Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




APARATUL URINAR

medicina


APARATUL URINAR


Tot ceea ce asimileaza organismul uman în timpul metabolismului produce energie, iar ca rezultat se produc desee - produse care trebuiesc eliminate din organism. Pentru evacuarea acestor substante exista un sistem foarte complicat, care acumuleza substantele obtinute în timpul metabolismului si le elimina din organism sub forma de urina. Formarea urinei si evacuarea ei este un procedeu care implica un aparat special ce include doi rinichi si caile evacuatoare ale urinei: calicele, bazinele, uretrele si vezica urinara. Rinichii au forma unor boabe de fasole si sunt localizati de o parte si d 23423b120x e alta a coloanei lombare.



Fiecare rinichi este înconjurat de un strat celulo-adipos si este învelit de o capsula fibroasa inextensibila. Rinichii au o margine externa convexa si una interna concava, precum si doi poli: superior si inferior. Pe partea concava se afla hilul renal alcatuit din artera si vena renala, limfaticele, nervii si jonctiunea uretro-bazinetala. Rinichiul drept este situat ceva mai jos decât cel stâng. Loja renala este limitata în sus de diafragm, în spate de ultimile doua coaste, dedesubtul lor de muschii si aponevrozele lombare, iar în fata de viscerele abdominale. În partea de jos loja renala este deschisa. Localizarea rinichilor explica de ce durerile au loc în regiunea lombara, abdominala sau pelviana.

Unitatea anatomica si fiziologica a rinichiului este nefronul alcatuit din polul vascular si polul urinar. Numarul nefronilor este de aproximativ doua milioane. Glomerulul - primul element al nefronului este alcatuit dintr-un ghem de capilare care rezulta din ramificatiile unei arteriole aferente, provenita din artera renala. Capilarele se reunesc, apoi formeaza o arteriola eferenta, care se capilarizeaza din nou în jurul primei portiuni a tubului urinifer. Arteriola eferenta se prezinta sub forma unui canal lung de 50 mm cu urmatoarele segmente: capsula Bowman, tubul contort distal si tubii colectori. Capsula Bowman are forma unei cupe care înconjoara glomerulul si este alcatuita din doua foite. Împreuna cu glomerulul pe care îl contine, capsula Bowman poarta numele de corpusculul Malpighi.

Din tubii contorti distali, prin canalele colectoare si canalele comune care se deschid în papilele renale, trece urina formata în calice, si de aici în bazinet. Legatura bazinetelor cu vezica urinara - organ dotat cu o musculatura puternica - se efectueaza prin cele doua uretre. Traectul abdomino-pelvian al uretrelor explica posibilitatea compresiei acestora de catre fibroame, chisturi ovariene sau cancere recto-sigmoidiene. Uretra - canalul exterior al vezicii la femei are un traect foarte scurt în comparatie cu traectul barbatilor, care este lung si traverseaza prostata. Iata de ce cancerul de prostata provoaca dureri în întregul arbore urinar.

Rinichii formeaza în primul rând urina, prin care se elimina toxinele din organism. Formarea urinei se datoreaza unui mecanism complex de filtrare la nivelul de absorbtie si de secretie la nivelul tubilor. Prin filtrarea glomerulara se formeaza urina primitiva, care are compozitia plasmei, dar fara proteine, lipide si elemente figurate. Contine apa, glucoza, uree, acid uric si toti electrolitii sângelui. La nivelul tubilor, care absorb cea mai mare parte a filtratului glomerular se formeaza urina definitiva. La acest nivel se face o selectie: tubii reabsorb în totalitate, sau o mare parte din substantele utile si în cantitate mica substantele toxice.

Substantele utile sunt substante cu prag, care se elimina prin urina numai atunci când concentratia lor în sânge a depasit limita lor fiziologica. Substantele toxice sunt fara prag. Eliminarea lor se face imediat ce apar în sânge. Apa este reabsorbita în proportie de 99%, glucoza în intregime (conditia este ca în sânge sa existe mai putin de 1,60 g glucoza), iar sarurile în proportie de 98-99%. Substantele toxice se absorb în proportie mult mai mica (33% uree si 75 % acid uric).

În afara procesului de reabsorbtie rinichii au si proprietati secretorii, putând elimina si chiar secreta substante ca amoniacul, cu rol important de echilibru acido-bazic.

Procesul de formare a urinei include faza glomerulara, când se formeaza urina primitiva, si faza tubulara, în care, prin absorbtie si secretie se formeaza urina definitiva.

Urina definitiva este formata de catre tubii distali, prin procesul de concentrare sub influenta hormonului retrohipofizar. Urina formata permanent - diureza (1,5 - 2,5 ml/min) se depoziteaza în vezica urinara, iar atunci când se acumuleaza în cantitate de 250-300 ml se declanseaza mictiunea (golirea vezicii). Mictiunea este un act constient, iar deschiderea si închiderea sfincterului vezical are un caracter voluntar.

Un alt rol important al rinichilor este mentinerea echilibrului acido-bazic prin eliminarea de acizi si crutarea bazelor, mentinând un PH de 7,35. Rinichii asigura mentinerea constanta a presiunii osmotice reglând apa si diferiti electroliti. Secreta renina ce are functia de a mentine tensiunea arteriala constanta, elimina resturile de medicamente si ale altor substante toxice.

Astfel rinichii îndeplinesc trei functii de baza: epurarea sanguina, mentinerea echilibrului osmotic si mentinerea ehcilibrului acido-bazic. Dezechilibrul acestor functii provoaca aparitia sindromului de insuficienta renala, urmata de aparitia comei uremice.

Cel mai des întâlnite afectiuni ale tubului urinar sunt: tulburarile de mictiune, tulburarile în emisiunea urinii, piurita si hematuria, glomerulonefrite, pielonefrite, nefropatii acute si cronice, litiaza renala.



Document Info


Accesari: 4042
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )