Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Alaptare

medicina


Alaptare

18 idei pentru o alaptare fara probleme



Alaptarea constituie o cale minunata de a realiza o legatura între mama si co­pil, iar laptele matern este alimentul aproape perfect existent în natura. El nu numai ca are în compozitie toti nutrientii necesari dezvoltarii copilului, dar ajuta si la protejarea lui de infectii, într-atât de mult, încât medicii sustin acum ca pâna la vârsta de 6 luni copiii ar trebui hraniti doar cu lapte de sân.

Unele studii arata ca alaptarea diminueaza în mod semnificativ riscul de­ranjamentelor stomacale si al pneumoniei în primul an de viata al copilului, precum si riscul alergiilor, infectiilor urechii si al altor boli chiar dincolo de aceasta perioada.

La mai putin de l ora dup 242f58c 9; nastere, din punct de vedere fizic, un copil nas­cut la termen este capabil sa suga. Cu putin exercitiu si uneori cu un pic de ajutor, atât mama, cât si copilul pot deprinde stravechea arta a hranirii la sân.

Alaptarea devine usoara de îndata ce stii cum s-o faci, spune specialista în problemele alaptarii Iulie Stock. si adesea este mai usoara decât folosi­rea biberoanelor. De exemplu, când hraniti copilul mai des decât o faceti cu lapte pentru sugari, nu mai trebuie sa gasiti un anume tip de lapte si nici sa pregatiti biberoane. si chiar daca ati plecat de acasa fara trusa copilului, cel putin aveti laptele la îndemâna.

Iata ce va sfatuiesc specialistii pentru a realiza o alaptare fara probleme.

Daca simtiti s nul dureros si inflamat, daca aveti febra sau simptome asemnatoare celor de gripa, prezentati-va la medic. Se poate sa fie vorba de o mastita, adica o infectie a s nului.

De obicei, mastita este tratata cu antibiotice. Daca medicul vi le prescrie, urmati tratamentul complet, chiar daca simptomele au disparut, pentru a preveni infectiile recurente.

ntre timp, puteti grabi vindecarea de la sine cu repaus la pat, b nd mul­te lichide limpezi si alapt ndu-va bebelusul mai frecvent, spune Carolyn Rawlins, obstetriciana si specialista n problemele alaptarii. Nu opriti hrani-rea naturala a bebelusului. Laptele nu este infectat, iar daca opriti alaptarea n perioada c t aveti mastita, puteti sa faceti un abces al s nului.


Alaptare

puneti bazele aprovizionarii cu lapte matern. Pentru a-1 obisnui pe co­cii cu hranitul la sân si pentru a va asigura rezerva de lapte matern, încercati sa evitati biberonul fie si pentru a-i da bebelusului lapte matern stors din sân. Sfatul este valabil pentru primele 3^ saptamâni. De asemenea, nu-i dati be­belusului o suzeta înainte ca acesta sa-si fi creat un reflex puternic pentru supt.

Respectati-va trupul. "Nu este necesar ca o mama care alapteaza sa sufe­re durere de sâni în timpul suptului", spune Julie Stock. Daca aveti dureri, cereti ajutorul unei moase, unei asistente medicale sau unui consilier pe pro­bleme de alaptare.

Gura larg deschisa. Asigurati-va ca bebelusul are gura deschisa înainte de a-1 atinge de sân; el ar trebui sa se agate de mamelon astfel încât cel putin pe o raza de 2 cm areola sa se afle în gura lui.

Lasati bebelusul la acelasi sân atâta vreme cât el suge efectiv, ceea ce în­seamna sa înghita la fiecare sorbitura sau la doua sorbituri. Daca îl vedeti ca da semne sa adoarma, treziti-1, obligati-1 sa eructeze si schimbati-1 la sâ­nul celalalt. Lasati-1 sa suga la acest sân atât cât doreste. In general, timpul de hranire la sân este de 20-30 de minute, spune Julie Stock.

Alimentati-l la ambii sâni în timpul fiecarei mese. Hraniti-1 la un sân pâna pare sa-si piarda interesul, recomanda specialista în alaptare Julie Stock. Apoi oferiti-i celalalt sân. La urmatoarea masa începeti cu sânul cu care ati încheiat masa anterioara. Pentru a evita confuziile, prindeti un ac de siguranta pe sutien în partea cu care trebuie sa începeti.

Hraniti-1 des. Mamele fara experienta sunt adesea uimite cât de des dores­te un bebelus sa suga. în primele zile, existenta bebelusului poate parea o alaptare fara sfârsit. Cele mai multe mame neexperimentate se asteapta la o ordine riguroasa, mai adecvata hranirii cu biberonul. Dar, probabil, tânara mama va ajunge singura la concluzia ca este necesar sa îi dea sa suga de 8-12 ori pe zi în primele saptamâni, spune Julie Stock.

Laptele uman este digerat repede, asa ca un bebelus trebuie hranit des, explica obstreticiana si specialista în probleme de alaptare Carolyn Rawlins. Aceasta ajuta la realizarea unei legaturi puternice între mama si copil.

Nu încercati sa va întariti mameloanele. Masajul sau manipularea ma-
meloanelor pentru a le întari nu vor fi de ajutor si chiar pot pricinui nepla-
cen, spune dr. Rawlins. "Daca va asezati într-o pozitie corecta, nu veti avea
o iritatie." . . . . ^,u"; ,,".,:.«


Alaptare

Racoriti s nul cu frunze de varza. Unii specialisti n problemele alaptarii re­comanda folosirea frunzelor de varza cruda pentru calmarea s nilor conges­tionati. Aplicati sub forma de comprese frunze de varza curate, racite n fri­gider sau tinute la temperatura camerei. Folositi frunzele din interior. Schimbati-le din 2 n 2 ore sau c nd observati ca s-au ofilit. Folositi acest pro­cedeu doar p na cedeaza congestia. Abuzul poate duce la diminuarea rezer­vei de lapte, asa cum mentioneaza unele rapoarte stiintifice.

Folositi mameloane artificiale c nd cele naturale sunt retrase n piele.

Este bine sa începeti sa le folositi chiar din a 6-a sau a 7-a luna de sarcina. Aspiratia usoara printr-un astfel de dispozitiv ajuta la tragerea în afara a ma-meloanelor scufundate (ombilicale). Dar nu le folositi mai mult de 15-20 de minute pe zi, este sfatul dr. Rawlins.

Nu folositi sapun. "Nu folositi absolut deloc sapun pentru spalarea mameloa-nelor, deoarece acesta le usuca", avertizeaza dr. Rawlins. Micile protuberante de pe areola sunt glande care secreta un ulei antiseptic si fac sapunul inutil.

Lasati mameloanele sa se zvânte la aer. Asigurati-va ca mameloanele sunt uscate înainte de a le acoperi, spune Stock. si nu folositi pentru sân nici o compresa care tine umezeala, precum cele dublate cu plastic.

Folositi propriul lapte pentru vindecarea fisurilor de pe mameloane.

"Aproximativ 95 la suta dintre ranile de pe mameloane apar din cauza po­zitiei în care suge copilul", spune Julie Stock. Durerea înceteaza imediat ce pozitia este corectata, desi ranilor le poate lua ceva mai mult timp pentru a se vindeca. Pentru a grabi vindecarea, uscati mameloanele la aer dupa ce ati terminat hranirea, stoarceti putin lapte si ungeti-le cu el. Laptele care ramâ­ne în sân la sfârsitul alaptarii este foarte bogat în agenti lubrifianti si conti­ne un antibiotic natural.

Purtati un sutien corect pentru alaptare. Cea mai buna modalitate de a alege un sutien pentru alaptare este sa cumparati unul mai mare si cu o cupa mai încapatoare decât sutienul din timpul sarcinii, spune Stock.

"N-as cumpara prea multe sutiene de la început", spune ea. "Cel mai bine este sa asteptati si sa vedeti."

Iata alte sugestii pentru alegerea unui sutien bun:


hia piar e

Alegeti mai degraba un sutien din bumbac decât unul din material plastic.

. Asigurati-va ca spartura pentru hranire este suficient de mare pentru a nu exercita presiuni asupra nici unei parti a sânului, deoarece aceasta ar pu­tea duce la blocarea ducturilor pentru lapte (canalele galactofore).

. încercati sistemul de închidere, pentru a fi sigura ca îl puteti manipula usor cu o singura mâna. El face viata mult mai usoara deoarece lasa li­ber celalalt brat pentru a tine bebelusul si va permite sa fiti discreta.

. Asigurati-va ca bretelele sunt suficient de largi si confortabile si ca su­tienul nu este prea strâmt în dreptul coastelor.

Aveti grija la ducturile blocate, îmbracamintea strâmta, propria consti­tutie anatomica, oboseala sau trecerea unei perioade de timp în care nu ati alaptat pot provoca blocarea canalelor galactofore. Daca nu se intervine prompt, un duet blocat poate genera o infectie.

"Daca simtiti un loc tare, dureros la atingere, indiferent unde este plasat pe sân, îl puteti usor remedia folosind caldura", spune Stock. Masati sânul de sus în jos prin miscari circulare.

Totusi, cel mai important este sa permiteti bebelusului sa se hraneasca mai frecvent din acel sân, spune ea. "Suptul va ajuta la desfundarea duetu­lui mai repede decât orice alta manevra. De obicei, deblocarea lui se reali­zeaza în 24 de ore."

Pozitionati-va corect bebelusul. Specialistii sustin în mod unanim ca aceasta este cheia unei alaptari fara probleme. Asistenta practicanta Kittie Frantz, care conduce un centru pentru alaptare, spune: "Bebelusul ar trebui sa fie orientat complet fata în fata cu mama: capul, pieptul, organele genitale, genunchii. Ţi­neti bebelusul în asa fel, încât fesele lui sa se afle într-o mâna, iar capul în cur­bura cotului. Faceti ca cealalta mâna sa alunece sub sân, cu cele 4 degete (fara degetul mare) sustinându-va sânul. Dar nu puneti degetele pe areola."

"Acum stimulati buza de jos a bebelusului cu ajutorul mamelonului, pen­tru a-l determina sa deschida gura larg. Când gura se deschide, trageti repe­de capul bebelusului în asa fel încât sa se fixeze pe areola." Mamelonul ar tre­bui sa se afle adânc în gura bebelusului, adauga obstetriciana Carolyn Rawlins. "Când bebelusul suge, nu mai exista nici un fel de miscare a mamelonului."

Daca bebelusul nu suge asa cum trebuie, puneti-va degetul în coltul gu­rii sale pentru a opri suptul si repozitionati-l.


Alergii

Aplicati comprese calde pentru a calma sânii plini. Daca bebelusul nu tine pasul cu productia de lapte a mamei, si daca mama îsi simte pieptul stân­jenitor de plin, puneti comprese calde si umede pe sâni, spune asistenta prac­ticanta Kittie Frantz. Acest procedeu deschide ducturile, astfel încât laptele curge mai liber. Bebelusul trebuie hranit mai des si mai mult, iar mama sa bea lichide din belsug pentru a simti nevoia sa urmeze din ora în ora.

Stapâniti curgerea laptelui din sâni. Cele mai multe mame care alaptea­za pierd lapte din când în când, de obicei atunci când îsi aud plângând pro­priul copil sau al altcuiva. Daca simtiti laptele curgând din sân, presati ma­melonul cu podul palmei, în caz ca pierdeti lapte mult, cumparati tampoane refolosibile, speciale pentru sâni, pe care le puteti spala. Tampoanele din bumbac dau rezultate bune.

Opriti fumatul! înca un motiv sa renuntati la acest obicei. Fumatul diminuea­za productia de lapte si cantitatea de vitamina C pe care o transmiteti bebelu­sului, spune medicul de familie Stephen Amiel. Fumând exact înaintea alapta­rii puteti întârzia "coborârea" laptelui, iar acesta va avea un miros puternic de nicotina. Daca nu puteti renunta la tigari, nu încetati alaptarea, dar macar sa evitati-le cu cel putin o jumatate de ora înaintea orei de masa a bebelusului.

Nu va drogati bebelusul! Amintiti-va faptul ca un procent important dintr-un drog ca si din medicamente trece în laptele matern si poate afecta sanatatea si dezvoltarea bebelusului, spune dr. Amiel. Daca trebuie sa mergeti la medic din­tr-un motiv oarecare, mentionati-i faptul ca înca alaptati, iar daca va procurati medicamente fara reteta, nu ezitati sa-i spuneti-i farmacistului acelasi lucru.

Nota: Alcoolul si drogurile asa-zis recreationale pot ajunge si ele în or­ganismul bebelusului prin intermediul laptelui matern.



Document Info


Accesari: 4376
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )