Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Management strategic

management




CUPRINS:


CAPITOLUL 1: Ipotezele studiului ....................pag.2

CAPITOLUL 2: Studiul teoriei existente ..................pag.2

CAPITOLUL 3: Instrumentul de cercetare .................pag.5



CAPITOLUL 4: Subiectii si procedura de cercetare...............pag.6

CAPITOLUL 5:Rezultate si concluzii. ...................pag.7

CAPITOLUL 6: Limitele studiului realizat .................pag.17

ANEXA: Chestionarul aplicat in cadrul cercetarii ..............pag.19

BIBLIOGRAFIE............................pag.24





















Femeia manager la inceputul secolului XXI


De-a lungul timpului numeroase voci sustineau si mai sustin inca ceva de genul: "da' de cand au ajuns femeile manageri? Locul lor e la cratita!". Trecand peste cinismul ingrozitor al sus-amintitului mod de a gandi, aplicarea in practica a acestor tipuri de replici es 838o1412i te chiar ilegala. Afacerile nu mai reprezinta demult un domeniu exclusiv al barbatilor. Femeile prezideaza consilii de administratie, sunt manageri, au propriile afaceri si conduc institutii. Cu toate acestea, barbatii nu cedeaza asa de usor suprematia si domina in continuare acest sector, mai peste tot in lume.


Capitolul 1.

Ipotezele studiuluI


  • Ipoteza 1: Barbatii se tem de o eventuala schimbare majora de atitudine, ei nu vor ca femeile sa concureze cu ei pentru functii de conducere sau ca lideri;
  • Ipoteza 2: Perioada de promovare a unei femei intr-o functie de conducere este mai mare decat a unui barbat.
  • Ipoteza 3: Din numarul total de femei implicate in afaceri (care ocupa posturi de conducere ) o consituie femeile cu varste intre 30 si 49 de ani.

Capitolul 2.

Studiul teoriei existente


Cercetarile despre femeile in management au inceput pe la jumatatea anilor '70 , in perioada cand numarul femeilor in management a inceput sa creasca Desi un numar mare de cercetari a fost acumulata atunci , cercetarile care se axau pe miscarea femeilor in top management erau putine. Multe din ceea ce s-a publicat despre "de ce femeile n-au ajuns inca in top" s-a bazat pe datele individuale a managerilor sau pe evaluari ale influentelor asupra carierelor femeilor si experiente . Aproape toate cercetarile despre urcusul femeilor pe scara corporatiilor s-au concentrat pe pozitiile de management joase . Pana la aceasta data au fost mai multe speculatii decat dovezi concrete, pentru a afla ce se intampla atunci cand femeile sunt luate in considerare pentru pozitii manageriale.

In Romania, Letonia si Slovenia, numarul femeilor manager este mult mai mare decat in orice alt stat din "vechea" Europa, cu exceptia Norvegiei, se arata intr-un studiu realizat de cotidianul Financial Times si FT Deutschland referitor la cele mai de succes femei de afaceri din Europa. Potrivit studiului, femeile au inregistrat mari progrese fata de ultimele trei decenii. Astfel, in momentul de fata, aproximativ 30% dintre managerii celor mai mari companii din Europa apartin sexului frumos. Daca 40-50% din forta de munca este reprezentata de femei, nu toate vor deveni manageri, astfel incat 30% nu este putin", a declarat Val Singh, cercetator la Centrul de Dezvoltare al Femeilor Manager din Marea Britanie.

Urmarind evolutia lucrurilor pe acest segment, se poate vorbi chiar de o rasturnare de situatie in ceea ce priveste oamenii de afaceri barbati si femei. Aceasta in conditiile in care, in Marea Britanie, spre exemplu, femeile aflate in posturi de conducere au inceput sa castige in medie mai mult decat omologii lor. Totusi, cele mai inalte pozitii in conducerea unei companii sunt inca acaparate de barbati. Conform statisticilor Comisiei Europene, numai 2% dintre directorii executivi sau presedintii celor mai mari companii din Europa sunt femei. De asemenea, cea mai recenta cercetare realizata in randul celor mai mari 200 de companii din 13 state est-europene releva faptul ca numai 8% dintre posturile de conducere sunt ocupate de femei. Diferentele sunt semnificative, Scandinavia fiind tara cu cele mai multe femei care conduc firme mari. La polul opus, se situeaza Spania, Belgia si Italia, unde in companiile foarte mari femeile pe posturi de conducere sunt o raritate.

