Romanul Mara
Romanul "Mara" este "cel mai bun roman al nostru inainte de <Ion>".,conform afirmatiei lui Serban Cioculescu si "aproape o capodopera".,in viziunea lui George Calinescu,deoarece destinul eroilor si mediul social sunt evocate cu o remarcabila a 939o1420j rta a detaliului si cu o mare forta de construire a ansamblului.
"Romanul "Mara" al lui Ioan Slavici a fost publicat in anul 1894,in revista "Vatra",iar in volum a aparut abia in 1906.
Mara" face parte din categoria bildungsroman,adica este un roman al initierii si al formarii pentru ca pe tot parcursul romanului ne este prezentata trecerea celor doi copii,Persida si Trica,de la copilarie la maturitate si totodata intierea lor in greul vietii.
Titlul este reprezentat de numele personajului principal in jurul caruia se desfasoara actiunea. Semnificatia titlului este sugestiva, deoarece aceasta creatie este mai intai "romanul Marei",al carei destin constituie axa fundamentala a epicii.
Tema romanului o constituie fresca sociala a lumii ardelenesti, cu moravurile ei specifice, asezata la interferenta satului cu orasul, intr-un targ ardelenesc. Actiunea este plasata la sfarsitul secolului al-IX-lea si inceputul secolului al-XX-lea.. Titlul romanului nu denumeste un personaj, ci o categorie:Mara de pe coperta nu este Mara din paginile cartii."
Romanul este structurat in 21 de capitole,purtand titluri semnificative pentru continutul acestora:Saracutii mamei, Maica Aegidia, Furtuna cea mare, Ispita etc.
Opera se constituie prin imbinarea dintre romanul Marei,care urmareste destinul eroinei si romanul iubirii,care ilustreaza formarea si consolidarea cuplului erotic Persida-Natl. Reletarea actiunii se face din perspectiva auctoriala, adica naratiunea este la persoana a-III-a, Slavici fiind omniscient si omniprezent. Romanul are si o certa valoare etnografica, prin descrierea obiceiurilor ardelenesti.
Romanul zugraveste drumul Marei si al copiilor ei,Persida si Trica,pana in momentul in care acestia din urma intra in lume.La inceput,dupa cum era si firesc,Mara ocupa un loc dominant,pentru ca mai tarziu,copiii,si mai ales Persida sa-i ia locul.Destinul familiei Marei se impleteste,datorita unor imprejurari neprevazute,dar firesti,cu cel al familiei neamtului Hubar,a carei prezenta ,fara a fi proeminenta,ramane notabila.Intervin desigur si alte personaje cu care protagonistii vin in legatura,in primul rand e vorba de Bocioaca si de ai sai,dar acestea nu formeaza decat elementele unui cadru in care se desfasoara destinul eroilor de prim-plan.
4.Limbajul artistic
Ioan Slavici este un exceptional portretist,conturand prin detalii si sugestii puternice personaje complexe si solid construite.Fiind un prozator realist obiectiv, Slavici nu insista atat asupra trasaturilor fizice, cat si asupra celor psihologice, etice, de comportament si de gandire.Particularitatile fizionomiei transmit cu o forta de sugestie extraordinara, trasaturi morale,stari interioare ale personajelor.
Slavici foloseste in naratiune dialogul si monologul interior, inserate spontan in tesatura epica a romanului.Deseori replicile au valoare aforistica,ilustrand precepte morale:"E mare stapan rusinea, si om sa fii ca sa nu i te pleci daca o cunosti".
Asemenea lui Rebreanu , al carui precursor este, Slavici pune accentul pe fapte, pe intamplari, pe actiune.
Procesele stilistice sunt simple,fara impodobiri ostentative.Cele mai intalnite mijloace artistice sunt interogatiile si exclamatiile,enumeratiile si repetitiile, inversiunile topice, care dau frazei culoare si oralitate.
"Mara este cea mai izbutita opera a lui Slavici si unul din cele mai bune romane romanesti.Aici se adancesc problemele sociale tratate in nuvele si se adauga probleme noi,nationale si confesionale."
In Mara,teza morala-caci,foarte consecvent cu sine insusi,scriitorul o face sa apara si aici-este acum mai nobila si mai cuminte,total acoperita de fapte,copleșita de adevărul vieții infatisat in tablouri vii,convingătoare artisticește. Acum Slavici voiește sa arate ca dragostea curata si mai ales iubirea copiilor, întemeierea unei familii șterg orice urme deosebitoare dintre oameni apartinand diferitelor nationalitati ori confesiuni.Aspra si strangatoarea Mara,ca si indaratnicul si putin cam sucitul Hubar isi inmoaie inimile in fata spectacolului frumos,induiosator al ivirii pe lume a copilului copiilor lor.
Teza este completamente absorbita de puternica senzație de viata văzuta si traita de autorul insusi.In primul rand trebuie spus ca Mara este un roman de dragoste, superior tuturor celorlalte romane e acest fel din literatura noastra,de la Bolintineanu si pana la cartea care iese de sub tipar in clipa de fata.Numai un cunoscator adanc al sufletului omenesc -ajutat de o experienta de viata acuta-a izbutit sa realizeze atata poezie dintr-un material atat de prozaic,cel putin in aparenta:povestind cu detasare,cu asprime chiar,dar si cu o anume gingasa ingaduinta,iubirea dintre fata unei precupete de peste si zarzavat si fiul unui tot atat de prozaic macelar.E drept ca,intamplator parca,prozatorul beneficiaza de un fel de rasturnare a situatiilor si a datelor consacrate de uzul comun si indelungat.Demonstratia ca poezia se afla in orice-Rembrandt,ajuns sarac la batranete, in lipsa de subiecte si de modele,picta geniale panze cu boi despicati in galantarele macelariilor-este facuta.".
|