DISCIPLINA : MANAGEMENT FINANCIAR-CONTABIL
SINTEZA ANUL II
Procesul de management consta in ansamblul fazelor si proceselor prin care:
se determina obiectivele organizatiei, firmei si ale sibsistemelor sale, resurselor si proceselor de munca necesare realizarii lor si executantii acestora;
se integreaza si controleaza munca personalului, folosind un complex de metode si tehnici in vederea indeplinirii cat mai eficiente a obiectivelor propuse;
o parte a resursei umane (managerii - "resurse calde") actioneaza asupra celeilalte parti a resursei umane (personalul condos) cu scopul de a atrage organizatia/firma la realizarea obiectivelor dorite.
a) fluxuri financiare de contrapartida care apar in cazul cumpararii unui bun cu plata in numerar prin inlocuirea imediata a unui activ fix cu moneda si are ca efect modificarea compozitiei stocurilor unei intreprinderi.
b) Fluxuri financiare decalate care apar in situatii cand unui schimb fizic nu-i corespunde imediat un schimb financiar cumparator. Se creeaza in cazul operatiilor comerciale insotite de un credit, adica creanta, respective datoria, se vor stinge la o data ulterioara.
c) Fluxuri financiare multiple, respective activele financiare devin obiectul unor tranzactii, adica intreprinderea isi poate schimba creanta pe moneda apeland la un intermediary financiar. In acest caz apar urmatoarele fluxuri: transferal bunurilor indicate de furnizor la comparator - un flux financiar in care furnizorul vinde creante unei terte personae si incaseaza contravaloarea bunurilor - si alt flux financiar in care cumparatorul achita suma, adica stinge datoria fata de terti.
d) Fluxuri financiare autonome care apar in cazul operatiunilor de acordare sau primire de imprumuturi cand are loc transferal de moneda de la o persoana la alta 9fizica sau juridical).
Ciclurile financiare constau in totalitatea operatiunilor care intervin intre momentul transformarii monedei in bani sau servicii si momentul in care intreprinderea isi recupereaza moneda.
Bugetul de venituri si chetuieli al unitatilor economice reflecta modul de formare, administrare si utilizare a mijloacelor financiare si asigura furnizarea informatiilor necesare fundamentarii deciziilor privind gestiunea unitatilor respective. Prin structura sa, acesta reprezinta instrumentul principal de programare a rezultatelor financiare, precum si a fondurilor necesare.
Piata financiara mijloceste legatura dintre detinatorii de disponibilitati care cauta plasamente de durata a acestora si unitatile economice care asigura o imbunatatire indelungata a disponibilitatilor si cuprinde totalitatea ofertelor si cerintelor de fonduri, pentru subscriptii la capitalul social prin actiuni si subscriptii la capitalul imprumutat prin obligatiuni.
Piata monetara asigura finantarea exterioara pe termen scurt asigurand fondurile necesare intreprinderilor pentru finantarea activitatilor de exploatare si este reprezentata de banci si alte institutii financiare care acorda credite pe termen scurt.
a) costul explicit - reprezinta sumele suportate de intreprindere pentru remunerarea actionarilor (dividende) si a creantelor (care isi plaseaza lichiditatile), formand fluxuri monetare de iesire.
b) Costul implicit - consta in surse care se formeaza in intreprindere si se utilizeaza pe loc (fond de amortizare, profit, fond de rezerva, etc.) dar acestea nu creeaza fluxuri financiare.
a) Costul capitalului imprumutat care se masoara in principal prin dobanzi, iar suma dobanzilor care se masoara in principal prin dobanzi, iar suma dobanzilor reprezinta costurile capitalului imprumutat.
b) Costul capitalului propriu care se masoara in principal prin dividende, iar suma dividendelor reprezinta costul capitalului propriu.
c) Costul total al capitalului este alcatuit din costul capitalului imprumutat si costul capitalului propriu.
Echilibrul financiar este o forma de manifestare a echilibrului economic si reflecta asigurarea resurselor pe de o parte si respectarea obligatiilor de plata pe de alta parte.
Metode si tehnici de analiza economico-financiara
Strategii de extindere a unei activitati
Realizarea unei cresteri a activitatii firmei prin dezvoltarea afacerilor de baza, ceea ce implica cresterea cotei de piata si expansiune geografica.
Obtinerea de resurse prin : tehnologie, competenta si pricepere, distributie, fabricarea de servicii ca parte a produsului, productie.
Finante 9resurse financiare) prin reduceri la valoarea activelor, pierderi cu impozite, bursa de valori.
Acces mai mare la piata.
Conceptul de valoare a actionarului
Usor identificabile
cresterea masiva a contului creditori (datoriile)
incapacitatea de a mentine sistemul de plata anterior
cresterea substatiala a stocurilor (incapacitatea de a vinde produsele si / sau modificarea normelor contabile de evaluare a stocurilor la inventariere)
reducerea lichiditatilor disponibile
cresterea sumelor imprumutate pe termen scurt, mediu si lung
reducerea investitiilor viitoare
reducerea dividendelor platite
Greu identificabile - Norme de capitalizare. Acestea tind sa elimine costurile din contul de profit si pierderi si sa le reintroduca pe activ in bilantul contabil.
Probleme care apar fara nici un avertisment - Conturile nu dezvaluie totul despre firma. Dezvoltarea sistemului de raportare a facut ca rapoartele financiare sa fie mult mai bogate in continut.
Factorii si informatiile ce ajuta la anticiparea esecului unei firme
Factorii si informatiile, altele decat cele exprimate prin cifre, mai importante, care anunta esecul unei firme, pot fi:
incapacitatea de a intocmi la timp rapoartele si situatiile conturilor anuale;
normele si practicile contabile, altele decat cele standard, comparate cu cele ale concurentei si cu cele existente in ramura de activitate respective;
expansiunea rapida a volumului vanzarilor, a capitalului angajat si a principalelor conturi;
combinarea functiilor de presedinte si director executiv, mai ales cand acestor functii li se asociaza si un pachet mare de actiuni proprii;
demisii frecvente din consiliul de conducere, etc.
multe firme reusesc sa supravietuiasca si in cazul aparitiei unor evenimente din categoria celor prezentate anterior. Supravietuirea lor intr-un mediu concurential din ce in ce mai dur se datoreaza poate norocului sau conducerii acestora. Ambele pot avea doua fete, una buna si una rea. Prima este greu de controlat, asa ca managerii trebuie sa exploateze norocul pentru a minimaliza efectele nesansei.
UNIVERSITATEA SPIRU HARET
FACULTATEA DE MANAGEMENT FINANCIAR CONTABIL
SPECIALIZAREA : CONTABILITATE SI INFORMATICA DE GESTIUNE
FORMA DE INVATAMANT :ZI, FR, ID
DISCIPLINA - MANAGEMENT FINANCIAR-CONTABIL
Lect. univ. dr. MIHU STEFAN
|