Cele mai multe femei promovate pe posturi de conducere sunt, potrivit Financial Times, in SUA, care a devansat cu mult Europa din acest punct de vedere. Laura Tyson, decanul Scolii de Afaceri din Londra, explica avansul americancelor fata de femeile din Europa prin faptul ca, inca din anii '60, primele au fost indrumate de profesorii lor sa studieze matematica si contabilitatea. Laura Tyson sustine ca, din punct de vedere al femeilor manager, "SUA mai are multe de facut", unul dintre factorii ce contribuie la promovarea femeilor fiind reprezentat de schimbarile ce se petrec in plan politic.

Potrivit studiului "Femei de afaceri in mileniul III" realizat de catre Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) si Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID) in 2001, din totalul de peste 810.000 de firme inregistrate in perioada decembrie 1990 - decembrie 2000, aproape 50% au ca actionari sau administratori femei. Este interesant totusi ca valoarea capitalului subscris de acestea este de doar 12.4% din valoarea totala a capitalului. Chiar si asa, peste 80% din ele detin controlul propriei investitii, ca asociat unic sau asociat majoritar.

Desi la sfarsitul anului 2000 existau aproximativ 520.000 de femei implicate in afaceri, intreprinzator, administrator sau cu o profesie liberala, daca ne raportam la totalul populatiei (23 de milioane) asta inseamna doar 2.2% din populatia Romaniei si doar 6.5% din totalul de 7.8 milioane de persoane active ocupate (conform recensamantului din 2002).

Si mai interesant este faptul ca ponderea cea mai mare din numarul total de femei implicate in afaceri o consituie femeile cu varste intre 30 si 49 de ani (69%) (ipoteza 3). Pe de alta parte, barbatii se tem de o eventuala schimbare majora de atitudine, pentru ca 65% [9]dintre ei nu vor ca femeile sa concureze cu ei pentru functii de conducere sau ca lideri(ipoteza 1).
Concluziile literaturii de specialitate cu privire la femeia manager/lider ( autorii neglijând deseori diferentele de sarcini si de statut între functiile desemnate de cele doua concepte) au surprins dinamica particulara a femeii manager sau a femeilor care aspira la aceasta functie în mediile organizationale.
ˇ In grupurile mixte fara un lider si in care urmeaza sa fie ales un lider, femeile mai frecvent adopta un rol pasiv vizavi de problema de conducere si se angajeaza mai mult in comportamente expresive (orientate spre optimizarea relatiilor sociale) decat instrumentale (orientate spre sarcina de indeplinit) ;
ˇ Femeile se angajeaza mai activ in comportamente de conducere in grupuri, fara lider, constituite din membrii de acelasi sex decat in grupurile mixte cu aceeasi trasatura (absenta unui lider) ;
ˇ Barbatii manifesta o rezistenta mai puternica vizavi de comportamentele de conducere ale femeilor in situatiile in care nu a fost desemnat inca un lider decat in situatiile in care femeia este deja lider al grupului ;.
ˇ Femeile se integreaza intr-un interval de timp mult mai lung in grupurile mixte fara lider, atunci cand se angajeaza in comportamente de conducere ;
ˇ In pozitia de lider/manager, persoanele de sex feminin au aceleasi performante si stiluri manageriale cu persoanele de sex masculin.


Capitolul 3

Instrumentul de cercetare a ipotezelor


Pentru demonstrarea celor trei ipoteze am folosit urmatoarele instrumente statistice cum ar fi: frecventa relativa (Frequency) , frecventa absoluta (Valid Percent) si analiza legaturilor dintre doua variabile cu ajutorul tabelelor de contingenta (ANALIZA BIVARIATA).

Frecventa relativa arata numarul de persoane care au raspuns la fiecare intrebare.

Frecventa absoluta arata procentual numarul de respondenti pentru fiecare intrebare.

Analiza legaturilor dintre doua variabile cu ajutorul tabelelor de contingent are in vedere cercetarea legaturii[10] dintre doua variabile ce pot fii masurate cu aceleasi scale, precum si analiza deosebirilor care pot exista intre doua grupuri avand in vedere o anumita variabila. Aceasta analiza bivariata se poate face avand in vedere doua situatii:

-o analiza a unei legaturi posibile intre o variabila, respectiv o intrebare, si o alta varianta, respectiv o alta intrebare, alta decat o variabila de caracterizare a subiectilor;

-o analiza a unei legaturi posibile intre o variabila a cercetarii si o variabila de caracterizare a subiectelor (ex: sexul interlocutorului, varsta interlocutorului).

Cea mai simpla metoda de analiza a legaturii dintre doua variabile o reprezinta tabelul de contingenta, care consta in dispunerea intr-un tabel a datelor observate, distinct, pe grupuri, categorii sau clase, cu scopul de a face comparatii.


Subiectii (N=36) solicitati pentru completarea chestionarului ocupa functii de conducere diferite in diverse firme (la o singura firma mi-au raspuns 2-3 persoane) din orasul Targoviste judetul Dambovita.

Ca procedura de cercetare am folosit metoda anchetei, care presupune conceperea unui chestionar si realizarea de interviuri personale directe, in acest caz.

Ordinea de aranjare a intrebarilor (in numar de 19)[11] in cadrul chestionarului este foarte importanta deoarece ea influenteaza decizia subiectului de a coopera la desfasurarea anchetei si de a raspunde la toate intrebarile. Primele intrebari din chestionar sunt simple, de acomodare a individului cu tematica chestionarului si sunt concepute in scopul dezvoltarii interesului de a raspunde.

Intrebarea.1 Considerati ca rolul femeii in societatea romaneasca a suferit schimbari radicale dupa 1990?

44.4% dintre subiecti considera ca rolul femeii in societatea romaneasca s-a schimbat dupa '90, iar 30.6% considera ca nu s-a schimbat si 25% nu se pot pronunta.

Intrebarea 2. Cat de importanta este implicarea femeilor in afaceri?

8.3% considerera implicarea femeilor in afaceri extrem de importanta, 41.7% importanta , 38.9% nici importanta dar nici neimportanta si 11.1% neimportanta.

Întrebarea 3 Cum motivati aceasta alegere?

La aceasta intrebare raspunsurile au fost variate,iar unii dintre ei nu au vrut sa raspunda.

Cei care se incadreaza in prima varianta de raspuns ( si anume extrem de importanta) au motivat aceasta alegere prin faptul ca femeile sunt mai corecte si mai analitice.

Cei care se incadreaza in cea de-a doua varianta de raspuns ( si anume importanta) au motivat aceasta alegere prin faptul ca femeile au o putere de influenta mai mare, ca sunt mai perseverente si acest lucru ar putea grabi procesul de emancipare al femeii.

Cei care se incadreaza in cea de-a treia varianta de raspuns (nici/nici) au motivat aceasta alegere ca implicarea femeilor in afaceri este un lucru firesc si normal si orice initiativa economica este binevenita intr-o economie de piata.

Cei care se incadreaza in cea de-a patra categorie (neimportanta) au afirmat ca femeile sunt isterice, sunt mult mai sensibile si mai sunt barbati care vad in continuare femeia la cratita, cu un buget de timp prea mic pentru a se mai ocupa si de afaceri, pare oarecum firesc in raport cu mentalitatea generala. Dar ce m-a surprins este pozitia, usor contradictorie, a barbatilor. Chiar daca, in majoritate, nu doresc sa fie condusi de femei manageri, aproape jumatate dintre ei 40% considera totusi ca o mai mare implicare din partea femeilor ar avea o influenta pozitiva asupra lumii afacerilor. Ma gandesc ca ne apropiem in acest fel de Caragiale - "Sa se revizuiasca, primesc, dar sa nu se schimbe nimic"?!

