Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Riscul managementului

management


Riscul managementului





Scopul riscului managementului si al ALM-ului este sa optimizeze schimbul intre risc si recompensa si sa planifice si sa sponsorizeze in concordanta dezvoltarea afacerii. Riscul managementului este de asemenea si un set de instrumente si tehnici si un proces care este cerut pentru a implementa strategia bancii. ALM-ul se concentreaza pe lichiditatea riscului si riscul ratei interesului la nivel global al bilantului. Poate fi considerat ca o parte a riscului managementului. Riscul managementului acopera alte riscuri ca de exemplul riscul creditului si riscul pietei. De asemenea include toate procesele manageriale si designul organizatiei, cerut pentru a implementa eficient setul de tehnici si modele care se ocupa cu masurare si control.

Prima sectiune accentueaza rolul si scopurile riscului managementului. A doua sectiune descrie procesul riscului managementului pe termen scut. A treia sectiune introduce VAR si CAR, doua concepte cheie pentru pentru riscul managementului cantitativ. In final, o simpla harta organizationala a varioaselor riscuri, cu unitatile de afaceri care le genereaza si care le controleaza, concluzioneaza capitolul.




3.1 Rolurile riscului mana 21321m123v gementului


Scopul primar al riscului managementului este sa masoare riscul cu scopul de a monitoriza si de a le controla. Aceasta capabilitate serveste mai multor functii importante. Ele includ:


implementarea strategiei

dezvoltarea avantajelor competitive

masurarea capitalului adecvat si al solventilor

ajutorul in luarea deciziilor

ajutorul pentru luarea deciziilor legate de pret

raportarea si controlarea riscului

managementul portofoliilor si ale tranzactiilor









Riscul managementului aprovizioneaza banca cu o privire mai buna despre viitor si cu abilitatea de a defini in mod corect politica afacerii. Riscul poate aparea "teoretic" in comparatie cu realitatiile mai practice ca si volumul afacerilor, venituri si taxe. Riscurile sunt rezultate posibile si nesigure. Din acest motiv, exista o tentatie puternica de a accentua scopurile imediate si actiunile in cheltuirea unor viitoare posibile rezultate.

Totusi, riscurile de astazi sunt realitatile de maine. Ignorarea lor insumeaza lasarea posibilelor pierderi in viitorul intunecat. Acest fapt ar putea fi acceptabil daca proiectii simple ale profitabilitatii ar fi fost posibile cu niste realitati. Asemenea proiectii ale volumului afacerilor si castigurilor sunt folositoare doar daca nu exista o prea mare incertitudine. Dar daca sunt bazate doar pe un singur scenariu dintr-un numar mare de altele care sunt echivalente, proiectia de baza nu inseamna mult. Cu incertitudine, problema este mai mult sa identifici toate posibilele derivatii de la un scenariu de baza decat sa redefinesti aceasta proiectie de baza. Accentuarea posibilelor rezultate intr-o singura proiectie ascunde riscul in spatele prezumptiei.

In cazul institutiilor financiare, incertitudinea este prea inalta pentru a fi inlocuita de un set de prezumptii. Castigurile sunt un rezultat al   miscarii constante ale ratelor de interes si ale altor parametrii de piata. Variatile castigurilor sunt cel putin la fel de importante ca nivelul proiectat de castiguri. Exista un schimb de accent, de la singura Proiectie "medie" la capturarea timpului posibilelor deviatii si rezultate.

Fara riscul managementului, nu ar exista nici o vizibilitate asupra posibilelor rezultate, si ale posibilelor fluctuatii ale profitabilitatii, nici un mod de a controla incertitudinea asupra unor castiguri acceptate. Importanta riscului managamentului se sprijina pe faptul ca, fara ea, implementarea strategiei va fi limitata la ghidari comerciale, fara nici o privire la impactul lor asupra schimbului risc-recompensa al bancii.



3.1.2 Avantajul competitiv


Un alt motiv fundamental pentru masurarea riscului este ca ei genereaza costuri viitoare care trebuie sa fie evaluate intr-un fel. Ignorarea riscurilor de astazi permite ignorarea viitoarelor pierderi, si renuntarea la luarea actiunilor corectoare astazi pentru a le evita maine. Astazi, viitoarele pierderi sunt doar o posibilitate, dar maine ele vor deveni realitate. Controlarea viitoarelor costuri, la fel ca si costurile curente, este o contributie la rezultatatul prezent si viitor. De aceea controlul riscului este un factor cheie de profitabilitate si avantaj competitiv.



Riscurile, ca si costurile, ar trebui incredintate clientilor daca competitia face acest lucru posibil. Din acest motiv, riscul managementului este strans legat de deciziile pentru pret. Cunoasterea riscurilor este un efort necesar in aflarea preturilor potrivite pentru clienti. Este de asemenea singurul instrument care permite diferentierea preturilor de-a lungul variabilelor riscuri. Daca asemenea diferente exista, sau daca nu sunt bazate pe risc, apar efecte adverse. Clientilor cu risc scazut li se vor da rate peste pret, si clientilor cu risc crescut li se vor da rate sub pret. Aceasta va descuraja clientii cu risc scazut si va sponsoriza clientii cu risc crescut. Daca preturile altor banci sunt in concordanta cu riscul, diferenta creste efectul advers al nepretuirii. Nepretuirea bancii nu doar atrage clientii cu risc crescut, dar concurenta ii descurajeaza. Nepretuirea bancii nu doar suprapretuieste clientii cu risc scazut, dar competitorii ii atrag cu rate mai mici.

Fara pretuirea riscului o banca nu anticipeaza costurile legate de preturile ei. De asemenea descurajeaza clientii cu risc scazut si strage clientii cu risc crescut. Si concurenta amplifica efectul "advers" al acestei absente a diferentierii pretului or care ar fi riscul pretului.


