Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




ROMANTISMUL

literatura romana


ROMANTISMUL



Este un curent literar si cultural care s-a manifestat în Europa începând cu secolul al XVIII- lea, având ca punct de plecare preromantismul englez. Manifestul literar al roma 717s1816h ntismului este considerat Prefata la drama Cromwell, a scriitorului francez Victor Hugo: ".întâietatea grotescului asupra sublimului " , ". se prabuseste în fata ratiunii si a gustului arbitrara deosebire dintre genuri", ". nu exista alte reguli decât legile generale ale naturii", "unitatea de ansamblu este legea de perspectiva a teatrului", "poetul nu are de primit sfaturi decât de la natura, de la adevar si de la inspiratie".



Programul realizat de scriitorii romantici se opune, în lunii mari, esteticii clasiciste. Romantismul este un curent al afirmarii specificului national, prin raportare la valori de circulatie universala. Spre deosebire de clasicism, care este un curent al elitelor, romantismul aspira spre veridicizarea caracterelor si a situatiilor.

Tema, eroii, conflictul, subiectul au o structura    afectiva. Eroii au trasaturi exceptionale si actioneaza în împrejurari exceptionale. Ca surse de inspiratie sunt cautate istoria, folclorul si frumusetile naturii. Se cultiva specificul national, se exalta trecutul glorios si se critica prezentul decazut. Romanticii prefera evaziunea în vis, în trecut, într-un decor exotic ( de basm oriental ). Se cultiva fantasticul prin eroi, prin teme, procedee. Cadrul preferat este nocturn, apar elemente specifice: luna, noaptea, lacul, steaua. Natura nu mai este surprinsa din perspectiva statica, ci raspunde la sentimentele celui care se înscrie într-un anumit cadru natural. Sentimentele eului liric si peisajul descris intra în consonanta, întrucât natura ofera protectie.

Personajele sunt complexe, reunesc trasaturi pozitive si negative, sunt surprinse în evolutie. Romanticii prefera contrastul dintre aparenta si esenta, de aceea le atribuie uneori personajelor trasaturi fizice respingatoare, care contrasteaza cu nobletea caracterului. Sunt racolate din toate mediile sociale.

Se cultiva amestecul genurilor si speciilor literare, nu se mai respecta regula celor trei unitati în piesele de teatru, iar speciile dramatice nu mai sunt considerate imuabile Astfel, în aceasta perioada se afirma drama ca specie dramatica noua, care contine atât elemente specifice tragediei, cât si elemente specifice comediei, aspirând sa prezinte viata în toata complexitatea ei.

Dintre procedeele de creatie, este preferata antiteza. Specific acestei perioade de creatie este retorismul, care permite exprimarea intensa a sentimentelor.

Cele mai cultivate specii sunt elegia, pastelul, poemul, meditatia, idila, drama, jurnalul de calatorie.


Document Info


Accesari: 2709
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )