CONJUNCTURA PIETEI
Mediul economic-social al intreprinderii se prezinta intr-o anumita stare de echilibru. Evolutia sa se realizeaza prin trecerea succesiva de la o stare de echilibru la alta. Modificarile survin numai structural. 454d315e Surprinderea modificarilor mediului si modului in care ele se reflecta asupra activitatii de piata a intreprinderii se realizeaza prin evaluarea conjuncturii pietei.
Continutul conjuncturii pietei
Daca analizam secvential pe zone geografice si perioade de timp, piata apare sub forma unor fluctuatii continue ale cererii si ofertei. Fluctuatiile inregistrate in cerere si oferta intr-o anumita perioada de timp precum si tendintele de ansamblu exprimate de raportul dintre ele si efectele pe care le genereaza formeaza conjuntura pietei.
Starile conjuncturii economice sunt exprimate in mod diferit de agentul mediului economico-social, ceea ce face ca in particular, in cadrul propriilor piete, fiecare societate comerciala se inscrie intr-o anumita conjunctura specifica. De asemenea conjunctura trebuie cercetata prin luare in considerare a multitudinii de fenomene care exprima o viziune de ansamblu unitara asupra pietei. Se cer examinate concomitent urmatoarele: productia, investitiile, forta de munca, salariile, consumul, pretul, moneda, comertul, balanta comerciala. Urmarea atenta a raportului dintre aceste componente identifica si anticiparea modificarilor ce pot interveni reprezentand obiectivul central al studiilor de conjunctura.
Conjunctura reprezinta, in ultima instanta, piata la un moment dat sau, altfel spus, conjunctura reprezinta expresia diferitelor forme pe care le ia piata in evolutia sa sub actiunea diferitelor componente ale mediului. Se mai poate spune ca starea economica privita intr-o anumita perioada in ansamblu ca efect al interactiunii dintre elementele constitutive formeaza conjunctura economica.
Factorii care determina conjunctura pietei
Evolutia conjuncturii intr-o anumita perioada de timp e efectul actiunii conjugate a factorilor ce influenteaza piata. Deosebit de utila in analiza conjuncturii se dovedeste gruparea factorilor pietei in functie de intensitatea si actiunea lor in timp. Dupa acest criteriu se deosebesc urmatoarele categorii de factori:
de durata
de actiune ciclica
factori sezonieri
intamplator
Factorii de durata- actiune pe termen lung si foarte lung determinand evolutia de ansamblu a pietei, respectiv rezulta o tendinta, de aceea se mai numesc si factori de tendinta.
Factori de actiune ciclica- apar la intervale neregulate de timp si sunt consecinta modului de evolutie a modului de economiei. Aceste intervale apar datorita ciclului economic: invoire, avant, depresiune ciclica, criza.
Factori sezonieri - determina o oscilatie periodica de obicei anuale ale cererii si ofertei modificand corespunzator conjunctura pietei. Ei se manifesta cu intensitati diferite de la o perioada la alta a fiecarui sezon ceea ce face ca si starile conjuncturii sa fie diferite.
Factori intamplatori - determina abaterea temporala a pietei de la tendinta. Ei apar imprevizibil si modifica starea conjuncturii, ex: seceta, inundatii, greve, lovituri de stat.
|