Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




INTREPRINDEREA

management


INTREPRINDEREA


Conceptul de intreprindere:

DEFINITII:



Intreprinderea este persoana juridica infiintata pe baza patrimoniului propriu si care desfasoara o activitate economica conform profilului ei in scopul obtinerii de profit , fiind organizata, condusa si coordonata de catre intreprinzatorul individual sau colectiv.


Intreprinderea este orice forma de organizare a unei activitati economice, autonoma patrimonial si autorizata potrivit legilor in vigoare sa faca acte si fapte de comert, in scopul de a obtine profit prin realizarea de bunuri materiale, respectiv prestari de servicii, din vanzarea acestora pe piata , in conditii de concurenta.


Intreprinderea reprezinta o veriga de baza a economiei, in care are 737j93h loc producerea de bunuri, executarea unor lucrari sau prestarea unor servicii conform cerintelor pietei.


Trasaturile caracteristice ale intreprinderii:

Trasaturi de baza ale intreprinderii:

unitatea tehnico-productiva;

unitate organizatorico-administrativa;

unitate economico-sociala.

a)Unitatea tehnico-productiva

In acest sens, doua intreprinderi se vor deosebi intre ele, prin prisma a trei factori fundamentali ai procesului de productie si anume : mijloace de munca, obiectele muncii si forta de munca.

Unitatea tehnico-productiva caracterizata prin omogenitatea procesului tehnologic , presupunedesfasurarea in sectiile de baza a unor procese de productiesimilare; dotarea cu acelas tip de utilaje, o organizare asemanatoare a procesului de productie si forta de munca are meserii identice.

Unitatea tehnico-productiva caracterizata prin unitatea productiei fabricate de intreprindere , presupune desfasurarea in diferite sectii de baza a unor procese tehnologice diferite, sectiile sunt dotate cu utilaje de tipuri diferite, iar forta de munca pentru aceste sectii va fi diferit specializata. I ntreprinderea in acest caz are unitatea tehnico-productiva , intrucat toate sectiile concura la realizarea fabricarii acelorasi produse , care reflecta profilul intreprinderii.

b) Unitate organizatorico-administrativa:

Potrivit acestei trasaturi , fiecare intreprindere se organizaeza si functioneaza distinct. Intreprinderea inca de la infiintare , o data cu precizarea obiectului sau de activitate, a sediului si a denumirii, dispune de propria sa structura organizatorica, cuprinzand compartimente de productie , de conceptie si compartimente functionale.

c) Unitate economico-sociala :

Intreprinderea este organizata si condusa pe principiul rentabilitatii astfel ea trebuie sa-si acopere cheltuielile din veniturile proprii , cat si obtinerea de profit. Intreprinderea are un buget de venituri si cheltuieli , cont de decontare in banca, are relatii contractuale cu alti agenti economici si isi desfasoara activitatea respectand cerintele pietei.

Clasificarea intreprinderilor

1.In functie de forma de proprietate asupra capitalului social si al patrimoniului:

intreprinderea proprietate publica sunt regiile autonome sau companiile nationale si sunt organizate in ramuri strategice ale economiei nationale ( industria de armament , industria energetica, exploatarea minelorsi a gezelor naturale, posta si transport feroviar ) sau alte domenii sau ramuri stabilite de guvern. In cadrul R.A. statul detine totalitatea capitalului . Fiecare R. A. reprezinta insa o persoana juridica si functioneaza pe baza de gestiune economica si autonomie financiara, iar in acest scop este proprietateea bunurilor din patrimoniul sau.

Intreprinderea proprietate din sectorul particular sunt organizate ca societati comerciale. Societatea comerciala reprezinta un contract prin care doua sau mai multe persoane se invoiesc sa puna ceva in comun , cu scop de a imparti foloasele ce ar putea deriva; societatea comerciala este o persoana juridica

Intreprinderi in proprietate de grup cooperatist- cand initiativa crearii patrimoniului apartine unei persoane asociate intr-o cooperativa;

Intreprinderi mixte- formate din unirea capitalului public cu cel privat.

2.In functie de caracteristicile tehnice si tehnologice ale procesului de productie, intreprinderile se grupeaza in :

-ramuri si subramuri.

Acestea sunt : - intreprinderi producatoare de energie electrica si termica;

-intreprinderi din industria metalurgiei feroase,

- intreprinderi din industria metalurgiei neferoas,

- intreprinderi din industria de exploatare si prelucrare a lemnului etc.

In functie de aparteneta la una din ramurile industriale de activitate :

a)      dupa caracterul materiei prime consumate:

intreprinderi extractive;

intreprinderi prelucratoare.


b)      dupa destinatia economica si caracterul productiei finite:

intreprinderi mari ( peste 250 salariati);

intreprinderi mici si mijlocii ( microintreprinderi cu max 9 salariati, mici cu 10-49 salariati, mijlocii cu 50-249 salariati)

4.In raport cu gradul de specializare:

-intreprinderi specializate= produc o nomenclatura restransa de produse, insa in cantitati mari(intreprinderi textile, incaltaminte, metalurgice);

-intreprinderi universale fabrica produse dintr-o nomenclatura foarte variata, dar in cantitati micidin fiecare sortiment(santier naval, intreprindere de mecanica fina) ;

-intreprinderi mixte sunt alcatuite din sectii de prroductie specializate si universale ( unitai constructoare de masini).


5.I n raport cu tipul de productie :

- intreprinderi cu productie de unicate( individuala): produc sortiment variat in cantitati reduse;

-intreprinderi cu productie de serie ( mica, mijlocie, mare) intreprinderi care fabrica constant o productie de nomenclatura relativ redusa, in cantitati relativ mari;

- intreprinderi cu productie de masa care produc o nomenclatura redusa de produse dar in cantitati mari, fara intrerupere o perioada lunga de timp.

Tipuri de productie:

DEFINITIE: Tipul de productie reprezinta un anumit mod de organizare a productiei intr-o intreprindere , sectie sau atelier , tanand cont de urmatorii factori: stabilitatea in timp a nomenclaturii de fabricatie; volumul productiei fabricate din fiecare tip de produs; gradul de specializare al locurilor de munca, atelierelor, sectiilor; forma de miscare a obiectelor muncii intre locurile de munca.

Comparatia dintre diferitele tipuri de productie

Tip de productie

Nomenclatura de fabricatie

Volumul de productie din fiecare tip de produs

Caracteristicile locurilor de munca

Forma de deplasare a obiectelor muncii

1. Productia de masa

Restransa , uneori un singur tip de produs

Foarte mare

Specializate tehnologic( realizeaza o singura operatie tehnologica)

Individual, bucata cu bucata, continuu

2. Productia de serie:

-mare

-mijlocie

-mica

Relativ mare, creste pe masura ce se trece de la seria mare la seria mijlocie si mica

Mare, insa scade prin trecerea de la seria mare spre seria mijlocie si mica

Specializate tehnologic( pentru seria mare) si universale ( la seria mijlocie si mare)

Individual ( la seria mare) si pe loturi ( la seria mijlocie si mica)

3.Productia individuala

Foarte mare

Mic, in general un singur exemplar

universale

Individual pentru reperele componente ale unui produs
















Document Info


Accesari: 31814
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )