Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Functiile marketingului

Marketing


Functiile marketingului

Daca īn ceea ce priveste definirea marketingului exista īnca o serie de pareri, īn ceea ce priveste functiile (Functia desemneaza o grupare de activitati determinate pe baza unui anumuit criteriu esential, care ofera posibilitatea īntelegerii teoretice a marketingului), pe care acesta le īndeplineste, remarcam un consens concretizat īn sistematizarea celor patru functii :



1-     de investigare a pietii si a necesitatilor de consum

2-     de racordare a activitatii agentului economic la dinamica 343f519d mediului ambiant

3-     de satisfacerea īn conditii superioare a necesitatilor de consum

4-     de maximizare a eficientei economice (vezi C.Florescu coord. Op.cit. p.26-28)

Doua din aceste functii sunt considerate fundamentale, deoarece definesc pur si simplu marketingul : este vorba de finctia de investigare a mediului economico-social al agentului economic, ca si de functia de racordare a activitatii acestuia la dinamica mediului īn general, a pietii īn special. Celelalte doua functii sunt considerate ca derivate din primele, desi ele reflecta scopul final al īntregii activitati a oricarui agent economic.

1.3.1. Functia de investigare a pietii 

Investigarea pietii si a necesitatīlor de consum, a mediului economico-social īn general, constituie functia premisa, prin a carei exercitare se urmareste obtinerea informatiilor cu privire la pietele efective si potentiale, la ansamblul necesitatilor de consum solvabile si insolvabile, dar si la comportamentul consumatorului.

Se apreciaza ca este functia de baza, deoarece marketingul este de neconceput fara investigarea pietii si a nevoilor, cu atāt mai mult cu cāt acesta este un domeniu īn care factorii inconfortabili, ca nevoile si fanteziile cumparatorului, īsi pun serios amprenta.

Daca avem īn vedere dinamismul fara precedent īn epoca noastra al mediului economico-social īn care-si desfasoara activitatea agentul economic, este limpede ca aceasta functie nu este conjuncturala, ci ea trebuie sa aiba un caracter continuu, urmānd sa alimenteze permanent sistemul informational cu date noi, pertinente, esentiale si obtinute direct de la sursa prin cercetarea de teren, dar si cu aportul surselor derivate.

Evident, este functia care le precede pe celelalte si care are caracter determinant, toate celelalte bazāndu-se pe datele puse la dispozitie prin investigarea tuturor componentelor mediului ambiant al agentului economic.

1.3.2. Functia de racordare la mediu

Racordarea activitatii agentului economic la dinamica 343f519d mrdiului este considerata functia mijloc, prin care se asigura īnfaptuirea obiectivelor strategice ale acestuia, deoarece prin cresterea capacitatii de antrenare a tuturor resurselor de care dispune īn fiecare moment (resurse materiale, financiare si umane) se asigura adaptarea operativa a activitatii desfasurate la cerintele pietii, ale consumatorului.

Conectarea dinamica a agentului economic la mediul economico-social constituie īn cele mai multe cazuri cheia succesului īn afaceri. Pe baza cunoasterii componentelor si a factorilor exogeni si endogeni care influenteaza mediul ambiant, agentul economic adoptānd un comportament activ, creativ fata de dinamica lui continua, poate sa-si stabileasca strategiile prin care sa beneficieze de influenta pozitiva a mediului, sa ia masuri de contracarare a influentelor negative si chiar sa intervina pentru modificarea incidentelor lui.

1.3.3. Functia de satisfacere a necesitatilor

Satisfacerea īn conditii superioare a necesitatilor de consum si utilizare reprezinta ratiunea de a fi a societatii umane si, evident, existenta agentului economic este determinata de nevoia manifestata īn societate, la un moment dat, de realizare a unor bunuri si servicii. De aceea este considerata functia obiectiv sau scop prin care se vizeaza producerea si oferirea, numai a acelor produse si servicii necesare consumului productiv si personal, realizāndu-se astfel corelarea dintre nevoile membrilor societatii si a resurselor de care aceasta dispune la un moment dat, īnfaptuindu-se astfel recunoasterea sociala a activitatii agentului economic.

Aceasta functie se concretizeaza īn politica adoptata de agentul economic īn domeniul produsului, pretului, distributiei si promovarii pe piata, a activitatii desfasurate prin mixul de marketing. Īn mod concret se īnfaptuieste prin masurile specifice care vizeaza oferirea acelor bunuri si servicii necesare consumatorului, distribuirea lor īn conditii optime, asigurarea unei largi posibilitati de alegere, informarea consumatorului asupra modalitatilor de utilizare a produselor si serviciilor, educarea consumatorului si orientarea cererii corespunzator intereselor agentului economic si ale societatii īn ansamblu.

Se exprima astfel, prin aceasta functie, finalitatea sociala a activitatii agentului economic si de aceea este denumita functie obiectiv secundar, care īn fapt constituie mijlocul de īnfaptuire a functiei obiectiv fundamental, ce se concretizeaza īn obtinerea unui profit cāt mai mare prin satisfacerea nevoilor de consum.

1.3.4. Functia de maximizare a eficientei economice

Maximizarea eficientei economice prin optimizarea profitului este de fapt functia obiectiv fundamental, deoarece scopul final al activitatii economice a oricarui agent economic este obtinerea de profit, care-i asigura existenta si dezvoltarea.Infaptuirea ei presupune, alocarea rationala a resurselor productive rare cu īntrebuintari alternative, optimizarea structurilor de productie, dar si a īntregului flux al procesului economic.

De mentionat, ca prin maximizarea eficientei nu trebuie sa īntelegem maximizarea profitului cu orice risc, ci optimizarea lui, care sa tina seama de faptul ca, pe termen lung, maximizarea profitului poate avea consecinte dezastruoase, care sa deterioreze imaginea agentului economic.

Toate aceste patru functii ale marketingului se reflecta īn activitatea practica de marketing a tuturor agentilor economici,indiferent de domeniul īn care ei activeaza, ele constituind un tot organic care exprima esenta marketingului ca sistem, scopul si mijloacele de īnfaptuire īn cadrul activitatii concrete īn care se integreaza.

In unele lucrari de specialitate īntīlnim enumerate si alte functii, deoarece autorii respectivi (Rom Markin - Marketing: Second Edition, John  Wiley& Son,New York l982 p.2) considera drept functii o serie de activitati de marketing, cum ar fi: transportul, depozitarea, vīnzarea, desi acestea nu se pot nici macar identifica la toti agentii economici si nici la toate nivelurile.

            Alti autori ( E.Kelley - Marketing: stratčgie et fonction, Dunod, Paris 1968 p.15-31) identifica functii la nivel micro si macroeconomic, iar altii confunda functiile marketingului cu functiunile īntrepriderii delimitate īnca de H. Fayol  īn lucrarea publicata īn l916 ( H. Fayol - Administration industrialle et gčnčrale, Dunod, Paris,1964 ).

In realitate, functiile marketingului se materializeaza īn amplul proces al adoptarii deciziilor prin care se fundamenteaza eficienta activitatii economice a agentului economic. In adoptarea deciziilor pentru un manager studiile de marketing au aceeasi functionalitate pe care o au rapoartele serviciului de informatii pentru un general de armata.

Prin functiile sale, prin natura activitatii desfasurate, a metodelor si tehnicilor urilizate, marketingul ocupa īn societatea moderna un rol deosebit de important, sintetizat de renumitul specialist francez Guy Serraf astfel "intreprinderile bogate nu fac marketing pentru ca au bani, ci au bani pentru ca fac marketing".

Marketingul constituie īn prezent, ca si īn viitor una din caile viabile prin care se pot evalua mai bine cerintele de consum interne si externe, un instrument prin care se pot mobiliza cu maxima eficienta resursele, īn scopul satisfacerii cāt mai depline a necesitatilor indivizilor, colectivitatilor si societatii īn ansamblu, este o solutie moderna, judicioasa de cunoastere si preīntāmpinare a riscului sub diversele lui forme, de investitie, productie, desfacere, este un factor propulsor si o garantie īn desfasurarea unei activitati performante.

Aportul marketingului la obtinerea celor mai bune rezultate īn activitatea economico-sociala, ca si "īn descifrarea sensului schimbarii īn mediul economic, īl desemneaza ca o activitate de stat major, esentiala īn stabilirea strategiei īntreprinderii" (I. Georgescu, īn lucrarea "Management si marketing īn regii autonome, societati comerciale si firme particulare" vol. I-II, supliment la revista "Tribuna economica" 1991 p.176).


Document Info


Accesari: 78493
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )