Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Evolutia marketingului

Marketing


Evolutia marketingului

Marketingul nu a avut din totdeauna un rol central în cadrul unei afaceri. La începutul societatii industrializate, firmele erau concentrate pe ceea ce produceau si ofereau pe piat& 525v2111f #259;, dorintele oamenilor erau legate de nevoile de baza si relativ omogene, fiind limitate de veniturile mici. Pe masura ce a aparut productia de masa costurile de productie au scazut si veniturile muncitorilor au crescut, cererea a crescut atât sub aspect cantitativ cât si sub aspectul varietatii produselor oferite. Competitia a crescut în timp pe masura ce oferta a depasit cererea. Pe masura ce veniturile consumatorilor au crescut, pietele au început sa se segmenteze. Noi piete apar, iar consumatorii încep sa ceara servicii, educatie, transporturi, si alte lucruri ce apartin unei societati înfloritoare.



Daca privim catre începutul acestui secol în istoria SUA, putem observa trei perioade în ceea ce priveste orientarea în afaceri, fiecare perioada fiind caracteristica unei anumite etape în dezvoltarea economica si sociala. În prezent suntem în a patra perioada - orientarea catre piata combinata cu orientarea sociala. Alte tari dezvoltate au trecut prin aceleasi perioade, de obicei fiind devansate de SUA cu câtiva ani.

Orientarea spre productie. Aceasta orientare a fost caracteristica firmelor pâna în 1920. În aceasta perioada oferta era constituita exclusiv pe baza perceptiilor producatorului cu privire la ceea ce doreste consumatorul. Deciziile legate de produs erau luate exclusiv pe baza perceptiilor producatorului. Atentia managementului era îndreptata în special catre îmbunatatirea metodelor de productie, cresterea profitului si micsorarea costurilor.

Orientarea spre vânzari. Aceasta orientare a acoperit perioada dintre anii 1920-1950. Ea s-a caracterizat prin cresterea veniturilor, aparitia cererii pentru produse diferentiate, cresterea competitiei, expansiunea canalelor de distributie. Desi deciziile legate de productie au fost în continuare dominante de ceea ce doreau departamentele de productie, rolul vânzarilor devine din ce în ce mai important. Cum departamentul de productie era capabil sa produca cantitati din ce în ce mai mari ca urmare a tehnicilor de productie în masa, companiile si-au îndreptat atentia catre capacitatea fortei de vânzare de a actiona în mod creativ pentru a vinde cantitatile respective.

Orientarea spre piata. Acopera perioada dintre anii 1950-1970 si s-a caracterizat prin cresterea flexibilitatii întreprinderii de a întelege si reactiona la schimbarile din cadrul pietei. Cresterea semnificativa a veniturilor consumatorilor în aceasta perioada a condus la formarea cererii pentru noi produse si servicii. Cresterea numarului de automobile a condus la cresterea mobilitatii fortei de munca si a încurajat dezvoltarea suburbiilor, aparitia de centre comerciale, au aparut modificari în metodele de distributie. Pietele au devenit mai segmentate si mai complexe. Ciclul de viata al produsului s-a scurtat. În aceste conditii, oamenii din productie nu mai aveau atâta putere de decizie cu privire la ce se va produce. Metodele folosite de oamenii din vânzari nu mai erau suficiente pentru a rezolva problemele create atunci când produsele nu corespundeau cererii exprimate pe piata. Pentru a se ajunge la un echilibru între cererea exprimata pe piata si oferta, în cadrul companiilor au început sa se delege responsabilitati din ce în ce mai mari departamentului de marketing. Marketingul a preluat rolul de a analiza pietele, de a interpreta nevoile, dorintele si preferintele consumatorilor pentru departamentele de productie, cercetate-dezvoltare si proiectare. Rolul traditional al marketingului - promovarea produselor si gestionarea canalelor de distributie - este completat cu noi roluri sofisticate. Rolul marketingului în stabilirea pretului creste. si în final, departamentul de marketing a devenit punctul central în corelarea strategiei corporative cu modificarile pietei. În aceasta perioada se dezvolta conceptul de marketing. General Electric a dat consistenta conceptului de marketing când în anii '50, presedintele acestei companii a anuntat ca GE se va organiza în jurul consumatorului. Conceptul de marketing nu însemna doar o filozofie proiectata în scopuri publicitare. Conceptul de marketing s-a dezvoltat ca o filozofie de afaceri ce a pornit de la principiul ca cel mai bun mod de a avea profit este de a servi mai bine clientul.

Orientarea sociala. Atunci când managerii au adoptat conceptul de marketing, acestia nu au putut sa prevada problemele legate de mediu sau modificarile ce urmau sa apara în valorile sociale, ceea ce a condus la aparitia unor întrebari legate de filozofia conceptului de marketing. În conditiile poluarii tot mai mari, a resurselor epuizabile si a imposibilitatii sistemului politic de a elimina saracia, oamenii se întreaba daca ceea ce este bun pentru consumatorul individual este bun si pentru societate în ansamblu ei. Prin intermediul politicilor guvernamentale se încearca limitarea preocuparii pentru consumatorul individual în favoarea societatii ca întreg.


Document Info


Accesari: 9878
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )