VIITORUL CREATIVITATII
S-au produs si se produc schimbari profunde in societatea noastra, cu o rapiditate fara precedent in istoria umanitatii. Lumea stramosilor nostri se caracteriza printr-o evolutie lenta, cea de azi si cea care ne asteapta intr-un viitor apropiat se caracterizeaza printr-un sistem de interactiuni rapide.
Valorile traditionale, considerate drept calauza statornica timp de multe generatii, au disparut. Virtuti precum harnicia, sarguinta, perseverenta, rabdarea, laudate si admirate in trecut, raman in prezent exilate intr-un plan secund, pentru a face loc cutezantei, indraznelii, spiritului competitiv, "imparatiei " imaginii personale. Astazi, evenimentele se succed cu o asemenea rapiditate, incat ajung sa ne copleseasca.
Pe de alta parte, viata actuala se caracterizeaza printr-o suprainformatie, a carei prelucrare devine mai usoara datorita calculatoarelor, dar de fiecare data devine dificil de asimilat.
Activitatea umana in toate variantele sale se afla cuprinsa in acest context, iar hotararile care trebuie luate sunt din ce in ce mai complexe, ca o consecinta a incertitudinii in devenirea evenimentelor viitoare.
Problemele sociale, economice, financiare, pe care noua realitate le ridica, sunt variate si afecteaza aspcte foarte diverse cum ar fi: concentrarile urbane, sistemele ecologice,amplificarea activitatilor intreprinderilor, marimea produselor financiare pe care institutiile(bancare) le creeaza fara incetare, adaptarea opamenilor la constantele schimbari .
Cercetarea furnizeaza tehnici si metode din ce in ce mai puternice pentru depasirea noilor probleme care apar. Omul are nevoie sa poata realiza previziuni pentru un termen lung sau mai scurt, astfel incat deciziile sale sa aiba un fundament rational, desi, uneori, problemele immediate impiedica reflectia atenta despre cum va fi lumea in care se vor desfasura activitatile noastre viitoare. Si, fara indoiala, este de neconceput sa luam decizii pe termen scurt si mediu fara sa avem o idee clara de unde pormim si incotro ne indreptam.
In acest sens, s-a putut constatat ca tehnologia avanseaza cu atata rapiditate, incat este necesar sa se schimbe echipamentele industriale, procesele de productie si produsele, apeland si la o rapida adaptare, recalificarea personalului. Dincolo de acestea, se ajunge sa se dobandeasca o certa dominare a problemelor. Masinile, care dintotdeauna constituie cel mai bun sprijin al activitatii umane , executa sarcini din ce in ce mai variate, elinerand omul de muncile de rutina sau mai anevoioase. In ateliere, automatizarea a avansat ajungand pana la roboti, in administratie masinile de calcul au facut loc modernelor calculatoare.
Progresele care se produc si se vor produce in domeniul calculatoarelor si al robotilor industriali sunt enorme. Calculatoarele vor fi ajutorul de neinlocuit al oamenilor de actiune, deoarece puterea poate fi exercitata numai daca se sprijina pe informatie. Important va fi sa stim sa filtram si sa utilizam informatia care exista si care va fi din ce in ce mai abundenta .
Nu este de neconceput ca noile necesitati sa fie acoperite prin intermediul robotizarii, gratie careia se va dubla sau chiar tripla productivitatea. Sportul, arta, cultura, in general activitatile de timp liber sunt si vor fi indispensabile pentru omul care simte nevoia sa rada, sa se distreze, sa iubeasca.,pentru a-si mentine un spirit tanar si natural.
Faptul ca evenimentele se succed cu mare rapiditate va da nastere la importante schimbari sociale, intre care se vor distinge preferintele consumatorilor. Acest fenomen, care se petrece deja in aceste momente va aparea din ce in ce mai mare. Pe de alta parte, tehnicile care se utilizeaza in prezent pentru crearea de produse sau pentru prestarea de sevicii evolueaza rapid, uneori cu salturi importante. Aceasta face ca, uneori, echipamentele industriale, instalatiile, odata ce au fost achizitionate sa devina deja perimate, depasite din punct de vedere moral. Intr-o perspectiva mai generalp, obiceiurile familiale, deprinderile sociale,de convenienta, insusi vocabularul se schimba cu o asemenea rapiditate incat adesea auzim cuvinte pe care nu le stim sa le traducem in limbajul traditional. Traim intr-o lume in plina miscare si suntem pusi in fata incertitudinilor de tot felul .
Pentru a face fata acestor schimbari, intreprinderile, de asemenea, isi modifica structurile productive ti incearca sa ofere noi produse si noi servicii, uneori ca nariante ale celor deja existente, iar alteori complet noi. Diversificarea este, de asemenea, una dintre constantele timpului nostru. Efortul care este necesar sa fie realizat pentru adaptarea continua la noile situatii este important si indispensabil, daca se doreste supravietuirea.
Personalul executiv trebuie sa fie pregatit daca nu doreste sa ramana marginalizat de noile situatii si daca vrea sa mentina o buna gestionare a intreprinderii. Aceasta pregatire presupune si o formatie personala flexibila si adaptabila, dar si o modernizare a structurilor de productie. Este absolut necesar sa se puna la punct si sa se mentina o rezerva de noi produse si /sau de noi servicii.
Personalul executiv are nevoie de noi idei. In orice intreprindere moderna care doreste sa fie competitiva trebuie sa existe o "banca de idei ",daca urmarim in viitor dobandirea unei suficiente solvabilitati si rentabilitati. Cand vorbim de " banca de idei", ne referim la existenta unei rezerve de produse posibile, servicii posibile, procese posibile, care sunt susceptibile de utilizat in momentul in care societatea le solicita, evitand astfel perioada de timp necesara pentru a le crea, fabrica si distribui, atunci cand produsele, serviciile oferite nu mai au operativitatea dorita; ne referim, de asemenea, la prevederea unor procese de fabricatie adecvate, cand cele existente devin perimate.
|