Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Ameteli

medicina


Ameteli

17 sfaturi pentru a opri nv rtitul



Putine situatii sunt mai deranjante si potential mai periculoase decât ametea­la. Persoanele în vârsta sufera de ameteala sau de tulburari de echilibru mult mai frecvent, dar aceste probleme pot afecta persoane de toate vârstele.

Cuvântul ameteala este folosit pentru a descrie o varietate de senzatii începând de la usoara lipsa de echilibru pâna la un vertij puternic, când per­soana respectiva are impresia ca se învârte lumea în jurul ei. Probleme ale urechii interne precum leziunile, infectiile virale, inflamatia, reziduurile din urechea interna si sângerarea pot cauza un vertij, explica neurologul Terry Fife.

Dar nu toate ametelile pot fi puse pe seama urechii interne. Ameteala mai poate fi consecinta unei circulatii proaste, a efectelor secundare ale m 424t1916e edica­mentelor sau a unei stari numita hipotensiune posrurala, în care presiunea arteriala scade temporar când persoana sta în picoare sau dupa ce se ridica brusc.

Adesea ameteala dispare de la sine, dar poate avea consecinte pe termen Ung, îndeosebi daca duce la o pierdere a echilibrului si la caderi. "Acele


Ameteli

persoane pot fi atât de înspaimântate de ideea unei caderi, încât înceteaza sa mai fie active fizic", remarca dr. Fife.

Iata în continuare sfaturile specialistilor pentru a tine ameteala sub control.

Stati linistit. Daca simtiti ca sunteti pe cale sa ametiti, stati complet linis­tit si nu miscati capul, în felul acesta tensiunea arteriala se stabilizeaza, iar urechea interna îsi recapata echilibrul. Totusi, daca ameteala persista, ase-zati-va usor pe scaun; veti fi mai putin în pericol decât stând în picioare atunci când totul se învârteste în jur. Dar faceti orice gest cu grija si evitati orice miscare brusca, deoarece aceasta face sa va simtiti mai rau.

Cautati un punct de sprijin. Când simtiti ca va ia ameteala, puneti usor degetele pe ceva din jur - un dulap, o biblioteca, de exemplu, o masa ori spatarul unui scaun.

Senzatiile de învârtire se creeaza ori de câte ori creierul receptioneaza mesaje contradictorii, explica dr. Fife. Ochii pot fi convinsi ca va rasuciti, în timp ce picioarele stiu foarte bine ca totusi stati pe loc. Aceste senzatii contradictorii fac ca vertijul sa se agraveze. "Daca luati contact cu mai mul­te obiecte, atunci senzorii nervosi încep sa se puna în ordine", spune el.

Faceti miscari cu picioarele. Daca aveti hipotensiune posturala, sângele tinde sa se adune în picioare si în labele picioarelor. Aceasta duce la o di­minuare a fluxului sangvin spre creier, de unde rezulta ameteala. "Facând o flexiune a muschilor picioarelor înainte de a va ridica în picioare - prin în­crucisarea repetata a picioarelor, de exemplu - ajutati la împingerea sân­gelui înapoi în circulatie", spune medicul Joshua Hoffman.

Ridicati-va treptat din pat. Dimineata la trezire nu sariti din pat. Cobo­râti întâi picioarele peste marginea patului si ridicati-va în pozitie sezânda. Asteptati un minut sau doua, apoi sculati-va lent în picioare. Aceasta mane­vra acorda timp suficient pentru ca presiunea sângelui sa se regleze, ceea ce poate preveni ameteala, spune dr. Hoffman.

Daca dimineata remarcati tendinta de a ameti când va ridicati din pat, asezati în apropiere o piesa solida de mobilier pentru a va tine de ea. Unele persoane considera necesar sa instaleze o bara.

Miscati-va mereu. Este normal ca o persoana care ameteste frecvent sa se
teama tot mai mult de caderi. Ca urmare devine tot mai sedentara, ceea ce
diminueaza capacitatea creierului de a monitoriza si de a-si regla simtul
echilibrului - crescând riscul unei caderi.


Oricine poate sa fie ametit uneori - de pilda, c nd sare din pat sau c nd sta n picioare dupa ce s-a ocupat de gradinarit , dar aceasta stare nu consti­tuie o problema

Vertijul lipsit de complicatii poate raspunde la medicatie sau pot fi nece­sare investigatii amanuntite si tratament.

Daca ameteala este usoara, daca apare rar si a fost provocata evident de o anumita activitate, probabil ca ea nu este o problema grava", aprecia­za neurologul Terry Fife. Totusi, daca ameteala survine frecvent sau daca este nsotita si de alte simptome, potential ea este grava. Medicul poate con­sidera necesar sa va verifice tensiunea si pulsul, sa excluda orice problema neurologica, a urechii interne sau de tipul migrenei si sa va recomande ana­lize ale s ngelui pentru a afla daca nu este vorba de anemie, de diabet sau de probleme cu tiroida.

Ametelile si pierderile de memorie (amneziile) care apar ndeosebi c nd pri­viti n sus pot fi datorate compresiei circulatiei s ngelui catre creier la nivelul ce­fei. Este important sa apelati la medic pentru a elimina si aceasta posibilitate.

Ameteala urmata de lesin ar putea fi un semnal de avertizare pentru o boala de inima. Un accident vascular cerebral poate de asemenea sa provoa­ce vertij sau ameteala ndeosebi daca aveti perioade de vorbire nedeslusita de vedere ncetosata sau dubla ori de amorteala si furnicaturi la nivelul bra­telor sau al picioarelor.

Daca vertijul apare absolut din senin sau este nsotit de oricare dintre aceste simptome, atunci este nevoie sa mergeti ne nt rziat la medic.

Este important sa va mentineti activ din punct de vedere fizic pentru a conserva atât forta muschilor, cât si echilibrul spune dr. Hoffman. Faceti plimbari. Mergeti la cumparaturi. Pedalati pe o bicicleta fixa. Atâta vreme cât va miscati cu atentie în momentele "de risc crescut" - tinându-va de balustrada la coborârea scarilor, de exemplu, sau miscându-va lent dupa ce schimbati pozitia - este putin probabil sa va pierdeti echilibrul.

Purtati încaltaminte cu talpa plata, în afara faptului ca mersul pe tocuri înalte este periculos atunci când lumea pare ca se învârteste, încaltamintea cu talpa plata va asigura un contact mai mare cu terenul. Iar mai mult con-c înseamna sa-i usurati creierului misiunea de a procesa informatiile pri- oare la postura pe care o aveti, ceea ce previne confuziile de la nivelul interne si poate ajuta la evitarea caderilor, spune dr. Fife.


Ameteli

Folositi o lumina de serviciu, întunericul poate fi extrem de înselator pen­tru persoanele care au probleme ale urechii interne, deoarece creierul, care în mod normal compenseaza lipsa de informatii din partea urechilor apelând la mai multe informatii primite de la ochi, nu are destule repere vizuale pen­tru a ajuta corpul sa se orienteze corect. Simpla utilizare pe timp de noapte a unei lumini de veghe poate preveni ameteala sau caderile, spune dr. Fife. "Daca aveti probleme cu urechea interna, nu înotati niciodata pe întune­ric", adauga dr. Fife. "Când se afla sub apa, unele persoane îsi pierd simtul orientarii. Câtiva dintre pacientii mei au fost cât pe ce sa se înece, deoarece nu si-au putut da seama în care directie sa o ia pentru o gura de aer si s-au trezit bâjbâind pe fundul piscinei, convinsi ca aceea era directia buna pen­tru a ajunge la suprafata apei."

Feriti-va de covoarele groase. Covoarele groase se pot simti placut sub picior, dar amortizarea poate mari dificultatea corpului de a se orienta, ob­serva dr. Fife. Aceasta se datoreaza faptului ca suprafetele moi fac ca ner­vii picioarelor sa detecteze mai greu modificarile din pozitia articulatiei fo­losite pentru mentinerea echilibrului.

Puneti bare de sprijin în încaperile de baie. Camera de baie este o zona de risc crescut, deoarece combinatia dintre suprafetele alunecoase si misca-

Identificati factorii declansatori ai ametelii. Ameteala si vertijul care apar în momente previzibile - de pilda, dimineata când va ridicati din pat sau când va modificati brusc pozitia - pot indica o problema a urechii interne igno­rata sau privita cu usurinta.

O scadere brusca a presiunii sângelui poate declansa ameteala, aceasta poate avea multiple cauze, inclusiv modificarile neasteptate ale temperatu­rii, ca atunci când iesiti dintr-o încapere încalzita în aerul rece al iernii. Foa­mea este un factor declansator al ametelii la multe persoane, în timp ce în cazul altor persoane chiar mâncatul declanseaza ameteala. Ameteala corela­ta cu foamea poate sugera o hipoglicemie, în timp ce ameteala dupa o masa poate fi provocata de procese digestive care "fura" o anumita cantitate de sânge de la creier, spune neurologul Terry Fife.

în caz ca ati trecut recent printr-o raceala, nu fiti surprins daca veti avea o ameteala. Virusurile care provoaca racelile calatoresc uneori catre urechea interna si provoaca inflamatie, afectând mecanismul de echilibru din urechea interna si ducând la vertij. Situatia se remediaza de obicei în câteva luni.


Ameteli

'le de pierdere a echilibrului - aplecarea deasupra chiuvetei pentru spala­tul pe dinti, de pilda - creste riscul caderilor. Iar spalatul în cada sau sub

, provoaca dilatarea vaselor de sânge si, în consecinta, tensiunea arteriala scade. Daca va miscati prea repede, creierul poate sa nu primeasca destul oxi­gen si va veti simti debusolat si ametit, spune dr. Hoffman. Asa ca instalati bare de sprijin aproape de cada, în cabina de dus si în apropierea WC-ului.

Beti multa apa. Simtul setei scade odata cu vârsta, ceea ce înseamna ca adultii vârstnici tind sa treaca putin pe partea uscata. Chiar si o usoara des­hidratare poate cauza scaderi în presiunea sângelui, care duc la ameteli oca­zionale, spune dr. Fife.

încercati sa beti 8-10 pahare de apa pe zi. "Apa este buna, dar în cazul deshidratarii sunt mai indicate bauturile pentru sportivi", spune dr. Fife. Ele contin sodiu si alti electroliti care ajuta corpului sa retina lichidele.

Diminuati consumul de sare. Crizele de ameteala sunt însotite de tiuituri sau zgomote în urechi (acufene sau tinnitus), iar surzenia poate fi cauzata de boala Meniere, care apare atunci când în urechea interna se acumuleaza lichid. Daca vi s-a diagnosticat aceasta afectiune, respectarea unei diete hiposodate poate contribui la diminuarea cantitatii de lichid care provoaca crizele de vertij.

Atunci când cumparati alimente ambalate, verificati etichetele în privin­ta continutului de sodiu si cautati produsele purtând mentiunea "continut sca­zut de sodiu" sau "fara sodiu". Este minunat sa adaugati mâncarii putina sare, dar la masa, nu în timpul gatitului, caci atunci se pierde din savoare.

Aveti în vedere remediile contra raului de miscare. Daca ameteala pare a fi în legatura cu miscarea (rau de automobil, rau de altitudine, rau de mare), exista posibilitatea de a procura diferite medicamente care duc la di­minuarea semnalelor chimice trimise de urechea interna catre acea zona a creierului care declanseaza varsaturile (v. Rau de miscare).

Diminuati stresul. Medicii nu stiu cu siguranta de ce, dar stresul emotio­nal tinde sa înrautateasca tulburarile de la nivelul urechii interne. Daca aveti vertij sau simple ameteli mai frecvent ca de obicei, iar medicul a exclus une-cauze fizice, acesta poate fi un semn ca aveti nevoie de o destindere. Fa-ceti-va timp pentru plimbari lungi, dar usoare. Practicati respiratia profun­da câteva minute zilnic. Sau pur si simplu relaxati-va total din când în când. Crizele de panica sunt adesea asociate cu senzatia de ameteala datorata iperventilatiei. Puteti combate aceasta problema respirând (adica inspirând ^ expirând) constant într-o punga de hârtie aplicata etans peste pe nas si gura.


Angina

Ameteala este nsotita adesea de o stare generala de rau. Ghimbirul, un re­mediu traditional pentru greata, s-a dovedit bun si n acest caz, spune neu­rologul Terry Fife. ncercati ghimbir proaspat m ncat feliuta cu feliuta sau ras si folosit pentru a prepara o infuzie. Sau luati un supliment care se vinde fara reteta, urm nd instructiunile de pe eticheta

Alcatuiti o lista cu medicamentele pe care le luati. Apoi verificati-o cu medicul si cu farmacistul. Multe medicamente vândute cu sau fara reteta, în­tre care aspirina, antidepresivele, medicamentele antidiabetice, tranchilizante­le si medicamentele pentru tratarea hipertensiunii, pot provoca ameteala. Pier­derea echilibrului este de asemenea un efect secundar obisnuit al somniferelor si constituie o cauza frecventa a caderilor, îndeosebi la batrâni. Poate merita sa aveti în vedere alte strategii pentru a va ajuta sa dormiti. Totusi nu este o idee buna sa încetati dintr-o data luarea de somnifere; medicul va va sfatui cum sa procedati. Astfel, în unele cazuri, este suficienta schimbarea medica-tiei pentru ca ametelile sa se manifeste mai rar sau chiar sa dispara.

si alcoolul este un drog. Ameteala si adevaratul vertij sunt, desigur, efec­te bine cunoscute ale excesului de alcool, asa cum într-un moment sau altul multi am simtit pe pielea noastra. Aceste efecte pot fi deosebit de riscante în caz ca amestecati alcoolul cu unele medicamente sau cu droguri recrea­tionale.


Document Info


Accesari: 16138
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )