Antrepozitul vamal
Subcapitolul I.1 Introducere
Prin antrepozit vamal se intelege locul aprobat de autoritatea vamala, aflat sub controlul acesteia in care marfurile pot fi depozitate. In aprobarea data de autoritatea vamala se stabileste si termenul in cadrul caruia titularul de antrepozit este obligat sa solicite acordarea unui nou regim vamal.
Antrepozitele vamale pot fi infiintate numai de persoane juridice romane, pe baza aprobarii date de autoritatea vamala. In antrepozitul vamalse permite intrarea marfurilor straine, inainte ca ele sa fie supuse obligatiei de plata a datoriei vamale sau a unor masuri de politica comerciala, precum si a marfurilor romanesti vamuite, care sunt depozitate pana la expedierea lor in strainatate.
In scopul aplicarii corecte a regimului vamal de antrepozit se definesc urmatorii termeni:
a) titularul antrepozitului este administratorul sau gestinarul marfurilor depozitate in antrepozitul vamal
b) antrepozitarul este titularul declaratiei vamale prin care marfurile sun plasate in regim vamal de antrepozit si cel care se afla in raporturi juridice cu autoritatea vamala.
c) detinatorul depozitului este persoana juridica care are drept de proprietate asupra acestuia.
Autoritatea vamala stabileste , prin aprobare, si conditiile de organizare si de functionare a antrepozitului vamal autorizat.
Detinatorul antrepozitului vamal este administratorul si gestionarul marfurilor depozitate in acesta si are, fata de autoritatea vamala,urmatoarele obligatii:
- sa indeplineasca conditiile de organizare si de functionare a antrepozitului vamal, stabilite in aprobare.
- sa asigure supravegherea marfurilor , astfel incat sa nu fie posibila sustragerea acestora de sub controlul vamal.
- sa respecte normele privind conservarea marfurilor depozitate.
In antrepozitele vamale pot fi depozitate si marfuri care sunt supuse operatiunilor specifice regimului de perfectionare activa sau de transformare sub control vamal. Aceste marfuri fac obiectul regimurilor vamale corespunzatoare si nu al regimului de antrepozit vamal.
Autoritatea vamala poate cere detinatorului de antrepozit sa constituie o garantie care sa asigure plata drepturilor de import pentru marfurile nevamuite aflate in antrepozit.
Detinatorii de antrepozite si antrepozitarii sunt obligati sa tina o evidenta operativa in forma stabilita de autoritatea vamala, a marfurilor aflate in antrepozit.
Subcapitolul I.2 Tipuri de antrepozite
Antrepozitele vamale se impart in doua categorii:
- publice
- private
Antrepozitul public: este destinat acelor operatori economici (detinatori de antrepozit) a caror activitate prncipala este depozitarea marfurilor de catre alti operatori economici (antrepozitare).
Tipuri de antrepozite publice: A, B si F
*Antrepozitul de tip A este un antrepozit vamal opublic destinat plasarii in regim vamal de antrepozit atat a marfurilor proprii destinate titularului antrepozitului, cat si a celor destinate unei terte persoane juridice.
Responsabilitatea fata de organele vamale privind marfurile din antrepozit precum si obligatia organizarii evidentei materiale a acestora revin titularului antrepozitului care are calitatea de administrator sau de gestionar al depozitului.
Acest tip de antrepozit poate fi infiintat oriunde pe teritoriul tarii , dar numai in cladiri sau in amplasamente delimitate,agreeate de vama.
Un agent economic care doreste sa plaseze marfuri in acest tip de antrepozit trebuie sa obtina in prealabil acceptul titularului antrepozitului.
*Antrepozitul de tip B este un antrepozit vamal public in care marfurile pot fi plasate in regim vamal de antrepozit de catre orice persoana juridica inclusiv de catre administratorul sau de gestionarul depozitului.
Gestionarul sau administratorul care detine depozitul este responsabil fata de autoritatea vamala pt indeplinirea obligatiilor mentionate in autorizatia de antrepozit.
Acest tip de antrepozit poate functiona doar in cladiri sau in amplasamente delimitate, agreeate de biroul vamal in a carui raza teritoriala se afla acel antrepozit.
Un agent economic care doreste sa plaseze marfuri in acest tip de antrepozit in calitate de antrepozitar , trebuie sa obtina in prealabil acceptul administratorului sau a gestionarului depozitului.
*Antrepozitul de tip F este un antrepozit vamal public, infiintat si gestionat de autoritatea vamala.
Obligatiile ce decurg din plasarea marfurilor in antrepozit revin in intregime titularului operatiunii. Intr-un antrepozit public de tip F autoritatea vamala pune la dispozitie, contra cost, celor care doresc efectuarea unor astfel de operatiuni cladirile,amplasamentele si celelalte spatii de depozitare.
Antrepozitul privat:este destinat depozitarii de marfuri de catre un singur operator economic ca si detinator de antrepozit. Tipuri de antrepozite private:C,D si E.
*Antrepozitul privat de tip C: este un antrepozit vamal privat in care pot fi plasate numai marfurile destinate administratorului sau gestionarului depozitului.Administratorul sau gestionarul depozitului are si calitatea de antrepozitar, adica de titular al regimului vamal de antrepozit.
Acest tip de antrepozit poate fi infiintat si poate functiona oriunde pe teritoriul vamal al Romaniei, in cladiri sau in amplasamente delimitate, agreate de biroul vamal in a carui raza teritoriala se afla acesta.
Obligatia de a organiza evidenta materiala a marfurilor antrepozitate revine in toate situatiile administratorului sau gestionarului care au si calitatea de detinator al depozitului.
*Antrepozitul privat de tip D:detinatorul depozitului este aceiasi persoana cu antrepozitarul marfurilor (titularul declaratiei vamale).Acest tip de antrepozit este destinat depozitarii de marfuri straine pentru care importul se efectueaza in proceduri de vamuire la destinatia si poate fi acordat pe baza felului, valorii in vama si a cantitatii marfurilor luate in considerare la momentul plasarii sub regim de antrepozitare.
Diferentele dintre antrepozitul vamal de tip C si cel de tip D apar la incheierea regimului de antrepozitare si constau in urmatoarele:
-la antrepozitul vamal de tip D incheierea regimului se realizeaza in mod obligatoriu in procedura de vamuire la destinatie, in consecinta declararea marfurilor la import va avea loc pe baza felului, valorii in vama si a cantitatii lor luate in considerare la momentul plasarii sub regim de antrepozitare;
-la antrepozitul vamal de tip C incheierea regimului se realizeaza in procedura normala de vamuire, iar declararea marfurilor va avea loc pe baza felului, valorii in vama si a cantitaii lor in vigoare la momentul incheierii regimului de antrepozitare.
*Antrepozitul privat de tip E: este un antrepozit special in care marfurile pot fi supuse regimuli de antrepozitare fara sa fie depozitate intr-un amplasament aprobat in prealabil.Antrepozitul de tip E poate functiona ca si un antrepozit de tip D in sensul in care importul marfurilor antrepozitate se realizeaza in procedura de vamuire la destinatie, pe baza felului, valorii in vama si a cantitatii marfurilor luate in considerare la momentul plasarii sub regimul de antrepozitare.
Antrepozitul de tip E poate fi utilizat in cazul marfurilor care necesita conditii speciale de depozitare,de exemplu marfuri refrigerate, cereale (siloz) precum si marfuri usor identificabile. Practic toate antrepozitele vamale se autorizeaza de biroul vamal cu exceptia celui de tip E, in cazul acestuia biroul vamal autorizeaza doar utilizarea regimului vamal de antrepozitare, fara ca depozitarea marfurilor sa aiba loc intr-un amplasament prestabilit.
Antrepozitele vamale de regula, sunt destinate in special operatorilor economici care doresc:
- amanarea platii datoriei vamale pentru marfurile straine
- amanarea aplicarii unui tratament vamal mai putin favorabil pentru marfurile straine.
- reexportul marfurilor straine caz in care datoria vamala nu va fi platita.
- incheierea unui alt regim vamal suspensiv de exemplu regimul de perfectionare activa fara scoaterea fizica din tara a marfurilor.
In cazul antrepozitului vamal de tip E marfurile pot fi depozitate in orice spatiu de depozitare iar adresa acestuia trebuie notificata autoritatii vamale emitente. Spatiul de depozitare poate fi inclusiv in locatia unui antrepozit vamal de tip A,B,C sau D, insa operatorul economic autorizat trebuie sa aiba control asupra marfurilor si acces permanent la acesta in toata perioada in care marfurile sunt depozitate in acele spatii.
In cazul antrepozitului vamal de tip D operatorii econimici deruleaza in primul rand operatiuni de import iar importul se efectueaza in proceduri de vamuire la destinatie si poate fi acordat pe baza felului, valori in vama si a cantitatii marfurilor luate in considerare la momentul plasarii sub regim de antrepozitare.
In cazul antrepozitului vamal de tip E , acesta reprezinta o alta forma de antrepozit privat , in care se autorizeaza de fapt operatorul economic si modalitatea de tinere a evidentelor operative privind marfurile depozitate fara o locatie prestabilita. Important de mentionat aici este faptul ca operatorul economic este obligat sa notifice in scris adresa de depozitare a marfurilor.
|