Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Anestezicele locale

medicina


Anestezicele locale


Anestezicele locale actioneaza pe formatiunile nervoase. Ele sunt capabile sa determine pierderea reversibila a senzatiei dureroase pe anumite zone. Aceste zone corespund topografic fibrelor nervoa 727b11h se anesteziate. La doze uzuale nu este influentata starea de constienta, nici functiile vitale.



Anestezia locala este utila pentru realizarea interventiilor chirurgicale mici, de scurta durata, a unor manevre endoscopice sau pentru calmarea temporara a unor dureri localizate.

Anestezicele locale blocheaza transmiterea impulsului nervos prin scaderea permeabilitatii membranelor neuronale la ionii de sodiu si impiedicarea consecutiva a depolarizarii membranare.

Dupa modul si locul de administrare, anestezia locala poate fi de suprafata (de contact), prin infiltratie, strat cu strat si de conducere sau regionala.

Anestezia de suprafata sau de contact consta in aplicarea anestezicului local direct pe piele sau mucoase. in general, anestezia este mai eficienta in aplicarea direct pe mucoase, deoarece substanta difuzeaza mai rapid pana la nivelul terminatiilor nervoase senzitive. Pe pielea intacta insa, eficacitatea este minima datorita grosimii epidermului. Exista creme cu substante anestezice (EMLA) care necesita o perioada de contact cu pielea de minim minute pentru a se obtine un oarecare efect. La fel se intampla si in cazul spray-urilor cu lidocaina (xylocaine spray 10%) care sunt utile pentru interventii foarte usoare in dermatologie, mai ales la copii, sau pentru usurarea durerii in cazul unor procedee de toaleta locala, debridare a plagilor sau efectuare a unei injectii. Aceste preparate au insa o eficacitate crescuta in aplicare pe mucoasa bucala, faringiana, esofagiana, traheobronsica, conjunctivala sau genitourinara.

Anestezia prin infiltratie consta in injectarea solutiei anestezice in piele sau subcutanat, strat cu strat. Realizeaza o insensibilitate localizata in general in vecinatatea zonei injectate si permite interventii chirurgicale mici, in zona respectiva (ex.- electrocauterizari, aplicatii laser, excizia unorjeziuni cutanate, biopsii cutanate etc.).

Anestezia de conducere sau regionala se face prin injectarea anestezicului in imediata apropiere a unei formatiuni nervoase mai mari. Aceasta poate fi un trunchi sau un plex nervos (anestezie tronculara sau plexala). Se realizeaza astfel un bloc nervos cu insensibilizarea sau chiar paralizia motorie a zonei situate distal de locul administrarii.

Prin injectarea solutiei anestezice in lichidul cefalo-rahidian (LCR) si anume in spatiul subarahnoidian, de obicei dintre a -a si a -a vertebra lombara, se obtine anestezia spinala sau rahidiana. Prin introducerea anestezicului in spatiul epidural, tot in zona lombara, se obtine anestezia epidurala. Aceste ultime doua tipuri de anestezii regionale permit efectuarea de interventii chirurgicale mai ample, de obicei in teritoriul abdomino-pelvin, genito-urinar si al membrelor inferioare. in prezent, la majoritatea nasterilor se obtine insensibilitate dureroasa prin anestezie epidurala.


Durata anesteziei locale depinde pe de o parte de timpul cat substanta anestezica se mentine la locul injectarii si, pe de alta parte, de concentratia si doza folosite. Legarea moleculelor anestezice de proteinele tisulare creste durata efectului local. Fluxul sangvin local abundent (prin vasodilatatie sau prin prezenta unui proces inflamator) scurteaza durata anesteziei locale prin indepartarea mai rapida a moleculelor anestezice de la locul injectarii. Din acest motiv, se asociaza substante vasoconstrictoare (adrenalina, fenilefrina) care prelungesc durata anesteziei locale. Concentratia solutiei anestezice trebuie sa fie cu atat mai mare cu cat se doreste un efect de durata mai lunga sau pentru anestezia tronculara, plexala sau rahidiana.

Dupa structura lor chimica, anestezicele locale pot fi amide sau esteri. Amidele au potenta mare sau mijlocie, adica sunt active in concentratii mici sau medii si au o durata de actiune lunga sau medie (intre si ore). Dintre acestea, mai des folosite sunt lidocaina (xilina), mepivacaina, bupivacaina, etidocaina, ropivacaina. Ultima se foloseste in special in obstetrica, deoarece are toxicitate sistemica si cardiaca mai mica. Articaina se foloseste mai ales in stomatologie, ca solutie cu adaos de adrenalina. Esterii au potenta mica, fiind activi in doze mai mari, au durata de actiune relativ scurta (maxim ora) si prezinta un risc crescut de reactii alergice. Dintre acestea, este de amintit procaina careia pe langa efectele sale anestezice locale i s-au descris efecte analgezice, antiaritmice, vasodilatatoare si chiar biotrofice (este principiul activ din preparatele Gerovital si Aslavital). Procaina nu se administreaza la copiii sub ani. De asemenea, nu se injecteaza in tesuturile infectate, pe de o parte datorita slabei eficacitati, dar si a riscului favorizarii infectiei.

Alt anestezic local esteric este tetracaina, activa in aplicatii pe mucoase si benzocaina, care se foloseste exclusiv topic, in aplicatii pe piele si mucoase lezate, sub forma de creme, unguente, supozitoare hemoroidale, potiuni pentru uz intern etc.

Cocaina este un alcaloid cu structura esterica, rar folosit in prezent datorita toxicitatii mari, facand parte din grupa substantelor stupefiante. Datorita faptului ca are in plus si efect vasoconstrictor, se utilizeaza in aplicatii pe mucoase, in anestezia din ORL. Are efect rapid, in minute, care dureaza minute.

La doze uzuale majoritatea anestezicelor locale nu au efecte adverse sistemice semnificative. Fenomene toxice pot aparea la doze mari, in aplicarea pe mucoase inflamate sau in injectare accidentala pe cale intravenoasa. Pot aparea initial senzatii de frig, amorteala periorala si a limbii, presiune frontala si senzatie de cap gol. Determina o sti­mulare a sistemului nervos central, cu stare de neliniste, excitatie psihomotorie, tremor, confuzie, delir, chiar convulsii. Ulterior apare o deprimare centrala cu somnolenta, incoordonare motorie, hiperreflexi-vitate, pierderea cunostintei si chiar coma. Se poate utiliza bicarbonat de sodiu sau diazepam, pentru combaterea convulsiilor.

Anestezicele locale, mai ales cele cu structura esterica, pot provoca relativ frecvent reactii alergice, cu prurit, eruptii urticariene diverse. Acestea pot fi si mai grave mergand pana la dispnee si chiar soc anafilactic. De aceea, este obligatorie testarea prealabila a sensibilitatii, mai ales la persoanele cu teren alergic.






Document Info


Accesari: 4346
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2025 )