3.1.3 Risc si Datorie


Refenta la viitoarele "posibile" pierderi ridica imediat problema definirii viitoarelor pierderi, plus dezbaterea despre pierderile medii si pierderile neasteptate. Pierderile aproximative reprezinta un inteles statistic al castigurilor si pierderilor care sunt incerte astazi. Pierderile neasteptate sunt deviatia adversa de la medie. Acele deviatii se vor intampla neaparat cu o anumita frecventa. Problema este cum sa te descurci cu ele.


Scurtarea acestei analize este ca pierderile neasteptate nu "par" sa existe si nici o protectie nu este dezvoltata impotriva lor. Piederea aproximativa nu cuprinde deviatia de la medie. Ea doar sugereaza ca rezultatele fovorabile compenseaza conditiile adverse. Ramanand la aceasta ideea de incertitudine pur si simplu ignora faptul ca mediile nu exista. Pierderile deviaza de la medie. La primul dolar de deviatie adversa, managementul "riscului mediu" esueaza pentru ca nimic nu este facut sa acopere primul dolar pierdut peste medie. O asigurare impotriva pierderilor medii nu ofera protectie impotriva unor asemenea deviatii.



Care ar fi folosul unui adapost impotriva ploi medii? De cate ori ploaia devine mai mare decat media, adapostul va fi inundat!

Datoria depinde de rezultatele adverse , sau de "partea intunecata a riscului". Vor exista in totdeauna pierderi peste medie. Marea lor majoritate ar trebui sa fie absorbita de capital pentru a evita restantele. Bine inteles, nu toate posibilele pierderi pot fi acoperite. Adaposturile ar trebui sa ofere protectie impotriva furtunilor, dar nu impotriva "inundatiei secolului". La un punct minim, o protectie impotriva tuturor pierderilor aproximative, plus o deviatie comuna in jurul mediei, plus niste protectii de siguranta, trebuie sa fie obtinute. Concluzia este ca costul riscului este mai mare decat pierderile aproximative. De asemenea ar trebui sa includa costul protectiei aditionale impotriva deviatiilor de la medie.

Acest fapt ridica problema definirii unor pierderi maxime, cu o anumita probabilitate, si definirea nivelului adecvat al capitalului ca functie a pierderilor care trebuiesc absorbite. Pierderile sunt rezultatul tuturor riscurilor. Riscul datoriei este rezultatul final al riscurilor combinate cu capitalul disponibil, care stabileste pierderea maxima in spatele caruia se petrec problemele. Principiile pot fi definite dupa cum urmeaza:


Capitalul ar trebui sa acopere deviatile adverse ale pierderilor in aproape toate cazurile, pana la nivelul in care datoriile sunt judecate acceptabil de directori si actionari.

Toate pierderile neasteptate din spatele capitalului genereaza infrangerea bancii

Riscul datoriei este un rezultat compus al capitalului valabil si al riscului asumat.



3.1.4 Luarea deciziilor



Managementul riscului poate fi vazut ca un factor cheie al succesului daca este dezvoltat pana la stagiul in care are un impact asupra luarea deciziilor.

Managementul riscului include raportarea si protejarea riscului, odata ce deciziile au fost luate. Dar ar trebui sa fie mai mult decat atat si ar trebui sa influenteze procesul de luare a deciziilor inainte ca deciziile sa fie luate. Provocarea este ca captureze riscul in directia opusa procesului de decizionare, nu in sensul ei cand deciziile au fost luate si au facut ca riscul sa existe deja.






Figura 3.1 Riscul managementului global si datoria

Institutiile care isi controleaza riscul au abilitatea de a lua decizii informate. Merita un angajament riscul asumat? Care este impactul riscului asupra unitatii afacerilor? Sunt reinoirile asteptate in linie cu riscul? Cunoasterea riscului este incredientul de baza in luarea deciziilor. Altfel, orice decizie ar putea genera dezbateri nefolositoare. Riscul managementului faciliteaza acele decizii pentru ca pune o lumina asupra riscului.

Evident, tehnicile riscului managementului nu pot fi un substitut pentru procesul de luare a deciziilor. Pur si simplu nu este posibil sa capturezi si sa masori toate dimensiunile riscului. Desi riscurile sunt masurate, o decizie inca trebuie sa fie luata in oportunitate unei tranzactii, data fiind consistenta sa cu politica financiara si comerciala a bancii.


3.1.5 Riscurile pretuirii

Cunoasterea riscurilor permite bancii sa le pretuiasca. Fara cunoasterea riscurilor, cheltuielile nu sunt comparabile de la o tranzactie la alta, de la un client la altul, sau de-a lungul unitatiilor de afaceri. Plus, daca riscurile nu sunt pretuite, protectia impotriva viitoarelor costuri nu este platita de clienti. Acestea sunt costuri cu nici un venit potrivit.

Acesta este evident cazul riscului creditului. Media statistica a pierderilor este inclusa in cheltuielile atribuite clientilor. Dar asta nu e suficient. Costul actiunilor aditionale folosit ca protectie impotriva deviatiilor pierderilor de la medie ar trebui sa fie de asemenea incluse. Aceasta genereaza, la sfarsit, profitabilitate intre tinte, din cauza costului aditional al capitalului bazat pe risc.

Problema este similara pentru toate riscurile. Unele riscuri nu sunt masurate la nivelul tranzactiilor, si sunt in mod comun adaugate la nivelul portofoluilui, ca de exemplu portofoliul unitatiilor de afaceri, sau portofoliul consolidat al bancii. Acest fapt nu schimba problema de baza ca orice pierdere neasteptata, indiferent ca este evaluata la .



Document Info


Accesari: 2317
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )