BIROUL VIITORULUI
7.1. Sisteme informatice viitoare. Sisteme expert si inteligenta artificiala
Tehnologiile si noile moduri de organizare existente au creat, prin extensie, o noua terminologie aplicata unei stari de fapt. La aceasta ora aproape oricine a auzit de "automatizarea biroului" si de "biroul viitorului".
În viitor computerele vor deveni mai ieftine si mai puternice datorita progresului tehnologic continuu. O cantitate echivalenta de putere computerizata actuala va costa cu 20-30% mai putin în viitor.
Daca "în 1980 un computer principal pentru afaceri de mare întindere costa 4,5 mil.$ si avea capacitatea sa execute 4,5 MIPS (milioane de instructiuni pe secunda) - se foloseste ca etalon IBM 3033 - iar 252y2414c în deceniul 90 acelasi computer, suferind îmbunatatiri de 30% pe an, costa 125 000$." dupa cum afirma James A. Senn în Sisteme informatice în management, în prezent costul lui este de câteva mii de dolari.
Computerele personale se înlocuiesc cu modele noi la fiecare 3 ani si sunt indicii ca acest termen se va scurta.
Capacitatea de stocare secundara se îmbunatateste, de asemenea, cu 40% pe an.
Nevoia de interconectare va asigura existenta capacitatii de a lega utilizatorii si managerii cu datele din mainframe-uri. Comunicarea datelor de toate tipurile va fi larg raspândita si tot mai multe companii vor investi în serviciile de baze de date comerciale.
Va creste considerabil interesul pentru sistemele expert si inteligenta artificiala, care vor facilita construirea bazei de cunostinte si procedurilor de interferenta. Managerii sistemelor informatice vor avea o preocupare sporita în activitatea de organizare, influentând natura activitatilor. În prezent, probabil cea mai prospera ramura a inteligentei artificiale este cea a sistemelor expert destinate rezolvarii de probleme în domenii de specialitate.
Sistemele expert preiau cunostintele bazate pe informare directa sau pe experienta, acumulate de catre specialist, relativ la un set bine delimitat de probleme, si îsi asuma sarcina rezolvarii acestora, urmarind minimalizarea interventiei utilizatorului în cursul rezolvarii.
Extinderea rapida pe care a cunoscut-o domeniul implementarii de sisteme expert a avut ca suport permanent dezvoltarea unei categorii specializate de instrumente complexe dedicate acestui domeniu, denumite "sisteme cadru" sau "sisteme anvelopa", care permit preluarea în mod eficient a seturilor de cunostinte specifice - din domeniul de specialitate pentru care este realizat sistemul expert respectiv.
De regula un sistem expert se construieste utilizându-se un limbaj specializat (LISP, PROLOG, SNARK etc.). El se realizeaza, pe de o parte, de catre specialistii în informatica, dispunând eventual de un produs-program adecvat, iar pe de alta parte, de expertul uman sau de expertii în domeniul vizat.
Unul dintre obiectivele activitatii de cercetare în domeniul sistemelor expert este ca utilizatorul calculatorului sa devina "invizibil". În afara unor cunostinte standard, practic toate cunostintele urmeaza sa fie introduse în memoria masinii de catre viitorul utilizator, în scopul solutionarii unor probleme de care creatorul sistemului nu va avea niciodata cunostinta. Inteligenta acestuia din urma intra doar în pretul initial de vânzare a produsului.
Din acest punct de vedere, cel mai semnificativ aspect se refera la codificarea cunostintelor. Datorita masurilor întreprinse a fost creata o baza larga si sofisticata de cunostinte, existând posibilitatea ca acestea - acumulate si stocate - sa fie distribuite la cererea celor interesati.
Într-o vreme în care limbajul stiintific este atât de diversificat, în care mintii umane îi vine din ce în ce mai greu sa aspire catre disciplinaritate, perspectiva unei integrari viitoare a sistemelor expert ofera o alternativa reconfortanta.
7.2. Retele de telecomunicatii. Internet - intermarketing
Telecomunicatiile reprezinta unul dintre cele mai dinamice domenii ale economiei mondiale, fapt ilustrat de cel putin trei elemente:
- sistemul de dezvoltare a retelelor de telecomunicatii, care depaseste constant ritmul mediu de crestere a produsului national brut;
- are loc o reutilare a retelelor pe baza celor mai noi realizari tehnico-stiintifice în domeniul microelectronicii, tehnicii de calcul, materialelor cu transparenta ridicata etc.;
- ca urmare a extinderii retelelor, creste în mod constant numarul de utilizatori/beneficiari, se largesc functiile si posibilitatile retelelor.
Conceptul INS (Information Network System) presupune dezvoltarea functiilor retelei de comunicatii pentru a se oferi posibilitati noi si diversificate de comunicatie între calculatoare sau între calculatoare si terminale, folosind mediul vocal, de date sau imagini, disponibile la un pret de cost convenabil.
"În retelele viitoare de comunicatii va creste mult rolul canalelor de transmitere a informatiilor video, ceea ce va permite realizarea unei concordante între posibilitatile acestor retele si particularitatile psihofiziologice ale omului care obtine informatiile de baza cu ajutorul vazului si auzului." (Mary J. Cronon - Afaceri prin Internet)
În ceea ce priveste utilizarea satelitilor geostationari de telecomunicatii, în ultimii ani se constata aparitia unor mutatii importante. Daca initial satelitii de acest tip aveau rolul sa asigure fluxul de informatii solicitate de diferite organisme statale si guvernamentale, de marile firme sau companii industriale, de curând si-au facut aparitia utilizatorii particulari.
ISDN (Integrated Services Digital Network) reprezinta în momentul de fata formula acceptata pe larg de comunitatea internationala a telecomunicatiilor, atât în ceea ce priveste echipamentele cât si serviciile asigurate.
Transmisiile sincron prin fibra optica reprezinta o noutate în domeniu. Un exemplu în acest sens îl constituie reteaua Metrobus a firmelor BELLABS si AT&T. Aceasta are o capacitate echivalenta cu 13 000 de circuite telefonice, reprezentând prima implementare comerciala a retelei sincron cu fibre optice SONET.
Internetul va cunoaste si el profunde schimbari, greu de imaginat.
Internetul este un adevarat beneficiu pentru companiile cu tehnologie avansata, care au nevoie de personal foarte bine pregatit în aplicatiile si proiectele lor specifice. Noile strategii în afaceri acorda o importanta deosebita întelegerii corecte a informatiilor transmise si primite prin retea. Daca ar fi sa ne referim numai la marketing, folosind Internetul departamentele implicate în acest domeniu se pot familiariza rapid cu dorintele si necesitatile clientilor. Infrastructura complexa a Internetului a transformat în realitate un vis al celor care prospecteaza piata, chiar daca firma americana DIGITAL folosea Internetul pentru a distribui anunturi catre editori, consultanti si analisti, înca din 1980.
7.3. Noua logica de organizare si adaptare a biroului
"Prima faza de organizare umana ce si-a dovedit eficienta din antichitate pâna aproape de zilele noastre a fost si este cea piramidala. Acest tip de structura, utilizata în armata pe timpul romanilor, în organizarea bisericii mai târziu, a fost preluata si în întreprinderi precum General Motors si IBM pentru un timp, ca apoi sa fie înlocuita cu forme mai flexibile care asigurau o mai mare mobilitate procesului de productie si de informare" arata Jay R. Galbraith în lucrarea sa Organizarea în viitor.
Organizatiile si întreprinderile în care domina informatia presupun o comunicare rapida, intercomunicare între conducatori si executanti, legaturi directe si puternice între toti lucratorii si decidentii procesului de productie.
În SUA a aparut principiul "high tech - high touch", adica o tehnologie înalta ce implica relatii intense între oameni, cooperare, o mai mare interactiune interpersonala care sa suplineasca golul uman creat de raportul om-tehnica.
Peter Drucker, sociolog si economist american, reia în lucrarile sale ideea piramidei într-o noua viziune: "în institutia bazata pe informatie, stiinta se va afla cu precadere la baza piramidei, unde se afla producatorii directi. Azi si în viitor, organizarea va fi deci mult mai putin ierarhica. Organizarea de tip lateral va crea posibilitatea contactelor spontane trans-functionale, ducând la o mai buna comunicare si coordonare".
Cadrul afacerilor se schimba în mod dramatic iar rolul personalului în organizatie apare tot mai mult sub semnul schimbarii. Legata de un proces decizional mai rapid, descentralizarea poate conduce la fragmentare, multiplicare, lipsa a coordonarii în organizatie. Modelul organizarii distribuite este cel în care se muta din sfera conducerii în subsidiar. Ierarhia este deci în descrestere. În multe cazuri organizatiile trebuie sa înteleaga importanta pastrarii unor informatii confidentiale, rezervându-si astfel un avantaj în competitie.
Urmatoarea lista contine anumite atribute care descriu noul mod de organizare comparativ cu cel vechi.
Moduri de organizare (comparatie)
Nou |
Vechi |
Dinamic Abundenta informatiei Global Dimensiuni reglabile Orientata spre productie, clienti Orientata spre aptitudini Spirit de echipa Implicare Retea laterala (orizontala) |
Stabil Lipsa informatiei Local Dimensiuni mari Functionala Orientata spre activitate Spirit individualist Comanda, control Ierarhica |
În esenta, exista o noua logica de organizare care cere ca nevoile practice sa fie asociate cu toate sistemele manageriale ale unei organizatii. Noile organizatii trebuie sa adopte conceptul de auto-structurare în ceea ce priveste organizarea activitatii. În multe cazuri noua structura în ansamblu necesita o tehnologie avansata si ar fi total nerealist sa le solicitam de la început perfectiune.
7.4. Noul loc de munca
Biroul viitorului va detine o tehnologie avansata dar si utilizatori care trebuie sa-i faca fata, sa o exploateze si chiar sa participe la dezvoltarea ei. Conceptul include urmatoarele elemente:
ˇ stocarea si localizarea rapida a datelor;
ˇ mesajele transmise si primite;
ˇ sistemele de suport decizional;
ˇ distribuirea muncii în diferite locuri.
Elementele sale functionale de baza sunt:
ˇ pregatirea si reproducerea documentelor;
ˇ comunicatiile;
ˇ stocarea si localizarea informatiei pe diverse medii.
Sistemele birotice create în ultimul timp sunt parte integranta a sistemului informational al unitatii, si în aceasta postura, obiectivele si sarcinile sale se înscriu în cadrul obiectivelor si sarcinilor generale ale organizatiei.
Computerele usureaza munca în domeniul administrativ, dar schimba si fata locului de munca.
"În sistemul de educatie al zilei de mâine, locul de munca centralizat va pierde din importanta (.). O buna parte din studiu se va realiza chiar în camera studentului, acasa sau într-un dormitor comun, la orele pe care el însusi le va alege" afirma A. Toffler în socul viitorului.
În societatea actuala, în care mediul de schimb a devenit informatia electronica, a aparut conceptul de "autostrazi informationale". Se pot transmite astfel date de mare importanta catre persoanele de raspundere, din diferite puncte geografice în care se afla, la un moment dat, chiar si în mijloacele de transport. Tot în acelasi mod vor aparea "birourile mobile", din care se vor putea încheia tranzactii cu parteneri situati în birourile lor din cladiri.
Companii puternice din SUA ca General Motors, IBM au trecut la încorporarea factorilor psihologici în bunurile fabricate, ceea ce va reprezenta marca de calitate a productiei în viitor.
Epistemologia biroticii nu permite separarea dimensiunilor psihosociologice ale comunicarilor întreprinderii de analiza si modificarea sistemelor de informare. Birotica confera notiunii de totalitate organizationala puterea unui concept operational si reglat. Birotica poate fi aplicata pretutindeni, deoarece noile tehnologii vor permite reducerea efortului fizic, documentele vor avea o calitate superioara, conditiile de munca vor fi ameliorate iar confortul, securitatea si satisfactia vor creste.
|