Reputatia întreprinderii
Rezultatele activitatii oricarei întreprinderi se refelecta în pozitia pe care aceasta o are pe piata, în amploarea relatiilor pe care le are pe piata cu alte întreprinderi si cu clien 838q1614i 355;ii, în rolul pe care îl joaca în lupta de concurenta etc. Toate aceste aspecte se regasesc sintetizate în ceea ce în general denumim reputatia întreprinderii. Prin reputatia întreprinderii întelegem parerea publica favorabila sau nefavorabila, felul în care este cunoscuta sau apreciata, ceea ce se crede în general si adesea se si spune despre natura si caracterul acesteia, faima pe care o are.
Reputatia nu trebuie confundata cu imaginea, care este o chestiune artificiala, o imitatie considerata reala. Imaginea întreprinderii este un instrument de marketing ce se utilizeaza pentru obtinerea unei reputatii "solide "
Orice întreprindere este preocupata de impunerea unei bune reputatii deoarece ea sporeste atractia oamenilor pentru produsele acesteia, dorinta de a cumpara actiunile acestei firme, de a i se alatura si de a nu o parasi, de a-i asculta argumentele, încrezându-se în ele, si de a actiona conform mesajelor primite de la aceasta (R. Worcester-"The Importance of Reasearch", Public Relation oct. 1991.
O buna reputatie nu apare din întamplare, de la sine. Ea se dobândeste, se construieste prin activitatea profesionistilor mai ales în domeniul relatiilor publice, este o sarcina esentiala a directorului de marketing.
Specialistul englez Norman Stone considera ca pentru a avea sanse de a dobândi o reputatie favorabila cât mai buna, profesionistii întreprinderii trebuie sa caute raspunsuri adecvate la urmatoarele opt întrebari ("Cum se construieste o buna reputatie " în vol. N.Hart- Op. cit., pag. 126-137):
● Ce fel de reputatie considera firma ca are ?
● Ce fel de reputatie are, în realitate, firma ?
● Ce fel de reputatie doreste firma sa aiba ?
● Sunt politicile si activitatile firmei compatibile cu reputatia pe care aceasta si-o doreste ?
● Ce fel de metode si resurse ne sunt necesare pentu a elimina discrepantele ?
● Cum ne putem da seama de modul în care se desfasoara lucrurile?
● si daca nu merge bine ?
● Ce ne mai ramâne de facut acum ?
Raspunsul la aceste opt întrebari ne ofera posibilitatea:
1. sa cunoastem perceptia întreprinderii despre sine, care poate fi adevarata sau falsa, aceasta constituind premiza activitatii firmei de creare a reputatiei;
2. sa efectuam un studiu asupra reputatiei;
3. sa stabilim obiectivele pentu a cladi reputatia ;
4. sa evaluam discrepantele dintre reputatia reala si cea dorita, sa descoperim cauzele ce vor sta la baza actiunilor ce vor fi întreprinse în viitor;
5. sa ne preocupam de armonizarea perceptiei cu realitatea ;
6. sa comparam rezultatele cu obiectivele ;
7. sa tragem concluzii corecte si realiste ;
8. sa obtinem un feedback la nivel strategic si tactic ce asigura evolutia pozitiva a reputatiei.
Concluzia, ce consideram ca se impune, este aceea, ca trebuie sa fie o preocupare permanenta a echipei manageriale de mentinere a reputatiei bune si de a crea una mai buna printr-un progam concret, cu obiective clare, corecte, pentu înfaptuirea carora se depune efort continuu, program care trebuie testat si perfectionat în functie de pozitia pe care o are întreprinderea în mediul de afaceri, aflat în continua schimbare.
|