Întrebarea 4: Cum apreciati activitatea femeilor manager ?

25% au raspuns ca sunt extrem satisfacuti de activitatea femeilor manager si 11.1% au raspuns ca nu sunt nesatisfacuti de activitatea femeilor manager.

Întrebarea 5: Care sunt principalele nemultumiri legate de activitatea desfasurata de femeile manager?

Si aici raspunsurile au fost diferite in functie de sex.

Unul dintre dezavantajele pe care le-au sesizat subiectii (atat barbatii cat si femeile) este legat de faptul ca o femeie, prin traditia lucrurilor, este in acelasi timp managerul familiei (desi nu se recunoaste asta) si uneori si al firmei. Aceste doua responsabilitati pot fi uneori impovoratoare si trebuie multa abilitate pentru a face fata perfect in ambele zone ale existentei. Altii au spus ca nu au nemultumiri legate de activitatea femeilor iar altii au refuzat sa raspunda. In schimb unii barbatii au avut cateva nemultumiri legate de activitatea femeilor manager cum ar fi: ca sunt prea impulsive, ca pot reactiona exigent in unele cazuri, ca unele femei sunt non-profesionale, ca se pierd in detalii, sunt prea sensibile, insa raspunsurile variaza in functie de experienta colaborarii subiectilor cu femeile manager.

50% dintre cei chestionati au fost de acord ca femeile nu sunt incurajate ca ajunga in pozitii de conducere, 8.3% nu au fost de acord iar 38.9% au ales varianta nici\nici.


Intrebarea7 Daca ar fi sa alegeti dintre o femeie si un barbat, pentru ocuparea unui post de conducere si ambii indeplinesc conditiile cerute de postul respectiv pe cine ati alege?

58.3% dintre subiecti au raspuns ca nu se pot pronunta, lucru firesc date fiind informatiile, de aici reiese ca sexul nu are relevanta atunci cand vine vorba de o functie de conducere. Cu alte cuvinte, suntem la fel de capabili in rolul de manageri si lideri.

Conforma datelor obtinute (din tabelul de mai jos) se adevereste ipteza 1 :Barbatii se tem de o eventuala schimbare majora de atitudine, ei nu vor ca femeile sa concureze cu ei pentru functii de conducere sau ca lideri.



Sexul interlocutorului


Total

Femei

Barbati

Daca ar fi sa alegeti Femeia

dintre o femeie si un

barbat, pentru ocuparea Barbatul

unui post de conducere

si ambii

îndeplinesc conditiile    Nu ma pot

cerute de postul pronunta

respectiv pe cine ati alege?



















Total










Intrebarea 8. In care dintre aceste domenii considerati ca femeile manager au in general rezultate mai bune decat barbatii manager?


Group $V8 domenii

(Value tabulated = 1)


Pct of Pct of

Dichotomy label Name Count Responses Cases


supervizarea personalului VAR8.1 18 14,9 51,4

negocierea contractelor cu clientii VAR8.2 20 16,5 57,1

negocierea contractelor cu furnizorii VAR8.3 11 9,1 31,4

contactarea potentialilor clienti VAR8.4 11 9,1 31,4

urmarirea contractelor VAR8.5 13 10,7 37,1

deciziile operationale VAR8.6 16 13,2 45,7

deciziile strategice VAR8.7 13 10,7 37,1

selectia personalului si stabilirea poli VAR8.8 19 15,7 54,3


Total responses    121 100,0 345,7


1 missing cases; 35 valid cases


Din tabel rezulta ca cei mai multi dintre subiecti au optat pentru varianta ''negocierea contractelor cu clientii'' 57.1%, urmata de varianta ''selectia personalului si stabilirea politicii de personal'' 54.3%, iar minoritatea o reprezinta variantele '' negocierea contractelor cu furnizorii si contactarea potentialilor clienti'' 31.4%.

Intrebarea 9. Care sunt atuurile femeilor manager fata de barbatii manager?

Si aici raspunsurile variaza de la persoana la persoana. Unii au refuzat sa raspunda, altii au raspuns ca nu sunt atuuri.

In cele mai multe cazuri s-a raspuns (atat de catre barbati si femei) ca atuurile femeilor manager ar fi: femeile sunt mai curajoase, mai perseverente, mai optimiste si cu mult mai multa vointa decat barbatii. Prind din zbor o idee de afacere si stiu foarte bine sa armonizeze relatia mama-sotie-om de afaceri. Femeile dau dovada de diplomatie si se impun cu autoritate in fata angajatilor. Printr-o programare minutioasa a timpului, o femeie poate rezolva atat problemele de familie, cat si cele de serviciu si sociale. Datorita atitudinii reticente si tematoare, dar cu mult curaj, o femeie poate, in anumite situatii, sa fie un manager chiar mai bun decat un barbat, mai ales datorita spiritului organizatoric si intuitiei specific feminine. Problemele aparute in relatia cu autoritatile, cu managerii barbati, cu personalul, femeia de afaceri le rezolva cu rabdare si mult tact, astfel incat finalul sa multumeasca ambele parti.

Si in acest caz raspunsurile difere de la o persoana la alta, iar aceste calitati se pot intalni si la barbatii manageri.   

Intrebarea 10. Cate pozitii manageriale are firma ?

Se poate observa ca cel mai mare procentaj 52.8% il detin firmele cu 1-3 pozitii manageriale si cel mai mic procentaj 19.4% firmele cu 4-5 pozitii manageriale, iar cele cu peste 5 au un procent de 27.8% ( asta datorita faptului ca in cadrul aceleiasi firme au raspuns 2-3 manageri).

Intrebarea 11. Cate dintre acestea sunt detinute de femei?

Din diagrama de mai sus reiese ca prezenta femeilor se face simtita in domeniul afacerilor in orasul Targoviste. In 80.6% din totalul firmelor analizate, exista intre 1-3 posturi de conducere detinute de catre femei.

Intrebarea 12. Din experienta dumneavoastra, dupa cat timp este promovata intr-o functie de conducere o femeie in firma la care lucrati?   

   

Din graficul de mai sus se poate observa o egalitate (intre 1-3 ani si peste 3 ani) in ceea ce priveste perioada de timp necesara unei femei pentru a fi promovata.

Intrebarea 13. Dar un barbat?

Din grafic se poate observa ca cel mai mare procent 62% il are varianta :intre 1-3 ani, urmat de prima varianta :sub 1 an 22%.

Facand o comparatie cu graficul de la intrebarea 12 se poate observa ca si barbatul pentru a promova intr-o functie de conducere, are nevoie de 1-3 ani.( asemenea unei femei).

Conforma datelor obtinute reiese ca ipteza 2 este falsa : Perioada de promovare a unei femei intr-o functie de conducere este mai mare decat a unui barbat.

Intrebarea 14 Din punct de vedere al patronatului,in care categorie se încadreaza firma la care lucrati?

Din tabelul de mai jos din punct de vedere al patronatului, chestionarul a fost aplicat doar pe ultimele 3 variante. Cel mai mare procent 38.9% il au firmele cu actionariat mixt deoarece in cadrul aceleiasi firme mi-au raspuns la chestionare 2-3 persoane.


Intrebarea 15. Cati angajati are firma?

Se poate obesrva ca cel mai mare procent 38.9% il au firmele cu peste 100 de angajati, pentru ca in cadrul acestor firme mi-au raspuns 2-3 persoane.

Intrebarea16. In ce domeniu activeaza firma la care lucrati?

Din tabel se observa ca au fost selectionate firme din toate domeniile de activitate inclusiv productie (metalurgica-OTELINOX S.A, de becuri-ROMLUX S.A., realizarea utilajelor petroliere-UPET S.A, extractia titeiului -S.N.P Petrom Sucursala Targoviste S.A).

Intrebarea17. Functia dumneavoastra in firma este ?

Se poate obesrva ca cele mai multe chestionare au fost completate de manageri generali 38.9%, iar alte functii au fost: director comercial, manager productie si sef compartiment marketing.

Intrebarea 18. Care este varsta dumneavoastra?

