Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




ACUPUNCTURA

medicina


ACUPUNCTURA

Dr. VASILE IACOB



"Lucrand cot la cot cu marii maestri chinezi, mi-am imbogatit cunostintele"

"Vom ajunge in situatia cand bolile se vor trata mai intai prin acupunctura"

         D-l dr. Vasile Iacob este un personaj de poveste. Un om simpatic, volubil, deosebit de inteligent, indragostit la nebunie de muzica clasica si de literatura, avand o biblioteca ce rivalizeaza cu una judeteana si o colectie de casete video si CD-uri impresionanta, pe care sunt imprimate cele mai frumoase spectacole de opera, in interpretarea marilor voci ale lumii. Celebritatea sa in domeniul acupuncturii este veche. Cunoscut publicului prin intermediul revistei "Flacara" si promovat de Adrian Paunescu in anii '80, doctorul Vasile Iacob si-a luat in serios pasiunea, punand-o inaintea profesiei pentru care s-a pregatit: medic primar de medicina generala - adulti. Timp de 20 de ani, a facut numeroase specializari in domeniu si a p 22522y242w racticat acupunctura sub oprobriul propriilor colegi, convins fiind de rezultatele acestei metode terapeutice. L-am vizitat la Sibiu, l-am indragit spontan si - cum era si normal - l-am intrebat: "De ce ati ales acupunctura ca metoda terapeutica?".
         - Pentru ca mi-am dat seama ca nu pot sa rezolv majoritatea afectiunilor prin tratamentele clasice, intrucat explozia produselor farmaceutice aduce in circuitul medical o serie de medicamente ale caror efecte secundare si reactii adverse sunt atat de numeroase, incat depasesc indicatiile pentru care au fost realizate. Facand aceste tratamente si luand in consideratie toate aceste efecte secundare, care de multe ori generau pacientilor inca doua-trei boli, am constientizat  ineficienta lor, astfel incat m-am orientat spre alte metode terapeutice. Acupunctura are marele avantaj ca nu produce efecte secundare, echilibreaza organismul si este una dintre cele mai naturale forme de tratament alaturi de homeopatie, masaj si fitoterapie. Un bun acupunctor isi ia trusa de acupunctura cu el si poate merge in varf de munte ca sa vindece.
         Tratamentele naturiste reinvie acum; ele nu mai sunt considerate "leacuri babesti". Iata, in epoca zborurilor cosmice si a exploziei informationale - progrese care vin sa ateste mileniul trei - ne intoarcem la o serie de tratamente folosite de foarte multa vreme si a caror eficienta devine din ce in ce mai evidenta mai ales pentru acei care au fost sau continua sa fie adversarii metodelor naturale de tratament. Trebuie subliniat faptul ca aceasta metoda terapeutica are proba timpului: 5000 de ani de experienta graiesc despre ea. In 5000 de ani, cate medicamente nu s-au schimbat? Care sunt medicamentele cu cea mai mare longevitate? Aspirina, digitalina... Le poti numara pe degete... Restul s-au dus. Apar mereu altele, se vor duce si ele. Acupunctura ramane, insa. Din pacate, acupunctura se aplica dupa ce bolnavul a terminat toate celelalte forme de tratament. Insa eu vad viitorul acupuncturii foarte frumos. Cred ca vom ajunge in situatia in care vom trata bolile mai intai prin acupunctura si, daca nu se obtin rezultatele scontate, numai atunci se va apela la medicina moderna. Vedeti ca medicina naturista prinde tot mai mult in randul populatiei. Nu numai in randul bolnavilor, ci si in cel al medicilor. Pentru ca bolnavii impun metodele terapeutice. Va trebui ca ministrii Educatiei Nationale si Sanatatii sa se lumineze si sa introduca in studiul obligatoriu la facultatile de medicina toate aceste metode terapeutice care si-au dovedit eficacitatea: acupunctura, homeopatia si fitoterapia. Noua generatie de medici trebuie sa cunoasca aceste metode. Ele nu mai pot fi ignorate. Daca pana acum s-a permis acest "lux", de-acum incolo vremea impune ca aceste metode, inca hulite de unii, sa devina metode de baza in terapeutica medicala.
         - Unde ati invatat acupunctura?
         - Aici, in tara, dar am facut si numeroase specializari cu medici acupuncturisti chinezi, de la care am invatat foarte multe lucruri. In 1984 am fost trimis prin Ministerul Sanatatii in China, unde am dobandit o foarte valoroasa experienta. Timp de o luna de zile am lucrat in peste 20 de spitale, clinici si farmacii traditionale chinezesti si am avut ocazia sa descifrez unele "taine" ce cu greu pot fi prinse din tratatele de acupunctura, fiindca in China sunt medici care lucreaza de multa vreme in domeniu si de la care un european are foarte multe de invatat. Practicand acupunctura cot la cot cu marii maestri chinezi, mi-am sistematizat si mi-am imbogatit cunostintele in acest domeniu cu unele tehnici pe care nu aveam de unde sa le invat din tara. Din pacate, in Romania, nici la ora actuala nu exista specialisti sau lucrarile de baza ale medicinii traditionale chineze, din care sa te poti informa.

"Acupunctura nu trateaza boli, ci bolnavi"

         - Practicati acupunctura de peste 20 de ani. In ce afectiuni ati observat cele mai bune rezultate?
         - Lista afectiunilor rezolvate prin acupunctura e lunga. As putea aminti aici hipoacuziile, surditatile (de perceptie, de transmisie si mixte), acufenele, vertijurile, arterita obliteranta (chiar cu oscilometrie zero!), enurezis nocturn, nevroze, astm bronsic infecto-alergic, migrene, colon iritabil, coxartroza, gonartroza, spondiloze cervico-dorso-lombare, lombosciatica, reumatism cronic, hernie (in forme incipiente), ticuri, nevralgie de trigemen, nevralgie Arnold, sindrom MeniUre, anexite, sterilitate secundara, impotenta, pareze faciale, hemipareze si hemiplegii, blefarospasm, strabism, logonevroza (balbaiala) etc.
         - In ce consta tratamentul?
         - Tratamentul in sine consta in infigerea acelor de acupunctura in anumite puncte de pe suprafata organismului. Exista foarte multe astfel de puncte fixate pe meridianele de acupunctura (365, dupa numarul zilelor unui an), dar sunt si puncte extrameridiane, care au aceeasi eficienta in tratament. Cele mai importante puncte de acupunctura, folosite inca de acum 5000 de ani de medicii chinezi, numite "puncte antice", se gasesc la picioare (de la laba piciorului pana la genunchi) si la maini (de la nivelul palmei pana la cot). Medicul, pe baza principiilor chinezesti de reglare a energiei si a experientei personale, va ajunge sa determine cu exactitate punctele pentru afectiunea pe care o trateaza. Un punct de acupunctura bine abordat va da pacientului o anumita senzatie: amorteala, un flux energetic simtit ca un curent, o umflatura etc.
         - Faceti si diagnosticarea afectiunilor?
         - Ne bazam pe actele medicale ale pacientului, in primul rand. Dar facem si noi o examinare completa a bolnavului din punctul de vedere al acupuncturii, ca sa putem dirija tratamentul. Acupunctura se adreseaza intregului organism si se diferentiaza de la bolnav la bolnav. Dupa definitia medicinii traditionale chinezesti, acupunctura nu trateaza boli, ci bolnavi. Asta facem si noi, de fapt.
         - Cat dureaza un tratament?
         - De obicei, recomandam 10 sedinte pe serie. In cazurile mai grave, putem opta pentru 15 sedinte pe serie. In functie de situatia bolnavului, el revine peste doua saptamani sau peste o luna la urmatoarea serie de tratament, pana obtine rezultatul scontat.
         - Cum se impaca acupunctura cu tratamentele alopate?
         - In functie de situatia pe care o prezinta bolnavul. Recomand continuarea tratamentului alopat pentru sustinerea functiilor vitale  (afectiuni cardiovasculare, de exemplu). In rest, tratam prin acupunctura.
         - Acupunctura are eficienta in boli grave, precum cancerul sau leucemia?
         - Multi bolnavi au venit la mine la cabinet, intrebandu-ma daca-i pot vindeca de cancer. Din pacate, acupunctura nu trateaza astfel de boli. Dar, in cazul cancerului, se poate elimina durerea ce insoteste boala. Acupunctura are marele merit de a elimina durerile care nu cedeaza la alte tratamente. Cefaleele, hemicraniile, migrenele, durerile de cap se trateaza in cateva sedinte de acupunctura.

Un caz celebru

         - Din cate am auzit, dvs. ati initiat tratamentul hipoacuziei si al surditatii prin acupunctura. Totusi, cele mai spectaculoase cazuri - dupa spusele unui pacient al dvs. - a fost cel in care ati salvat picioarele unor oameni programati deja la spital pentru amputare.
         - Imi amintesc cu placere de aceste cazuri. Odata, a venit o familie din Targu-Mures la mine acasa. Barbatul fusese propus pentru amputarea ambelor picioare, din cauza unei arterite obliterante. Ei citisera despre mine in "Flacara" si erau hotarati sa incerce si aceasta metoda. Va spun sincer, cand am aflat despre ce este vorba, nu am avut curajul sa incep tratamentul datorita fazei avansate a bolii. Sotia lui s-a pus efectiv in genunchi si m-a implorat sa-l salvez pe acest om. Am avut mari emotii. Dupa prima serie de tratament mi-a telefonat sa-mi spuna ca picioarele i s-au dezumflat si ca se simte mult mai bine. A revenit la a doua serie, iar rezultatele au fost din ce in ce mai bune. La a patra serie a sosit la volan, conducand singur masina din Targu-Mures pana la Sibiu! A plecat complet vindecat. Doctorul sau curant, care il trata de 17 ani, il tot cauta la telefon sa-l anunte ca urma sa se prezinte la spital pentru amputare. Copilul lui i-a spus ca este la Sibiu, la tratament. "Ce tratament?", a intrebat el. "Acupunctura", a raspuns copilul. "Apa de ploaie" - a conchis medicul respectiv. Cand a terminat ultima serie, s-a dus la spital, la control. Cand l-a vazut medicul mergand, a ramas uimit. Mai tarziu, acest pacient m-a invitat la Targu-Mures, a organizat un banchet si a chemat si medicii de la spital, care de atunci si-au schimbat parerea despre acupunctura, multi dintre ei devenindu-mi chiar pacienti.

FLORENTIN POPA


         D-l dr. Iacob Vasile conduce Cabinetul de acupunctura si medicina traditionala chineza situat in Sibiu, Calea Cisnadiei, bl. 15, sc. B, ap. 23 si poate fi contactat pentru programari la tel. 069/23.37.68, seara.



Document Info


Accesari: 5502
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )