Alergii
/ 6 modalitati pentru a ameliora simptomele
Vorbind în sens figurat, alergiile reprezinta reactia unui sistem imunitar cuprins de amoc. Ele apar când sistemul imunitar manifesta un raspuns exagerat de mare la o substanta în mod normal inofensiva, cum ar fi polenul,
Alergii
narui de pisica sau praful de casa continând acarieni. Problema este de dimensiuni impresionante. Pretutindeni în lume exista sute de milioane de suferinzi de febra fânului, iar polenul si alte alergene provoaca o serie de simp-tome între care stranut, tuse, respiratie suieratoare, presiune în piept, dificultati respiratorii, mâncârimi ale ochilor si urticarie (v. Urticarii), toate putând fi simptome ale alergiei.
Alergiile apar într-o varietate aproape infinita. Dar majoritatea factorilor declansatori, denumiti alergene, stimuleaza sistemul imunitar prin patru cai principale de acces: ingestia (mâncatul de arahide sau de cr 14414v2110o ustacee), injectarea (în cadrul unui tratament cu penicilina), absorbtia prin piele (atingerea anumitor plante) si inhalarea (inspirând aerul încarcat cu polen si praful de casa continând acarieni).
Pentru alergiile la hrana si medicamente, ca si pentru alergiile de contact, evitarea alergenelor constituie unica optiune. Dar arunci când doriti sa va calmati o alergie provocata prin inhalare, raspunsul se afla chiar în fata ochilor, deoarece praful de casa, polenul, "matreata" de pisica (pelicule infime de saliva uscata aflata pe pielea si blana acesteia) si mucegaiul sunt factorii declansatori cel mai des întâlniti.
"în praful de casa gasesti câte o farâma din orice", spune Thomas Platts-Mills, profesor de medicina specializat în alergii si imunologie. "Diferite persoane sunt alergice la diferite lucruri, dar singura cauza cu adevarat majora este praful de casa continând acarieni."
Acarienii sunt rude aproape microscopice ale capuselor si paianjenilor. Dar nu acarienii vii sunt problema, în schimb, oamenii reactioneaza la materiile fecale pe care acarienii le elimina pe covoare, asternuturi si în tapiteria mobilei. si corpurile acarienilor morti declanseaza alergii.
si de alte alergene ce se raspândesc prin aer este greu de scapat. Polenul pluteste în aer aproape pretutindeni, cu o regularitate legata de succesiunea anotimpurilor. Mucegaiurile cresc oriunde este întuneric si umezeala - sub covoare, în subsolurile igrasioase, în garajele cu scurgeri si în soproane. Iar când e vorba de un numar exagerat de pisici si de câini nu este asa de usor sa scapi de matreata odoarelor. Daca sunteti sensibil la oricare dintre aceste alergene - probabil pentru ca ati mostenit tendinta - contactul cu ele va va declansa stranutul, respiratia suieratoare sau senzatia de mâncarime.
i"atati-va simptomele. într-o oarecare masura este inevitabil sa va expuneti la ceva care sa va nelinisteasca. Antihistaminicele care se vând fara re->e a, usor de procurat de la farmacia din coltul strazii, fac minuni în cazul nasului care curge si al ochilor înrositi si suferind de mâncarimi.
Alergii
socul anafilactic este o reactie alergica exagerata, care poate aparea ocazional la persoane cunoscute sau nu ca fiind alergice.
Factorii declansatori obisnuiti sunt ntepaturile de viespe si de albina, nucile, arahidele sau crustaceele, dar si alte alergene pot provoca un soc anafilactic persoanelor sensibilizate.
Printre simptomele socului anafilactic se numara
umflarea brusca a limbii, fetei, m inilor sau g tului;
aparitia rapida a unor pete sau bubite albe ori rosii (urticarie sau
bl nde);
dificultati de respiratie (cu sau fara respiratie suieratoare).
socul anafilactic constituie o urgenta medicala si daca apreciati ca cineva trece printr-o astfel de situatie sunati la Salvare si cereti imediat ajutor medical.
Persoanele care prezinta riscul unei crize ulterioare sau cele cunoscute ca fiind alergice la alimente sau ntepaturi pot obtine injectii cu adrenalina la recomandarea medicului: acestea se autoadministreaza pentru a opri o criza chiar din faza timpurie. Tehnica autoadrninistrarii se poate deprinde n sectiile de alergologie din spitale si prin cursuri pentru administrarea injectiilor pentru desensibilizare. G nditi-va la o modalitate de a avea n permanenta, alaturi de cartea de identitate, o carte de vizita prin care sa-i avertizati pe cei din jur ca sunteti alergic. Sistemul se practica n cazul altor boli, ca, de exemplu, diabetul.
Ar trebui, de asemenea, sa va consulte un medic n caz ca dupa o saptam na de tratament o criza mai putin grava de alergie nu raspunde la medicamentele care se pot obtine fara reteta ndeosebi daca aveti probleme cu respiratia si o eruptie serioasa
Richard Podeli, profesor de medicina, spune ca în mare masura ele fac o treaba buna. "Dar", considera el, "daca aveti o alergie care persista mai mult de 5-7 zile, va trebui sa va prezentati la medic."
Unele antihistaminice sunt comercializate ca
substante care nu provoaca
somnolenta, dar chiar si acestea trebuie
sa fie folosite cu prudenta atunci
când conduceti automobilul sau manevrati un utilaj, si nici un
antihistami-
nic nu ar trebui sa fie combinat cu alcoolul,
avertizeaza medicul de familie
StephenAmiel. ,j , ;" < ,".;,/>,, n ,<* ".r,
Alergii
Ca si în cazul altor medicamente care se vând fara reteta, femeile gravide ar trebui sa ceara în prealabil sfatul farmacistului sau al medicului. Evitati sucul de grep daca luati antihistaminice, deoarece acesta contine terfe-nadina, un antihistaminic natural.
Porniti aerul conditionat în automobil. Daca simpla iesire din casa va face sa respirati suierator si sa stranutati, imaginati-va cum ati lacrima printre norisorii de polen intrati prin ferestrele deschise ale automobilului în mers. Daca sunteti norocos si aveti un automobil cu aer conditionat, atunci folositi aceasta oportunitate.
Desigur, nu este acelasi lucru când vântul va rasfira parul, dar amin-titi-va, o faceti pentru propria sanatate.
Aveti în vedere instalarea unui filtru de aer. Mentinerea aerului curat în casa poate aduce ameliorari în cazul alergenelor ca polenul, mucegaiul si matreata de animale. Filtrele tip HEPA (high-energy particulate arresting) sunt cele mai eficiente. Când în camera functioneaza un filtru, tineti usa închisa astfel încât instalatia sa nu fie suprasolicitata de cantitatea prea mare de aer pe care trebuie sa o curete.
în cazul prafului de acarieni filtrele de aer nu prea sunt de folos. Acarie-nii sunt relativ grei. Ei se mentin în aer doar câteva minute si mai ales nu plutesc în jurul filtrului pentru ca acesta sa-i poata aspira.
Mentineti uscat aerul din casa. Daca mentineti uscat aerul din casa, veti pune capat problemei prafului de acarieni, caruia nu-i prieste o umiditate sub 45 la suta, spune dr. Platts-Mills. "în general, cu cât aerul e mai uscat, cu atât e mai bine."
Puteti diminua umiditatea si condensul prin îmbunatatirea ventilatiei (folosirea unor ventilatoare extractoare si a hotelor, deschiderea ferestrelor) si prin utilizarea unui dulap-uscator cu supapa externa, evitând uscarea pe calorifere a rufelor umede.
Igrasia unei constructii necesita un tratament radical. Daca nu puteti sa va ocupati singur de problema, vorbiti cu proprietarul ori cu asociatia de locatari ai imobilului.
încercati un dezumidificator. Nu neglijati sa goliti frecvent apa din apa
rat si sa-1 curatati cu
regularitate prevenind astfel situatia ca acesta sa devi
na un refugiu al ciupercilor microscopice. Daca
un dezumidificator creeaza
probleme unui copil sau altcuiva sensibil la aerul uscat,
plasati un umidifi-
cator de camera lânga patul acestuia.
.Alergii
Ţineti casa curata. Persoanele alergice se simt mai bine când praful si , murdaria sunt mentinute la niveluri minime, încercati sa nu utilizati sprayuri cu aerosoli sau produse continând chimicale suparatoare ori par-fumuri agresive care pot irita caile respiratorii. Dar casa are nevoie de mai mult decât de îndepartarea prafului cu o cârpa uscata, care mai curând împrastie alergenele în aer. stergeti suprafetele solide si pardoseala cu o cârpa usor umezita.
In încaperile umede, precum camerele de baie, purtati manusi de cauciuc si folositi hipoclorit de sodiu care va suprima tot mucegaiul. Turnati aproximativ o ceasca de hipoclorit într-o galeata cu apa si stergeti suprafetele cu aceasta solutie; lasati sa actioneze 5 minute si apoi clatiti. Atentie sa nu stropiti tesaturile cu hipoclorit, caci le va degrada.
Daca sunteti alergic la praful de casa, la matreata animalelor de companie sau la alte alergene din gospodarie, aspirati bine covoarele sau platiti pe cineva sa faca aceasta operatie. Costul angajarii unui ajutor reprezinta un pret mic atunci când e vorba de evitarea reactiilor alergice.
Izolati animalele. Se apreciaza ca una din doua familii tine un animal. Dar prietenii nostri cu blana declanseaza anual un numar surprinzator de mare de reactii alergice. Matreata pisicilor provoaca majoritatea problemelor, dar si câinii, pasarile, iepurii, caii si alte animale cu blana sau pene provoaca alergii persoanelor sensibile. Daca respingeti categoric ideea de a va înstraina animalul, faceti din dormitor un refugiu izolat de restul casei si un teritoriu interzis animalelor. Pentru a face o alergie la matreata de animal este suficient ca acesta sa va inspecteze camera o data pe saptamâna, observa dr. Podeli.
Purtati o masca pe fata. Când faceti o activitate de natura sa va expuna la un alergen despre care stiti ca va poate crea probleme, protejati-va fata cu o masca. O îndeletnicire casnica simpla, ca aspiratul covoarelor, poate stârni cantitati imense de praf si alte particule nocive care vor pluti în aer câteva minute bune, spune alergologul David Lang. în mod similar, gradinaritul va poate expune la mari cantitati de polen. O masca mica, doar cât sa acopere nasul si gura, cunoscuta sub denumirea de masca de praf, poate împiedica alergenul sa ajunga în plamâni. O versiune ieftina, recomandata din ce în ce mai mult, se gaseste la magazinele cu obiecte de uz casnic si în unele farmacii.
Impuneti regula "fara fum". Fumul de tigara este un iritant major atât pentru fumator, cât si pentru orice alta persoana care respira în apropierea
Alergii
fumatorului. Fumatul poate duce la agravarea unei alergii. Veti respira mult mai usor daca veti face din locuinta, din locul de munca si din automobil "zona fara fum".
patul zona fara praf de acarieni. înfâtati-va pernele si saltelele în huse
etanse la alergene. Aceste huse se pot procura din marile magazine sau din magazinele specializate în lenjerie de pat. Pentru a obtine o bariera eficace împotriva alergenelor din praful de acarieni, tesatura trebuie sa fie compacta (10 microni grosimea firului).
Puteti aspira acarienii din saltea cu un aspirator cu filtrare prin vid si puteti face din aceasta un mediu mai putin favorabil înmultirii lor îndepartând husa si scotând regulat salteaua la aer, cu scopul de a reduce umiditatea patului.
Optati pentru curatarea la cald a cearsafurilor de pat. Ele ar trebui spalate în apa la o temperatura de cel putin 60°C pentru a îndeparta praful de acarieni si excrementele lor.
Scapati de covoare. Covoarele pot înfrumuseta o locuinta, dar constituie si un sediu propriu pentru praful de acarieni si mucegai. Covoarele cu tesatura deasa atrag si retin polenul si matreata de animale. Nici curatarea lor la aburi nu este de prea mare folos: "Nu este destul sa omori acarienii", spune dr. Platts-Mills. Curatarea la aburi de fapt încalzeste si umezeste mai mult partea de dedesubt, reusind sa creeze un mediu ideal atât pentru acarieni, cât si pentru mucegai.
DE CE AJUNG LOCUIN ELE NOASTRE S LAsURI PENTRU ACARIENI?
In anii 1950, gospodinele de pretutindeni au primit cu entuziasm aspiratorul cu vid. Cur nd aveau sa nu mai poata trai fara el.
Dar chiar tehnologia care ne face azi viata mai usoara este cea care a contribuit indirect la o bine cunoscuta problema medicala: alergia la acarieni.
Aspiratorul cu vid face mochetele fixe mult mai atractive dec t paturile cu tesatura mai putin compacta. Odata cu introducerea sistemelor de ncalzire centrala, locuintele ram n calde tot anul. Mai adaugati la aceste avantaje izolatia buna si economia realizata prin spalarea la rece si veti obtine mediul perfect pentru acarienii din praful de casa
Alergii
Cumparati paturi din bumbac, înlocuiti covoarele cu paturi si veti avea doua beneficii majore. In primul rând veti scoate din casa cel mai mare colector de praf, polen, matreata de animale si mucegai, în al doilea rând, veti mentine mai usor casa departe de alergene.
Majoritatea paturilor din bumbac pot fi spalate la temperaturi suficient de ridicate pentru a omorî acarienii.
în plus, deoarece astfel de paturi au o tesatura mai putin compacta, pardoseala de sub ele ramâne rece si uscata, conditii evident ostile mucegaiului si acarienilor.
"Pe o pardoseala uscata si lustruita, acarienii pur si simplu nu pot supravietui", spune dr. Platts-Mills. "Ei se usuca în câteva secunde, fata de câteva zile cât supravietuiesc pe un covor curatat la aburi."
Cumparati perne din material sintetic. Acarienilor le priesc la fel de mult pernele umplute cu material textil sintetic (poliester), ca si cele umplute cu puf, dar primele prezinta un avantaj major: puteti sa le spalati cu apa fierbinte.
Reduceti la minimum dezordinea. Imortelele, cartile si obiectele decorative sunt adevarate cuiburi de praf si alte alergene.
încercati sa pastrati fleacurile în vitrine sau sertare ori mai bine scapati complet de ele.
Biruiti alergenele cu caldura sau cu frig. Jucariile si pernele din plus vor beneficia de câte o excursie lunara în frigider (6 ore) sau în dulapul-uscator (aproximativ l ora), spune dr. Amiel. Ambele metode ucid acarienii. Dupa aceea, daca este posibil, spalati-le.
Faceti ca macar o camera sa fie sanctuar. Putine persoane îsi permit sa aiba aparate de aer conditionat sau accepta sa renunte la mochetarea tuturor camerelor. Dar oricine poate decide sa-si transforme o camera în sanctuar.
"Cei mai multi oameni îsi petrec acasa o mare parte din timp stând în pat", spune dr. Platts-Mills.
Facând ca macar o camera sa fie o zona lipsita de alergene poate însemna un pas important pentru sanatate.
în acest scop, în respectiva camera folositi vara aparatul de aer conditionat, izolati-o de restul casei printr-o usa permanent închisa, înlocuiti covoarele cu parchet din lemn sau cu paturi, pastrati asternuturile în dulapuri etanse si curatati-o de praf în mod eficient.
|