Conforma datelor obtinute (din tabelul de mai jos) se adevereste ipteza 3 : Din numarul total de femei implicate in afaceri (care ocupa o functie de conducere) o consituie femeile cu varste intre 30 si 49 de ani.


Total



Sexul interlocutorului


Total

Femei

Barbati

Care este varsta    23-30 ani


dumneavoasrta? 31-40 ani


41-50 ani


51-60 ani
























Total









Intrebarea 19. Sexul interlocutorului.


In ceea ce priveste sexul am considerat sa intervievez in mod egal, pentru a acorda aceleasi sanse atat barbatilor cat si femeilor.


Concluzii finale

Asa cum am spus in prima parte a proiectului ca pana la aceasta data au fost mai multe speculatii decat dovezi concrete, pentru a afla ce se intampla atunci cand femeile sunt luate in considerare pentru pozitii manageriale. Acest fapt e valabil si in acest proiect. Testarea ipotezelor nu s-a realizat la nivel national, ci in zona Targoviste, judetul Dambovita. Putem afirma ca rezultatele sondajului depind de mentalitatile si conceptiile fiecaruia, de zona de aplicabilitate, de functia si tipul de firma in care s-a realizat chestionarul.


Studiul se încadreaza in urmatoarele marje de precizie:

Am considerat o eroare admisa de ±5 %, la nivelul de încredere de 95 %, care conform tabelului distributiei z are valoarea de 1,96. Marimea esantionului, n, am determinat-o în cazul procentelor, dupa formula de mai jos. Deoarece nu detinem informatii anterioare despre p, procentul celor care vor raspunde "DA", adoptam nivelul maxim pe care-l poate atinge acesta, p=50 %.


z2 *p*q

n

E2

orii admise exprimat în procente

n= 385

Din motive tehnice si de timp n nu va putea fi 385, de aceea el va fi 36, iar eroarea admisa va fi :

=> E=16,3%

Deci rezultatele obtinute în cadrul studiului cu ajutorul unui esantion de 36 de subiecti sunt garantate cu o eroare admisa de 16,3%, la un nivel de încredere de 95%.























ANEXA nr.1


Chestionar nr..

Data......


Buna ziua, ma numesc Gogoase-Paraschiv Elena si sunt studenta la "Universitatea Transilvania" Brasov, "Facultatea de stiinte Economice " sectia Management. Realizez un studiu despre femeile manager si as dori sa cunosc parerea dumneavoastra legata de aceast subiect. Raspunsurile dumneavoastra au o importanta deosebita în realizarea studiului si va asigur ca ele vor fi confidentiale.

Va multumesc anticipat!



Considerati ca rolul femeii în societatea româneasca a suferit schimbari radicale dupa 1990?

Da

Nu

Nu ma pot pronunta


Cât de importanta este implicarea femeilor în afaceri ?



Extrem de Importanta Nici/Nici Neimportanta Extrem de

importanta    neimportanta



Cum motivati aceasta alegere?





Cum apreciati activitatea femeilor manager ?


Extrem de 7 6 5 4 3 2 1 Extrem de

satisfacatoare nesatisfacatoare




5. Care sunt principalele nemultumiri legate de activitatea desfasurata de femeile manager?




6. Va rog sa va exprimati gradul de acord sau dezacord în legatura cu urmatoarea afirmatie:

"Femeile nu sunt încurajate sa ajunga în pozitii de conducere"



Acord Acord Nici/Nici Deazacord Dezacord

Total Total


Daca ar fi sa alegeti dintre o femeie si un barbat, pentru ocuparea unui post de conducere si ambii îndeplinesc conditiile cerute de postul respectiv pe cine ati alege?


Femeia

Barbatul

Nu ma pot pronunta


8. În care dintre aceste domenii considerati ca femeile manager au în general rezultate mai bune decât barbatii manager?

Supervizarea personalului

Negocierea contractelor cu clientii

Negocierea contractelor cu furnizorii

Contactarea potentialilor clienti

Urmarirea contractelor

Deciziile operationale

Deciziile strategice

Selectia personalului si stabilirea politicii de personal

Alt domeniu(care)..............



Care sunt atuurile femeilor manager fata de barbatii manager?




Câte pozitii manageriale are firma ?




Peste5

Câte dintre acestea sunt detinute de femei?




Peste 3


Din experienta dumneavoastra, dupa cât timp este promovata într-o functie de conducere o femeie în firma la care lucrati?


Sub 1 an


Peste 3 ani

Nu cunosc astfel de cazuri


Dar un barbat?


Sub 1 an


Peste 3 ani

Nu cunosc astfel de cazuri


În încheiere va rog sa aveti amabilitatea de a raspunde la câteva întrebari de identificare. Va siguram ca raspunsurile dumneavoastra vor ramâne strict confidentiale.


Din punct de vedere al patronatului, în care categorie se încadreaza firma la care lucrati?


Firma cu capital românesc de stat

Firma cu capital românesc privat

Firma cu capital integral strain

Firma cu actionariat mixt


Câti angajati are firma?

1-10 angajati

11-50 angajati

50-100 angajati

Peste 100 angajati


În ce domeniu activeaza firma la care lucrati?

Distributia

Alimentatie publica

Servicii IT

Servicii financiare si de consultanta

Logistica si transporturi

Industrie constructoare de masini

Industria alimentara

Industria lemnului

Industria confectiilor

Alte activitati.......... ..... ...... ..............


17. Functia dumneavoastra în firma este:

Manager general

Director economic

Manager productie

Manager calitate

Economist

Alta(precizati care)..........


Care este vârsta dumneavoastra?

23-30 ani

31-40 ani

41-50 ani

51-60 ani

peste 61 ani


19. Sexul interlocutorului;

F

M









Bibliografie


The Academy of Management Journal, vol.37, Nr. 1-1994 feb.

Eberts, R., & Stone, J. 1985 Male-female differences in promotions

Solomon, E.E., Bishop, R.C.,&Bresser. R.K.1986. Organizationmoderators of gender differences in career development. Journal of Vocational Behavior

Stewart,L.P.,&Gudykunst, W.B.1992. Differential factors influencing the hierarchical level and numer of promotions of males and females within an organization. Academy of Managenent Journal.

Rosen,B., & Jerdee, T.H.1974. "Effects of applicant's sex and difficulty of job on evaluations of candidates for managerial positions".

Freedman, S.M.,&Phillips, J.S. 1988. "The changing nature of researh on women at work".

Freeman, S.J.M..1990. "Managing lives: Corporate women and social change"

Cotidianul, articolul:"Inflatia de femei manager" din 2 octombrie 2004

Lefter, Constantin ''Cercetari de marketing.Teorie si practica.'' Editura Lux Libris 1998







Rosen,B., & Jerdee, T.H.1974. "Effects of applicant's sex and difficulty of job on evaluations of candidates for managerial positions".

Freedman, S.M.,&Phillips, J.S. 1988. "The changing nature of researh on women at work".

Freeman, S.J.M..1990. "Managing lives: Corporate women and social change" Amherst:University of Massachusetts Press

Freeman, S.J.M..1990. "Managing lives: Corporate women and social change" Amherst:University of Massachusetts Press

Larwood, L., &Gattiker, U.E.1987. A comparison of the career paths used by successful women and men.

Solomon, E.E., Bishop, R.C.,&Bresser. R.K.1986. Organizationmoderators of gender differences in career development. Journal of Vocational Behavior

Stewart,L.P.,&Gudykunst, W.B.1992. Differential factors influencing the hierarchical level and numer of promotions of males and females within an organization. Academy of Managenent Journal.

Eberts, R., & Stone, J. 1985 Male-female differences in promotions

Cotidianul, articolul:"Inflatia de femei manager" din 2 octombrie 2004



''Barometru de gen'' realizat de Fundatia Soros Pentru O Societate Deschisa in august 2000

''Barometru de gen'' realizat de Fundatia Soros Pentru O Societate Deschisa in august 2000

Lefter Constantin, Cercetare de marketing.teroie si practica

Vezi anexa 1


Document Info


Accesari: 5415
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )