Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Management general

management


Management general



Firma sau organizatia




Pentru ca o întreprindere sa existe impune autogestiunea sau autofinatarea ei dupa principiile economiei de piata în asa fel încât pe baza contractelor încheiate cu beneficiarii, respectiv furnizorii, întreprinderea sa prezinte continuu solvabilitate, adica capacitatea de plata si rentabilitatea , deci încasarile trebuie sa fie mai mari decât platile.

În cadrul autoconducerii datele si informatiile culese sunt controlate si prelucrate de subsitemul informational în timpul tcept si sunt transmise la subsitemul conducator.

Pe baza acestor informatii care sunt înregistrate si prelucrate de conducere în timpul tîpe , se elaboreaza decizii care sunt transmise direct sau prin intermediul subsitemului informational catre sistemul operational sau de productie.

Tr tccpt + tipe + tt + tr →min.   

*( cu cât Tr este mai mic cu atât firma functioneaza mai bine)   


În acest fel se realizeaza obiectivele întreprinderii si se corecteaza continuu organizarea si functiile firmei în vederea realizarii obiectivelor prestabilite de catre conducerea firmei.


Cadrul legal pentru înfintarea firmei


Întreprinzatorii particulari au la îndemâna legislatia necesara pentru înfiintarea firmelor dintre care amintim urmatoarele:

-decretul lege 54 privind organizarea si desfasurarea unor activitati economice pe baza liberei initiative.

-hotarârea guvernamentala 201 1990 pentru aprobarea decretului legii 54

Aceste acte normative reglementeza procedurile de autorizare si functionare pentru întreprinzatorul individual si asociatii familiale.

-legea 26 privind Registrul Comertului care reglementeaza înmatricularea obligatorie a comerciantilor , regimul denumirilor , firmelor si emblemelor. Registrul Comertului asigura caracterul public , nesecret al actelor de comert.

-legea 31 1990 privind constituirea , functionarea, dezvoltarea, fuzionarea societatiilor comerciale, numita si Legea societatilor comerciale care reglementeaza cinci forme legale pentru persoanele juridice ce desfasoara acte de comert , adica activitati ce implica vanzari-cumparari.

Forme juridice pentru firme

Principalele forme juridice în care poate fi lansata o afacere sunt urmatoarele:

-întreprinzatori individuali si asociatii familiale (54

-societati comerciale (31

Principalele etape de construire a firmei

Întru cât crearea unei firme poate fi comparata cu o aventura , pentru ca o persoana sa se lanseze în acest proces el trebuie sa dispuna de timp , de bani si pot fi întreprinse o serie de dificultati.

În general crearea unei firme (SNC) presupune parcurgerea urmatoarelor etape:

☺ -I- Întocmirea formalitatilor de cerere:

→verificarea sau rezervarea unui nume , la Registrul Comertului, a acceptabilitatii numelui sau emblemeialese pentru societate.

→redactarea statutului , respectiv a contractului de societate si legalizarea acestora la notariatul local, municipal sau judetean.

→depunerea capitalului initial

→obtinerea certificatului de cazier de la politie

→autorizarea de Tribunalul teritorial sau al Municipiului

→publicarea documentelor autentificate în Monitorul Oficial

→înmatricularea la Registrul Comertului

→înregistrarea fiscala la Directia Finantelor Publice pentru luarea în evidenta

→dechiderea contului bancar , prin deblocarea capitalului social depus în numerar

→procurarea stampilelor, a formularelor financiar-contabile si deschiderea registrelor contabile

→obtinerea avizelor de functionare

☺ -II- Punerea în opera a mijloacelor tehnice care presupune:

→amenajarea sediului si terenului

→instalarea amplasarea optima a masinilor si utilajelor

→angajarea si instruirea salariatilor

→asigurarea de materii prime , materiale, etc.

☺ -III- Organizarea interna a firmei presupune:

→stabilirea structurii organizatorice , elaborarea regulamentului de ordine interioara, a fisei fiecarui post, organizarea contabilitatii, productiei,

aprovizionarii, desfacerii, transportului, etc.

→parcurgerea acestor etape de creare a firmei prezinta o serie de particularitati în functie de tipul de întreprindere care se creaza , de mediul ambient în care îsi desfasoara activitatea, precum si strategia si politica pe care o va adopta respectiv firma.

Dupa un studiu efectuat de M.Porter cu privire la managementul firmelor din Japonia si S.U.A. au ajuns la conluzia ca întreprinderile japoneze sunt conduse de întreprinzator, iar cele din S.U.A. de manageri. Între întreprinzator si manager exista o serie de diferente majore din punctul de vedere al naturii actiunilor pe care le desfasoara si mai ales a modului de actiune al firmei. De asemenea diferenta cea mai mare consta în faptul ca întreprinzatorul îti asuma riscul înfiintarii si conducerii firmei, pe cand managerul conduce o firma înfiintata.

În literatura de specialitate se arata ca un manager prin activitatea s de conducere trebuie sa raspunda la urmatoarele întrebari:

☻ce resurse trebuie sa controleze?

☻ce structura determina relatiile organizatiei noastre cu piata?

☻cum pot sa minimalizez impactul celorlalti prin    abilitatea mea spre performanta?

☻care este oportunitatea imediata?

Întreprinzatorul fata de manager îsi pune urmatoarele întrebari:

☻unde exista oportunitatea?

☻cum pot sa stapânesc aceasta oportunitate?

☻de ce resurse am nevoie ?

☻cum pot sa câstig controlul aspura lor?

☻care structura este cea mai buna?

Mediul ambiant al întreprinderii

-mediul ambiant al întreprinderii este constituit din ansamblul organizarii actorilor si factorilor a carei existenta este suscetibila de a influenta comportamentul si performantelor firmei"

-mediul ambiant include toate elementele exogene firmeide natura economica , tehnica , organizatorica, juridica , psiho-sociologica, educationala si ecologica ce marcheaza stabilirea obiectivelor acesteia, obtinerea resurselor necesare, adoptarea si aplicarea decizilor de realizare a lor.

-mediul ambiant nu este static ci este mereu în schimbare , de caeea rezulta necesitatea abordarii lui într-o viziune dinamica, cuprinzatoare , capabila sa surprinda atât evolutiile favorabile, cât si cei nefavorabili dererularii activitatii întreprinderilor.

-mediul ambiant exercita o gama variata de influente asupra întreprinderii, prin intermediul unui complex de factori, numiti si factori de mediu.

Dupa provenienta si rolul lor în viata economica sociala acestiase pot clasifica astfel:

-factori de mediu naturali , reprezentati de conditile de sol, atmosfera, subsol, ape curgatoare, reprezentând suportul material primar al existentei si desfasurarii vietii biologice si economice sociale.

-factorii artificiali reprezentati de conditile create de om în scopul ameliorari conditiilor sale de viata si dezvoltarii sale multilaterale.


Ecologici


 

Juridici


 

Politici


 





1)Factorii economici determina mediul economic în care se desfasoara activitatea întreprinzatorilor si influenteaza decisiv atât constituirea cât si functionarea si dezvoltarea acestora prin:

a)Etapele ciclului economic:

-prosperitate

-receziune

-revenire

b)Inflatia

c)Rata dobânzilor

2) Factorii de management influenteza apreciabil atât constituirea firmelor, cât mai ales functionalitatea si eficacitatea acestora.

-din categoria factorilor de management fac parte: mecanismul de planificarea macroeconomica, sistemul de organizare a economiei nationale, modalitati de coordonare , mecanismele de control al supra-sistemelor din care face parte întreprinderea respectiva , mecanismele motivationale, calitatea studilor, metodelor si tehnicilor manageriale.

3)Factorii tehnici si tehnologici fac parte: nivelul tehnic al utilajelor disponibile pentru cumparare, calitatea tehnologiilor ce pot fi achizitionate, calitatea cercetarilor tehnice la care întreprinzatorul are acces, numarul si nivelul licentelor si brevetelor înregistrate , capacitatea creativ-inovativa a sistemului de cercetare , proiectare, etc.   




Document Info


Accesari: 2375
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )