SATISFACTIA CLIENTULUI
Garantia succesului în afaceri se întemeiaza pe satisfactia clientului. Produsul sau serviciul care nu aduce satisfactia asteptata nu va fi cumparat a doua oara. (Cu alte cu 13213g624n vinte clientul poate fi pacalit de o singura data. Principalele elemente care concura la obtinerea satisfactiei consumatorului sunt, se pare, calitatea si pretul.)
Pentru a sprijini aceasta idee cu argumente reale iata moto-ul de calitate din cadrul companiei Siemens:
"Calitatea exista când cumparatorii se întorc la noi, iar produsele nu."
Companiile trebuie sa creasca daca vor sa atraga talente, sa creeze posibilitati de avansare, sa-si satisfaca colaboratorii si sa intre în competitie cu mai multa eficienta. Wayne Calloway, fost director PepsiCo: "Cresterea este oxigen pur".
Ea creeaza o corporatie entuziasta, vitala, unde oamenii vad oportunitati reale. Oamenii unei asemenea companii risca mai mul, muncesc mai mult si mai inteligent.
Astfel cresterea este cea mai importanta motivatie financiara, este o parte esentiala a culturii noastre.
În acelasi timp cresterea în sine nu trebuie sa devina obiectiv. Obiectivul companiei trebuie sa fie "cresterea profitabila". În mult prea multe companii, managerii sunt îndemnati sa creasca vânzarile si profiturile mai repede decât cele medii înregistrate în domeniul respectiv. Rezultatul este ca acesti (oameni) manageri vor urmari fiecare piata si client posibile, ceea ce va tinde sa le estompeze pietele tinta si sa le dilueze resursele.
Responsabilitatea cea mai mare pentru atingerea unor cresteri profitabile ale venitului revine marketingului.
Marketingul trebuie sa identifice venitul companiei. Marketingul trebuie sa identifice, sa evalueze si sa selecteze oportunitatile de piata si sa puna pe hârtie strategiile de marketing pentru obtinerea unei pozitii de vârf, daca nu dominante pe piata tinta.
|