Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




CLIMATUL ORGANIZATIONAL

management


În psihosociologia organizationala, climatul psihosocial reprezinta produsul relatiei dintre asteptarile subiective ale angajatilor cu conditiile obiective ale locului de munca; reactia membrilor la mediul din institutie - o atitudine colectiva a grupului dat fata de totalitatea mediului profesional. Acesta reprezinta un fenomen-cheie în întelegerea a doua aspecte esentiale, care se influenteaza, se conditioneaza reciproc. Este vorba de întelegerea modalitatii prin care mediul intern al unui colectiv influenteaza opiniile, atitudinile si comportamentele membrilor unei organizatii, dar si de întelegerea dinamicii grupurilor sociale prin prisma trairilor subiective ale membrilor grupului.

De aceea, sefii de grupuri ar trebui sa se întrebe daca, ceea ce ei considera adesea ca fiind trasaturi de personalitate sau de caracter la membrii grupurilor lor, nu este expresia climatului psihologic al grupului si al propriei lor metode de conducere.




În prima categorie, cea a factorilor obiectivi se regasesc: conditiile de munca, vechimea grupului (perioada de când membrii sai activeaza împreuna), nivelul pregatirii profesionale a membrilor grupului, nivelul retributiei oamenilor.

În categoria factorilor subiectivi, întâlnim factori ce tin de individ (în special în cazul celor investiti cu atributii de conducere), precum: atitudinea fata de om, competenta profesionala, stilul de conducere, priceperea de a repartiza echitabil sarcinile, de a aprecia obiectiv eforturile si rezultatele muncii oamenilor, prestigiul si autoritatea. Tot în categoria factorilor subiectivi întâlnim si factori care tin de caracteristicile colectivului: coeziunea, sintalitatea (personalitatea grupului), relatiile dintre

membrii grupului, starea de spirit, moralitatea grupului, modalitatea de manifestare a opiniei colective s.a.2.


.Dictionar de psihologie sociala, Editura stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1981, p. 48,65

Deci, exista o corelatie a variabilelor legate de organizare si a celor legate de sistemul socio-uman, îmbinare care contribuie la configurarea unui climat organizational specific într-o institutie.

I.1.3. Caracteristici ale climatului organizational


Exista o serie de note comune în definirea climatului organizational (indiferent de institutia de referinta), dar si câteva coordonate importante în care trebuie circumscrisa analiza acestui fenomen complex.


La nivelul grupurilor sociale regasim într-o forma sintetica, ansamblul tuturor trairilor subiective ale membrilor grupului, generate în contextul obiectiv al vietii de grup. si la nivelul organizatiilor multinationale întâlnim sentimentul comun de apartenenta la grup bazat pe constientizarea comunitatii de scop, sentimentul responsabilitatii colective sau al coeziunii. Deci, caracterul sintetic al climatului psihosocial consta în îmbinarea dintre factorii interni, subiectivi si factorii externi, obiectivi.


Pe de alta parte, climatul mai intervine si în reglarea interna a grupului si în compensarea unor fenomene specifice grupului. Valoarea pozitiva a climatului organizational într-un grup se rasfrânge asupra acestuia prin cresterea coeziunii grupului, a unitatii si omogenitatii acestuia, consolidarea starilor de spirit pozitive, prin minimalizarea manifestarilor individuale si a tendintelor de egoism.


O alta caracteristica este aceea a relativei stabilitati si independente în raport cu factorii care genereaza climatul organizational. Odata instalat un anumit tip de climat, acesta capata o anumita configuratie particulara în functie de factorii care l-au generat si se mentine relativ constant în contextul constelatiei acestor factori. Acestia pot determina anumite modificari în interiorul grupului, însa coordonatele majore ramân aceleasi. Aceasta caracteristica a relativei stabilitati si independente a climatului organizational, este cu atât mai specifica organizatiei multinationale cu cât aceasta este mai putin supusa schimbarilor structurale.


Caracterul generalizat, la nivelul grupului al climatului social este un alt atribut, chiar daca atitudinea unora dintre membrii grupului, în raport cu unele aspecte care contribuie la generarea climatului, poate fi diferita.


Document Info


Accesari: 13372
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )