoltata tema este viata satului si a taranului.Nici un alt scriitor n-a înfatisat aceasta tema în tablouri si situatii asa de complexe si variate.Constatam, mai întâi, prezentarea artistica a unui proces istoric real-acela al evolutiei constiintei si atitudinii taranului fata de problemele sociale.De la atitudinea de resemnare si umilinta în fata nedreptatii vazute ca un blestem de neînlaturat al soartei(Hotul, În drum spre Hîrlau), la afirmarea energica a demnitatii umane (Bordeenii, Pacat boieresc), trece, atunci când n-a mai putut rabda si a strâns mult "venin", sa-si faca singur "judet", razvratindu-se si luând calea haiduciei(Cosma Racoare, Judet al sarmanilor)sau manifesta o ostilitate deschisa fata de autoritatile unei orânduiri nedrepte(Cocoatârcul albastru, Emigrantii la Brazilia, O umbra).
|