Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Caracteristicile variabile

management



Caracteristicile variabile

Portofoliul de comenzi: echilibrat si dezechilibrat




O intreprindere ce urmareste echilibrarea portofoliului de comenzi trebuie sa precizeze urmatoarele elemente:

- sa stabileasca activitatea si felul in care se desfasoara activitatea

- sa asigure o folosire cugetata a capacitatii de productie a intrprinderii

- sa asigure resursele necesare functionarii diferitelor initati pe care le cuprinde

- sa urmareasca situatia concurentiala a intreprinderii si a unitatilor componente pentru a putea reactoina corespunzator

Aceste caracteristici variabile trebuie sa asigure reducerea 545y241f la minim posibil a riscurilor ce pot aparea in conditiile adoptarii unei anumite decizii.

In cazul in care portofoliul de comenzi al intreprinderii este echilibrat, conducerea intreprinderii poate sa adopte decizii cu caracter temerar, care sa optimizeze activitatea intrprinderii. In cazul in care portofoliul de comenzi al intrprinderii este dezechilibrat, intreprinderea trebuie sa adopte caracteristicile variabile care sa permita intreprinderii echilibrarea in timp a prtofoliilor de comenzi.

In aceste comditii, sub raportul caracteristicilor variabile la un portofoliu dezechilibrat, in cadrul procesului de reflexie strategica, trebuie sa previzuim o astfel de gandire care sa permita in timp echilibrarea portofoliului de comenzi.

Planificarea in cadrul intreprinderii trebuie sa aibe un caracter global, pentru a da posibilitatea conducerii intreprinderii sa echilibreze portofoliul de comenzi al intreprinderii. In aceste conditii, in cadrul intreprinderii trebuie sa se asigure caracteristicilor variabile un sistem informational bine pus la punct care sa permita conducerii intreprinderii echilibrarea portofoliului de comenzi. La nivelul intreprinderii, pentru aceasta echilibrare conducerea intreprinderii trebuie sa adopte politici de fuziuni sau achizitii de intreprinderi rentabile, care sa asigure echilibrul portofoliului de comenzi. In acelasi timp, intreprinderea trebuie sa se debaraseze de activitatile care fac ca portofoliul de activitati al intreprinderii sa fie dezechilibrat si sa intre in alte ramuri economice profitabile care sa-i permita in timp echilibrarea portofoliului de activitati.

La nivelul unitatilor operationale ale intrprinderii, acestea trebuie sa urmareasca executarea activitatilor rentabile si renuntare la acele activitati care au o rentabilitate slaba sau sunt nerentabile.

La nivelul diferitelor unitati operationale trbuie sa se urmareasca aplicarea unor strategii si tactici de diferentiere si de stabilizare sau alte tactici care sa permita echilibrarea in timp a portofoliului de comenzi. Aceasta planificare trebuie sa se faca pe perioade mai mari de timp si actiunile prevazute trebuie sa aiba la baza planuri de venituri si cheltuieli, iar atat conducerea intreprinderii, cat si unitatile operationale, fata de diferitele activitati, trebuie sa aiba un caracter timorat (cu prudenta).

Un alt atribut al intreprinderii ce determina caracteristicile variabile este cultura organizationala a intreprinderii si unitatilor productive. Aceasta cultura organizationala trebuie sa aiba la baza comportamente ale salariatilor intreprinderii, care sa urmareasca in primul rand folosirea unor metode si tehnici cerute de o intreprindere performanta si, in al doilea rand trebuie sa poata lucra in echipa (trasatura moderna a conducerii intreprinderii), iar in al treilea rand personalul trebuie sa fie receptiv la salarizare si sa aiba un caracter inovant in rezolvarea problemelor intreprinderii, iar acest personal trebuie sa reactioneze corespunzator in raport cu mutatiile sau schimbarile ce apar in mediul inconjurator.

Aceste calitati trebuie asigurate de catre conducerea intreprinderii printr-o selectionare corespunzatoare a personalului in raport cu cerintele respective impuse acestuia. Conducerea intreprinderii trebuie sa se ocupe de formarea si de perfectionarea personalului, de stimularea acestuia in vederea asigurarii unei activitati performante. Conducerea intreprinderii trebuie sa asigure permanentizarea personalului, ce a fost format si perfectionat, prin stimularea sa buna, si sa capete acceptul personalului pentru schimbare daca acest lucru se impune.

La nivelul unitatilor operationale (intreprinderi, sectii, ateliere), caracteristicile variabile ale sistemului de pilotaj trebuie determinate in raport cu atributele care caracterizeaza aceste unitati operationale.



Printre aceste atribute ale unitatilor operationale, pot fi:

→ gradul de turbulenta al mediului inconjurator

→ durata de viata a investitiilor

→ ciclul de viata si gradul de maturitate al produselor fabricate

→ partea de piata ocupate de unitatile operationale

→ sistemul de pilotaj al intreprinderilor concurente

In raport cu aceste atribute, se adopta caracteristicile variabile care sa permita un sistem de pilotaj performant. In cazul in care unitatile operationale isi desfasoara activitatea intr-un mediu turbulent, aceste unitati operationale trebuie sa tina seama de modificarile ce intervin in mediul inconjurator, pe de o parte, iar pe de alta parte sa valorifice oportunitatile pe care le ofera schimbarile din mediul inconjurator. In acest scop, unitatile operationale trebuie sa dispuna de un sistem de informatizare eficient, care sa permita unitatilor operationale luarea unor decizii care sa le ofere rentabilitate.

Grad de turbulenta = masura in care in mediul inconjurator se produc miscari sau anumite evenimente ce pot fi prevazute cu greutate sau care nu pot fi prevazute. In aceste conditii, intreprinderea prin raportul caracteristicilor variabile trebuie sa prevada un grad mare de descentralizare, a proceselor de reflexie strategica, acordand intreprinderii libertatea de a reactiona in raport cu aceste modificari.

Planificarea in cadrul intreprinderii trebuie sa aiba un caracter selectiv, concentrandu-se in mod special asupra acelor actiuni ce au un impact major asupra activitatii intreprinderii.

Pentru a putea cunoaste activitatile desfasurate de unitatile operationale, trebuie sa existe un sistem informational bine pus la punct, care sa ofere intreprinderii informatiile necesare asupra activitatilor adoptate. Activitatea de planificare trebuie sa aiba un caracter variabil pentru a se putea adapta usor la schimbarile ce au loc intr-un mediu turbulent.

Referitoare la aceste probleme ale mediului turbulent, americanul John Galbraith a anuntat ca, pentru ca aceste intreprinderi sa se asigure un anumit tampon (rezerva) de capacitate la unitatile operationale, pentru a se putea valorifica oportunitatile ce apar in mediul turbulent. Potrivit informatiilor acestuia, unitatile operationale trebuie sa prevada anumite resurse tampon (de rezerva), care sa fie valorificate in situatiile in care apar modificari in mediul turbulent.

Un economist a demonstrat ca pierderile inregistrate de intreprindere prin asigurarea acestor rezerve tampon la intreprinderile ce isi desfasoara activitatea intr-un mediu turbulent (mutatii rapide). Pierderile sunt mai mici decat cele care ar fi inregistrate atunci cand, datorita schimbarilor din mediu nu ar putea fi valorificate oportunitatile ce pot aparea din schimbarile mediului inconjurator.

Intreprinderile ce isi desfasoara activitatea intr-un mediu turbulent trebuie sa asigure o autonomie aproape tuturor unitatilor operationale pentru a valorifica diferitele oportunitati. Aceasta autonomie aproape totala se asigura prin gruparea intreprinderilor in categorii de intreprinderi cu aceeasi activitate, care sa poata reactiona unitar la schimbarile ce intervin si care sa poata folosi resursele de care dispun pentru a putea valorifica aceste oportunitati. In al doilea rand, aceste unitati operationale si intreprinderea in ansamblul ei, trebuie sa dispuna de un sistem informational corespunzator, care sa anticipeze daca este cazul schimbarilor ce intervin in mediul inconjurator si sa furnizeze informatiile necesare acestor unitati operationale.

Sistemul informational trebuie sa asigure informarea la timp a unitatilor operationale si adoptarea unor semnale de alarma pentru unitatile operationale.

In raport cu schimbarile ce pot aparea in mediul inconjurator, la acele intreprinderi

ce-si desfasoara activitea intr-un mediu turbulent se impune crearea unui sistem de legaturi laterale, portivit caruia fiecare unitate operationala a intreprinderii trebuie sa desemneze o anumita persoana care sa formeze un grup, care sa analizeze semnalele primite privind modificarile mediului inconjurator si sa adopte pe aceasta baza decizii adecvate. Pentru aceste legaturi laterale, se da posibilitea adoptarii unui proces de urgenta (vezi reflexia strategica), care sa permita intreprinderii si unitatilor operationale sa reactioneze corespunzator in raport cu modificarile ce intervin.

Un alt atribut al unitatilor operationale → durata de viata a investitiilor ce trebuie efectuate in perioada urmatoare. Aceasta perioada poate fi: lunga sau scurta. In raport cu acest atribut, intreprinderea adopta caracteristicile variabile care sa-i permita o functionare eficienta.

In cazul unei investitii cu durata de viata lunga, intreprinderea trebuie sa analizeze cu atentie aceasta investitie, eficienta sa, pentru a adopta/a nu adopta investitia respectiva. In aceste conditii, in adoptarea deciziei de catre intreprindere trebuie sa se asigure o pondere mare gandirii strategice care sa permita o analiza complexa


a investitiilor cu durata mare de viata, asupra performantelor intreprinderii. Trebuie sa se asigure un sistem informational bine pus la punct, care sa permita urmarirea efectelor adoptarii investitiei asupra performantelor intreprinderii.

In cazul unei investitii cu durata de viata scurta, caracteristicile variabile trebuie sa prevada un grad mare de descentralizare al reflexiei strategice, o planificare selectiva, termene variabile sub raportul gandirii strategice, astfel incat unitatile operationale sa realizeze o activitate profitabila, prin efevtuarea unei investitii pe termen mai scurt.

Un alt atributciclul de viata al produselor si gradul de notorietate al produselor.

Pentru acele produse aflate in faza de lansare si crestere, unitatile operationale trebuie sa adopte un grad de descentralizare al reflexiei strategice corespunzatoare, care sa permita livrarea pe piata a acelor produse care sunt cerute de cumparatori. Sub raportul caracteristicilor variabile, pentru produsele aflate in crestere (produse tinere), intreprinderea trebuie sa adopte o planificare selectiva, care sa permita unitatilor operationale executarea acelor produse care sunt cerute pe piata.

In cazul in care produsele intreprinderii se afla in stadiul de maturitate sau declin, intreprinderea trebuie sa adopte prin sistemul de pilotaj, astfel de caracteristici variabile, care sa permita protejarea produselor unitatilor operationale pe diferite piete in care exista o puternica concurenta. In aceste conditii, unitatile operationale trebuie sa adopte o planificare globala, care sa permita protejarea produselor executate, in raport cu produsele concurente. De asemenea, sub raportul caracteristicilor variabile, la produsele aflate in faza de maturitate sau declin, intreprinderea trebuie sa adopte un sistem informational formalizat, care sa permita cunoasterea pe diferite piete a diferitelor produse, comparativ cu produsele similare ale intreprinderilor concurente.

Potrivit acestor caracteristici variabile, in cazul in care produsele intreprinderilor concurente se afla se afla in stadii de maturitate sau declin, caracteristicile variabile trebuie sa permita adoptarea unor strategii adecvate de diferentiere a produselor proprii, care sa permita desfacerea pe piata a acestora.

O alta caracteristica variabila → unitatile operationale trebuie sa dispuna de un sistem informational bine pus la punct, care sa permita cunoasterea in orice moment a desfacerii sau vanzarii produselor proprii pe diferite piete.

Un alt atributpartea de piata detinuta de intreprindere pentru produsele proprii.

Aceasta parte de piata poate avea o extindere mare sau poate fi redusa pentru produsele proprii. Pentru a putea concura partii de piata pentru produsele proprii executate trebuie sa prevada pentru unitatile operationale o planificare globala, sa tina seama de produsele executate si vandute de concurenta , cu produsele executate de alte intreprinderi.

De asemenea , sub raportul acestor caracteristici variabile, intreprinderea trebuie sa dispuna de un sistem informational care sa-i permita sa cunoasca in orice moment desfacerea produselor proprii pe partea de piata de acestea si sa poata urmari, pe acesta baza, cota partii de piata ocupata de catre intreprindere.

Caracteristicile variabile, pentru o intreprindere ce executa produse, care se afla intr-o parte de piata micsorata ca extindere, trebuie sa se urmareasca aplicarea unei strategii adecvate care sa permita valorificarea avantajelor pe care le ofera gradul de marime a intreprinderii, gradul de invatare a executarii produselor astfel incat sa obtina o micsorare a costurilor de productie, asupra unei parti cat mai mari de piata si marirea, pe aceasta baza, a profitavilitatii intreprinderii.

Pentru a putea elabora caracteristicile variabile eficiente, intreprinderea trebuie sa cunoasca sistemul de pilotaj adoptat de intreprinderile concurente. In cazul in care sistemul de pilotaj al intreprinderilor concurente este superior sistemului de pilotaj al intreprinderii, se recomanda ca intreprinderea sa adopte elementele superioare ale sistemelor de pilotaj al intreprinderilor concurente.

In cazul in care cultura organizationala a intreprinderii este asemanatoare cu cea a intreprinderilor concurente, intreprinderea poate adopta in totalitate elementele superioare ale sistemului de pilotaj al intreprinderilor concurente. In cazul in care cultura organizationala a intreprinderii este inferioara culturii organizationale a intreprinderilor concurente se recomanada adoptarea sistemului de pilotaj al intreprinderilor concurente pe masura ce cultura organizationala a intreprinderii proprii se apropie si ajunge la nivelul intreprinderilor concurente.







Document Info


Accesari: 2056
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )