Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




MANAGEMENTUL COSTURILOR

management





Defalcarea sarcinilor pe pachete de lucrari usor gestionabile

Divizarea bugetelor de costuri astfel încât fiecarui pachet de sarcini sa-i corespunda un procent stabilit din bugetul total

Existenta unui sistem de contabilitate a costurilor care sa ofere operativ informatii în legatura cu evolutia costurilor pe activitati

Folosirea unei metode care sa permita compararea cheltuielilor efective cu cele planificate.

Existenta unui sistem de management al calitatii care sa asigure calitatea fiecarei activitati de prima data

Tratarea si controlul corespunzator al abaterilor fata de clauzele contractuale si informarea operativa a beneficiarului în legatura cu cresterile justificate de pret

Achitarea la termene a facturilor catre furnizori si subcontractanti pentru a nu

spori cheltuielile prin penalizari

9. Întocmirea operativa a rapoartelor asupra evolutiei costurilor în consens cu desfasurarea lucrarilor, care sa fie înaintate conducerii pentru a evidentia potentialele nerespectari ale calendarului de lucru sau ale bugetului.



Estimari aproximative, sunt facute înaintea începerii proiectului, când nu exista decât informatii vagi si trebuie stabilite toate detaliile activitatilor viitoare. Sunt utile pentru verificarile preliminare privind necesar de resurse, selectarea cererilor de oferta si pentru alte decizii de planificare în faza initiala. Nu se pot folosi însa ca baza de pret fix în licitatii. Se apreciaza ca o estimare cu nivel acceptabil de argumentare poate atinge o acuratete de +/- 25%.

Estimari comparative, se fac prin comparare costurilor pe care le-ar necesita realizarea unui proiect nou cu costurile unor proiecte similare executate în trecut. Se pot face înainte sa înceapa proiectarea detaliata, când nu exista liste de materiale sau calendare precise de activitati. Estimarile de acest tip pot atinge o acuratete de cca. 15%.



Estimari de fezabilitate, se fac dupa efectuarea unor activitati de conceptie preliminara a proiectului. Este necesar sa existe specificatiile cladirilor, amplasamentul, scheme provizorii pentru servicii, preturile furnizorilor de echipamente, listele de achizitie de materiale si celelalte planificari care pot ajuta la estimarea costurilor materiale. Aici factorul de încredere în acuratetea estimarilor de fezabilitate poate ajunge la +/- 10%.

Estimari definitive, sunt efectuate la sfârsitul proiectarii, dupa ce s-au lansat principalele comenzi de achizitie , la preturi cunoscute, iar activitatea de constructie sau asamblare în cadrul proiectului se afla într-o faza avansata. Acest tip de estimare poate fi facuta distinct sau prin actualizarea estimarilor comparative sau de fezabilitate facute anterior. Estimarile sunt definitive atunci când acuratetea declarata este de +/- 5% .


Legata de precizia stabilirii costurilor si atentia acordata respectarii acestora, este vulnerabilitatea profitului. Sa ne imaginam ca un proiect se contracteaza cu un pret fix de 200 de milioane de lei, iar costul acestuia este de 180 de milioane lei. Profitul preconizat este de 20 de milioane lei, adica 10% din pret. Daca precizia stabilirii costului a fost redusa si costul efectiv sa presupunem ca va fi de 190 de milioane lei, diferenta dintre costul estimat si cel efectiv va fi de numai 5,55%. Dar efectul erorii de estimare asupra profitului va fi mult mai mare, în valoare absoluta profitul scade la 10 milioane lei, adica la o eroare de 5,55% profitul se diminueaza cu 50%.






Structura completa a devizului general o puteti studia din lucrarea Eficienta investitiilor în agricultura, autori: I. Ionita, Gh. Blidaru, Editura CERES, Bucuresti, 1999



Document Info


Accesari: 12536
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )