Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




MANAGEMENTUL PROCESELOR

management


Managementul proceselor.


1CE SUNT “CERCURILE VIRTUOASE” ?

In Romania sunt bine cunoscute efectele a numeroase “cercuri vicioase” - ce conduc pe cei care le adopta din rau in mai rau, adica la regres, uneori chiar la moarte/ faliment - dar, din pacate, sunt inca prea putin cunoscute si utilizate „cercurile virtuoase” - ce permit celor care le adopta sa evolueze din bine in mai bine, adica sa progreseze (Fig.1.)



PROGRES


-mai BINE

-mai REPEDE

-mai MULT


-cu mai PUTIN


 

REGRES


-mai PROST

-mai LENT

-mai PUTIN


-cu mai MULT

 



CALITATE

PRODUCTIVITATE

CANTITATE


EFICIENTA

(prin „cercuri virtuoase” (prin „cercuri vicioase”


Fig.1 – Progres regres prin „cerc virtuos” / „cerc vicios”


Evolutia/ involutia unei organizatii depinde in mod critic de orientarea, intensitatea si efectivitatea preocuparilor managementului acesteia - la toate nivelele piramidei ierarhice - pentru calitate, productivitate, cantitate si eficienta. Astfel, acesti importanti factori determinanti reprezinta de fapt diferente specifice intre „reusita” si „esec”.

<Managementul calitatii> poate fi definit si ca fiind „stiinta si arta cercurilor virtuoase.”


2.RELATIA CLIENT - FURNIZOR EXTERNA


Calitatea produselor/serviciilor constituie un element esential al relatiei dintre o ORGANIZATIE (de regula o intreprindere, o societate comerciala sau o regie autonoma de interes national sau local) si un CLIENT, ca destinatar/ beneficiar al produselor/serviciilor prestate. El este reprezentat de o alta organizatie sau de una sau mai multe persoane fizice (in calitatea lor de distribuitori sau consumatori/ utilizatori finali).

Fie ORGANIZATIA reprezentata in centrul Fig.2 care are simultan rol de FURNIZOR si de CLIENT. Ea livreaza CLIENTULUI extern - o organizatie, ca persoana juridica sau o persoana fizica - un anumit produs/serviciu, conform clauzelor unui contract economic (in cadrul caruia ei reprezinta respectiv “contractantul” si “cumparatorul”). Intre FURNIZOR si CLIENTUL EXTERN se stabileste astfel o relatie client-furnizor externa.

Contractul economic reprezinta un contract fundamentat juridic si incheiat intre doua parti :

contractantul (sau “prima parte”) – de regula o organizatie ca persoana juridica

cumparatorul (sau “secunda parte”) – de regula o organizatie ca persoana juridica sau o persoana fizica.

Prin contract, cele doua parti se angajeaza sa produca /presteze, respectiv sa achizitioneze un serviciu cu respectarea tuturor conditiilor contractuale mentionate mai jos:

-tipul si cantitatea (sau durata) produsului/serviciului de realizat/ achizitionat

-calitatea produsului/serviciului de realizat/ achizitionat (fie prin caracteristici mentionate ca atare, fie cu referire la un anumit „referential”- un standard, o norma, un caiet de sarcini, etc)

-tariful (negociat) al produsului/ serviciului de realizat/ achizitionat

-termenul de livrare a produsului /serviciului

-conditiile de livrare a produsului /serviciului

-conditiile de plata a produsului /serviciului

ORGANISM

TERTA PARTE

 

ORGANISM

TERTA PARTE

 
CERINTE    CERINTE

ORGANIZATIE produs/serviciu PRESTATOARE CLIENT

+ PLATA + PLATA


PRIMA    SECUNDA PRIMA SECUNDA

PARTE PARTE PARTE PARTE

4.2 scopul standardului : ISO 9001:2000 se aplicA atunci cand:


organizatia are nevoie sa demonstreze abilitatea de a furniza consecvent produse care satisfac cerintele clientului si cerintele reglementarilor aplicabile

organizatia urmareste cresterea satisfactiei clientului


Prin urmare, elementele cu rol de “driver” in cadrul SMQ (Sistemul de Management al Calitatii) sunt:


satisfacerea cerintelor clientului

satisfacerea cerintelor reglementatoare aplicabile


Scopul standardului ISO 9001:2000 nu trebuie sa se confunde cu scopul sistemului de management al calitatii


Atunci cand se defineste scopul SMQ se tine cont de:

natura produselor furnizate de organizatie

procesele utilizate in realizarea produselor

rezultatul evaluarii riscului

consideratii comerciale

cerinte contractuale

cerinte statutare

cerinte reglementatoare



4.3 Aplicare – ISO 9001:2000 – CLAUZA 1.2


Conform clauzei 1.2, exista posibilitatea ca organizatia sa nu poata aplica unele cerinte ale standardului ISO 9001:2000 caz in care, cerintele respective sunt excluse


COMENTARII


4.1 Justificarea excluderii


In cazul in care organizatia hotareste ca este necesar sa limiteze aplicarea cerintelor standardului ISO 9001:2000 acest fapt trebuie definit si justificat in Manualul Calitatii. De asemenea trebuie specificat in oricare documente publice emise de organizatie, cum ar fi: documentele de certificare/inregistrare, materiale de marketing, pentru a evita orice confuzie in randul clientilor si al utilizatorilor.

Facilitatea acordata de clauza 1.2 se coreleaza cu cerinta standardului ISO 9001:2000 “Manualul Calitatii” - clauza 4.2.2


4.2 Excluderi cu probabilitate mare


In cadrul clauzei 7 – “Realizarea produsului” – excluderile intalnite, cu probabilitatea cea mai mare se refera la:


Proiectare si dezvoltare (7.3) – atunci cand o organizatie nu are responsabilitatea proiectarii si dezvoltarii produselor pe care le furnizeaza

Identificare si trasabilitate (7.5.3) – aceasta clauza se aplica partial, atunci cand nu exista cerinte specifice pentru trasabilitatea produselor organizatiei


Proprietatea clientului (7.5.4)- atunci cand organizatia nu utilizeaza proprietatea clientului in procesele de realizare a produselor sale. {n cazul in care clientul furnizeaza proiectul produsului acesta constituie proprietatea intelectuala si intra sub incidenta cerintelor clauzei 7.5.4.

Controlul dispozitivelor de masurare si monitorizare – atunci cand nu este nevoie de dispozitive de monitorizare si masurare pentru a furniza dovezi ca produsele sunt conforme


4.3 CerinTe ce nu pot fi excluse


Daca organizatia exclude din SMQ, cerinte din standardul ISO 9001:2000 care nu satisfac cerintele stabilite in clauza 1.2 – Aplicare, atunci organizatia nu poate pretinde conformitatea cu ISO 9001:2000.


Aceasta include urmatoarele situatii:


cand organizatia nu satisface cerinta clauzei 4.2.2 (a) – “Manualul Calitatii”, respectiv de a furniza justificarea excluderii uneia sau mai multor cerinte specifice ale clauzei 7 – Realizarea produsului

cand organizatia decide sa nu aplice o cerinta a clauzei 7, justificand ca aceasta cerinta nu a fost cuprinsa nici in ISO 9001:1994, ISO 9002:1994 sau ISO 9003:1994 si nu a fost inclusa in prealabil in sistemul de management al calitatii

cand cerinta din clauza 7 a fost exclusa pentru ca nu a fost ceruta de organismele reglementatoare, dar afecteaza abilitatea organizatiei in a satisface cerintele clientului


4.4 Procese subcontractate


Atunci cand responsabilitatea pentru realizarea produsului apartine organizatiei, faptul ca procese specifice de realizare a produsului (ex. proiectare, productie) nu exista sau sunt subcontractate in exterior, nu constituie o justificare adecvata pentru excluderea acestui proces din SMQ.

{n acest caz, organizatia trebuie sa fie capabila sa demonstreze ca exercita suficient control pentru a asigura ca aceste procese sunt realizate conform cerintelor relevante ale standardului ISO 9001:2000.

Natura acestui control depinde de natura proceselor subcontractate si riscul pe care il implica. Acest control poate include : specificatia si/sau validarea proceselor ca parte a conditiilor contractuale cu furnizorul, cerinte referitoare la certificarea SMQ al furnizorului, inspectii sau verificari la furnizor si/sau audituri.

Clauza 7.4 – Aprovizionare- trebuie utizata pentru monitorizarea acestor procese subcontractate.

In aceste circumstante, organizatia trbuie sa includa aceste procese in scopul SMQ si sa prezinte in mod clar in Manualul Calitatii si in orice alte documente publice disponibile, ca SMQ acopera managemetul acestor procese subcontractate pentru care organizatia are intreaga responsabilitate.


4.4 SituaTii referitoare la organisme reglementatoare


In cazul in care produsele sau procesele de realizare a produselor constituie subiectul unor reglementari si organismul reglementator permite organizatiei sa excluda cerinte ale standardului ISO 9001:2000 in afara celor permise de clauza 1.2 din standard, organizatia nu poate pretinde conformitatea cu cerintele standardului ISO 9001:2000.


4.5 Certificare / Inregistrare


O descriere clara a scopului sistemului de management al calitatii si aplicarea cerintelor standardului ISO 9001:2000 in acest context, sunt aspecte deosebit de importante pentru organismele de certificare.

Comunicatul emis de grupul IAF-ISO/TC 176-ISO/CASCO in septembrie 1999, stabileste cerintele pentru organismele de certificare in perioada de tranzitie de la utilizarea standardului ISO 9001:1994 la utilizarea ISO 9001:2000.

Comunicatul se refera la atentia pe care trebuie s-o acorde organismul de certificare privind definirea scopului in care este emis certificatul si excluderile permise de la cerintele acestui standard.



Document Info


Accesari: 2899
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2025 )