-Extern se poate pune tot din ceaiul de mai sus cataplasme sau comprese.
Tot din flori proaspete sau uscate se poate face tinctura. Pentru aceasta se vor pune 50 g de flori maruntite la 250 ml alcool alimentar de 70 . Se vor tine într-un recipient închis timp de 15 zile la temperatura camerei agitând des. Dupa 15 zile se strecoara si se va pune în recipiente mai mici la rece.
Se va face o cura cu aceasta tinctura, la 1 litru de apa, se vor pune doar 10 ml de tinctura. Se agita apoi se va folosi extern, la rani sau intern se va bea în loc de apa de baut.
Se mai poate lua intern câte o lingurita diluata în apa de 3 ori pe zi.
-Praf: se va face praf din planta uscata care se va macina cu râsnita de cafea. Se va lua un vârf de cutit, pâna la o lingurita de praf o data si se va lua de 3 ori. Se tine sub limba timp de 10 minute dupa care se înghite cu putina apa.
Retete combinate:
Boli de piept: se poate face ceai de albastrele împreuna cu: patlagina, nalba, lichen de islanda, brad. Una din ele sau mai multe pentru ca vor avea un efect mai puternic.
Boli intestinale: pe lânga ceaiul de albastrele se recomanda consumarea si a iaurtului, iar în cazul diareei se va face un ceai de albastrele cu frunze de afin.
Conjunctivite muco-purulente: se face o combinatie de coada soricelului cu albastrele, galbenele, isop, lichen. 2 lingurite din amestec se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se fac spalaturi sau se aplica comprese pe ochi.
Constipatie: se pot combina albastrelele cu aloe caz în care da rezultate absolut uimitoare. Se vor face pentru aceasta 2 ceaiuri, unul dimineata si unul seara. Se poate lua si tinctura cu aloe.
Eczeme zemuinde: praf de albastrele în combinatie cu praf de aloe 1\1 aplicat local. La aceste afectiuni cel mai bun rezultat se obtine daca se va spala local cu solutie din 10 ml tinctura de arnica la 1 litru de apa.
Eczeme pruriginoase: se va amesteca cu ceai si suc de lamâie la o cana de ceai de albastrele.
Galactagog: ceai de albastrele împreuna cu fenicul (macinat) 1\1, 2 lingurite din amestec la 500 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute, dupa care se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi.
Ihtioza: se amesteca ceai de albastrele cu faina de in 1\1 si se aplica local timp de 8-12 ore, dupa care se va spala si se unge local cu ulei de masline. La fel se va proceda în psoriazis si la uscaciunea tegumentelor. Este un tratament de durata, dar usor si da bune rezultate. Se pot adauga si comprese cu zer.
|