Textul discriptiv
text in care sunt prezentate informatii despre obiecte, persoane/personaje, locuri,fenomene ale naturii.Descrierea poate aparea atât in texte literare, cât si în texte nonlitera- re 12412t1918m (ghiduri turistice,texte stiintifice, anunturi, prezentarea unor produse etc.
Daca în naratiune verbele au rol important pentru ca indica o cronologie a evenimentelor, în descriere, categoriile gramaticale relevante sunt: substantivele, care desemneaza obiectul descrierii si partile acestuia; adjetivele, care au rolul de a indica felul in care sunt percepute proprietatile obiectului descris; adverbele, care precizeaza coordonatele spatiale ale obiectului descris sau ale perspectivei din care acesta este descris.
tabloul ( descrierea unui peisaj, a unor scene din viata sociala, a unui interior sau a unui obiect) si portretul (descriere fizicasi/sau morala a unui personaj).
Descrierea poate fi realizata ca secventa textuala cu un anumit rol în textele epice, lirice sau dramatice, dar si tip de text (pastelul).
Spre deosebire de naratiune, care consta în succesiune si temporalitate, descrierea vizaza în principal dimensiunea spatiala. În descriere se folosesc cu predilectie timpurile verbale continue, prezentul sau imperfectul in vreme ce în naratiune predomina timpurile verbale momentane ale preventului simplu sau compus.
În cazul tabloului, spatialitatea se combina cu temporalitate, fiind prezntate miscari, procese, transformari ale obiectului descris.
Descrierea este folosita în texte narative(constituind adesea o pauza narativa, conturând coordo- natele sapatiale si temporale ale actiunii sau profilul unuio personaj), în texte lirice(reliefând o perceptie asupra abiectului, fenomenului descris sau avocând o persoana), în texte dramatice unde poate aparea atât în indicatiile scenice ale autorului, cât si în discursul personajelor). Perspectiva din care este facuta descrierea poate apartine naratorului sau personajelor( în textele epice), eului liric, care poate aparea în diverse ipostaze: poet, autorul si personajele( în textele lirice).
|