AUDITUL CALITATII
1 AUDITUL INTERN
Notiunea “calitate” a evoluat mult incepand cu anii 1950-1960. Asimilata la inceput cu controlul, functia “calitate” a devenit in prezent o functie de gestionare extinsa la ansamblul activita 646e47g tilor companiei; ea vizeaza nu numai o buna asigurare a calitatii produselor si serviciilor, dar si o imbunatatire a eficientei functionarii companiei.
Figura 1 arata locul auditului in dezvoltarea unei strategii de imbunatatire continua a calitatii in cadrul unei companii.
Auditul calitatii este utilizat in primul rand in demersul pentru un diagnostic initial, astfel incat sa permita punerea in evidenta a principalelor actiuni posibile de imbunatatire . Nici un medic cu adevarat profesionist nu va pune un diagnostic fara sa evalueze corect, stadiul prezent al pacientului.
Auditul diagnostic al stadiului actual al sistemului de management are rolul de a furniza informatii privind gradul de conformare al organizatiei fata de cerintele standardelor ISO 9001 , ISO 14001 si OHSAS 18001, informatii referitoare la problemele pe care organizatia le are si la modul in care implementarea sistemului de management le poate rezolva.
Instrumentul utilizat in acest scop este auditul.
Auditul este instrumentul managerial care ofera date si informatii utilizate de Directorul General in actul de decizie necesar pentru a-si conduce “corabia” pe o mare nu tocmai prietenoasa, aceea a unei piete concurentiale din ce in ce mai puternice si a unei legislatii complexe.
Un bun manager va investi intr-un astfel de instrument daca doreste ca aceasta “corabie” sa supravietuiasca.
Dupa aplicarea acestor actiuni de imbunatatire , auditul calitatii este folosit din nou pentru asigurarea ireversibilitatii situatiei si pentru detectarea noilor piste de progres.
Imbunatatirea continua a calitatii se obtine asadar prin reveniri succesive.
Pentru ilustrarea modului in care auditul contribuie la stabilizarea cunostintelor – experientelor pentru progres, se utilizeaza reprezentarea lui Deming (figura 2).
AUDITUL EXTERN AL CALITATII – INSTRUMENT DE ASIGURARE A CALITATII PENTRU CLIENT
Auditul calitatii este realizat, de asemenea, pentru a raspunde nevoilor unui client care vrea sa-si consolideze increderea intr-un subcontractant, in scopul stabilirii unor relatii de parteneriat construite pe baze solide.
FIG.9 – Formalizarea asigurarii calitatii si auditul
AUDITUL CALITATII – Definitie
Proces sistematic , independent si documentat in scopul obtinerii de dovezi de audit si evaluarea lor cu obiectivitate pentru a determina masura in care sunt indeplinite criteriile de audit.
(SR EN ISO 9000, pct. 3.9.1)
OBIECTIVELE AUDITULUI
F determinarea conformitatii sau neconformitatii elementelor sistemului calitatii cu conditiile specificate;
F determinarea eficacitatii cu care sistemul calitatii implementat satisface obiectivele calitatii specificate;
F imbunatatirea sistemului calitatii
F satisfacerea unor cerinte reglementate;
F inregistrarea (certificarea) sistemului calitatii organizatiei auditate
Standardul international SR EN ISO 19011 furnizeaza indrumari pentru managementul programelor de audit, desfasurarea a auditurilor interne sau externe a sistemelor de management al calitatii si/sau de mediu, precum si referitoare la competenta si evaluarea auditorilor.
|