Nr.1
1. a) .Obiectul contr: tb sa fie legal si moral, realizarea acestui fapt obtinandu-se printr-o descriere clara a ob contr care consta in bunuri ce urmeaza a fi transferate de catre exportator importatorului contra platii contraval.
1. a) Cantitatea: mf tb sa fie det sau determinabila din pdv cant. Pt aceasta tb precizate: unitatea de masura in care se expr cant; locul det cant livrate; modul de stab a cant; doc care atesta cant expediata. Pt mf fungibile cant nu se poate livra cu exactitate, motiv pt care se admite o an marja de toleranta, specificandu-se in contr oblig importatorului de a pl cant efectiv livrata. Locul de det a cand este, de regula, la sediul vz (locul de incarcare), aceasta fiind verif si la locul de dest daca contr prevede acest lucru. Aceasta op se numeste receptia cant a mf.
b) Determinarea calitatii prin descrierea mf: met cea mai fol atat pt mp cat si pt serv si utilaje. Descrierea tb sa cuprinda caract tehnice ale mf, iar pt echip si instalatii se vor specifica pram tehnici si calitativi, randamentul, cons specific, capac de prod, durata de fct.
c) Ambalarea mf: contr tb sa prevada in mod expres tipul de ambalaj care asigura integritatea mf si care permite manipularea si lotizarea prod. Daca acest lucu nu se prevede, exportatorul are oblig sa ef livrarea intr-un ambalaj usual de export ce are rolul de a proteja mf in timpul transp, evitand deteriorarile. In fc de tipul ambalajului pretul mf se poate neg in urm var: - pret ,,neto" (costul ambalajului nu este cuprins in prêt si nu exista pretentii pt pl sa); - pret ,,neto+ambalaj" (pretul ambalajului este mentionat separate si se pl ca atare); - pret ,,neto/bruto" (se pp ca pretul ambalajului se calc in pretul unitar al mf si se pl odata cu acesta).
2. a) CFR Hong Kong: imp roman - suporta costul si navlul pana la portul de dest convenit; imp suporta riscul
b) DDU Tg. Mures: exp suporta costurile si riscul fara a pl tv; imp roman
c) FOB
3. Etapele derularii sc com de credit: 1) Incheierea contr de vz-cump internat cu pl prin sc com de credit; 2) Import da ordin bc sale sa emita sc de credit prin care bc se angajeaza fata de exportator sa onoreze cambiile trase de acesta asupra sa.bc va ef pl din ct import sau dintr-un credit ac acestuia; 3) Bc import transmite sc direct export, autorizandu-l sa traga cambii asupra sa; 4) La primirea sc de credit export livreaza mf si obt doc nec incasarii pl; 5) Export transmite doc de livrare insotite de cambia la bc emitenta. La primirea acestora bc va ef pl imediata in cazul cambiilor la vedere sau va accepta cambiile prin semnatura in cazul cambiilor la termen,urmand ca acestea sa devina neg conf dr cambial; 6) Bc emitenta remite doc import pt ca acesta sa intre in posesia mf.
4. Taxele vamale specifice: sunt percepute de stat pe unitatea de masura fizica a mf si se stab sub forma unei sume absolute. Se aplica mai greoi decat taxele ad-valorem caci necesita un tariff vamal foarte detaliat.
|